Посланици пишат до Миков за рискови промени за енергетиката

Посланици пишат до Миков за рискови промени за енергетиката

© Надежда Чипева, КапиталВ писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков посланиците на седем държави изказват безпокойството си от изискването на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъдат намалени цените и количеството изкупувана електроенергия от възобновяеми източници и от двете американски централи в "Марица изток". 


Писмото, с което "Дневник" се запозна, е било внесено в парламента в началото на тази седмица - на 30 юни (преди да стане ясно, че е възможно настоящият парламент да няма повече от едно заседание до разпускането му, заради липса на кворум). То е подписано от посланиците на Австрия, Великобритания, Република Корея, САЩ , Франция, Чехия и Япония. 


Преди дни ДКЕВР с жалба до Европейската комисия поиска Брюксел да обяви за неправомерна държавна помощ договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от ТЕЦ "Контур Глобул Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и за прекомерна държавна помощ  - договорите с ВЕИ-производители.
Посланиците на 7 държави, четири от които - членки на ЕС,


предупреждават, че подобни мерки няма да решат сериозните предизвикателства пред българската енергетика


а "още повече ще подкопаят жизнеспособността на електроенергийната система". Дипломатите изтъкват, че предлаганите от регулатора решения са временни, а не част от стратегическо решение за възстановяване и дългосрочно развитие на сектора.


Подобни мерки могат да имат сериозен негативен ефект не само върху компаниите, но ще нанесат потенциални вреди и на банките, които са ги финансирали, изтъкват посланиците като напомнят, че инвеститорите са сключили договорите с българската държава "добросъвестно и в дух на доверие". 


В писмото си до председателя на НС посланиците отбелязват, че реформата на енергийния сектор в България е предизвикателство за няколко поредни правителства и изразяват готовността на представляваните от тях държави да споделят опита от собствените реформи. Подчертават също, че инвеститорите се нуждаят от редовен обмен на идеи с широк кръг компетентни институции. 


Чуждестранните дипломати 


призовават парламента да се въздържи да променя законодателството в духа на решенията на регулатора


преди притесненията на бизнеса да бъдат чути. Те изразяват надежда в открит и честен диалог между правителството и бизнеса да бъдат намерени дългосрочни решения, които ще помогнат на България да се върне към устойчив растеж.  


От посолсвата, до които "Дневник" отправи въпроси за писмото и очакваната реакция, първи реагира посланикът на Република Корея в София г-н Шин, Менг-хо. Той потвърди в петък за писмото като напомни, че за никого не е тайна, че енергийният сектор в България се нуждае от дълбока реформа и всички чужди инвеститори знаят това много добре.


"Инвеститорите биха участвали в реформирането му като намалят печалбата си"


увери дипломатът, но и предупреди, че "ако българското правителство има намерение да жертва само един или два енергийни сектора без фундаментална енергийна реформа, това по никакъв начин няма да помогне за преодоляване на кризата, а просто ще се отрази негативно на чуждите инвестиции".


"Надявам се, че българският народ е наясно, че чуждестранните инвеститори във ВЕИ са поставени пред много сериозно изпитание поради налагането на 20% такса върху печалбата и забавените с месеци плащания от страна на НЕК. Последвалите мерки от страна на ДКЕВР, свързани с изкупните цени на енергията от ВЕИ, е неразумна стъпка, която може да изгони от България всички добронамерени инвеститори в сектора," посочи корейският дипломат. 


На въпрос на "Дневник" за писмото, председателят на парламента Михаил Миков отговори в петък, че не знае за него, защото още не се е запознал с кореспонденцията от седмицата. 


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  Някой трябва да извади договорите на светло, че да видим защо е тоя зор и интерес -- ама къде го българският Сноуден?

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Кой писа вчера, че западните дипломати защитавали само геювете [sic?]?

  Добре, че докато управляват червените термити, поне не закриват посолствата на развитите държави, та да иза кой да ги завръща в пътя, когато хептен заорат в блатото...

  Това е ТРЕТОТО правителство с мандат на БСП от началото на прехода - трети катастрофален провал. Предлагам за в бъдеще гласуването за БСП да се приема като диагноза за невменяемост и да води до поставяне на гласоподателя под запрещение като опасен за себе си и обществото.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "На въпрос на "Дневник" за писмото, председателят на парламента Михаил Миков отговори в петък, че не знае за него, защото още не се е запознал с кореспонденцията от седмицата."

  сериозно? станало петък, а Миков все още не се е запознал с високоприоритетната кореспонденция, която се е натрупала до края на седмицата?!?

  или лъже, или наистина му е през онази работа кой какво комуникира с народното събрание. но все пак Миков е червено мекотело, така, че не ме учудва безкрайния му непрофесионализъм и престъпно поведение...

  РЕФОРМИ !
 4. 4 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1494 Весело

  Няма никаква идея в това да се пише писмо до Миков. Шансът той да е трезвен и да го прочете клони към 0. Виж ако го поканят на коктейл в някое от посолствата не само ,че ще ги чуе ами ще и ще им съдейства!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#2:"Norman Granz"]само геювете[/quote]

  Не само "геювете", според статията защитават и икономическите интереси на техните си фирми.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 7. 7 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1561 Разстроено

  Всичко подписано ще се плати до последната стотинка.
  Лошото е че докато гледаме неизгодните договори който сме подписали подписваме още по неизгодни за в бъдеще.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#3:"Rage Against"]Михаил Миков отговори в петък, че не знае за него, защото още не се е запознал с кореспонденцията от седмицата.[/quote]

  Неадекватен, както обикновено. Добре, че малко остава.

  Между другото, хубавата новина е, че май го гласят за генерален секретар на БСП - благородното дело на Станишката ще бъде довършено в кратки срокове.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#6:"Darth Чебуратор"]Не само "геювете", според статията защитават и икономическите интереси на техните си фирми.[/quote]

  И са напълно прави. Това им е работата. Договорите са сключени, за да се изпълняват. Кой, как и защо ги е сключил е въпрос на вътрешно разследване, и ако са неизгодни за България, виновните трябва да понесат последици, включително наказателни. Но да се променят правилата на играта в хода на играта е недопустимо - това води до оттегляне на стратегически инвеститори, изтичане на капитали от страната и влошаване на инвестиционния климат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  От другарите друго не сме и очаквали. Да грабят каквото могат, пък после народа да плаща. На фона на всичките опити да ограничат ВЕИ и Мариците тръгнали да строят Блеене и нов реактор в Козлодуй!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#10:"Norman Granz"]И са напълно прави[/quote]

  Разбира се. Като посланиците в Китай едно време, които са защитавали опиумната търговия защото е имало "сключени договори", нал тъй?

  Между другото, има една школа в Харвард за технология на преговорите -- те разправят, че най-лошо е да се настоява да се изпълняват непосилни и несправедливи договори.

  Дават и примери - и за няколко войни, и от бизнеса.

  Линк искаш ли, има и руски превод като за тебе.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 14. 14 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  "Надявам се, че българският народ е наясно, че чуждестранните инвеститори във ВЕИ са поставени пред много сериозно изпитание поради налагането на 20% такса върху печалбата и забавените с месеци плащания от страна на НЕК...
  ----
  Ми да избират: Или 20% такса и навременни плащания или забавяния не с месеци, а с години... Че от донора трябва да му смучеш с малки дози кръвта, а не изведнъж да се налочиш и той да пукне от кръвозагуба.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 15. 15 Профил на konfino
  konfino
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ''То е подписано от посланиците на Австрия, Великобритания, Република Корея, САЩ , Франция, Чехия и Япония.''

  Това са новите енергийни кожодери на българите.

 16. 16 Профил на konfino
  konfino
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#11:"today"]нов реактор в Козлодуй[/quote]
  Тока от Козлодуй струва стотинки и е търсен и зад граница.Тока от американските ТЕЦ-ове и ВЕИ-тата и у нас го не искат,но ни го натрапват на сила.Като в концлагер- не те питат.

 17. 17 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  В писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков посланиците на седем държави...
  ---
  Ей, богу... милех си че най-много две-три чуждестранни компании са опънали соларки по българските поля, а пък то имало компании от поне от седем държави.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 18. 18 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Любопитно

  [quote#16:"ilie"]Като в концлагер- не те питат[/quote]

  В концлагерите имали ли е ток?

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 19. 19 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#2:"Norman Granz"]Кой писа вчера, че западните дипломати защитавали само геювете [sic?]? [/quote]
  Аз писах.
  Дори и този казус може да бъде причислен към горния всеобщ принцип, ако се изразим метафорично с едно устойчиво словосъчетание за характера на водената от чуждите инвеститори в енергетиката политика: "п*****стки изпълнения".

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 20. 20 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Ще прочете писмото бе. Само да изтрезнее.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 21. 21 Профил на чернев
  чернев
  Рейтинг: 245 Неутрално

  "Надявам се, че българският народ е наясно, че чуждестранните инвеститори във ВЕИ са поставени пред много сериозно изпитание поради налагането на 20% такса върху печалбата и забавените с месеци плащания от страна на НЕК. "

  То ако беше върху печалбата пак добре - 20% такса е върху приходите, г-н Посланник...

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#13:"Darth Чебуратор"]най-лошо е да се настоява да се изпълняват непосилни и несправедливи договори.[/quote]

  Ти изхождаш от презумпцията, че договорите са непосилни и несправедливи.

  Тогава би ли ми обяснил защо българските домакинства плащат най-евтиния ток за бита в ЕС28?
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&plugin=1&language=en&pcode=ten00115

  Нямам линка на руски, дано поне в цифрите се ориентираш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#22:"Norman Granz"] защо българските домакинства плащат най-евтиния ток за бита в ЕС28?[/quote]

  Очевидно е -- защото големите инвестиции в мощности са направени много отдавна, а текущите разходи, особено за Козлодуй, са ниски.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 24. 24 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#22:"Norman Granz"]Нямам линка на руски, дано поне в цифрите се ориентираш. [/quote]

  Не се притеснявай излишно, знам поне два езика повече от тебе.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#10:"Norman Granz"]И са напълно прави. Това им е работата. Договорите са сключени, за да се изпълняват. Кой, как и защо ги е сключил е въпрос на вътрешно разследване, и ако са неизгодни за България, виновните трябва да понесат последици, включително наказателни. [/quote]

  ++++++++++++. А аз се чудя защо Дългият Инкасатор ми се блещи на ден поне по 3 три пъти от екрана на различни телевизии и да се пеняви като, че не е той подписал тези договори.
  Цацаров стига спал привикай на спевка Р.Овч.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 26. 26 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#22:"Norman Granz"]презумпцията, че договорите са непосилни и несправедливи[/quote]

  Договорите очевидно са непосилни -- говори се, че държавните енергийни фирми са вече издухани до дупка и с огромни дългове, които се натрупват от повече от десетилетие.

  Има и слухове за най-разнообразни злоупотреби в неприлични размери.

  Ерго, има основания да се мисли и че са несправедливи, и че са непосилни и че по веригата няма "невинни изпълнители".

  Разбира се, от идеологически съображения всеки има право да си затвори очите, но ако си затваряш очите по такива съображения не се бий в гърдите, че си по-различен от всеки друг, който прави същото.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 27. 27 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  не го е прочел, щото не е от посолството на мадър раша и дядя путин, затова.

 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#2:"Norman Granz"]Това е ТРЕТОТО правителство с мандат на БСП от началото на прехода[/quote]

  Четвъртото. ЛуканOFF, ВиденOFF, СтанишOFF и Орешаf*ckOFF

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на konfino
  konfino
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  А ти би ли отговорил защо бг тока за гръцките предприятия е в пъти по-евтин от бг тока за българските такива?

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#28:"Петоколонен еврокомисар"]Четвъртото. ЛуканOFF, ВиденOFF, СтанишOFF и Орешаf*ckOFF[/quote]

  Станишевото (предишната тройна коалиция 2005-2009) беше с мандат на ДПС.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#26:"Darth Чебуратор"]Договорите очевидно са непосилни -- говори се, че държавните енергийни фирми са вече издухани до дупка и с огромни дългове, които се натрупват от повече от десетилетие. [/quote]
  В българското търговско право има определение за "стопанска непоносимост":
  ТЗ чл. 307: "Съдът може по искане на една от страните да измени или да прекрати договора изцяло или отчасти когато са настъпили такива обстоятелства които страните не са могли и не са били длъжни да предвидят, и запазването на договора противоречи на справедливостта и добросъвестността."
  ---
  Предполагам, че и в международното право има такава възможност. Време е да се задейства.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 32. 32 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Да противоречи на справедливостта означава да се е стигнало до чувствително разминаване в стойностите на насрещните престации. В този случай претенцията на облагодетелстванта страна би била в протворечие с добросъвестността. Следователно стопанската непоносимост може да се противопостави на тази страна , която несправидливо се облагодетелства от промяната на стопанските условия, настъпили след сключавнето на договора.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 33. 33 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#31] от "geo_19 (с нови сили)":

  Аз говоря за друг вид непосилност, тази, причинена от корупция, търговия с влияние и политически натиск.

  От нея у нас има много и от всички страни.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Посланиците да си гледат прайда!
  Такъв хубав ден е днес-посланически.

 35. 35 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#33:"Darth Чебуратор"]Аз говоря за друг вид непосилност, тази, причинена от корупция, търговия с влияние и политически натиск. [/quote]
  Разбирам те... ама тази непосилност не е основание за разваляне на договорите. Няма как да се обоснове: " При нас много се краде та дайте да си намалите цените за да има за всички". Просто ще ти отговорят: "преборете с корупцията и сведете до мининмум търговията с в влияние и политическия натиск"

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 36. 36 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#35] от "geo_19 (с нови сили)":

  Напротив, ето, н.пр. кореецът дори е обяснил, че инвеститорите са готови да се разделят с печалбата, ако реформираме сектора така, че да намалее корупцията.

  Значи за всяка антикорупционна мярка ще има силна подкрепа.

  Човекът, който от години препоства материалите за злоупотреби с ядрено гориво и как ги покриват международно е жив свидетел, колко е силна

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 37. 37 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#35] от "geo_19 (с нови сили)":

  Съгласен съмс теб и това е доказателство,че посланиците са прави. Но всъщност всички които разбират същността на проблема говорим затова отдавна, без да разчитаме на посланиците.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 38. 38 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Първо - състоянието на енергийния сектор е базово за състоянието на икономиката. А нейното състояние е основен ориентир за ВСЯКАКВИ инвеститори, не само в енергетиката.

  Второ е показателно отношението, което има т.нар. бг-държава към инвеститорите - по политически причини да променя договорите.

  Трето - промяната НЕ Е добра и за населението, защото популизма все някога се плаща.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#35:"geo_19 (с нови сили)"]Разбирам те... ама тази непосилност не е основание за разваляне на договорите. Няма как да се обоснове: " При нас много се краде та дайте да си намалите цените за да има за всички". Просто ще ти отговорят: "преборете с корупцията и сведете до мининмум търговията с в влияние и политическия натиск".[/quote]

  Абсолютно вярно! Посланиците с нищо не са виновни, че държавата ни е кочина и се краде.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на м м
  м м
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хммм, значи договора за Белене може да се развали, а за ТЕЦ-вете -НЕ МОЖЕ. Някой май не знае какво е лицемерие.

  Прави са посланиците, трябва да се вдигне цената на тока, стига сме били все на последно място, ся и по скъп ток. Ми горките "инвеститори", дето осигуряват НУЛА човека изнемогват, а също и австрийската и чешката държавна електрическа компания, пенсионерите там са много по-важни от българите.

  И правилно държавата да субсидира частни фирми, напук на най-върлите неолиберални мантри, стига тия фирми да са мирикански, щото всичко мириканско е №1 по важност.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#36:"Darth Чебуратор"]Напротив, ето, н.пр. кореецът дори е обяснил, че инвеститорите са готови да се разделят с печалбата, ако реформираме сектора така, че да намалее корупцията.[/quote]
  Всъщност е казал: "Инвеститорите биха участвали в реформирането му като намалят печалбата си", а не да се откажат изобщо от печалба. Всъщност регулаторот предлага (доколкото се разбира от текста) "налаганет на 20% такса върху печалбата", а не 20 % върху изкупната цена. Явно на корееца му се видаят много 20 % такса върху печалбата... Може би предлага 3-4 %? Знаем, че нашите цени са прекалено щедри, която щедрост се изразява в пъти (за първите включи ли се) а не в някакви си проценти.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 44. 44 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#41:"xzandrax"]Хммм, значи договора за Белене може да се развали, а за ТЕЦ-вете -НЕ МОЖЕ.[/quote]
  Всичко може, ама във всеки договори има специален разел "НЕУСТОЙКИ". За Белене ще ни излезе солено (освен да платим неполучените, но произведени реактори). За Мариците вероятно има заложени космически неустойки които да възпират държавата да пристъпи към преразглеждането им. При взаимно съгласие всичко може да се постигне.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#16:"ilie"]Тока от Козлодуй струва стотинки и е търсен и зад граница.[/quote]
  Тока от Козлодуй е евтин, но само от старите реактори. От новия ще бъде на цена около 20 стотинки на изхода на централата, при потребителя няма как да стигне на по-малко от 30. Отделно е евтин, защото не се начисляват всички разходи, както би следвало, и по някое време ще изреват, че трябват стотици милиони от бюджета за ядрени хранилища и за извеждане от експлоатация.
  Имаш 2000 мегавата старите по 40 лева ( а трябва дори да са 50), добавяш новия 1000 мегавата по 200 лева - и тока става средно 100 лева на изхода на централата. От там трябва да го пренесеш до градовете и да го продадеш на ЕРП-тата пак на стотина лева. А по-големия проблем е, че в момент на излишъци на ток на централите следва да се плаща разполагаемост, което оскъпява допълнително. Така че при всички положения нова скъпа централа неизбежно ще вдигне цената.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#44:"geo_19 (с нови сили)"]За Белене ще ни излезе солено[/quote]

  Зависи кой води делото -- точно при Белене има сума ти обстоятелства, които трудно се предвиждат и могат да са основание за преразглеждането на договорите.

  Примерно фъкюшима и новите изисквания за сигурност, които дигат цената, оттеглянето на стратегически инвеститори и т.н.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 49. 49 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Щом Европа може да забранява енергийни проекти, нека да забрани и субсидиите в енергетиката! Да оцелеят само тия, които произвеждат евтин ток.

 50. 50 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#44] от "geo_19 (с нови сили)":

  Европа може да обяви договора за мариците нищожен. Тогава няма да плащаме и неустойки.

 51. 51 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#50:"zeer_streng"]Европа може да обяви договора за мариците нищожен. Тогава няма да плащаме и неустойки.[/quote]
  Не ми се вярва ме така ще се развият нещата. ЕК може само да прецени дали има наличие на нерагламентирана държавна помощ. И да направи предупреждение към държавата да прекрати тази помощ. Иначе европейски санкции. А ни е остава да решим кое ще ни излезе по-евтино: дали да развалим договорите и да платим неустойките по тях или да запазим договорите като да плащаме глобите на ЕК. Труден избор според мен...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Весело

  [quote#48:"Darth Чебуратор"]Зависи кой води делото -- точно при Белене има сума ти обстоятелства[/quote]
  Тука наистина може да се измъкнем... Най-вече заради Крим. Индиректно ще накажат Путин като му отхвърлят претенцията.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 54. 54 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Ще изпием чашата с бучиниш докрай. Няма мърдане. Затова договорите на светло, към договорите има подписи, за полагането им си има съответно разпореждане свише, изясняване кой е наредил сключването на договорите при убийствените условия. Съд, по-точно трибунал. За новите договори, яснота от първия ден - кой ще подпише, кой е разпоредил подписването, при какви условия, какво ще струва на населението и бизнеса поредната енергийна авантюра. Трибунала става постоянно действащ.

 55. 55 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#52] от "ARRI":

  Хахахаха! Това звучи много комично! Ето защо се наричат македонци и не искат да ги смятаме за българи.

 56. 56 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#54:"Мърмор"] Съд, по-точно трибунал.[/quote]

  Независимо от коя партия са! Подкрепям!

 57. 57 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Посланиците имат и лобиистки функции в защита на компаниите си тука.

  Тях не ги интересува дали хората тук могат да плащат високите цени, а това, че такива високи цени им биват плащани.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 58. 58 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#51] от "geo_19 (с нови сили)":

  ЕС може да наложи и глоби на другата страна от договора. $10 милиарда, например, както американците на БНП Париба!

 59. 59 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 627 Весело

  След глобата на БНП Париба в САЩ, американците изглежда ще получат токов удар в България!

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Гневно

  Забележете разрушителната атака от страна на
  оставъчната парламентарна хунта и ДКЕВР

  в полза на Невъзобновяеми и Скъпи енергийни горива
  (сред които сравнително чисти, но монополизирани (газ),
  както и проблематични/замърсяващи/ущетителни за природата (нефт, въглища, ядрено гориво) ;

  в полза и на американофобски, еврофобски и пр. манипулации.

  ЧИСТИ, ЕСТЕСТВЕНИ И ВЪЗОБНОВЯЕМИ източници:
  това е национален, европейски и световен приоритет.

  Монопол - Никому.

  ОСТАВКА, ИЗБОРИ, РЕФЕРЕНДУМ И ЛУСТРАЦИЯ!

  "В писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков посланиците на седем държави изказват безпокойството си от

  изискването на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)

  да бъдат намалени цените и количеството изкупувана електроенергия

  от възобновяеми източници

  и от двете американски централи в "Марица изток".

  Писмото, с което "Дневник" се запозна, е било внесено в парламента в началото на тази седмица - на 30 юни (преди да стане ясно, че е възможно настоящият парламент да няма повече от едно заседание до разпускането му, заради липса на кворум).

  То е подписано от посланиците на Австрия, Великобритания, Република Корея, САЩ , Франция, Чехия и Япония."

 61. 61 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Може ли някой да ми обясни като на проЗт човек, след като трябва да се намаляват количествата закупуван ток от съществуващите вече в България централи, защо ще се строят нови ядрени мощности и какво ще се прави с новия ток?

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Любопитно

  Не всички фирми.

  Топлофикация - собственикът на ДКЕВР, на когенератори за производство на електроенертия и на други активи, е стабилна.

  Десетилетно изнемогва от конфликти на интереси,
  от дългове към доставчици и от хиляди отвратени клиенти,

  но на 1 юли уверено вдигна цената на парното
  за продажби на едро и дребно.

  Инвеститори верват в вальо топлото и наливат (?)

  До коментар [#26] от "Darth Чебуратор":
  презумпцията, че договорите са непосилни и несправедливи- цитат на коментар #22 от “Norman Granz”

  Договорите очевидно са непосилни -- говори се, че държавните енергийни фирми са вече издухани до дупка и с огромни дългове, които се натрупват от повече от десетилетие.

 63. 63 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2383 Любопитно

  Що така, четейки, в главата ми "изникна" аналогия с една картина, мисля на Репин: "Казаци пишат писмо на турския султан"!
  И като се замисля, че то какво се е променило от тогава? Всеки размахал "калъчката", надава бойни викове и се зъби на "врага"!
  Тази енергия, която се "хвърля" в общественото пространство, сигурно ще стигне за покриването нуждите на поне 1/4 от България.

 64. 64 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  И всъщност има смисъл да пишат на някого, който чете, и разбира.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":Ами защото битът им е най-мизерен от ЕС. Ако им вдигнеш цените както в другите страни ще минат на газени ламби. Виждал ли ?

 66. 66 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#2:"Norman Granz"]Това е ТРЕТОТО правителство с мандат на БСП от началото на прехода - трети катастрофален провал. [/quote]
  Това правителство поне плати ДДС-то на фирмите и вдигна фискалния резерв, оставен на минимума от ГЕРБ. Благодарим и за това.

 67. 67 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#47] от "zorzaman":Тия са щатни антибългари.

 68. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Весело

  Какво пречи на Миков да напише едно писмо "Така се прави",
  с което на прощаване да натрие носовете на западняците "казаци".

  1. Диверсификация на пазара:
  на видовете енергии, източниците, транспортните съоръжения и доставчиците.

  2. Водката е с предимство.

  До коментар [#63] от "batzdravo":

  Що така, четейки, в главата ми "изникна" аналогия с една картина, мисля на Репин: "Казаци пишат писмо на турския султан"!

 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#66:"ssg"]Това правителство поне плати ДДС-то на фирмите и вдигна фискалния резерв, оставен на минимума от ГЕРБ. Благодарим и за това.[/quote]

  И взе ... я ми припомни колко милиарда заеми? Кой ще ги връща - ти ли?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  До коментар [#69] от "Norman Granz":

  Не, децата му.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 71. 71 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 576 Любопитно

  До коментар [#41] от "xzandrax":

  Къде може да се прочете този любопитен договор за Беляне и КОЙ и КОГА го е подписал ДОГОВОРА!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  То да оставим посланиците да ни управляват,мисля, че ще е по-добре.

 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#65:"ahasver"]Ами защото битът им е най-мизерен от ЕС. [/quote]
  Я ми припомни, кога при БКП-БСП битът на хората е бил висок? През 1985-89г. ли, при Луканов ли, при Виденов ли, при Станишев - Доган ли, при Борисов ли, при Станишев-Орешарски ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK