Орешарски: Най-подходящ ден за оставка е 23 юли, сряда (допълнена)

Пламен Орешарски

© Юлия Лазарова

Пламен ОрешарскиПодходящият момент за оставка на кабинета е в седмицата 21-25 юли. Това заяви пред Би Ти Ви премиерът Пламен Орешарски. Той посочи и най-вероятната дата  - 23 юли, сряда. В нощта на 23 юли, в разгара на протестите срещу кабинета "Орешарски", депутатите опитаха неуспешно да напуснат парламента в бял автобус, който беше замерян с камъни от провокатори.


"В сряда, четвъртък или петък парламентът ще може да гласува оставката ми", заяви премиерът, като изрази надежда в деня на подаването на оставката в парламента на има кворум, който да я гласува. Днес, след като поредното заседание на парламента се провали заради липса на кворум, от ГЕРБ обявиха, че депутатите им ще бъдат всеки ден в парламента, но няма да осигуряват кворум до оставката на кабинета "Орешарски".


Орешарски уточни, че на 21 юли, в понеделник има основателни причини да не подава оставката си, защото
тогава се отваря Корпоративна търговска банка


и кабинетът трябва да изпълни този си ангажимент. Тя беше поставена от Българската народна банка (БНБ) за два месеца под специален надзор заради опасност от неплатежоспособност след серия от прокурорски проверки на мажоритарния й собственик Цветан Василев. 


Орешарски изрази съжаление, че кабинетът не е успял да промени системата на финансиране на болниците.
По думите му тази реформа не е получила достатъчно политическа подкрепа. Той определи тази реформа като много тежка и може би заради това не е направена от предишните кабинети. "И в по-предишния, и в по-предишните два кабинета от началото на този век бяха необходими тези реформи, но не се направиха", заяви министър председателят. "Болницата в Стара Загора беше с огромни дългове в средата на миналата година. Има доста болници които са в лошо финансово състояние, за съжаление самата каса е в недобро финансово състояние", коментира още министър-председателят. 


"Ние поне успяхме да подготвим някои от елементите за тази реформа", допълни той. Орешарски каза, че вече са обявени закони за обществени поръчки за електронни карти и за електронни рецепти и изрази надежда следващият кабинет да ги довърши. "Разбира се, той е в правото да модифицира тези елементи, които смята, че не са достатъчно добри, но е важно да се върви напред", каза премиерът. Той коментира и


ситуацията около банките и определи реакцията на правителството като много адекватна


както и тази на БНБ, която отговаря за банките. По думите на Орешарски в ситуацията с Първа инвестиционна банка БНБ се е обърнала превантивно към правителството и така общата реакция е била много ефективна. 


"Разработихме план за реакция, сигнализирахме на ЕК, която пък гарантира ликвидността още в неделя вечерта. В събота сутринта в моя кабинет с ръководството на БНБ и финансовия министър обсъждахме широк спектър от варианти – адекватни на ситуацията. Спряхме се на този и резултатите от последните дни показват, че сме улучили – дори и тази ликвидност от Министерство на финансите не е изразходвана", заяви Орешарски и допълни, че този стрес тест, на който е била подложена банковата система, е доказал, че тя е на много високо равнище. "Стабилна е, с много добри показатели. Цялото общество се справихме добре, всички", подчерта премиерът.


Орешарски подчерта, че не са обсъждани имена за български еврокомисар


"Не знам откъде беше измислена датата 16 юли. Вчера заявих, че на 16-ти ще има европейски съвет и на този съвет аз ще се ориентирам допълнително, където ще обменим коментари с новия председател на ЕК по това време Жан-Клод Юнкер. На сбирка при президента бе уточнено, че ще се изработват критерии и на консултации с различните партии ще се обсъждат кандидатурите за бъдещия еврокомисар, тъй като с него ще работят няколко правителства".


Той коментира още, че НЕК не е в добро състояние, а също и БДЖ, чийто задължения са 500-600 милиона, но пък с близо 100 милиона е намален дългът на дружеството от началото на работата на кабинета "Орешарски". "За тази една година направихме доста стабилизационни мерки", каза министър председателят. Той


отново подмина въпроса "Кой предложи Пеевски"


"Известни са политическите фигури, които присъстват в кабинета. Това беше политическо решение и можете да попитате още пет пъти, няма да от говоря на този въпрос", заяви той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK