За втори път градският прокурор на София показа зависимост от Пеевски

Депутатът от ДПС Делян Пеевски има на хартия осем години стаж като следовател. На снимката - излиза от столичната следствена служба, където беше на разпит по сигнала на "Протестна мрежа"

© Юлия Лазарова

Депутатът от ДПС Делян Пеевски има на хартия осем години стаж като следовател. На снимката - излиза от столичната следствена служба, където беше на разпит по сигнала на "Протестна мрежа"Градският прокурор на София Христо Динев отказа информация за това колко дела е решил депутата от ДПС Делян Пеевски като следовател. Мотивите за отказа са два - исканите данни не са обществена информация и че Пеевски изрично е отказал те да бъдат предоставяни.


Това става ясно от решението по заявлението за достъп до обществена информация, което "Дневник" отправи до Софийската градска прокуратура.


Христо Динев, който е свързан с ДПС (съпругата му е била съветник на Четин Казак в предишния парламент), показа отново, че толерира Пеевски. Само преди седмица на идентично запитване на "Капитал", но за делата на подалия оставка прокурор Роман Василев, Динев, който се ползва с пълно доверие на Сотир Цацаров, взима решение в обратната посока -  за предоставяне на пълен достъп до информация. По отношение на Василев, Динев не намира за необходимо да го пита дали има нещо против информацията да бъде предоставена, а директно дава пълен достъп. 
Така действията на градския прокурор са противоречиви, а в случая за втори път - в полза на Пеевски. Динев веднъж вече е отказвал достъп до такава информация. Отказът обаче е невъзможно да бъде мотивин по закон. Пеевски е народен представител и съответно публична фигура, което според трайната практика на Конституционния съд и Върховния административен съд се ползва със занижена защита.


"Това е очевидно нарушение на закона", коментираха юристи и напомниха разпоредбата на Административно-процесуалния кодекс, че "при еднакви условия сходните случаи се третират еднакво."


Преди няколко дни Върховният административен съд излезе с решение по сходен казус и отмени отказа  вътрешния министър Цветлин Йовчев да предостави данни колко пъти Пеевски е бил в МВР. Той също се беше допитал до Пеевски за съгласието му.


Динев пита Пеевски съгласен ли е да предостави информация


Според отговора на Динев исканата информация (която по принцип би трябвало да се намира в атестационния формуляр на Пеевски, който трябва да е качен на сайта на ВСС) не е обществена. "Обществена информация се основава на три признака: връзка на информацията с обществения живот в страната, относимост към дейността на задължените по ЗДОИ субекти и възможност да се изгради собствено мнение за тази дейност. Тя следва да бъде възприемана като сведение, знание или данни за явления и събития, свързани с обществения живот в страната, респ. за дейността на задължените по закона субекти".


На базата на тази интерпретация на Динев на законовата дефиниция исканата информация не е обществена, а засяга личността на трето лице. Затова и градският прокурор пита на 20 юни Пеевски дали е съгласен данните за неговата дейност като следовател да бъдат огласени. Седем дни по-късно той изпраща изричният си отказ.


Пеевски има над 8 години стаж като следовател, въпреки че реално е бил на работа около половин година - в периодите, когато не е депутат. Това е възможно заради текст в Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който, когато магистрати са били народни представители, министри или зам.-министри, това време се приравнява на стаж в съдебната система. Фактът, че Пеевски е бил следовател, беше изтъкнат и от Пламен Орешарски при номинацията на депутата от ДПС за председател на ДАНС преди година.


Липсва задължителната публична информация за Пеевски


Информацията за решените преписки от прокурори и следователи е публична и се качва на страницата на Висшия съдебен съвет, като се публикуват атестационните формуляри. Според закона депутатът от ДПС е трябвало да бъде атестиран до този момент два пъти, но за него подобна информация не е публикувана.


Христо Динев, който е свързан с ДПС (съпругата му е била съветник на Четин Казак в предишния парламент), показва за пореден път, че толерира Пеевски. Само преди седмица на идентично запитване на "Капитал", но за подалия оставка прокурор Роман Василев, градският прокурор, директно взима решение в обратната посока -  за предоставяне на пълен достъп до информация.

© Надежда Чипева, Капитал

Христо Динев, който е свързан с ДПС (съпругата му е била съветник на Четин Казак в предишния парламент), показва за пореден път, че толерира Пеевски. Само преди седмица на идентично запитване на "Капитал", но за подалия оставка прокурор Роман Василев, градският прокурор, директно взима решение в обратната посока - за предоставяне на пълен достъп до информация.


Преди време на същото запитване за броя на делата на Пеевски, отправено от "Капитал", Динев отказа достъп до информацията отново заради несъгласието на депутата. Висшият съдебен съвет също показа, че работи в полза на Пеевски, след като не даде информация за това какъв е статутът му като магистрат. Този въпрос беше повдигнат от в. "Сега".  


Наскоро  ръководителят на правния екип на "Програма достъп до информация" адвокат Александър Кашъмов, коментира пред "Капитал", че няма как институциите да се мотивират с отказа на Делян Пеевски, тъй като той е публична фигура. Има и трайна практика по този въпрос – и на Конституционния съд, и на Върховния административен съд, които приемат, че лицата, заемащи публични длъжности, се ползват със занижена защита, припомня Кашъмов.


Миналата седмица ВАС отмени отказа на друг от "пазителите" на Пеевски - вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той отказваше да даде информация за това колко пъти синът на Ирена Кръстева е влизал в сградата на вътрешното министерство. Магистратите приеха, че тази информация е с надделяващ обществен интерес.


Христо Динев беше избран за градски прокурор  в началото на годината след конкурс с предизвестен финал. От решението на ВСС така и не стана ясно кои негови качества са надделели в избора му, най-малкото защото в последната му атестация, бившият му ръководител дава негативна оценка на управленските му способности. 


В синхрон с атаките на "Атака" и стартиращият политик Николай Бареков срещу държавния глава в градската прокуратура започна и проверка по сигнал на Бареков срещу президента Росен Плевнелиев за престъпление срещу републиката, която беше прекратена от Цацаров.


Под ръковдоството на Динев се разви и разследването за опита за убийство на Делян Пеевски, което беше прекратено тази седмица. Още в първите дни на мандата си Динев каза, че работи добре с емблематичния шеф на столичното следствие Петьо Петров. Именно Динев възложи на следствието разследването за "опита" за убийство на Пеевски въпреки факта, че столичните следователи са колеги на депутата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK