Орешарски: КТБ беше изтървана, тя е с по-различна структура от останалите (допълнена)

Пламен Орешарски

© Велко Ангелов, Капитал

Пламен ОрешарскиСлучаят с Корпоративна търговска банка (КТБ) е различен не само защото беше първа и беше изтървана. Така премиерът Пламен Орешарски отговори на журналистически въпрос в парламента защо институциите не са реагирали по еднакъв начин в ситуациите с Първа инвестиционна банка (ПИБ) и с КТБ.


Преди две седмици Българската народна банка (БНБ) постави КТБ под специален надзор заради опасност от неплатежоспособност след серия от прокурорски проверки на мажоритарния й собственик Цветан Василев.  В края на миналата седмица вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че се разследва атака срещу банковата система. След акции на ДАНС 7 души бяха задържани, един беше пуснат без обвинение, а двама бяха обвинени за всяване на паника.


Днес Орешарски каза, че все още очаква докладите на одитори за състоянието на КТБ, но по предварителна информация банката е "доста по-различна по структура от останалите". Премиерът отказа да навлезе в подробности с аргумента, че не обича да коментира хипотези.
Той увери, че всички банки са достатъчно ликвидни и дори "своеобразният стрес тест" от миналата седмица показал, че могат да се справят със собствени ресурси. Одобрената от eврокомисията държавна помощ от 3.3 млрд. лв. щяла да играе ролята на резервен буфер, който цели и да покаже, че атаки, подобни на тази срещу КТБ, няма да доведат до сериозни последици. "В петък, в събота обсъждахме различни мерки. Радвам се, че сме приели най-добрия", каза Орешарски.


Министър-председателят подчерта, че стабилността на валутния борд е гарантирана, включително със закон. Добави, че подкрепя предложенията на БНБ, внесени от депутата Йордан Цонев, с които разпространяването на невярна информация за състоянието на банките се наказва със затвор. "Аз го подкрепям, без да твърдя, че това е най-прецизният текст", каза той и допълни, че може да има редакции. За публикуваното от ДАНС съобщение, в което се цитира SMS с имената на три банки, уж заплашени от фалит, премиерът каза, че самата агенция не е автор на информацията.


Той каза, че за момента не вижда предпоставки за актуализация нито на централния бюджет, нито за останалите звена. По думите му въпреки оплакванията, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е в тежко състояние, тя може да затегне финансовия контрол и да завърши годината с минимален дефицит.


Орешарски предвижда България да издигне кандидат за еврокомисар след 16 юли, когато има среща на Европейския съвет. Дотогава ще води консултации, като се надява до 15 юли да бъде избран и новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, така че номинацията да бъде съгласувана и с него.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK