Доклад: България нарушава грубо човешките права с отношението си към бежанците

Доклад: България нарушава грубо човешките права с отношението си към бежанците

© Георги КожухаровС увеличения брой на граничните полицаи и строежа на стена по границата с Турция България всява страх и създава сериозни пречки за граждани на трети страни, които търсят убежище, а това представлява грубо нарушение на нормите на човешките права. Засиленият контрол по границата и неотдавнашните случаи на заловени бежанци по море са сигнал, че потокът няма да се намали, а ще се пренесе по вода. 


Това са част от заключенията в доклад за отношението на страната ни към бежанците на организацията "Бордърмониторинг България", публикуван онлайн вчера. Данните са събрани и анализирани от четири независими изследователи, като са използвани статистика и примери от 2011 г. насам. 


Според доклада макар че условията в бежанските лагери се подобряват, едновременно се повяват нови сериозни проблеми, които поставят хората с такъв статут пред риска да останат на улицата, без работа и шанс. Те се дължат на ускорената процедура по получаване на статут, която обаче не е придружена от ясни и рационални правила за пребиваването на чужденците тук.  
Така например веднъж щом напуснат лагера те губят правото си на помощ от 65 лв. на месец, което ги обрича на мизерия точно в момент, в който се опитват да стъпят на крака. Изобщо условията при които бежанците търсят и наемат дом под наем не са регулирани и съответно са основа за злоупотреби. 


Допълнително, у нас вече не действа никаква стратегия за интегрирането на бежанци и хора с хуманитарен статут. Тази, по която се работеше досега, изтече през 2013 г., а нова не е приета, отбелязва още докладът. По тази причина липсва всякаква координация между отговорните институции.


Заедно с това през последната година расте броят на ксенофобски мотивираните престъпления, а адекватна институционална реакция към тях продължава да липсва. 


Освен че не помагат, българските политици допринасят за подклаждането на ксенофобските настроения и насаждането на нерационална паника. В доклада са цитирани вътрешният министър Цветлин Йовчев и министърът на отбраната Ангел Найденов, които заявяват в свои изказвания, че бежанците са "заплаха за националната сигурност", българите "не сме се изправяли пред толкова голямо изпитание" и има "сериозни подозрения за бежанци, свързани с терористични организации". 


Заради всички свидетелства Бордърмониторинг България препоръчва да се спре връщането на търсещи закрила, бежанци и хора с хуманитарен статут от други европейски страни по Дъблинското споразумение, докато България не гарантира достойно третиране на всички засегнати групи на територията си. Тази препоръка е отправена към страните от ЕС, които обаче все повече затягат правилата си за пътуване, като някои дори са възобновили визовите си режими, за да затруднят достъпа на хората от трети страни. 

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Глупости.
  Имаме си КПП.

 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  "Бордърмониторинг България" - КО? Какви са сега и тия дето идват да наливат мъдрост и западни ценности? Поредните критици? Клон на БХК .. ?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Бордърмониторинг България"
  -----------------------
  Тия пък откъде се пръкнаха......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Любопитно

  "Дневник", защо се позовавате на такива ментета - "бордър-мордър"... Провокации и глупости !

 5. 5 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 476 Весело

  Те и бежанците не искат да останат в България, защото целта им винаги е била западна Европа. Вместо да ни критикуват, Брюксел да вземе да построи няколко европеиски бежански лагера в околностите на града и сигурен съм, че нашите министри с радост ще извозят всички сирийски бежанци до там, па може и някой ром да им изпратим, ей така безплатно.

 6. 6 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  прави са. България освен на бежанците нарушава правата и на гражданите си...

  РЕФОРМИ !
 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Щом има наивници да им се хващат?!
  Има и родоотстъпници.
  Типично!

 8. 8 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 451 Гневно

  Ново 20. Още една организация в компанията на Амнести и БХК. Еее, събрахте се. Тримата глупаци.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 9. 9 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1934 Весело

  'начи на едно място пише следното: " За случаи на насилие алармира и „Бордермониторинг България“ – клон на немска неправителствена организация. " Влязох в сайта на тия - пълна аматьорщина. Такъв сайт се създава за има няма няколко часа. Когато потърсиш данни за контакт има само някакъв мейл в gmail и някакъв мтелски телефон .. няма никакъв адрес, нииищо! В графата "About the project" няма нииииищо за организацията, няма име на лицето, което я представлява, няма данни за хората, които работят в нея .. НИИИИЩО! Пише че работят с европейския бордър мониторинг ама .. и аз мога да напиша какво ли не. Супер измислен сайт, който е толкова некадърно направен, че няма накъде. И защо на тези анонимници (щото аз не съм ги чувал, а и те не се представят - търсих и в немски сайтове информация - не намерих - може аз да не съм търсил достатъчно задълбочено) се появяват в онлайнмедиите у нас? То разбирам, че един пост се разпространява като лавина ама .. аз ако съм редактор не бих ги удостоил с внимание. Това е все едно пешо иван и петкан да напишат, че в украйна нямало демокрация и там да почнат да се тюхкат

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 10. 10 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Ми вземете си няколко. Толкова са възможностите на тази издишаща държава, вместо акъли - действайте, има твърде много работа.

 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  С увеличения брой на граничните полицаи и строежа на стена по границата с Турция България всява страх и създава сериозни пречки
  *******************

  Е, нали целта на границата е именно тази, да спира нелегалните да нахлуят в държавата? Какво иска да каже тази "правозащитна" организация, че държавната граница трябва да се остави без контрол и всеки да влиза и излиза както и където си реши?

  Аман бе, все пак не може цяла Азия и Африка да се пренесе в Европа, колкото и да им се иска на социалистите и пишман правозащитниците.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Стига сме слушали разни идиоти дето не познават ситуацията у нас !!! Ние се чудим как да спрем нашите мангали да не се плодят като марокански скакалци, щото това е гаранция, че България ще става все по зле, а тези ще ни критикуват, че не искаме повече чужденци !!! А 90 % от тези които идват в България нелегално дори не са бежанци от Сирия, а всякаква измет от Африка и Азия !!! И нас европейците не ни искат с румънците, заради циганията ни, но ние все пак сме страна от ЕС, докато нелегалните емигранти целят да преминат транзитно за Западна Европа, и като ги спрем у нас започват да ни създават проблеми !!! От друга страна ако знаят , че лесно се минава границата, цяла Азия и Африка ще се прехвърли в Европа !!! И вместо да ни благодарят задето ги спираме, те ни критикуват !!!! Ама ,че неблагодарници !!!

 13. 13 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Между много държави има стена на границата.
  А това какво е отношението, е просто свързано с възможностите. Ако ядеш боб и ти дойде някой на гости, ще го нагостиш с боб и той не трябва да се оплаква и да казва че някъде щели да го нагостят с кюфтета.

 14. 14 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Липсата на на висока и масивна бетонна ограда,сериозно нарушава правата на българските граждани....Защо "Дневник" се стреми да ни информира непременно....за поредната анонимна хуманитарна организация,под шапката на американски фондации,които работят като антибългарски....просто защото не се интерсуват и помагат на хора в нужда като след потопа в "Аспарухово"...а само на разни социално слаби и перманентни чуждестранни мързеливци.

 15. 15 Профил на rexos
  rexos
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Няма съмнение Путин е виновен!

 16. 16 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 501 Неутрално

  [quote#6:"Rage Against"]прави са. България освен на бежанците нарушава правата и на гражданите си... [/quote]
  Да ама говорят само за бежанците, но не и за гражданите на същата тази държава България.

 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  Бордърмониторинг България, я се пръждосвайте оттук и отивайта да съветвате САЩ, Гърция, Испания и други развити демокрации които спират със бая по солидни стени нелегалните имигранти.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  От интерес прочетох някои неща на "Бордърмониторинг България". Възмущават се, че някаква сирийка е изгонена с 4 "деца". На 10, 17, 22 и 24 години.(?!) 22 и 24 са пълнолетни и не могат да вървят в пакет с майката. В НИКОЯ държава по света няма да ги броят за деца.

 19. 19 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ГЛАВАТА НА ЕВРОПА Е НА ДРЪВНИКА

  Очаква се скрита битка за смяна на ръководството на МВР с послушници, които да не пречат на все по-ясно очертаващия се план за дестабилизация на Европа, включително България, чрез заселване на огромни маси мюсюлмани от Третия свят. Дори само построяването на малкото парче от 30 километра ограда по 259 километровата ни граница с Турция, очевидно е вбесило много мощни световни фактори, които не са очаквали никакви проблеми по плановете си за отворен коридор от Азия към Европа.

  Мислеха българите за туземци, които ще мълчат пред плана България да бъде използвана за разселване, заселване и транзитна зона. Явно не се е очаквало да има отпор от отделни личности, медии и малки групи. Сега се хвърлят нови средства и усилия за обработка на населението, които включват заплати, рекламни материали, медийни изяви на финансирани през годините експерти и политическо лобиране. На България не се гледа като на държава, а като на свободна територия.

  Внимателният анализ на събитията през последната година показа, че финансираните със стотици милиони долари неправителствени организации във всички държави с външни европейски граници, а не само в България, осъществяват безпрецедентна пропагандна кампания за да представят подмяната на местното население като хуманен процес породен от случайни събития.

  Засилват се подозренията, че Арабските революции и гражданските войни в Близкия изток бяха подпалени и подпомогнати, и за да се ускори миграционното нашествие към стария континент. Вижда се, че ключови политици от ЕС също всячески съдействат на тези процеси, независимо дали разбират каква е крайната цел на евентуалните сценаристи.

  За всеки здравомислещ става ясно, че след като навсякъде около Европа горят войни, нашествието на многомилионните емигрантски мюсюлмански армии на Стария континент ще доведе до логичния си резултат – Гражданска война в обеднялата и объркана Европа.

  Всичко, което се случва в България е само част от големия пъзел. Страната ни на практика е без армия, слаба икономически и отслабена демографски. Това, което се случи в Югославия може да се окаже детска приказка в сравнение с това, което се очаква да разтърси Европа и беззащитната, граничеща с все по-ислямизираща се Турция, България. Нашият народ все още не може да повярва колко лесно едно общество може да бъде хвърлено във война и хаос, както се случи с Украйна.

  Притеснително е, че процесът за подмяната на населението в Европа се подпомага не само от неправителствените организации, но и от най-големите медии с неевропейска собственост, от големите, вече все по-формално европейските политически групи в Европейския парламент, ключови фактори в ООН и анонимни и трудно идентифицируеми глобалистки лобита.

  Изглежда главата на Европа е на дръвника, а тя не го разбира, докато й пеят омайни песни за сладко бъдеще. Европейската икономика се изнесе в Китай. Християнските и семейни ценности бяха целенасочено сривани с десетилетия, за да бъде объркано младото поколение от масмедии, филмова индустрия, политическият естаблишмънт и играчи зад сцената. Ислямското миграционно цунами само ще довърши процеса.

  Най-вероятно, след чудовищните сътресения на европейския континенти, които става все по-логични, ще спечелят неевропейски финансово-политически фактори, които ще пристигнат под формата на военни умиротворители.

  Възмутеният гражданин

  Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 20. 20 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Сега наясно ли сте защо англичаните бяха против Юнкер? Защото няма да реформира ЕС и тези неща ще продължават и в бъдеще.

 21. 21 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Ами и бежанците са хора. При нас нямало координация и стратегия. Каква е стратегията на ЕС?! Да ги приемаме ние, да ни критикува и да направи всичко възможно да не продължат по на запад!
  Вместо критика, можеше ЕС да има сратегия да отпусне средства за бежанците у нас. Да, ама не. Напротив, по- развитите страни си затягат пропусквателния режим...
  Струва ми се, че една от причините да не сме в Шенген е да сме буферна зона между Европа и Близкия Изток. Между другото, да пазим границата не беше ли едно от изикванията за Шенген?

 22. 22 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дрън, дрън! Пак някой от някъде идва и почва да ни чете морал и да ни обяснява, колко нецивилизовани сме, щом не сме си отворили къщите и не сме прибрали всичката измет на света.
  Ма моля, вземете си ги и си ги носете дома! Никой няма да възрази, а ние ще оценим изключителният ви и хуманитарен жест.
  Та кога ще си ги вземете?

 23. 23 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  колко пъти трябва да се повтаря, че тук бежанци няма? Всичко това са икономически емигранти, които трябва да бъдат върнати. Евробюрократите е крайно време да си размърдат задниците и мозъците и да изработят обща европейска политика вместо да оставят граничните държави всяка да се пържи в собствен сос. В крайна сметка прииждащата сган обикновено не остава в граничните държави.
  Дори прииждащите да са застрашени от нещо, не бива да се допускат в Европа. Вместо това ЕС може да отдели средства за строеж и военна охрана на бежански селища в Африка.

 24. 24 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 833 Весело

  Я да видим какво казва ЕК:
  http://www.segabg.com/article.php?id=706835

  Цензуриран от "Икономедиа"
 25. 25 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 801 Любопитно

  Че тя България нарушава грубо човешките права и с отношението си към собствените й граждани, ама кой се интересува от редовия българин?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 26. 26 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Настоявам от Дневник да ни информират за точния адрес и имената на ръководния орган на тази организация, толкова загрижена за едни небългари и която се опитва да ни вмени чувство за някаква вина.
  КОИ ИЗОБЩО СА ТЕЗИ??
  Ако са измислени, КОЙ ГИ Е ИЗМИСЛИЛ??
  Хайде, Дневник, дръжте се на положение!

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK