Станишев се оттегля от председателския пост в БСП след 13 години начело

Сергей Станишев

© Надежда Чипева, Капитал

Сергей СтанишевЛидерът на БСП Сергей Станишев се оттегля от председателския пост в БСП след 13 години начело. На пленум днес той поиска да бъде свикан партиен конгрес на 27 юли, който да избере нов председател на партията и да приеме предизборната платформа за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. 


В реч, текстът на която беше разпространен от пресцентъра на БСП, Станишев се опълчи на вътрешнопартийната опозиция, сравни вътрешнопартийните борби с "глутница кучета, които се самоизяждат, изказа подозрения, че опонентите му разглеждат партията като корпорация, заподозря ги, че преговарят с ГЕРБ и ги упрекна, че не го подкрепят, когато не е прав, както той очаква. Острата критика към вътрешнопартийните си опоненти той обясни с думите, че "за никакво обновление не можем да говорим, ако не си кажем нещата направо".


"Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер. С всичката сила на авторитета и опита, който съм натрупал във времето. С европейското си влияние и позиции. С ясната убеденост, че днес и сега ни е нужна промяна, но и единство, и приемственост", е казал Станишев на закрития за външно присъствие форум. Текстът на речта му беше разпространен от пресцентъра на БСП. 
Лидерът заявява, че отстрани партийните активисти изглеждат като "озверяла глутница, в която оцеляването означава да разкъсаш другия". 


"Ако трябва да сме честни докрай, днес ви питам: Може ли да се самоизяждаме отвътре непрестанно и да печелим битки? Та имаше ли една, поне една кампания, в която всички да сме заедно? В която да не се охулваме взаимно? Как да се биеш с политическите опоненти, когато постоянно трябва да пазиш гърба си от своите?!" възклицава Станишев. 


Той става още по-рязък, като нарича част от съпартийците си "група индивиди, за част от които важи правилото, че най-важното е да се докопаш до позиция. Защото само така можеш да превърнеш личните си битки в общи, а общите – в лични".


След 13 години начело на левицата Станишев обявява, че в нея "има хора, които разглеждат БСП като ООД".  В същото време се разграничава категорично от подобни личности и заявява, че няма да позволи "тя да се разглежда като фирма, като приватизиран обект, като частна собственост, като възможност за придобиване на акции в корпорация". БСП не е и бюро по труда - това е нашата партия!, заявява професионалният политик. 


Той упреква съпартийците си, че са забранили смисъла на обръщението "другарю", което според него означава, че "до теб и с теб са хора, на които можеш да разчиташ, които ще те подкрепят, независимо дали те харесват или не, независимо от личните си пристрастия и амбиции. Дори повече – независимо от това дали си прав или не". 


Станишев говори и за търговия с власт в редиците на левицата, "омерзителна, грозна борба за постове и влияние, изродена до личностно унищожение".


Той вижда и външни усилия  на "опоненти, партньори и доскорошни съратници, от икономически фактори", които опитват да добият "дял, акции, влияние в БСП – с една единствена цел – да бъдем елемент в чужди управленски конструкции, да бъдем инструмент в подялбата на властта и икономическите сфери". 


Станишев разкрива и огорчението си, че "най-жестоко и несправедливо" е бил атакуван отвътре. Обвини партийните си опоненти, че "съзаклятничат по ъглите, по офиси на фирми или по ловни хижи с други партии, в това число с основните ни политически опоненти от ГЕРБ".  


Това нормално ли е? Не е ли плод на безскрупулна сделка и на лични интереси именно позицията, че БСП трябва да остане на власт след публичното извиване на ръце и унизителния ултиматум за сваляне на правителството, поставен пред очите на цялата страна от ДПС?, продължава той. 


Според него твърденията по негов адрес, че обслужва олигархични зависимости, не са стрелата, която ще го убие, но са отрова в сърцето на нашите хора. 


Другари, нека да затворим тази страница. Нека излезем оттук с позитивно говорене. Готов съм да простя всички хули и обиди, в името на общия успех  на БСП. Време е да си стегнем редиците, казва партийният лидер. 


Имам самочувствието, че съм направил много за този път – заедно с мнозина от вас отстоявахме БСП като партия, отстоявахме позиции, водихме битките и в управлението, и в опозиция. Днес БСП е фактор в европейската лява политика. Има силна младежка организация. Има подготвени и калени хора. Има и енергията да се променя и развива. Аз се гордея с това, казва Станишев, който вече е и евродепутат.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK