Комисия може да следи харченето на 4.5 млн. лв. за ремонт на Двореца на културата и спорта във Варна

Комисия може да следи харченето на 4.5 млн. лв. за ремонт на Двореца на културата и спорта във Варна

© Спас СпасовКметът на Варна Иван Портних предложи изразходването на средствата за ремонт на Двореца на културата и спорта (ДКС) във Варна да бъде следено от специална комисия, за да бъдат избегнати спекулациите с обвинения в користни намерения.
В комисията трябва да влязат представители на общинския съвет, строителната камара и неправителствени организации.


Предстоящият и наложителен ремонтът на един от най-големите спортни обекти у нас стана повод за сблъсък между ръководството на залата и община Варна. В неговото дъно е спорът кой да избере изпълнител за ремонта и да контролира харченето на 4.5 млн. лв., отпуснати от държавата.


Чии са парите?
Според Иван Портних бенефициент по постановлението, с което по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите" бяха отпуснати парите за ремонт на залата е общинската администрация.


В същото време Симеон Варчев, прокурист на общинското дружество "Дворец на Културата и спорта", което стопанисва обекта, претендира, че то е самостоятелно юридическо лице и по тази причина има правото само да се разпорежда със сумата. Затова на 27 юни обявяви обществена поръчка за реконструкция и основен ремонт на зала "Конгресна". Неговата прогнозна стойност е 3.75 млн. лв. без ДДС, а кандидатите трябва да подадат оферти до 11 август. Условията, на които трябва да отговарят са оборот от 9 млн. лв. за последните три години, а най-малко 1.8 млн. лв. от тях да са от изпълнение на сходни проекти. Срокът за изпълнение на ремонта е три месеца.


Като контрамярка Иван Портних внесе в Общинския съвет предложение администрацията му да вземе залата под наем за една година и да извърши ремонта под свой контрол за сметка на наема.


В проектодоговора, изпратен до общинските съветници и Варчев не се споменава цена на наема, но неговият предмет е "извършване на културна, спортна и друга дейност". Според клаузите на договора след една година общината ще се откаже от наемните си отношения, а "Дворец на културата и спорта" АД ще получи ремонтирано съоръжение.


Измиването на ръцете


В началото на седмицата проблемът беше обсъден и в постоянната комисия "Собственост и стопанство" във варненския Общински съвет, но предложението на Иван портних беше отклонено с неясни мотиви и с уговорката, че по него трябва да се произнесат всички съветници на следващата си сесия.


"Оставам с впечатлението, че прокуристът на ДКС Симеон Варчев е подвел общинските съветници. Няма как да зная какви са били мотивите му, но само преди три седмици аз и мои колеги от общинската администрация имахме среща с него. По време на разговора ясно изложихме мотивите си, че след като бенефициент е община Варна, няма как парите за ремонта да бъдат предоставени на ДКС. След този разговор  той заяви, че е научил за подготвяното споразумение по телефона", заяви за "Капитал Daily" зам.-кметът на Варна Пламена Маринова.


Незаконен, но неизбежен


Слабата страна на Община Варна в спора с Двореца на Културата и спорта е рамков договор за 1.5 млн. лв. годишно за ремонтни дейности, вкл. на спортни съоръжения, на територията на район "Приморски" с фирма "Хидрострой" АД. Така Портних няма как да не възложи именно на нея и ремонта на залата, без той да минава през процедура по Закона за обществените поръчки.


Самият договор бе определен като противоречащ на този закон в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция след извършен одит на управлението на бившия кмет на Варна Кирил Йорданов за периода 2009 - 2012 г. В същия доклад е записано, че както този договор, така и сключените с други фирми за останалите три градски района нарушават правилата на конкуренцията защото не се основават на ясни критерии за подбор.


"Агенцията за държавна финансова инспекция само е констатирала нередностите, но не ни е дала предписание, какво да направим с тези договори, каза за "Дневник" Племена Маринова. Тъй като не сме получили изрични предписания за по-нататъшни действие ние продължаваме да работим по тях. В случай, че ги разтрогнем като противоречащи на закона няма да има кой да изпълнява елементарни дейности на територията на общината до обявяването на нови обществени поръчки и сключването на нови договори по тях".


Секретният проект


От своя страна ръководството на Двореца на културата и спорта също даде повод за съмнения, че има намерение да заобикаля изискванията на Закона за обществените поръчки при ремонта на залата. Предпочитаният от Симеон Варчев  кандидат - "Ателие Серафимов архитекти" ООД, получи задачата да проектира ремонта, за което трябваше да получи 300 хил. лв. Антимонополната комисия обаче спря избора с мотива за фрапиращи нарушения като липсата на доказан опит в изпълнението на подобни съоръжения. Вместо да се съобрази с решението, Варчев форсира жалба и получи разрешение от ВАС да подпише договор за предварително изпълнение с фирмата, която единствена от тримата кандидати бе засекретила проектите си. Проверка на "Капитал" тогава показа, че документацията е формално комплектована и оставя впечатлението, че фирмата предварително е знаела, че ще спечели търга.


С мотива за излизане от обречения кръг на взаимните съмнения и обвинения днес Иван Портних предложи съставянето на специална комисия, която да следи как ще бъдат харчени парите за ремонта.


Залогът


"Първата част от сумата - 500 хил. лв., бяха осигурени, за да започне проектиране, каза днес Иван Портних. Проведена бе обществена поръчка, която е обжалвана и до момента няма окончателно произнасяне от съда. Разбирам, че ръководството на ДКС e обявило поръчка за избор на изпълнител. Това означава, че първо отваряне на документите ще бъде в средата на август - т.е.  до 15-ти ноември шансът да има избран изпълнител е почти нулев".


Портних твърди, че при евентуално обжалване заплахата е сумата от 4,5 млн. лв, осигурени от държавния бюджет за 2014 г., да не бъдат усвоени и върнати. Така Варна ще изгуби възможността да бъде домакин на европейското по волейбол,  а евентуално нови средства трябва да се чакат от новото правителство.


Според кмета на Варна президентът на българската федерация по волейбол и вицепрезидента на световната федерация вече са заявили, че ако до към 15-ти ноември Дворецът на културата и спорта покрие критериите за база, в която да бъде организирано европейското първенство по волейбол, Варна ще получи домакинствата му през 2015г. заедно със София".


"Намерихме вариант общината, по силата на рамковите договори, които вече са сключени с фирми,  да възложи пряко тази ремонтна дейност, обясни Иван Портних. Още повече, че в решението на МС като бенефициент на отпуснатите средства е посочена община Варна. Това означава, че до 15-ти ноември, залата ще бъде обновена и ще покрием изисквания на световната федерация по волейбол.  Смятам, че  всички спекулации, които се завихриха вчера, са несъстоятелни. Нека тези хора, които ги провокират,  да излязат с имената си и да обяснят защо няма да има европейско първенство във Варна. Не ми се ще да мисля, че цялата тази история ще се повтори както с проектирането – да бъде фаворизиран някой", каза още Портних.


Дворецът на културата и спорта ще приеме мачовете от шампионата само ако основната й зала - "Конгресна" бъде доборудвана с още места, за да достигнат те 5000. Варна е предпочитан вариант от Европейската конфедерация по волейбол заради традиционно силното присъствие на публика. Резервен вариант е Ботевград.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  браво на комунистите.
  не са научили нито един урок нито от времето на Луканов, нито от времето на Беров, нито от времето на Виденов, нито от крадливите времена на тройната коалиция, нито от загубите, които понасят дори от политик като Борисов.

  помня оня техен кризисен боклукчийски щаб през 2009

  сега щели да следят разходите за скапания зимен дворец във Варна смешници червени!

  РЕФОРМИ !
 2. 2 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Е, Портних поне се опитва да си прикрива схемите някак си, още не се е очукал като киро тъпото ( още познат като кирил йорданофффф ). Ама ще се научи и той де. Показно е, че пак всички пътища ги правят хидрострой и то на същите цени..

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 3. 3 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Да бе, сега освен обичайните "комисиони", ще трябва да се плащат и комисионни на ...комисията.
  Ай сиктир, червена крадлива паплач.

 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Полицията трябва да го следи.

  В една комисия ще влезнат само бизнесмени, които са на държавна работа в момента.

  После пак Държавата ще е виновна.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK