Шефът на НЗОК: Вместо да правим промени, изпуснахме година

Румяна Тодорова

© Надежда Чипева, Капитал

Румяна ТодороваДефицитът на Националната здравноосигурителна каса ще достигне 490 млн. лв. в края на годината, но би могло да бъде намален до 330 млн. лв. благодарение на 110 млн. лв. от резерва на институцията и 56 млн. лв. преизпълнение на приходите от здравно осигурителни вноски. Това съобщи пред "Дарик" управителят на касата Румяна Тодорова.


За разлика от виждането на премиера Пламен Орешарски, според Тодорова актуализация на бюджета на касата е необходима и възможна в последния месец от работата на Народното събрание, ако има политическа воля за това. В противен случай тя прогнозира, че дейности на болниците и доставени от фирмите лекарства за сумата от 330 млн. ще останат неплатени към 31 декември и следващият надзорен съвет на касата ще бъде изправен пред дефицит. Преди дни Орешарски беше изразил мнение, че при повече финансова дисциплина касата би могла да стопи дефицита до минимален размер и актуализация не е необходима.


Според управителя на НЗОК обаче сега очертаващият се дефицит е очакван и неизбежен, защото след приемането на бюджета  нови седем болници са започнали да работят, а вече съществуващите са получили правото да извършват нови 780 дейности. 
Тодорова каза, че в страната функционират 367 болници, групирани основно в София, Пловдив, Сливен, Пазарджик. В същото време болницата във Видин "едва диша", а скоро нейната съдба ще бъде сполетяна и от болниците в Монтана и Смолян. 


Управителят на касата обясни, че всички болнични директори са заинтересовани да приемат колкото може повече пациенти, за да гарантират финансиране и заплатите на персонала. Така пазарният принцип "парите следват пациента" спира да действа. Вместо това "започва вкарване на болни в лечебното заведение, които не са за болнична помощ" каза Тодорова и даде пример от телевизионен репортаж за пациент, приет в болница заради температура и кашлица. В друг случай пък получила жалба от пациентка, която не била одобрена за "почивка" в в болница за рехабилитация, докато съседката й заминала.  


Запитана дали болниците ще започнат да връщат пациентите си, отговори отрицателно. "Плановите пациенти, ако се планират във времето наистина, могат да изчакат. Тези, които са спешни, държавата има грижа да плаща спешност. Тези, които не са за болнично лечение, могат да се лекуват в извънболничната помощ", обясни процедурата Тодорова.   


Тя се изказа против и срещу разкриването на все нови и нови болници за активно лечение, вместо болници за долекуване и за хронични заболявания, от каквито населението на страната има остра нужда. Липсата на правила за тях и лесният достъп до парите от здравната каса обаче били стимул за първия вариант. 


"Ние товарим болничната помощ, защото е лесен достъпът до болничната помощ, а трябва да бъде точно обратното. Така че ако искаме тази система да заработи, трябва да започнат наистина много сериозни промени и една година време се изпусна за това", каза шефът на касата, която е смятана за близка до левицата, защото е сестра на евродепутата от БСП Илияна Йотова. Тя настоя за мораториум върху дейностите на болниците, да се направи сериозен анализ къде са дефицитите и къде - свръхпредлагането на услуги, и ресурси да се насочат там, където има недостиг. 


Бюджетът на касата за лекарства пък се утежнявал от това, че някои от препаратите за онкоболните и за редките болести били прехвърлени към касата, вместо да останат грижа на държавата, Освен това НЗОК няма свой представител в комисията, която одобрява кои лекарства да се плащат от касата и в какъв размер, а достъпът на пациентите до тях става все по-широк. 


Тодорова разкритикува държавата и за прекалено ниските здравни вноски, които плаща за пенсионерите и децата. Тя направи сравнение с приходите в касата от вноски на работещите - около 2 млн. души, които възлизат на 1.8 млрд. лв.В същото време държавата внася за всички останали български граждани около 950 млн. лв.  В същото време лечението и на децата, и на пенсионерите е по-скъпо. 

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2last
  2last
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Оставка къде бре "експертке"

  Сега разбирате, че не може един крадлив цига*ин да се представя за честен и голям политик, като Стамболов." - Никола Филчев
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  Правителството на ОДС направи първия етап на реформата в доболничната помощ.Следваше остойностяване на услугите и реформа в болничната.Но всички се разсейват или просто не знаят как.

 3. 3 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  След година и предизборно, всеки некадърник, назначен от полутройната изведнъж има брилянтни идеи какво да се прави.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 4. 4 Профил на gkr
  gkr
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Че кой ви пречеше да правите реформи и каквото си искате?!?!
  Сега едни искат актуализация на бюджета, а други (от които зависи!) не дават. И цялата отговорност се прехвърля към Народното събрание, което избра този управител на НЗОК и което сега не може да се събере!! Министър.председателят също е някъде другаде.

 5. 5 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тази как се перчеше в началото, а после се скри като мишка и сега лееекинко прави завой да се представи за дисидентка:

  "За разлика от виждането на премиера Пламен Орешарски, според Тодорова..."
  "Тодорова разкритикува държавата и за..."

  Кой е държавата, нали сте вие!

  'Let light surround you' Dream Theater
 6. 6 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Чудя се как не ги е срам. Тежко болните само на есемеси ли да разчитит. Желая ви подобно унижение

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 7. 7 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 687 Неутрално

  На бас че и тази в края на годината ще се окаже че си е раздала бонуси за добре свършена работа...

 8. 8 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1082 Весело

  Каката срина касата!

  Защото сме комунисти, пардон социалисти!

  ОСТАВКА!

 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1082 Весело

  [quote#8:"BlueWater"]Каката срина касата! [/quote]Успя да докара НЗОК до ФАЛИТ точно за една година!

  Тя беше назначена на 10.07.2013г.

  ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ!

 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1092 Разстроено

  За пореден път закопахте България, комунета . Още от началото ви казвахме че ще се окъкате със здравната каса, със тока, със НЕК, имитацията на демокрация и наглите назначения и кражби са отделно. Но наглостта и некадърността ви са пословични.

  БСП е нещастието на България

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Другарката е изпаднала в катарзис.

 12. 12 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 402 Неутрално

  <p><q>Тодорова разкритикува държавата и за прекалено ниските здравни вноски, които плаща за пенсионерите и децата.</q></p>
  Колко се плаща за дете и за пенсионер ?

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  цитат:
  ...вноски на работещите - около 2 млн. души, които възлизат на 1.8 млрд. лв.В същото време държавата внася за всички останали български граждани около 950 млн. лв....
  ----

  Единственото честно нещо,казано от г-жата.

 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  Оплачи се на какиното.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 15. 15 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#4:"gkr"]И цялата отговорност се прехвърля към Народното събрание, което избра този управител на НЗОК и което сега не може да се събере!! [/quote]
  Този управител е стар управител, защото за втори път е на този пост (между другото - тя е сестра на Илияна Йотова). Ето част от биографията ѝ преди този мандат:

  В системата на НЗОК Тодорова е работила от февруари 2004 г. - като заместник-директор на РЗОК - София област, както и директор на дирекциите в НЗОК "Извънболнична медицинска помощ" и "Договаряне, методология и контрол в извънболничната медицинска помощ".
  На 13 април 2006 г. тя беше назначена за заместник-директор на НЗОК по лекарствата и контрола.
  На заседанието на Управителния съвет на НЗОК, проведено на 22 май 2006 г., тя е назначена за изпълняващ длъжността директор на институцията, а от 1 септември 2006 - за директор на НЗОК.
  През юни 2009 година Тодорова печели отново конкурса за директор на НЗОК и започва втория си мандат през септември 2009 година.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 16. 16 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1541 Гневно

  И тази женица има безграничното нахалство да излезе и да говори, че са пропиляли и опропастили цяла една година.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  [quote#13:"xmm"]В същото време държавата внася за всички останали български граждани около 950 млн. лв.... [/quote]

  КОЙ ми сра в гащите и този път? Като нямат пукната пара в кесията и работещите са твърде малко на фона на получаващите, защо черпят наред със замразяване на пенсионната реформа, разсрочване на 40 млн. дългове на Бобов дол, 45 дена удължено майчинство, което било "неползван отпуск през 2-те години платено", потребителската такса от 1 лев за личен лекар за пенсионерите? Само при моя личен лекар имаше 10 дежурни хипохондрици, които бяха се поразредили, но сега отново са постоянно присъствие - да си колекционират безплатни лекарства....

  Аз тази сигнатура не случайно я държа толкова време, ако има още непрочели я, да го направят....

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 18. 18 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Това само комунист го може - да критикува държавата, докато самият той представлява същата! Няма да се учудя и да успее да осъди държавата, докато все още мутрата и е лице на татковината ни...

 19. 19 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":Остойности услугите но не лекарският, сестринският и санитарският труд.

 20. 20 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  НЕ ПОЛИТИЗИРАЙТЕ ПРОБЛЕМА ЩОТО И ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ТИКВАТА НЕ СЕ ЛЕКУВАТ В ПРАВИТЕЛСТВЕНА БОЛНИЦА, КЪДЕТО ПРОБЛЕМ СЪС ЗАПЛАТИТЕ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ НЯМА ДА ИМА.

 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#20] от "neznaiko_2011":

  Няма частна болница на загуба и с неплатени заплати.
  Защо това става единствено при държавните?

 22. 22 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#12] от "shogun":Ако случайно се плати са 8%, към момента държавата дъжи 400 милион за хората които осигурява по закон.

 23. 23 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#21] от "xmm":

  Частните болници си подбират пациентите. Всичкият отпадък барабар с червеите по раните се приема в държавните болници.

 24. 24 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#23] от "neznaiko_2011":

  цитат:
  ....след приемането на бюджета нови седем болници са започнали да работят....
  ------

  Работа на НЗОК е разрешаването та това.Новите болници трябва да бъдат задължени да поемат и "отпадъка"/според теб/
  пп
  Човек,стигнал до болница ако е отпадък,по-добре да минем на знахари....

 25. 25 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1082 Гневно

  След една година управление на държавата и НЗОК социалистите НЕ казват какво са направили за РЕШАВАНЕ на проблемите в здравеопазването, защото не са направили НИЩО!

  Ето анализа и отчета:

  АНАЛИЗ НА СТАБИЛНОСТТА
  НА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯ МОДЕЛ –
  РИСКОВЕ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД НЗОК
  И
  ОТЧЕТ ЗА ТЕКУЩО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА
  ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА НЗОК КЪМ 30.04.2014
  И
  ОЧАКВАНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА
  БЮДЖЕТА НА НЗОК КЪМ 31.12.2014 ГОДИНА

  http://www.nhif.bg/c/document_library/get_file?p_l_id=11276&folderId=13219&name=DLFE-10559.pdf

 26. 26 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Племенника ми беше със счупена река и го водиха 20 дни в болница а реално си беше у дома. Ако се оплачеш и си в малък град, няма къде на друго място да отидеш.
  Друг приятел за порязване бяха опитали да го вкарат за 3 дни в болница. Той реши да подаде жалба в касата и резултата беше, че проверяващия в касата прикри болницата и не видя нищо нередно.
  НЗОК не осъществява реален контрол върху болниците.
  Решението е допускане на няколко здравни фонда. Така ще се конкурират и ще подобрят услугите. В същото време ще имат стимул да проверяват харчовете на болниците.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 27. 27 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 488 Любопитно

  А къде беше г-жата на снимката през цялото това време?

 28. 28 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1082 Разстроено

  [quote#26:"Краси"]НЗОК не осъществява реален контрол върху болниците.
  Решението е допускане на няколко здравни фонда. [/quote]Прав сте!

  Държавните здравни каси трябва да са около десет, за да се конкурират за пациенти и финансиране.

  В Германия има около 145 държавни задравни каси на 82 млн. души население.

 29. 29 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Проблемът е в това , че всички виждат проблема в комунистите , в същото време той е част от всички , които бяха инсталирани от кукловодите , за да прикриват безобразното им крадене на държавата . НФСБ има програма за здравеопазването , която нямат нито една от досегашните , които управляваха . За съжаление народът е сляп и ще има още много години да страда. Това е мое скромно мнение , което не натрапвам на никого , но за съжаление всичките ми прогнози от 20 г досега се сбъдват

 30. 30 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Какви промени, бе, хора! Отивайте си! Да седнат свързаните с темата / то, всички сме свързани, значи, трябва обществена дискусия / и да измъдрим нова концепция! Видя се, че тази не работи! Колкото и да я ремонтират - все тая! Не върши работа!

  goblenka
 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  Сестра на Йотова, това обяснява всичко.Предполагам цялата и фамилия работи яко в тази сфера.

  klimentm
 32. 32 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 884 Неутрално

  време е за оставки

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 33. 33 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#12] от "shogun":

  ясно ти го написаха ,за 2.350 000 пенсионери и 1.350000 деца , държавни служители ,затворници и милиционери и съдии се плащат 950 млн срещу1.8 млрд за 2милиона реално плащащи си осигуровките ,тоест плащащи на всички останали вноските ,тоест грубо казано по 4% от мин раб заплата , в което няма логика .Аз лично съм против държавата да дава безвъзмезно за лечение на деца и държавни служители ,ако в семействата им няма нито един осигурител ,както става сега , друг вариант е да не им се покриват всички услуги напълно безплатно както е сега ,защото ние които плащаме всичките си данъци и осигуровки отиваме в болница и се оказва ,че нищо не ни е безплатно ,а на тях всичко им е безплатно ,без дядото ,бащата ,майката и който и да е от семейството да плащат и 1 стотинка ,на това отгоре те нямат чувството ,че това което им се дава не е безплатно , а и са недоволни и то крайно недоволни от системата и от докторите ,време е такива групи да си доплащат за всяко влизане в системата .

 34. 34 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#29] от "neeeeeeee":

  нито една политическа сила не желае да се приеме реалната реформа ,всички се хвърлят ,че болниците се източват и са неефективни ,докторите били не знам какви си , но никой от политиците не е съгласен да признае ,че всичко трябва да се остойности реално ,да се заплати на изпълнителите реално , така както е в частните клиники и тогава ,ако някой краде или някой е недоволен да се вземат мерки и да се коментират , да ,ама като дойде момента да се събират пари ,никой не ги събира , в момента 50% от населението на средна възраст е неосигурено ,защото може така и никой не ги търси за тези сериозни суми ,данъчни ,държава и изпълнители държавни и частни ,ама иначе ,като се разболее някой ,започва веднага да претендира за най качествено и скъпо лечение и да изказва крайни недоволства чакайки обаче друг да му плати масрафа ,а той да мине с 300 -400 лв в момента ,а след 3 месеца пак не плаща осигуровки и е неосигурен ,пак никой не го търси ,дори НЗОК да е изхарчила 30000 за него , а виж ,ако доктор изпише за 20 ст повече лекарство или пътеката не е изпълнена за един сгрешен подпис се санкционира веднага с хиляди , това е политиката на касата и тя се налага от икономистите и политиците ,които държат на електората си ,колизиите които стават с пациенти са ,защото вече изпълнителите не желаят да лекуват никого за своя сметка и да му плащат масрафа ,който никой не ще да плаща ,това е големия конфликт в системата

 35. 35 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#26] от "Краси":

  в другия случай племенника ви трябваше да доплати 1000 лв и да не е в болницата в малкия град ,аз онзи ден бях в голяма клиника за оперативна манипулация ,която трая 20 мин и платих от джоба си 1500 лв,защото касата не я покрива ,но за разлика от вас съм платил на държавата и 30000 данъци ,а вие не и сте недоволни ,ами плащайте си реалните разходи веднага и няма да ви води никой по болниците

 36. 36 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  това е абсолютно вярно , аз отдавна не преглеждам изобщо хора ,които ми идват по 10 пъти в кабинета защото е безплатно или 1 лев ,връщам ги и не се занимавам с тях ,а не дай си боже да дойде някой на вратата ми с големи претенции и да ми каже ,че е о свободен и инвалид , не го записвам ,защото след това започва едно безкрайно разкарване и спасяване по адреси ,което правя абсолютно безплатно и пациента е безкрайно недоволен от мен ,това е винаги и 100% ,а причината е ,че му е безплатно ,дори не ни броят за хора ,а за някакви подметки ,които сме им задължени и нямат никакво човешко отношение ,давал съм банкет ,ако се оттърва от 10-15 пациента ,такова чудо е .

 37. 37 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  една година.
  една година ви трябваше да върнете държавата на гражданите.

  и отново ни я върнахте ограбена, окрадена, очукана, проскубана, неподдържана, пребита, обезверена, бедна, безперспективна.

  РЕФОРМИ !
 38. 38 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#33] от "tur671": Винаги съм харесвала коментарите Ви. Бих допълнила че според мен всеки работещ трябва да плаща осигуровките си лично, държавни служители, армия, полиция също. Не съм съгласна осигуровките да се плащат от общия кюп. Тези да не са специална категория хора? Така както аз и такива като мен макар да вземат доста под 500 лева плащат прилежно всеки месец. И към момента държавата дължи на НЗОК около 400 милион осигуровки за тази категория хора кото не спират да ползуват системата макар и с неизплатени осигуровки.НЗОК няма пари, а директора на моята болница ни уведомява , през септемви няма да има заплати.

 39. 39 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 787 Неутрално

  [quote#23:"neznaiko_2011"]Частните болници си подбират пациентите. [/quote]
  Онзи ден тук в Созопол ми се представи един д-р Христов.Зарадвах се много,защото докторите поне при нас са отстреляни,а през сезона се търсят.Докато,обаче,му записвах телефона и координатите,този внезапно вметна "За чужди граждани говорим,нали?".
  Това е положението.

 40. 40 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Кой може да каже защо при 7 милиона граждани има близо 400 болници. КЕЛЕПИР ИМА В ТАЗИ ДЕЙНОСТ.Проверете още през 80-те д-р Мара МАЛЕЕВА е казала ,за да се оправи здравеопазването в България трябва да се закрият Правителствената и Военната болници.

 41. 41 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Приемат се пациенти в добро общо състояние и платежоспособни такива.До коментар [#39] от "vjacho":

 42. 42 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#35] от "tur671":
  [quote#35:"tur671"]но за разлика от вас съм платил на държавата и 30000 данъци[/quote]
  Няма от къде да знаете, колко съм платил на държавата. Принципно сумата е доста по- голяма от 30 000 лв., но не разбирам защо трябва да сравнявате вашата сума с моята и какво общо има това с моята теза.
  Може би по- някакъв начин смятате, че като покажете колко повече от мен или някой друг сте платили, толкова повече ще тежат аргументите ви.
  Апропо, дори не разбрах какво точно искате да кажете.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 43. 43 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Сестри Йотови са вредни за България!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 44. 44 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Само за протокола:това,което мога да кажа със сигурност:С поправките в Закона поне по отношение на аптеките нещата стоят така: 1.Вече не се глобяваме и ебаваме за щяло и нещяло,а в договорите е записано че за доказано техническа грешка санкция не се налага.
  2.Срокът за изплащане вече не е 30 работни,а 30 календарни дни.И започнаха да го спазват до ден.30-те работни бяха преди това около 45 календарни.
  Тези неща естествено увеличават дефицита на касата.

 45. 45 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#42] от "Краси":

  ами за да плачете ,заради това ,че са ви подправяли пътека в болницата и то за да не платите реално нито лев ,никак се вярвам ,че сте платили над 30000 лв данъци , просто лъжете ,един човек ,който иска реално да се лекува и качествено ,никога не поставя въпроси защо това или онова ,просто отива на най качественото место при най качествените лекари ,а те никога не работят с НЗОК , плаща си и не плаче по форумите ,не ментосвайте ,такива като вас срещам всеки ден ,дето с големи претенции ,ако може обаче нещичко така без пари , с няколко направления ,за да не даваме пари на ръка и да ни обърнат внимание при добрия лекар ,последно изгоних семейство от 20 души ,заради това ,че ме изнудиха в края на миналото тримесечие да издавам 5 направелния на техни роднини към един неврохирург уж че са болни ,за да не му дадат 100 лв рушвет ,това е истината ,махам ги директно

 46. 46 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "комунист-реформатор" е като дървен камък.

  не сме и очаквали нещо по-ралично от разруха след вас.

 47. 47 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#35:"tur671"]аз онзи ден бях в голяма клиника за оперативна манипулация ,която трая 20 мин и платих от джоба си 1500 лв,защото касата не я покрива ,но за разлика от вас съм платил на държавата и 30000 данъци[/quote]
  Че какво са 1500 лв. разход за оперативна манипулация при доход 300 000 (щом данъка е 30 000)? Напълно приемлива цена... И аз бях готов да дам 1500 лв. за оперативна манипулация (на хемороиди) при далеч по-малки лични доходи. Слава Богу успях да се оправя с мехлеми.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 48. 48 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#46:"хм"]"комунист-реформатор" е като дървен камък.

  не сме и очаквали нещо по-ралично от разруха след вас.[/quote]
  Тя здравната реформа започна при Костов. Вижда се до къде я докарахме (под кривата круша)

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 49. 49 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тя се изказа против и срещу разкриването на все нови и нови болници за активно лечение, вместо болници за долекуване и за хронични заболявания, от каквито населението на страната има остра нужда. Липсата на правила за тях и лесният достъп до парите от здравната каса обаче били стимул за първия вариант.
  ----
  От тука трябва да се започне... Без значение кой е на власт

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 50. 50 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 472 Неутрално

  "Кой може да каже защо при 7 милиона граждани има близо 400 болници"

  Швейцария, с население малко над 8 млн имат 350 болници. Университетската болница в Лозана има бюджет от над 1,5 млрд франка - това е ДВА пъти бюджета на всички болници в България взети заедно.

 51. 51 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  [quote#50:"WD"]"Кой може да каже защо при 7 милиона граждани има близо 400 болници" [/quote]

  Да, още един въпрос тип "кой ми сра в гащите". Само преди нялколко месеца с 2,5 млн. лв от бюджета, тържествена заря-проверка и двуседмична платена пи-ар кампания в пресата беше преоткрита "болницата" в Девин, неотдавна фалирала заради липса на елементарна нужда от нея. Самите граждани по улиците си казваха, че искат да ги "возят в града, на хубавата болница".

  Toзи въпрос звучи по същия начин, както "Кой ще каже, откъде изникнаха 1000 МВт слънчеви паркове?". Когато има разходопокривен принцип и "социалната държава" се е задължила да върви след теб с дебелата пачка, за да плаща

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 52. 52 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#45] от "tur671":
  Не плача аз, споделях опит на мои близки.
  Кой как се оправя в живота си е негов проблем, аз не бих тръгнал да ви съдя из форумите. Пък и ми е трудно да се засегна от човек на който му липсва елементарна грамотност.
  п.п. Толкова с този диалог, може би ще се намери някой да почисти спама.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 53. 53 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ...бавно и сигурно един ден българите ще разберат, че за да имат нещо хубаво трябва да се плаща хубаво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK