Синдикати и работодатели поискаха актуализация на бюджета на НЗОК

Снимката е от протест на лекарите срещу НЗОК през миналата година

© Георги Кожухаров

Снимката е от протест на лекарите срещу НЗОК през миналата годинаСиндикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" и работодателските организации БСК и КРИБ излязоха с обща декларация, в която поискаха актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. В съобщението се посочва, че отказът на премиера Пламен Орешарски да внесе съответния законопроект е политически безотговорна позиция.


"Призоваваме лидерите на двете партии – БСП и ДПС, подкрепящи правителството, да гарантират изпълнението на поетия от тях политически ангажимент за спешна актуализация на бюджета на НЗОК", се казва още в декларацията. В нея се допълва, че до края на седмицата министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева трябва да внесе необходимия законопроект в Министерския съвет, а правителството да го одобри и внесе в Народното събрание не по-късно от 15 юли 2014 г.


"Заявяваме, че ако това не стане, ще бойкотираме работата на надзорния съвет на НЗОК и ще призовем представителя на пациентските организации в надзорния съвет да ни последва", се посочва в общата декларация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  1. Актуализация на бюджета.

  2. Оставка.

  3. Затвор.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Аз пък настоявам за пълна ревизия на НЗОК.

 3. 3 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Първо на кацата НЗОК следва да се постави чепа и след това да се налива

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 4. 4 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Да пооискат друг вид система и може да чакат подкрепа.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 5. 5 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  От 2001 г. за 13 години бюджетът на Здравната каса е утроен, да сте видели три пъти по-добро здравеопазване?
  Такъв риторичен въпрос отправи пред bTV икономистът Владимир Каролев в коментар по темата дали държавата трябва да актуализира държавния бюджет, за да отпусне още средства за НЗОК.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 6. 6 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Междувременно проф. Милан Миланов предупреди, че без актуализация на бюджета на НЗОК с поне 300 млн. лв., болниците или ще затворят, или ще сложат ценоразписи.
  ---
  Ми да слагат ценоразписи... То и без туй и здравноосигурените си доплащат.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 7. 7 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Гневно

  Гледахте ли в понеделник по БНТ за човека, който умрял, защото само българската каса не ще да плаща. Има още 36 като него - смъртници.

  А става дума за смехотворно малко пари - около 6 милиона за всичките.

  Утре може да е некой от нас в това положение.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 8. 8 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Рано или късно, като разпуснеш колана, ще ти паднат гащите. Трябва да научим хората, че имаме ли приходи в бюджета, те отиват в социалните системи. Точно след пет месеца пак ще има дефицит от няколкостотин милиона", прогнозира още Владимир Каролев.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Аз искам редукция на броя на болниците. И тези дето дори и не приличат на болници, а са превърнати в кочини или коптори бъкащи от всякакви зарази да бъдат затворени. Не може една такава вмирисана болница освен, че е усвоила годишния си бюджет за седем месеца, ами и влязла вътрешно със главозамайващи суми !!! за какво ??? за лечението на болни хора ли, айде мОла Ви се. Дават ли си въобще сметка, как се печелят тези пари, знаят ли че сумата, с която са влезли вътрешно се печели от строителството на големи инфраструктурни обекти, които се строят с години ???

 10. 10 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  освен ревизия на НЗОК и спешна актуализация , трябва и спешна ревизия на хората ,които не плащат здравните си вноски , отнемане на възможността им веднага да стават осигурени ,справка на НЗОК колко от платилите неосигурени и след това с направени скъпи манипулации и лечения са спрели отново да плащат вноските си ,тоест колко неосигурени са ползвали за 14 години назад услуги платени от НЗОК ,да им се приспаднат 300 те лева платени за този период и да им се остойностят услугите ,които са много по скъпи от това което са платили , уреждане кардинално на този въпрос , тоест всеки неосигурен да подписва запис на заповед в полза на касата ,когато си плаща и чака всичко да му е безплатно ,ревизия на всички вземащи безплатни и особено скъпи лекарства ,защо именно това вземат и колко са натрупали в домовете си поради алчност ,отнемане на възможност на хора с ниски осигуровки ,като напр тези осигурявани от държавата на 4% от мин раб заплата да имат пълен достъп до услуги и безплатни лекарства , държавата да си уреди този въпрос ,след като Орешарски дава заключение ,че пари имало достатъчно и нямало нужда ,ами да се секне кранчето към хората ,които той фиктивно осигурява ,защо само медицинските работници трябва да подскачат за доходите си ,нека и пациентите подскочат за правата си ,но и за задълженията си ,НС да поиска справка от мин на финансите ,точно колко по месеци са платили за здравни осигуровки за пенсионери и лица осигурявани от държавата за 10 години назад ,с разбивки по месеци и суми ,така ще станат ясни много неща и много неща ще бъдат не такива ,каквито се хвърлят в медиите сега ,реформа в здравеопазването да , влизане на здравна карта да ,но първо остойностяване на всички услуги ,а не като сега ,всичко и всю безплатно ,докторите са ви задължени денонощно ,а накрая пари няма ,щото никой не ще да плаща .Ако няма актуализация и системата се изправи пред фалит е много просто , взема се решение за всичко да се минава кеш ,всеки почва да си плаща за услугите и след фактура да си взема от осигурителя ,частен или НЗОК парите ,защото така вече не може ,така няма да има недоволни ,а и нещата ще придобият друг характер .

 11. 11 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":

  ти преди да се изказваш за болниците да вземеш да почнеш да си плащаш реална осигуровка ,като ти стане средно европейска от 300-400 евро месечно ,ще те изслушаме ,какво искаш .

 12. 12 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#7] от "Митко Василев":

  за да плаща здравната каса този умрял ,трябва да си е плащал здравни вноски ,той не си е плащал ,имал е пари за ядене ,пиене ,побои и изпълнение но е нямал 17 лв месечно за това перо ,затова е умрял и много ще мрат като него ,ако си толкова наперен ,застани на вратата на която искаш болница ,посрещай ги такива цял ден са на вратата на болницата ,плащай им масрафа ,щото са неосигурени и като го направиш поне 3 пъти ,може да се каже ,че си спасил човешки живот и да се изказваш тук ,ай стига се изказва за другите ,ти какво си направил по въпроса ,защото аз плащам реално от джоба си на такива всеки ден , обслужвам ги безплатно , харча пари да им спася живота ,след това са и недоволни и арогантни ,е стига де .

 13. 13 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#5] от "geo_19 (с нови сили)":

  да ,ама Владимир Каролев ,като получи утре инфаркт няма да се лекува с нитроглицеринче за 20 ст както преди 14 години в началото на реформата ,а ще иска веднага да го стентират със скъп стент от 15000 лв ,за да си спаси мизерния живот ,само малоумник може да се изказва по въпроси ,които не разбира изобщо ,а всички останали да му подгласят ,има разлика между 20 ст и 15000 лв разход нали ,я финансиста да ми каже колко по 3 пъти е това увеличение и кой го плаща ,дали е пациента .

 14. 14 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#4] от "Митко Василев":

  другия вид система ,който ти си представяш ,няма да доведе до това да ти е безплатно ,а ще плащаш на частен здравен фонд ,а той ще ти поема здравните разходи ,апропо последната оферта на частен фонд беше такса 100 лв на човек от семейството ти покрива разход от 400 лв в болницата ,тоест 1 към 4 ,а каското ти е само 5% ,готов ли си на това ,щото при първата катастрофа на член от семейството ти ,ще трябва да вадиш поне 20-30000 особено ако се наложи и реанимация ,нали се сещаш ,че тя не е 20 лв ,както я плаща сега държавата ,нито е таксата от 5.80 лв на ден в болница ,за която оревават света много хора .

 15. 15 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#13:"tur671"]ама Владимир Каролев ,като получи утре инфаркт няма да се лекува с нитроглицеринче за 20 ст както преди 14 години в началото на реформата ,а ще иска веднага да го стентират със скъп стент от 15000 лв ,за да си спаси мизерния живот [/quote]
  Владо Каролев има пари да си плати 10 пъти по 15 000 ти него не го мисили. Замисили се над това:

  ... в абсолютни числа България разходва малко над 300 $ годишно на човек за здраве, а в САЩ през 2012 г. сумата вече надхвърля 8000 $ на човек, но претенциите към лекарите у нас са за световно ниво на качеството.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 16. 16 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  До коментар [#11] от "tur671":

  Бъди рахат, всеки месец ми отпарят по един джоб пари за тях, като си погледна фиша направо техните нямат край, като почнеш от ф.трудова злополука, ф ЗОК, Ф.ЗОК болнични, ф.ЗОК социални, ф. болест+майчинство, ф.ЗОК от МОдохо направо ме заболяха ръцете само да ги опиша, а и ми ги удържат.

 17. 17 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#16] от "442":

  нали се сещаш ,че от всичките данъци които плащаш ,една 6% са за НЗОК ,а от всичките пари на НЗОК ,до работещите лекари на първа линия по болници и извънболници достигат3% от общата сума ,тоест от твоите пари една мижава стохилядна част отива в доктора ,който ще те лекува и ти затова си най недоволен от него ,а не от другите по веригата ,които ти крадат парите с измислени услуги и права

 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Гледам че тук има лекари. Гледах наскоро репортаж, че в Румъния линейките пристигат за 8 мин, най-бързото време в Европа. Та въпросът ми е, какви им са румънските заплати на лекарите в Бърза помощ в сравнение с европейските? Може да се постави и обратният въпрос, като се има предвид съотношението на заплатите за колко време трябва да пристигат линейките в Европа?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#15] от "geo_19 (с нови сили)":

  проблема не е там ,никога не съм желал да работя в щатите ,не защото там е трудно , а защото е невъзможно ,няколко колеги се пробваха ,покриха за дълги години учене критерии там и накрая се отказаха ,защото ,напр ако са гинеколози в щатите им трябват милиони за обезщетения на пострадали от щяло и нещяло ,никой застраховател не е съгласен да покрие такъв лекар поради висок риск ,затова си се върнаха тук и си бачкат ,защото пари няма ,но и няма кой да им търси отговорност за грешки ,това е истината .

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  [quote#17:"tur671"]до работещите лекари на първа линия по болници и извънболници достигат3% от общата сума ,тоест от твоите пари една мижава стохилядна част отива в доктора[/quote]
  Тогава защо призоваваш да плащаме европейските вноски, за да може системата да ни краде още повече?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#18] от "Fred":

  1200-1400 евро е средната заплата на лекар в спешна помощ в Румъния , в Германия чисто е 2800 евра ,а тук е 600 евро в най добрия случай ,проблема е ,че ние даваме 30 милиона за спешна помощ ,а румънците 560 милиона по това перо при 3-4 пъти по голямо население ,тук в НС се возят на мерцедеси и беемвета по 120000 ,а там на дачии по 10000 лв , това е разликата .

 22. 22 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#20] от "Fred":

  не не призовавам нищо ,само уведомявам ,че ако продължава така ,ще си плащаш направо услугата ,а след това ще си се обърнеш към този който те осигурява ,така ще установиш ,че те крадат други ,а не докторите ,а това е може би бъдещия вариянт на лечение ,апропо френската система е такава и е много успешна .

 23. 23 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  [quote#17:"tur671"]една 6% са за НЗОК[/quote]
  Отдавна е 8%.
  А кои са "другите,които крадат"?
  И къде отиде солидарността?Тя ли краде?

 24. 24 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Финансовите средства отпускани от всеки нов бюджет за здраве всяка година се увеличават, в същото време населението намалява непрекъснато,защо тогава парите свършват, къде изтичат, кой ги краде?

 25. 25 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Докато няма лични здравни сметки, а всичко отива в общия кюп - нещата няма да се оправят.

 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  [quote#22:"tur671"]така ще установиш ,че те крадат други ,а не докторите [/quote]
  Директно не, но не съм и имал случай да проверя защото аз съм в сравнително добро здраве.

  Но казах как във ВМА ми вземаха по 10 лв на час защото не можех да стоя денонощно до баща ми. Е, и сестрата която ги вземаше /и вероятно даваше нагоре по веригата/ също не стоеше. За "избора на екип" което си е чиста форма на изнудване всички знаят. За вкарването за всяка глупост в болница което си е източване на НЗОК т.е. на вноските ни също знаем, То също от доктори се прави.

  Така че докато не се оправи системата /а тя се управлява от докторите/ наливането на пари в нея е наливане в продънена каца. И разберете едно елементарно нещо, в България няма да получавате европейски заплати както непрекъснато се повтаря. Няма защото същото право да искат се полага и на всички останали, не сте богопомазани. А икономиката не може да го осигури.

  Нормално е да поискате място на социалната стълбица отговарящо на квалификацията ви и на приетото в цивилизованият свят. Вижда се колко минимални заплати получава един лекар във Франция, Германия и т.н., умножавате по нашата минимална заплата и дотолкова може да даде икономиката и обществото. Ако не ви харесва възстановявате ВСИЧКИ разходи които е направило обществото за вас и довиждане. По ЕВРОПЕЙСКИТЕ цени, нали така искате? Защото не може НИЕ да ви плащаме безплатното ви образование за да можете ВИЕ после да печелите от него.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  [quote#22:"tur671"],ще си плащаш направо услугата [/quote]
  Може, но първо да ми възстановят всичко които съм давал десетилетия наред без да съм ползвал тези услуги. Заедно с лихвите. Защото доскоро освен за грип при лекар не съм влизал но последните 10-15г и затова не ходех, безсмислено е.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  [quote#22:"tur671"]така ще установиш ,че те крадат други ,а не докторите [/quote]
  Всички протестират не срещу конкретният лекар, личният или този който им прави примерно операцията. Макар че и там има оплаквания но те са дребни и единични случаи. Говорим за СИСТЕМАТА която източва безмилостно обществото. Само че кои са главни в тази система? Лекарите, те я ръководят на всички нива, лекарите от СДС я създадоха и пренесоха тук в БГ и всички политически сили след тях я продължиха защото е удобна за крадене.

  Въпросът не е личен както непрекъснато се измества разговорът в тази посока а за системата. А тя не зависи само от политиците защото от това което виждам тя се управлява от политици които обаче са и лекари. И няма да се оправят проблемите с непрекъснато наливане на средства, и европейските пари да даваме като вноски пак ще бъдат окрадени. Оправете си професионалната среда, за това говорим.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#19] от "tur671":

  Аха, започна да казваш някои истини. Досега все говорехме какви им са западните заплати но дума не се казваше какви са там изискванията. Имам познато семейство българи в Америка където жената е лекарка та имам малко информация по въпросът. За "невъзможно" не е точната дума но е факт, че за да и признаят правоспособност 3 години се явяваше на ЖЕСТОК изпит, купчината книги беше висока около метър и всяка страница гъсто подчертана с маркери. За съдебната атака върху всяка макар и минимална лекарска грешка или небрежност също е истина. И то не за минимални суми, както се изрази приятелят "можеш да си оправиш животът".

  Така че когато даваме примери със Запада е хубаво и това да се взема предвид.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Няма съмнение, че бюджетът трябва да се актуализира. Но кои разходи да се увеличат: за болниците, за компенсиране на общините поради спрените европейски пари, за спасяване на банките.....

  До май 2014 дефицитът е 628 млн. За разлика от януари - май 2013 когато бюджетът е имал 12 млн. излишък. Голямата разликата подсказва, че кризата е много по-дълбока от колкото си мислят шмекерите в Парламента. Които са свикнали да си делят бюджета както им изнася.

  Като че ли се заформя аржентински вариант. Една след друга стабилизационни програми и нулев напредък.

 31. 31 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Може би, требва да попровериш норматива за плащане, преди да бъдеш наясно кой за какво е немал 17 лева.

  Ти, Идиоте, осигурен ли си? Не те питам плащаш ли си вноските, а дали си осигурен - различни категории са това.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 32. 32 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Не съм убеден,че актуализацията е уместна.Много скоро ще поискат друга и с още по-голяма острота.
  Само със заплахи няма да стане.
  Как ще ме убедят,че са харчили правомерно,за да преразпределяме пари само и непрекъснато в тяхна полза ?!
  Всички сектори се нуждаят от средства.
  Любопитен съм доколко могат да изпълнят заканите си.
  Лекарите?!

 33. 33 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#32] от "dedo pepo":
  Няма нищо за убеждаване.В момента болничната помощ е пред реален колапс.Мениджърите са политически лица и с комсомолски плам говорят как няма да се връщат пациенти и ще работят за сметка на персонала.Да,ама същият този персонал не ще да работи за партийно потупване по рамото.Така нареченото'източване " на здравната каса е отчаян опит на болниците да оцелеят.Надписват се долу-горе добре финансирани пътеки,щото масово са недофинансирани и водят до загуба.А от тях се плаща токът да речем.След цялото упражнение трябва да останат пари,така че да остане персонал.Масово не се случва.Митът,че "пари има,ама се краде"просто не е верен.В Европа публичните средства за здравеопазване гонят 8% от БВП,у нас няма 4...Още в началото е заложен 100%ов дефицит,за който политиците упорито мълчат.Болниците са място,в което се очаква да намериш необходимият ти кадърен и мотивиран лекар,а не сгради и кетъринг да речем.Изгубим ли специалистите-системата се срива.Натам вървим според мен за съжаление.Дано не съм прав.Бъди здрав!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK