Ако събере кворум, парламентът ще обсъди ветото върху регулациите за търговските вериги

Ако събере кворум, парламентът ще обсъди ветото върху регулациите за търговските вериги

© Анелия НиколоваАко Народното събрание събере днес нужния кворум от 121 депутати за откриване на заседанието, се очаква да обсъди ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за защита на конкуренцията, които затягат отношенията между търговските вериги и техните доставчици.


Целта на измененията, приети от парламента, е да променят отношенията между големите търговски вериги и техните доставчици, така че да станат равноправни, а нелоялните практики на веригите да бъдат прекратени. По думите на търговците обаче измененията ще доведат единствено до повишение на цените.


Държавният глава приветства заявения стремеж на народните представители да създадат условия за развитие на производството, доставката и дистрибуцията на стоки и услуги и да предотвратят нелоялни търговски практики. Според него обаче не е оценено какво ще е въздействието на правната уредба върху потребителите.

Ветото беше отхвърлено от комисията по икономическа политика
и вносителите, сред които водещ е депутатът от БСП Румен Гечев,  увериха, че ще направят всичко възможно законът да бъде гласуван отново още в рамките на това Народно събрание. За да бъде приет отново законът, за него трябва да гласуват поне 121 депутати, с които БСП и ДПС не разполагат. "Атака" бойкотира парламента, а вчера и лидерът на ГЕРБ обяви, че депутатите му ще влязат в залата чак за оставката на кабинета "Орешарски".


В сряда лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че  отхвърлянето на президентското вето не е задължително. В ГЕРБ пък коментираха, че в сектора има проблем, но предложените законови текстове не са най-доброто решение. Ако се стигне до гласуване, те вероятно ще са въздържат или няма да участват в него, както постъпиха и на заседанието на икономическата комисия.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До последно ще се занимават с президента...дано поне Мая Манолова е с ново костюмче.

 2. 2 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1048 Весело

  ГЕРБ много правилно излязоха от Парламента, за да спрат НАГЛИТЕ от БСП и ДПС!

  Вчера Мая Костинбродска обясняваше, че са намерили вратичка в закона, как да отхвърлят ветото на Президента Плевнелиев без за това да гласува мнозинство от 121 депутати.

  За това трябва да НЯМА КВОРУМ и съответно заседания на този ПРОВАЛЕН Парламент!

 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Зад тази липса на кворум и късна дата за оставка се крият раздаване на пари. Неприятно е, че има вероятна договорка м/у всички.
  Много се разсмърдя този парламент!

 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Няма нужда от кворум в този провалил са Парламент.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Събере, не събере, надниците си вървят, разходите също, ама нЕма проблеми матряла плаща.

 6. 6 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Никакво вето. Регулация и ежедневен контрол на тия хиени .Набутват тука боклуците от цяла европа и съсипаха родния производител.
  И никакви прошки

 7. 7 Профил на akostamosta
  akostamosta
  Рейтинг: 442 Весело

  "Ако събере кворум,...." То има една рима започваща така:
  Ако баба имаше дръжка,
  щеше да бъде мъжка.

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Ако събере кворум, Парламентът а.к.а. ноторните Румен Гечев, Данчо Ментата и с-ие ще се опитат да ни бръкнат в джоба. Никакво влизане!

 9. 9 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#7] от "akostamosta":

  Римата е:
  Ако баба беше мъжка,
  Щеше да си има дръжка.
  Иначе си прав, "ако"-то цапа гащи и мирише лошо.
  Този парламент се е оцапал яката, а само да знаеха и как смърдят...

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 10. 10 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  този парламент е пример за това как корупцията и наглостта и алчността на комунистите ги води напред, към нови свинщини.

  по всякакъв начин ще опитат да съберат кворум (без Дебелян Пеевски), за да гласуват отпадане на ветото на Закона Гечев... долна продажна измет!

  ОСТАВКА !

  РЕФОРМИ !
 11. 11 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Не мога да разбера, как премахването на нелоялни практики ще доведат до покачване на цените ... не че въобще вярвам, че точно Гечев и Ментата могат да ги премахнат )
  Добре ще е днес да се съберат всичките и да си гласуват неплатен отпуск до гласуване на оставката на правителството!

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 12. 12 Профил на bizon
  bizon
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Защо наричате това сборище , мъртво от мига, в който гласува Пеевски и крепящо се цяла година с отвратителни сделки и гнусни пазарлъци, парламент????

 13. 13 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#6:"gorskiq1"]Набутват тука боклуците от цяла европа и съсипаха родния производител. [/quote]
  Тежко е наистина, другарю! Няма как да пробутвате вече кренвиршите с пера, "русенското варено" от свински кожи и карантии, родното "краве масло" - гранива смес от долнокачествен маргарин и евтини боклуци - отлежава надлежно, изместено от качествените френски и немски масла, произведени от истинско мляко, няма опашки пред "показния" за кило портокали, няма битки за бутилка олио или килограм захар. Лоши западни вериги, лоши! Тъкмо наближи Великден и родните производители на яйца рекат да ударят келепиреца, вдигайки двойно цените и току някоя верига внесе евтини яйца я от Полша, я от Чехия и родните производители се лишат от новото БМВ, което са обещали на разглезената щерка. Мъчителна ситуация. И ние страдаме, заедно с вас. Не сте сами! Да живее българо-съветската дружба!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 14. 14 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#13] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":
  Тук сте права!++

 15. 15 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#2:"BlueWater"]Вчера Мая Костинбродска обясняваше, че са намерили вратичка в закона,[/quote]

  ... тая пасмина да намери дръжката на вратата на НС от Външната страна и да забравят за разходки по жълтите павета...

  КОЛКО ни струва НС годишно??? ...

  Референдум за намаляване броя на депутатите
  Много сте! Мързеливи сте! Крадливи сте! Време е да си ходите! Всеки ден доказвате, с неприсъствието си, че броят ви е прекалено голям, издръжката ви е твърде скъпа за малкото, беден народ.  Ние, Народът - господар, суверен на Република България, искаме:  1. Да се измени Чл. 62 ал.(2) от Конституцията така:

  Чл. 62. (2) Народното събрание има самостоятелен бюджет, формиран единствено от средства, заделени от Държавната издръжка на народните представители, в размер, определен от самите народни представители.

  Изборите за Народно събрание се отлагат до прилагане решението на референдума по този въпрос.

  Сега не е възможно да разбереш какви пари, от къде и на къде се въртят във и около народното събрание. Бюджетът на Народното събрание е над 200 хиляди годишно на депутат, с допълнителни и скрити разходи отива към милион, а ни баламосват с някакви заплати. Цялото финансиране по такъв начин ще се осигуряват от Държавната издръжка на народния представител, а той ще се грижи за тези наши пари като добър стопанин. Приходите от дейността на народното събрание отиват в Държавния бюджет.  2. Да се измени Чл. 63 от Конституцията така:

  Чл. 63. Народното събрание се състои от 56 избрани мажоритарно народни представители.

  Изборите за Народно събрание се отлагат до прилагане решението на референдума по този въпрос.

  Никога не е имало повече в пленарна зала, освен когато гласуват заплатите си или нещо за крадене, в свой интерес. Нетния бюджет за един депутат е над 200 000, а брутния отива към милион годишно. Не виждаме нещо да се върши за толкова пари. 56 депутата, по двама от област, са достатъчно.  3. Да се измени Чл. 67 от Конституцията така:

  Чл. 67. (1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ.

  (2) Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и изразените преди избирането им убеждения.

  Изборите за Народно събрание се отлагат до прилагане решението на референдума по този въпрос.

  Отпада текстът, който отделяше народния представител от избирателите им и го оправдаваше за неизпълнение на обещанията му.  4. Да се отмени Чл. 70 от Конституцията.

  Изборите за Народно събрание се отлагат до прилагане решението на референдума по този въпрос.  С това отпада депутатския имунитет.  5. Да се измени Чл. 71 от Конституцията така:

  Чл. 71. Народните представители и дейността им се издържат единствено и само от държавния бюджет. Размерът на Държавната издръжка се определя от Народното събрание след три месечно оповестяване пред народа.

  Изборите за Народно събрание се отлагат до прилагане решението на референдума по този въпрос.  Да е ясно, кой плаща и че няма да имат странични приходи.  6. Да се допълни Чл. 72. от Конституцията, като се образуват нова т.3 в ал.1, нова ал.(3) и се измени така:

  Чл. 72. (1) Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при:

  1. подаване на оставка пред Народното събрание;

  2. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено;

  3. Три необосновани отсъствия или напускания на пленарно заседание;

  4. установяване на неизбираемост или несъвместимост;

  5. смърт.

  (2) В случаите на т. 1 и 2 и 3 решението се приема от Народното събрание, а в случаите на т. 4 - от Конституционния съд.

  ал.(3) Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно и с национален референдум или с местни референдуми в общините на избирателния му район.

  Изборите за Народно събрание се отлагат до прилагане решението на референдума по този въпрос.

  Сега не е възможно бламирането на депутат. Такава мярка, каквато предлагаме, ще има силен възпиращ ефект. Рейтинга на всеки вече ще придобие реално значение. Дори инициативата за бламиране ще святка "червената лампичка". Новата точка 3 в ал. (1) позволява отстраняването на системно отсъстващи народни представители.  7. Да бъдат отменени текстовете на алинеи (2), (3), и (4) от чл.9 от ЗАКОНА ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ.

  Изборите за Народно събрание се отлагат до прилагане решението на референдума по този въпрос.

  Това е Законът за референдумите. Дори заглавието му е такова, че никой да не се досети.

  Въпросните алинеи отнемат конституционното ни право да се произнасяме по избора на Конституционни съдии, Главен прокурор, Висш съдебен съвет, да вземаме отношение по бюджета, и какво ли не, и какво ли не. Конституцията определя, че господар (суверен) в България е народът.
  8. В ЗАКОНА ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ да се създаде възможност за електронно участите и гласуване в подписки, петиции, национални референдуми и местни референдуми.

  Сега Законът за референдумите позволява това за европейски инициативи. Нищо не пречи да се ползва и за останалите форми на пряко участие във властта. Електронното правителство е блокирано от бездействието на управляващите.

  Референдумът вече няма да е толкова скъпа процедура. Последния референдум беше безумно оскъпен, за да ни бъде вменено, че сме глупави, и никога повече да не си помислим за Референдум. Страхуват се от нас !!!

  9. Въвеждане на мандатна система и до два мандата за всички ръководни държавни и общински длъжности, председатели на съдилища, съдии, градски прокурори, началници на полицейски управления.

  Това е ясно защо.

  10. До провеждане на изборите да бъде сформирано служебно правителство с удължен мандат.

  Бъдещ парламент в сегашния му вид, и назначено от такъв парламент правителство, ни поставя за още 4 години в сегашната ситуация.

  11. Не се допускат кандидатури за народни представители на тези, които са били народни представители, министри или конституционни съдии от 1990 година до сега.

  Те доказаха, че са неспособни и нанасят вреди.

  За всичките тези промени не е необходимо свикване на Велико народно събрание. Законът и Конституцията позволяват това да стане с Референдум при обикновено народно събрание. За това сега бързат да го разпуснат. А в едно Велико народно събрание май ще са същите, които си знаем. И - какво ли ще решат, а?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 16. 16 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Уж ратификации ,спразумения и др.неотложни решения а то пак към ветото се завъртяха - сега имаше репортаж по телевизията за един кмет избран от кадрите на БСП ( Община Видин ) по нагъл крадец от тоя скоро не съм виждал . Ами как няма да са срещу веригите, едно е да снабдяват общинските обекти от "наши" търговци (на договорени цени два три пъти над пазарните), друго е от империалистическите търговски вериги !

 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  A дaно събере кворум,но Борисов тръгвa на предизборнa обиколкa точно днес

 18. 18 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Пак се обясняват, БСП , колко е важно НС да работи.
  Не се траят вече. Борисов бързал да седне пак на власт. Ама не можело така. Стига тепкането им . Искат още месец да забъркват каши . И без този месец забъркаха достатъчно каши.

 19. 19 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1048 Весело

  [quote#11:"ь"]Не мога да разбера, как премахването на нелоялни практики ще доведат до покачване на цените ...[/quote]Моля, прочетете изводите анализа на експерти от Световната банка и евентуално ще разберете.

  Цитирам:
  "Моделът за борба с нелоялните търговски практики чрез промени в Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/ и въвеждане на понятието "значителна пазарна сила" е рисков и може да навреди на българския пазар и дори на потребителите. Това са един от изводите в доклад на Световната банка наречен "В отговор на нелоялните търговски практики в България".

  Документът е изготвен по поръчка на българското правителство и разпратен до медиите от ПР агенция.

  Изводите в доклада са, че моделът, заложен в проектопромените, внесени от БСП и ДПС, може да доведе до несигурност на пазара, да претовари Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ и да е вреден, а не градивен.

  Експертите на банката дават за пример различни страни от ЕС, които се борят с нелоялните търговски практики с други средства - чрез използването на търговското законодателство, на съда или чрез кодекси за бизнес поведение.

  Според доклада в случая с България, където регулацията опитва да разреши конфликт между търговските вериги и техните доставчици, по-приложимо и ефективно би било използването на търговските съдилища. Причината е, че политиките за защита на конкуренцията влияят на целия пазар, а не само на няколко участници. Експертите напомнят, че прилагането на мерки на конкурентната политика трябва да идва след доказателства за нанесена вреда на потребител или на цялостното икономическо благосъстояние.

  Изводът на експертите на банката е, че "изборът да се набележат мерки в отговор на нелоялните търговски практики в рамките на конкурентната политика не е очевиден и е обвързан с рискове. Трудно е да се подкрепят аргументи в полза на решение в рамките на конкурентната политика при положение, че не са ясни последиците на предложените защитни мерки върху благосъстоянието на потребителя."

 20. 20 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#13] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":


  До коментар [#19] от "BlueWater":

  Не мога да разбера, защо намесвате политиката в едни чисто търговски взаимоотношения.
  Второ: Прочетете Зелената книга на европейската комисия за нелоялните търговски практики/има я преведена и на български/ на големите търговски вериги навсякъде в Европа и как законодателно се регулират отношенията в тези държави и какви са подходите там.
  Трето: Такъв закон искате
  , не искате ще има и той е подготвен от Брюксел и ще важи за цяла Европа. Нашите просто искат да го изпреварят с един месец и да си предадат тежест!
  Ами първо се информирайте, па тогава пишете!

 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  А ако не събере ще си ходи....по лични работи

 22. 22 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Иска ми се да видя сблъсъка на лобитата в чисто търговски отношения....

  Моля, не ме свързвайте.нито с Позитано ,нито с ГЕРБ.... Свободен съм да пиша това което мисля....
 23. 23 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":


  [quote#13:"
  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър[/quote]
  За съжаления ГЕРБ е на грешната...

  Моля, не ме свързвайте.нито с Позитано ,нито с ГЕРБ.... Свободен съм да пиша това което мисля....
 24. 24 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#23:"registriran"]Свободен съм да пиша това което мисля....[/quote]

  Сега остава да се научите и да мислите. Виждаме, че с писането някак се справяте, с подобаващата доза правописни грешки.

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK