Продължава събарянето на незаконни ромски къщи във Варна

Покъщнината от разрушените ромски къщи във Варна е струпана на камари.

© Спас Спасов

Покъщнината от разрушените ромски къщи във Варна е струпана на камари.Продължава премахването на незаконни постройки в трите ромски квартала във Варна. Акцията бе предприета след като поройните дъждове на 19 юни т.г отнеха живота на 13 души в едно от тях - в кв. "Аспарухово". Като една от възможните причини за големия брой жертви беше посочено именно незаконното застрояване на отводнителните дерета в квартала.


Отводнителното дере в ромския квартал "Максуда" във Варна е застроени също като това в кв. "Аспарухово". Против това в продължение на десетки години местната администрация не е правила нищо.

© Спас Спасов

Отводнителното дере в ромския квартал "Максуда" във Варна е застроени също като това в кв. "Аспарухово". Против това в продължение на десетки години местната администрация не е правила нищо.


След като във вторник бе дадено началото на разчистването на незаконно построените къщи в т.нар. "Гъбена махала" в кв. "Владиславово", напрежението там рязко нарасна.
На събаряне в махалата подлежаха 15 незаконни постройки, но стотина роми препречиха пътя на строителните машини, а собствениците на къщите се барикадираха в тях. Така първият ден от акцията по събарянето бе провален. Дошлите на помощ полицаи бяха посрещнати с камъни и викове "Гладни сме".


До момента заповеди за доброволно събаряне на незаконните си постройки са получили и 54 семейства във варненския квартал "Максуда". Повечето от постройките са разположени край ул. "Георги Пеячевич" – над отводнителното дере, както и по склоновете му. Техните собственици са получили срок от две седмици, за да премахнат доброволно къщите си. След това районната администрация ще събори постройките принудително.


Продължава събарянето на незаконни ромски къщи във Варна

© Спас Спасов


Кметът на район "Младост", на чиято територия се намира гетото твърди, че преписките за събарянето на незаконно построените къщи вървят вече повече от година. "Изготвянето на документите е трудно, тъй като не може да се издирят собствениците на бараките", каза Христов, цитиран от Дарик. Според него готовност за събаряне имало още преди изборите през май, но от администрацията му решили да изчакат, за да не бъда обвинени в "предизборна агитация". Той твърди, че връчването на заповедите за доброволно премахване на постройките сега нямало нищо общо с бедствието в "Аспарухово".


Според Христов в ход е и издаването на още 350 заповеди за доброволно отстраняване на незаконни къщи в ромския квартал но най-вероятно те ще бъдат разрушени за сметка на местната администрация, а събирането на дължимите суми след това ще е много трудно. . Мнението му е, че трябва да бъдат въведени законови промени, които да улеснят събирането на подобни задълженията.


"Аз трябва да изпълня закона - държавата прехвърли горещия картоф в края на 2012 г. на общините, в чиито правомощия вече е премахването на незаконните обекти. До 2012 г. нищо не е направено, няма съборена незаконна постройка в махалите", каза кметът на Варна Иван Ппртних.


Той припомни, че е имало едногодишен срок за подаване на молби за узаконяване на вече изградени постройки, но като този срок хипотетично изтича в края на тази година. В една от най-големите ромски махали във Варна обаче - "Максуда" голяма част от постройките са изградени върху частни имоти и по тази причина няма как да бъдат узаконени.


"Като кмет аз трябва да изпълня закона и да ги съборя. И какво правим с тези хора?, попита Портних. Защото - ако в т.нар. "Гъбена махала" става въпрос примерно за 40 къщи, в Максуда те са в пъти повече – хората ще останат без покрив, защото живеят в опасни за тях условия". Според кмета на Варна тук в ролята си трябва да влезе държавата, която да реши каква е перспективата на бездомните роми, "защото няма община, която може да осигури хиляди социални жилища". "Още повече, че не само обитателите на махалите се нуждаят от такива – в приемните ми дни идват десетки хора, които търсят такава помощ", каза още Портних.


Циганската махала "Максуда" във Варна е създадена около 1945 г. в покрайнините на Варна. Сега гетото е почти в центъра на града. Условно и неофициално то е разделено на три района: около ул. "Петко Напетов", "Корея" и "Дерето". Повече от 10 години продължи съдебната битка между варненската областна администрация и наследниците на Гина Багдатова, които днес живеят в Ботевград, за 44 400 кв.м имот, "съществуващ в реални граници", в гетото. През 1999 г. имотът бе окончателно реституиран. По-голямата част от него попада в "Дерето". Хората, живеещи в построените там кирпичени къщи, са около 1000 души, дошли във Варна през 90-те години в търсене на препитание. Затова и "Дерето" сега е най-мизерната част от махалата.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Денят започва с хубава новина....

 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Айде така като е тръгнало, всеки ден по 10 незаконни коптора да се събарят... И най-важното - тока и водата, дето са незаконно крадени от НАС.. - да се спират все по-често

 3. 3 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 697 Неутрално

  В район Младост са картонените колибки на запад от дерето. По-голямата част от Максуда е район Одесос. Там са "къщите" "направи си сам" от тухли и бетон. Там са и наркотиците. Нещо кмет и общинска администрация пропускат район Одесос като място за разрушаване на незаконните постройки.

 4. 4 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Днес във Варна, утре в цялата страна, може ли?!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 5. 5 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това отдавна трябваше да стане !!! Но още по-важно е кой и защо им разрешава на тези мангали да строят коптори където им попадне ??? И още по-важно е кой допуска да се множат като марокански скакалци, бе да го е е ня за последствията , защото у нас има ли мангал - има проблеми, няма ли мангал- почти няма проблеми !!!

 6. 6 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Незаконните постройки, имат ли законни партиди за ток и вода?

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3821 Неутрално

  събаряй!!!! и връщане на някаква форма на дзс

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Процесът трябва да се превърне в постоянна практика...и повечко Райд...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Чакаме голямата беля, за да започне разчистването и на едно друго всеобщо толерирано беззаконие: поголовното използване на тротоарите като паркинги. Няма столица, няма областен град, няма "кандидат за европейска столица на културата". Дали София, Варна, Стара Загора или Благоевград - навсякъде колите са по тротоарите!

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 10. 10 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Циганската махала "Максуда" във Варна е създадена около 1945 г. в покрайнините на Варна.
  ............
  Да, защото дотогава на това място е имало парцели на градинари т.е. на дребни собственици, а Партията такива не ги търпи.
  Благодаря ти Партиьо!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3821 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":
  а е толкова лесно решимо и доходно за държавата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  Чакаме и построяването на подходящо разположени паркинги - подземни, многоетажни и прочие. Нали си ги виждал по филмите?

 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1477 Весело

  Има паразит - има проблем, няма паразит - няма проблем.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на Чавдар Михов
  Чавдар Михов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Едно добро начало, което да покаже че пред закона всички са равни, а не по-мургавите и по-богатите да са по-равни от другите. Но не съм голям оптимист, като се има предвид, че всички големи партии разчитат на ромските гласове и именно затова си затварят очите пред беззаконията, вършени от тях. Дано да не съм прав.
  www.chavdarmihov.com

  Чавдар Михов
 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  [quote#12:"anona"]Нали си ги виждал по филмите?[/quote]

  Ако искаш, си живей в света на Холивуд, чакай някой да ти изкопае под панелката подземен гаражн и да ти връчи нотариалния акт с ключовете, безвъзмездно разбира се. Но дори за филмите е хубаво да знаеш, че в Манхатън само 1 от 4 домакинства има кола. Докато при нас тенденцията е обратната - всяко домакинство по 4.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 16. 16 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1211 Гневно

  Защо в тази псевдо държава,мерките се взимат пост фактум??? Нима това за затлаченото дере,не се знаеше преди пороя? Всеки път трябва да загинат хора,за да може после мънкащи тюфлеци да обясняват какви мерки ще бъдат предприети...

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Сега е момента и за другите общини в България.Варна даде светъл пример.

 18. 18 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 481 Любопитно

  До коментар [#5] от "mils5656":

  А не е ли по-интересно защо на такива като теб да се дава трибуна да си леят негативизма? Такива постове ме правят донякъде противник на свободата на словото

 19. 19 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#9] от "cinik":

  Правилно - колите задължително на частен паркинг, държан от фирмата на бати, построен от фирмата на батчеда, поектирана от кака - стадото требе да се дои

 20. 20 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Сега Варна, а скоро и в цяла България!
  Айде на хаирлия да е войната с беззаконията на цигани, българи, и всички останали изживяващи се над законите на тая измъчена страна.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 21. 21 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "sasoss":

  И там вървят нещата, доколкото чувам.

 22. 22 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 537 Неутрално

  За съжаление това няма да реши проблема. Но не може да продължава така, всички сме равни пред закона.

  "Я з москалями не балакаю!"
 23. 23 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 591 Гневно

  " Според него готовност за събаряне имало още преди изборите през май, но от администрацията му решили да изчакат, за да не бъда обвинени в "предизборна агитация". Той твърди, че връчването на заповедите за доброволно премахване на постройките сега нямало нищо общо с бедствието в "Аспарухово". " Ами колко удобно да не разрушат постройките преди изборите, че видиш ли ще загубят много от гласоподавателите си . Отделно как да няма нищо общо с потопа в Аспарухово след като от над 10 години ги има постройките и не съм чул като постоянно живеещ във Варна и за една съборена! След дъжд качулка. Трябва да се обвинят за некомпетентност Кирил Йорданов, защото основно по неговото управление се е толерирал този двоен стандарт и тези отговарящи за събарянето.

  Драконови закони ще оправят държавата!
 24. 24 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#22] от "Инспектор Стрезов":

  И митничарите и хотелиерите ли?

 25. 25 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#23] от "Момчил89":

  Яко си се разгневил, но допреди две години събарянето беше отговорност на ДНСК, т.е. държавата, а не общините.
  п.п. Пише го и в статията и не зщитавам Киро.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Доста удобен момент за Портних да започне да работи по единия от големите проекти на "духовните" му наставници и да се пристъпи към разчеистването на Максуда.
  Точно в случая нямам напротив.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 29. 29 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Много моля Варна да не си присвоява първенството :)
  Пръв беше Ямбол, блок 20 на ж.к.Райна княгиня...


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 30. 30 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 577 Весело

  Хахаххахаххахаххаха

  Портних се изживява като ТИМур и неговата команда.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  [quote#19:"agl52316780"]Правилно - колите задължително на частен паркинг, държан от фирмата на бати, построен от фирмата на батчеда, поектирана от кака - стадото требе да се дои[/quote]

  Частните паркинги в синята и зелената зона линеят. Там цялата зона им е конкуренция. И обратното, частните паркинги цъфтят по кварталите, защото тротоарът може да е безплатен, но в един момент и той се изчерпва. Особено когато половината блок почне да си заключва велосипедите,бебешките колички и старите мебели в бракми на трупчета пред входа, както прави всеки 5-ти софиянец.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Цитат от новините:Циганите в Перник незаконно копаят въглища." А законно ли е ВЕИ да продават тока си за 800лв.?! Кой е по-големият циганин в случая?!
  Ей,политическата върхушка с всички сили се стреми да превърне българската нация в циганска!

 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  [quote#32:"deaf"]Цитат от новините:Циганите в Перник незаконно копаят въглища." А законно ли е ВЕИ да продават тока си за 800лв.?![/quote]
  Две лъжи не правят една истина. С престъпленията е същото...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 34. 34 Профил на grigor51
  grigor51
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Цяла БЪЛГАРИЯ е "рода". Всички са роднини и никой не може да откаже на родата, а освен това сме крадливо племе. Хак ни е всичко. Трябва да ни удари още по-сериозно бедствие, ама цяла БГ И ТОГАВА БЕЛКИМ СТАНЕМ ЧОВЕЦИ ПОЧНЕМ ДА СПАЗВАМЕ ЗАКОНИТЕ БЕЗКОМПРОМИСНО. МЕСТНИТЕ ФЕОДАЛИ ВЗЕМАХА РУШВЕТИ ОЩЕ ПРЕДИ 90Г.И ПРОДЪЛЖАВАТ,А ДРУГАРИТЕ НАПРАВИХА ЦЯЛА БГ ГЕТО С ТЕЗИ ПАНЕЛКИ.

 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  [quote#32:"deaf"]А законно ли е ВЕИ да продават тока си за 800лв.?! Кой е по-големият циганин в случая?! [/quote]

  Да не забравяме дълга за ток от 5 млн. на Столипиново, който мешерето накрая плати, но никой не написа ред по въпроса. За сметка на това софийските цигани дължат 600 млн. за парно, въпреки че на всеки 2-3 години кога дружеството, кога съдът им амнистира задълженията. След промените провинцията е платила поне 2-3 милиарда кръстосано субсидиране, за да могат софийските цигани да имат безплатно топло.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 36. 36 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Само после да не трябва да им се строят къщи ... Да си ги вземат у дома си хелзинците, комисията за защита от дискриминация и прочее антибългарски организацийки и да си ги дундуркат. Българският данъкоплатец НЕ Е длъжен да издържа непродуктивните и вредящи граждани (за жалост) на България.

 37. 37 Профил на reformatorka
  reformatorka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Подкрепям Портних в това му начинание. Въпреки това във Варна отдавна се носят слухове ,че земите на Максуда са закупени от ТИМ, т.е. пак се слугува на нечии интереси. Въпреки всичко циганите не трябва да са там и да съществува тази смрад почти в центъра на града.
  И трябва не само общината да се разправя с тях,но и държавата. Да се орежат всякакви тяхни социални придобивки.Стига са отглеждали паразити,които живеят на наш гръб.

 38. 38 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#37] от "reformatorka":

  Слухове винаги ще има, но реално земята си е на наследниците на хората чиито земи са взели комунистите през 45-та, обикновени хора, които не могат да стъпят във владение на имотите си окупирани от гетото. Има и общинска част естествено.

  Истината е, че до 2012-та държавата отговаряше за незаконните имоти, после прехвърлиха отговорността на общините. И понеже съдебната ни система и мотава, а и всеки обжалва отне години да се стигне до бутане на бараки и коптори.
  Аз лично подкрепям това което се прави - тия незаконни фавели трябва да се изринат.

 39. 39 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#35] от "cinik":
  Сложи поне кавички на софийските цигани

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 40. 40 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#1] от "bestbuy":

  Силно се надявам, че добрата новина е в "незаконни", а не в "ромски"? Иначе като са почнали с незаконното строителство да вземат да минат по чялото черноморско крайбрежие. И не само...

 41. 41 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "bestbuy":

  И ако може държавицата ни да се сети, че "незаконно строителство" и "краден ток" и "крадена вода" не са етнически феномен. И да карат по ред.

 42. 42 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "mils5656":

  Що бе? А незаконните вили, хотели, хасиенди и прочее на представителите на българския етнос кой ги разреши? Кой ги търпя и търпи? Кой ги гледаше, без да ги вижда?

 43. 43 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#24] от "agl52316780":

  И те.

 44. 44 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1495 Гневно

  "[quote#0:"статия"]голяма част от постройките са изградени върху частни имоти и по тази причина няма как да бъдат узаконени.

  Тук възникват поне три въпроса
  1. Частната собственост как се гарантира от държавата?
  2. Ако незаконните постройки бяха на общинска земя, щяха ли да ги узаконят без необходимите строителни документи?
  3. Защо изобщо е било допуснато тяхното построяване? Можело е да бъде спряно още в началото.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 45. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  [quote#39:"Daniboy"]Сложи поне кавички на софийските цигани [/quote]

  То е ясно за кои цигани става дума. Във Филиповци и Факултето централно топлоподаване не е имало никога.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 46. 46 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  [quote#35:"cinik"]Да не забравяме дълга за ток от 5 млн. на Столипиново, който мешерето накрая плати, но никой не написа ред по въпроса. За сметка на това софийските цигани дължат 600 млн. за парно, въпреки че на всеки 2-3 години кога дружеството,[/quote]
  Бъркаш кражбата с омразен дълг. Едните сами са се прикачили (ползвали са по своя воля без да плащат) към системата, а другите са били длъжни да плащат на системата, без възможност да се откажат, независимо, че не са искали да ползват услугата. От друга страна, система, която постоянно и доброволно отписва милиони дългове без да вземе мерки, но ползва яко държавна подкрепа... е странно да обвиняваме тези дето са И крепостни.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 47. 47 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#24] от "agl52316780":

  "Я з москалями не балакаю!"
 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8350 Неутрално

  Ако си бяхте свършили работата навреме,нямаше да има загинали и такива големи щети.За съд сте,всички,които имате нещо общо стова.

 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1818 Разстроено

  Цялото това събаряне е грандиозна предизборна провокация с цел да се докарат още гласове за ДПС и БСП. Логиката е ясна - "Ходете да гласувате, че виждате ли във Варна какво стана - кметът от ГЕРБ ви събаря къщичките." И няма нужда от кебапчета и шумотевица - всичко е уредено под масата! И всичко върви по СМИ!

 50. 50 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1818 Весело

  До коментар [#4] от "Dr. G.":Може! Стига да кажете къде да бъдат настанени хилядите обитатели на тези бидонвили!

 51. 51 Профил на dimitrov_ok
  dimitrov_ok
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Едно 60-тонно Камацу и проблема Максуда се решава за един ден
  Нищо че Данчо- Старата Мента обеща на ромите/нали те го избират/ спокоен живот в гетата
  Тоя верно лъже повече и от циганите

 52. 52 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#50] от "patsis":
  АЗ да кажа!?
  Освен че ги осигуряваме със всичко останало безплатно, трябва и да им решаваме и жилищните проблеми безплатно?
  Добре - нека им бъдат дадени стари общежития!
  Или не, чакай - ще ги разрушат за скрап.
  Съдбата на удавника ТРЯБВА да е в ръцете на самия удавник.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK