Кабинетът прие стратегията за образование през телефон и таблет

Кабинетът прие стратегията за образование през телефон и таблет

© Георги КожухаровПравителството прие Стратегията за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката (2014 - 2020 г.), която министърът на образованието Анелия Клисарова анонсираше като революционна за развитието на образованието. Целта на документа е да осигури равен и гъвкав достъп до образование и научна информация по всяко време и от всяко място - от стационарен компютър, лаптоп, таблет, мобилен телефон.


С национална електронна платформа ще бъде предоставяно обучение с електронни учебници и помагала. "Новите технологии в преподаването ще направят уроците по-интересни и атрактивни, ще мотивират ученици и учители", пише в стратегията, като надеждата е това да намали броя на отпадащите от образователната система и да донесе по-високи постижения в усвояването на учебното съдържание.


Стратегията включва три етапа. В краткосрочния (2014-2015 г.) се предвижда изграждането на единна високоскоростна оптична мрежа, свързваща регионалните инспекторати по образованието, висшите училища и научните центрове, което ще позволи използването на съвсем нов род интегрирани услуги, свързани с комуникация, обмен на документи в реално време и безхартиен документооборот, достъп до внушителни по обем бази данни, мултимедийни файлове и др.
"Планирано е в поне 50 на сто от всички училища и в научните институти да бъде осигурена безжична мрежа", пише в документа. Въвеждането на този етап на национална електронна платформа за управление на обучението и съдържанието ще даде възможност за електронно обучение и интегриране на сегашните електронни помагала и бъдещи електронни учебници.


Средносрочният етап се казва "Мобилност и сигурност" и обхваща периода 2016-2017 г. В него се планира осигуряване на трайна оптична високоскоростна свързаност до образователните институции, позволяваща работа с мултимедийни помагала в реално време, осъществяване на съвместни открити онлайн уроци и др.


Заложено е и отваряне на образователната и научна среда към мобилни устройства и начало на успешни практики в мобилното обучение (m-learning), въвеждане на цифрова платформа за видеообучение, телеконференции и развойна дейност, която ще позволи дистанционни връзки с научните и образователни институции в други държави и ще насърчи съвместната дейност по научни проекти и осигуряване на електронни помагала с интерактивно съдържание по всички общообразователни предмети.


Дългосрочният етап (2018-2020 г.) е кръстен "Универсалност и устойчивост". Целта е създаване на единна образователна среда за всеобхватно обучение (u-learning), преминаване към електронни учебници по всички предмети, виртуални класни стаи и лаборатории, национална система за онлайн изпити и външно оценяване.


От допълнително осигурените в бюджета за 2014 г. 100 млн. лева за образование, 15 млн. лева се предоставят за инфраструктура, платформа за е-обучение, безжични мрежи в училищата, електронни уроци и др.


Такъв тип обучение вече съществува в някои частни училища, а частично от нея се възползват и държавни и общински. Например сайтът http://u4ili6teto.bg/. Отделно пък ucha.se предоставя безплатни видеоуроци по предмети от 1-ви до 12-и клас.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK