Районният прокурор на Варна се срещнал със Сидеров, за да му окаже съдействие

Волен Сидеров

© Анелия Николова

Волен СидеровКога е допустимо районен прокурор да приема народен представител, който е разследван за извършено престъпление?


Според районния прокурор на Варна Цветанка Гетова на депутатите трябва да се оказва съдействие и да им се осигурява достъп до държавните и местни органи. Това става известно от отговора на етичната комисия към Висшия съдебен съвет по запитване на "Дневник" за срещата между районния прокурор и Сидеров от началото на годината след инцидента на летище Варна, при който лидерът на "Атака" удари полицай.


От обясненията на Гетова става ясно, че тя е приела Сидеров и 12 депутати от партията, защото те били при нея в качеството им на народни представители.
През януари "Капитал" съобщи, че Сидеров е бил приет безпроблемно от районния прокурор. Тогава никой не даде ясен отговор на въпроса защо ръководителят на институцията, която извърши първите действия по разследването срещу Сидеров, го приема. Според тогавашния говорител на главния прокурор - Румяна Арнаудова, държавното обвинение било отворена институция. 


След като стана известно, че Сидеров е бил приет безпроблемно, кореспондентът на "Дневник" във Варна Спас Спасов се опита да си уреди среща с Гетова, но без успех.


Въпросите на "Дневник" председателят на етичната комисия към съвета препраща към местната комисия във Варна, която да извърши проверката.


"В становището на административния ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура - гр. Варна е отбелязано, че Волен Сидеров е приет, единствено в качеството му на народен представители, заедно с още 12 (дванадесет) народни представители, които са го съпровождали. По повод проведената среща административният ръководител се е позовал на разпоредбата на чл. 135 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съгласно която държавните и местните органи и техните администрации да оказват съдействие на народния представител и да му предоставят при поискване сведения и документи във връзка с изпълнение на правомощията му. Народният представител има право да посещава всички държавни и местни органи, министерства, ведомства , учреждения и оргазаниции", пише в отговора до "Дневник".


На основата на обясненията на Гетова, етичната комисия към Окръжната прокуратура във Варна стига до заключението, че няма нарушение на правилата и не може да се направи извод за проявен двоен стандарт. 


Oт нейните обяснения става ясно, че Сидеров и придружаващите го народни представители са я посетили, за да изпълнят свои служебни задължения като депутати.тя се е почувствала задължена да приеме и даде достъп на Сидеров до


От него разбираме още, че темата на срещата не е била воденото разследване срещу Сидеров, "а темата на срещата е била публично коментирана от него".


След срещата си с прокурор Гетова, Сидеров съобщи, че тя го е уверила,  че не е давала информация до говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, която по-рано беше коментирала разследавнето с инцидента на варненското летище.


От видео, качено в Youtube след посещението на лидера на "Атака" се вижда, че той обяснява на симпатизантите си,  че районният прокурор е отказал да даде номера на делото, защото той не бил страна по него и защото е срещу неизвестен извършител.


Така Ясен Тодоров, който попадна във ВСС като номинация именно от партията на Волен Сидеров, влиза във вътрешно противоречие. Бившият следовател едновременно приема, че по време на срещата не е обсъждано разследване, но че темата на разговор е тази, която самият Сидеров е споделил впоследствие.


В отговора от окръжната прокуратура пише още, че във връзка с отказа за среща със Спас Спасов, "връзката с медиите в Прокуратурата на Република България се осъществява посредством говорител на съответната прокуратура".


В кодекса за етично поведение на българските магистрати е записано, че "магистратът не може да прави публични изявления или коментари, чрез които да се ангажира за крайния изход на случая или да създаде впечатление за пристрастност и предубеденост. Извън съдебните заседания той не може да обсъжда подобни производства пред други участници в тях, адвокати или трети лица, освен в предвидените в закона случаи."


Делото срещу Сидеров е насрочено за 21 юли, като той е обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай. По първото обвинение Сидеров е заплашен от наказание до пет години лишаване от свобода, а по второто -до три години затвор.


При инцидента пострада още един човек, като тогава Цацаров заяви, че той е бил удрян и ритан от депутати.  Сидеров не е получил обвинение за него, а главният прокурор досега не е искал имунитета на никой друг народен представител от "Атака".


Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  И сега?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на pietro
  pietro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сол ташакът на Станишeв. Дано полицаят нe сe огънe и го осъдят наи накрая този гамeн.

  Soyez tranquille!
 3. 3 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 583 Весело

  Ето за какво били излези от парламента, да упражняват депутатски контрол върху качеството на работата на прокуратурата! Браво!

  А ние какви сме лоши и заблудени, да си мислим, че не са в парламента защото компенсацията за ибрикчийство вече не им стига предизборно или че са били във Варна само да тормозят прокурорите заради разправиите на летището.

  ИЗВИНЯВАМСЕБЕ.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 4. 4 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 657 Неутрално

  "тя е приела Сидеров и 12 депутати "

  Май за да угодят на волния сокол са наели конферентна зала.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 800 Гневно

  Ужасно нагли са!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 909 Весело

  Казват че лебедите пеели само веднъж, точно преди да умрат, и от там идва израза "лебедовата песен". В случая на юрушчията обаче ще е обида за лебедите това да се нарече неговата "лебедова песен". И за гаргите ще е обида

  Май най подхожда "предсмъртен гърч на червей на рибарска кука"

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Спасе, натепай някой полицай и Районият прокурор шЪ та приеме.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Юрушчията показва само лебедарско грачене. За съжаление, многократно.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 9. 9 Профил на ТРОЛетарин
  ТРОЛетарин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Платено съобщение от пресцентъра на АТАКА.

  Уведомяваме заинтересованите граждани, че след предстоящите избори ще сме извънпарламентарна слабост.
  Ще си харчим парите получени от Pussia в Хавана и няма да притесняваме никоя прокуратура с присъствието си щом падне имунитета на Волен Сидеров.
  Пожелаваме си(ВИ) дълга и безпроблемна почивка в небитието от тук на татък може да ни хванете за опинците.

  Коментирам платено.
 10. 10 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Волен вече не е нужен, едва ли ще влезе и в следващото събрание. Така ще го засилят по пързалката, свят ще му се завие.

 11. 11 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нова конституция - за основна реформа на съдебната система, закриване, реорганизиране или преструктуриране на Висшия съдебен съвет и Конституционния съд, преминаване на Прокуратурата към Изпълнителната власт - това са належащи промени , които вероятно биха подобрили функционирането на Третата власт и я предпазили от политическата корупция и възможността за използването й от политически, корпоративни или частни интереси

 12. 12 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Кога най-после ще ни освободите от брътвежите за един не адекватен субект?

 13. 13 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Много права са си гласували тези от НС. Каква е тази независима власт в която влизат хора извън нея и имат право да изискват документи за каквото и да е. Това е поредното доказателство.че тази държава се нуждае от сериозни реформи във всички области които контролира...

  Моля, не ме свързвайте.нито с Позитано ,нито с ГЕРБ.... Свободен съм да пиша това което мисля....
 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3404 Гневно

  Едни пранги и отвеждане на едно прохладно място.
  Нетърпима наглост от всяка дума тече в речите на предателя Сидеров, служител на чужда държава!

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3002 Любопитно

  Съдебната власт не е ли независима? Как един депутат ще контролира прокурор?

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  До коментар [#13] от "registriran":

  Просто конституцията не се спазва от държавата

 17. 17 Профил на berlinareto
  berlinareto
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#16] от "hodounski":

  Един да каже истината,това не е държава вече,а на бащиния го обърнаха ,а дядо ми е загубил 7 братя за тази страна и се е борил за идеали ,които сега такива като този с бялата глава потъпква най-безсрамно.Че не ми скачат с оня дебелия на мене в самолета ,каква новина щеше да има

 18. 18 Профил на berlinareto
  berlinareto
  Рейтинг: 426 Весело

  И този Сидеров 2-3 пъти вече скача на жени и едно момче на 19 години бяха набили през 2005 ,що не скочи на някои Балканец-комплексар ,като мене или някои от нашичките да го видим с 55 си кила до каде ще стигне хе=хе=хе

 19. 19 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1123 Весело

  [quote#18:"berlinareto"]що не скочи на някои Балканец-комплексар [/quote]
  Ами той е хитър подбира на кого да скача. Не е чак толкова луд да скочи на някой около 100-те кила. Надявам се поне да се скрие вече и да не ни навира бабаитлъците си.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 854 Неутрално

  разпоредбата на чл. 135 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съгласно която държавните и местните органи и техните администрации да оказват съдействие на народния представител и да му предоставят при поискване сведения и документи във връзка с изпълнение на правомощията му. Народният представител има право да посещава всички държавни и местни органи, министерства, ведомства , учреждения и оргазаниции
  .................................
  Какво чакат други народни представители, че не посетят Цацаров и Сарафов /примерно/ ???!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 504 Неутрално

  някой си прокурор приел Сидеров и 12 негови депутати,аз бих казала че е приела една изключително противна мутра и неговата банда от неграмотни помияри....не вярвам да ползват интернет и не вярвам да стигнат до моите думи,за което - съжалявам !

 22. 22 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Другарят Сидерав се е назобал досега здравата с финансовите инжекции от сградата срещу парк-хотел Масква, сега ще го държат на резервната скамейка, докато се провиди ще го бъде ли новият им проект - България без спонсори!

 23. 23 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Прокурата - червена кочина!

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  До коментар [#18] от "berlinareto":

  Подлеците са такива- скачат на слабите и подлизурничат пред силните

 25. 25 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 695 Разстроено

  [quote#1:"comandante"]И сега? [/quote]
  Като преди!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 26. 26 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 695 Разстроено

  [quote#15:"hodounski"]Съдебната власт не е ли независима?[/quote]
  Независима е - от нея нищо не зависи!?
  Съдебната власт е стожер на Държавността и Демокрацията!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 27. 27 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Районният прокурор на Варна се срещнал със Сидеров, за да му окаже съдействие[/quote]
  Определено смятам, че срещата с районния психиатър би била далеч по-полезна за др. Сидеров!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 28. 28 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 426 Неутрално

  разделение на властите, рийш ли. Докато не ни уврат тиквите, че за нарушаването му трябва всеки път да сме на улицата и да ги гоним с камъни, нищо добро не ни чака.

 29. 29 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Дневник, карам ви се. Не съм ясновидец с кристална топка и когато чета статия, имам нужда параграфите да имат логическа връзка помежду си и да не завършват в нищото. (Освен недовършения такъв, откъде изскача параграфа с Ясен Тодоров, например, и кой е той?) Не знам дали е въпрос на автор или онлайн редактор, ама, хайде, моля ви се, по-сериозно. Все пак само вас чета.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  ''...Сидеров и придружаващите го народни представители са я посетили, за да изпълнят свои служебни задължения като депутати.''
  И какви служебни задължения може да има при прокурора депутат, със снет имунитет и подсъдим.

 31. 31 Профил на milenkatad
  milenkatad
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Искаме справедливост за АТАКА, Сидеров трябва да получи заслуженото уважение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK