Висшият съдебен съвет обърна гръб на Европейската комисия и прозрачността (допълнена)

Залата, в която ВСС заседава

© Надежда Чипева, Капитал

Залата, в която ВСС заседаваНовият председател на Върховния касационен съд (ВКС) ще бъде избран по старите правила, приети преди близо две години за избора на главен прокурор.


Членовете на Висшия съдебен съвет не промениха нищо от спорните разпоредби и не възприеха предложенията на своите колеги Калин Калпакчиев и Камен Иванов, като игнорираха призивите на Европейската комисия, дипломатическата общност, неправителствения сектор и
най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите за промяна. 


Членовете на съвета пренебрегнаха и констатациите на Европейската комисия, че този избор ще бъде показателен за наличие на воля за съдебна реформа в България.
След близо двучасов дебат, в който мотивираните аргументи, бяха заменени с изпразнени от мисъл коментари, допитване до Google, подвиквания и ровене в тълковния речник, членовете на съвета приеха единствено, че е възможно (но не и задължително) допуснатите до избора кандидати да бъдат изслушани от съдиите във Върховния административен или Върховния касационен съд, както и, че всички номинации ще бъдат подложени на гласуване дори и първият да е събрал необходимите гласове. Последното не се случи при избора на Цацаров, заради което съдебният съвет още търпи критики, включително и от Европейската комисия.


Така кадровиците на Темида отказаха да направят изборът за този ключов пост в съдебната система прозрачен, да въведат гаранции, че няма да има манипулации при гласуването, както и да дадат възможност на редовите съдии да участват в процедурата, като по този начин и дадат легитимност.


Правила, чиято промяна се иска, бяха приети в навечерието на избора на новия главен прокурор и още тогава предизвикаха критики, че се променят, за да се гарантира, че постът ще бъде зает от Сотир Цацаров (гласуването с бюлетини беше сменено с електронно, а за кандидатите се гласуваше по реда на постъпването на номинациите им, а не по азбучен ред, както е изслушването им).


Мандатът на Лазар Груев - настоящият предеседател на Върховния касационен съд изтича през ноември.

© Надежда Чипева, Капитал

Мандатът на Лазар Груев - настоящият предеседател на Върховния касационен съд изтича през ноември.


Обсъждането на идеите на Калин Калпакчиев и Калин Иванов се прави почти в последния възможен момент. Предложенията на магистратските организации са отпреди няколко месеца, а съветът  все още не е открил процедура за избор, въпреки че можеше да направи това още през май. Най-вероятно конкурсът ще започне непосредствено преди началото на почивката на членовете на съвета - в края на юли.


От заседанието отсъстваха министърът на правосъдието Зинаида Златанова (която рядко изпълнява конституционното си задължение да председателства съвета) и главният прокурор Сотир Цацаров, който е в отпуск.


В залата не присъстваше и един от вносителите на предложенията за промените - Камен Иванов. Сред най- съществените идеи бяха кандидати за председател на Върховния касационен (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) да могат да се предлагат и от съдиите в двете върховни съдилища, а в работата на комисиите на Висшия съдебен съвет (ВСС), ангажирани с избора,  да участват и представители на съсловните организации на магистратите.

Ключовото предложение съдебният съвет да приеме и изготви профил на длъжността с описание на качествата, които кандидатът трябва да притежава, за да я заеме, предизвика най-дълги разговори сред и предизвика недоумение сред някои от членовете на съвета, какво точно означава профил. Председателстващия Соня Найденова обяви, че проверява думата в тълковен речник, а Михаил Кожарев (председател на бюджетната комисия) потърси в Google какво означава "профил на длъжността".


Ясен Тодоров попита на няколко пъти какво ще пише в този профил, като според него изискванията за длъжността са записани в закона. "Прилича ми на обществена поръчка, при която ние създаваме параметри, за да нагласим определен кандидат", заяви още Тодоров, който оглавява етичната комисия в съвета. Той прие аргумента на Калин Калпакчиев, че се очаква дейността на съвета да бъде по-предвидима, но по думите му гаранция за това е че този, който ще бъде номиниран, ще отговаря на вижданията на поне пет от членовете на кадровия орган на Темида (толкова души могат да издигнат номинация).


Незабравка Стоева припомни на колегите си, че Европейската комисия е препоръчала съдебният съвет да изготви критерии за длъжността (бележката на комисията беше по повод изборът на главен прокурор).


"Имаме изрична забележка, че нямаме изначален профил и че такъв трябва да бъде направен. Изискването за високи професионални и нравствени качества, посочено в закона е много общо. 
Наистина е трудна задача да се направи такъв профил и е част от предизвикателството за още по-усъвършенствана процедура за избор на ВКС.  Ако трябва да мине през всички комисии. Добре е да направил опит наистина да прецизираме какво точно ще съдържа", смята още Стоева.


По думите й подобен профил ще покаже какви поведения са приемливи и с какво трябва да се отличава успешното от посредственто представяне на кандидатите. 
Милка Итова, която е председател на комисията по предложението и атестирането се стресна, че може би нейната комисия ще трябва да изготви подобен профил и предложи вносителите на идеята да направят това и тогава готовата характеристика да бъде обсъдена на съвета. 


Реакциите на членове на съвета, че не разбират защо и какъв трябва да е този профил изглеждаха нелепи. Галина Карагьозова също цитира тълковния речник, за да покаже каква е идеята:  "разрез, образец, модел, съдържанието е - задаване на принципната рамка".


Според нея подобен профил ще задължи  ВСС да изготви предварителна оценка за състоянието и нуждите на органите на съдебната власт. "Този профил ни трябва, за да ни казва, кое е полезно за органа и към какво би следвало да се стремим, за да проведем законосъобразен избор", заяви още Карагьозова.


Калин Калпакчиев уточни, че предложенията за промени на правилата, са придружени от мотиви, в които той се е позовал на решение на Консултативния съвет на евроепейските съдии. В него е посочено, че за високите съдебни длъжности е необходимо съставянето на такива профили. "Този въпрос отдавна е поставен, Дали ще го наречем профил или описание, всички знаем за какво става дума", заяви още Калпакчиев и допълни, че на сайта на ВКС има качени доклади за дейността на институцията, които са добре синтезирани и могат да са полезни за изготвянето на такъв профил.


Членовете на съвета не възприеха и идеята съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и от Върховния административен съд (ВАС) да номинират кандидати. Подобен призив отправиха през април девет неправителствени организации, по подобен начин бяха излъчени и двете кандидатури за главен съдебен инспектор.


Според Милка Итова това може да се случи и сега, защото не е изрично забранено в правилата и не разбира защо трябва да се включва.


"Значи ние даваме знак, че ги агитираме да правят това нещо. Много от съдиите не желаят да се събират на Общо събрание, нито да издигат кандидади и да подкрепят, нито да им се влиза в кабинетите и да им се дават подписки да подпишат. Колеги са ми казвали: "Защо нас ще ни събират на общи събрания и ще искате да избираме? Ваше е правомощието да избирате", разказа Итова.


Колежката й Магдалена Лазарова пък се притесни как съветът ще реагира към магистратите, които съветът реши да не издигне. "Какво ще правим с тези предложения, как ще се отсяват, какво ще е уважението към колегите или ще сме пощенска кутия тук", попита Лазарова


"Ще направим това, което винаги правим, когато в комисиите постъпят предложения. Чудя се как до момента е работил съвета", отговори й Юлиана Колева.


Бюлетината ги страхува
Членовете на съвета не отстъпиха от позицията да отричат гласуването с бюлетини. Преди избора на главен прокурор през декември 2012 година тенденцията беше при повече от един кандидат винаги да се гласува с бюлетини. При обсъждането на промяната преди две години бяха изказани най-различни аргументи - от това, че системата трябва да се модернизира до че чрез електронно гласуване се запазва тайната на вота. На заседанието в четвъртък повторно този дебат не се повтори, а директно предложението беше отхвърлено.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 470 Гневно

  ДогановецЪ и дЪрпа конЦите на теЗи копумпирани креатури !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Оставка, Цацаров !!! Време е прокуратура съд и следствие да станат нормално работещи институции.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1160 Любопитно

  Висшите магистрати нямат желание за съдебна реформа, та как иначе ще изпълняват повелите на БСП, ДПС, разни престъпници ?

 4. 4 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Най-големите отрепки на България са събрани в съдебната система!

 5. 5 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 947 Гневно

  Златанова и цацаров отсъства и мишоците си правят каквото са им наредили!

 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Разстроено

  Нямат срам ейййй......

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 726 Разстроено

  Тава е най-голямата тапа пред превръщането на България в нормална държава.И от тези се очаква да гласуват отстраняването на Сотир Цацаров.Има да чака адвокат Екемджиев.

 8. 8 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 470 Гневно

  Еми така е на нашия ВСС прозрачност не му трябва, защото предполагам, че ще стане страшно и трябва всички да си ходят.

 9. 9 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Сега ще ореват орталъка, че са независими и никой не може да им се бърка в "работата".
  А дали трябва да са толкова независими?
  Дали не трябва да са на изборни длъжности с определен срок и когато хората не са доволни от тях да не ги избират повторно ??????????????

 10. 10 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тази пасмина е държава в държавата. Ако техните Авгиеви обори не бъдат разчистени, нищо добро не ни чака!

  Свобода за Надежда Савченко!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  абе комунисти , време е за лустрация и то най вече в съдебната система ,ако са назначавани и приемани право преди 10.11.1989 значи са приемани с подпис на председател на ОК на БКП ,а за съдия на член на ЦК на БКП и са се клели в партията ,а не в конституцията , време е за промяна на тези кадри .

 14. 14 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 819 Неутрално

  мандатноста и прекия избор е в основата(лустрацията е повече от задължителна) и ако не се промени нищо там никога няма да имаме държава...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 15. 15 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 819 Неутрално

  та сега ситуацията за тях е супер изгодна повечето неща са скрити покрити(даже не искат да гласуват с интегрална бюлетина) а какво остава за нещо повече,тая седянка там е крайно време да се разтуримобаче всички политици през грабежа наричан незнам защо преход бетонират статуквото,и после тука в форума костов мостов,ала бала са всички разберето го,няма случаен човек на висока позиция или си е платил или е пратен там с определена цел,та затова оставките в нашия политически живота са нещо много рядко срещано и затова орешко не подава че знае е ли се с какво го държи някой?

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 16. 16 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ... тея са най-тежката номенклатура на бкп... право се записваше само с препоръка от партиен секретар, и то не какъв да е... мръсна е работата, много мръсна...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 17. 17 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#16:"o_sando"]... тея са най-тежката номенклатура на бкп... право се записваше само с препоръка от партиен секретар,[/quote]
  То веднъж да влезеш в системата - излизане нема (освен в ковчег). Нека се боричкат разните идиоти от ГЕРБ, ДПС, СДС, ДСБ, БСП и все останалая сволоч... и без тях живота продължава... Ама кастата на несменяемите си остава...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 18. 18 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  В България има типична революционна обстановка. Едни си я карат по старому и държавата тъне. Народът е свъсил вежди и недоволства. Скоро нещо ще гръмне.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  хммм,обръщането на гръб в този случай не изглежда добре

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Нахални и безочливи. С тях трябва да започне чистката.

  klimentm
 21. 21 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Нисшият слугински съвет....

 22. 22 Профил на bango
  bango
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тези магистрати трябва да въвеждат ред в държавата а те правят точно обратното - защитават олигарси и политици бивши и настоящи. ВСС се е превърнал на синоним на думата корупция.

 23. 23 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#18:"emil"]Народът е свъсил вежди и недоволства. Скоро нещо ще гръмне.[/quote]
  Емиле, на народа му дреме...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 24. 24 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 572 Неутрално
 25. 25 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 873 Разстроено

  Мъка, мъкааа ....

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 26. 26 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3617 Неутрално

  Кога риба (вкл. и цаца) би скочила сама в тигана?
  Същото е и със съдебната система. Да искаме от тях да се саморазпуснат?
  Къде се е чуло и видяло куче да дели кокал...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 27. 27 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Гневно

  Отвратена съм от това правосъдие,от тази прокуратура,от тази изпълнителна власт,от НС.Остана ни само Президент Плевнелиев!
  Искам час по-скоро ОСТАВКА и дим да ги няма!

  Tony
 28. 28 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Някой помни ли случай, когато ВСС не е бил с гръб към прозрачността и законността?

  Тази разскапана от корупция клоака е между най-големите проблеми на България.

 29. 29 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 470 Неутрално

  на трена и в Сиберия!!!!

 30. 30 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Justitia еst fundamentum Regnorum.
  Ние,за жалост,сме тъжното потвърждение на горното.

  Homo ludens sum
 31. 31 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 490 Гневно

  Като погледна снимките - курва до курва мила моя майнольо, боклук до боклука...

 32. 32 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Отличничката на Орешарски отсъствала от заседанието на което председател. Типично за правителство избрано от невежи.

 33. 33 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ВСС е истеричен бранител на статуквото. Съвсем отделен е въпросът, че част от членовете му, за жалост - преобладаващата, нямат никакъв капацитет да свършат каквото и да е свястно. Поне биха могли да не пречат.
  Трогателна глупост или върховна наглост? - Това се питам откак прочетох, че изпаднали на сериозно в размисъл по въпроса що е туй нещо профил. С тържествена непосредственост го обсъдили и то без да ги е срам, че стават за резил. Очевидно и от журналистите. Търсили и в Гугъл....Чак да изпиташ умиление!

  Но пък да се заинатят и да не допуснат номинации, издигнати от самите съдии, са постигнали без да се правят на маймуни. Защото са наясно, че, за разлика от тях, редовите съдии няма да предложат някое глуповато, зависимо и тотално некадърно създанийце, чието най-голямо житейско постижение е било незабелязаното му от никого съществувание в условията на пълзене. Наясно са, че редовите съдии ще предложат такъв, който да не може да бъде изнудван, знае какво прави и не се поддава на натиск. Обаче тия неща за ВСС са като безпощадния изтребител за инсектите. Никак не му допадат!
  Не искат промяна! Марионетките, с доста злобни лица, искат да се множат като се (себе)възпроизвеждат!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#18] от "emil":
  Или ще гръмне / дано!/ или остатъците от държавност ще спихнат за месеци/вече всичко се търкаля здраво по нанадолнището/. И ЕС наистина ще се чуди какво да прави с тази територия....

 36. 36 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  [quote#2:"danvan"]Оставка, Цацаров !!![/quote]

  ма чуека е в отпуска бе, какво искате от него

 37. 37 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  За къде са без удобен съд? Разбира се, че няма да допуснат демократизиране и прозрачност!

  goblenka
 38. 38 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#37] от "goblenka":

  това спасява комунистите от 25 години ,никой не им търси отговорнст за нищо откраднато от народа ,затова са арогантни и сигурни във властта си

 39. 39 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар (#0):

  ВКС,ВСС,прокуратура и съд - мръсни и долни ченгета ! Ето защо е нужен Референдума и Лустрацията ! Няма съмнение,че Борисов ще е новият -стар Премиери ,ако направи и двете ще застане на едно ниво със Стамболов,ако не ще се провали тотално ,а с него и България ! Всичко друго е бла,бла за материала !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 40. 40 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Кажи ми сега, как де не искаш да се изнесеш от тази пуста държава. С всеки изминал ден се питам какво чака българина за да излезне разярен на улицата и най-после да промени нещо в тази пуста гнила система. Уж всички са недоволни, уж всички знаем, че политиците са крадлива сган, че съдебната система е пълен майтап, от който отърване няма само за бедния, разпродават държавата на рашки за жълти стотинки и ми отварят молове, но няма къде да забучат една шибана болница!!!! Имам сестра, която страда от сърдечна болест и ходя да я лекувам в Румъния...защото в България е по-важно да ходим в мола, а не да ни бие сърцето както трябва, евтините лекарства също изчезват, това не ви ли прави впечатление??...срам ме е да се нарека българин.

 41. 41 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Съдебната система се нуждае от лустрация и въвеждането на публичен конкурс за всяка позиция в нея иначе ще си остане феод на ДПС (ДС)

 42. 42 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Трябва де са прави по същия начин, по които агитират и тълпата преди избори - на площада, пред всички...Ако питате мен, няма нищо по демократично от това...

 43. 43 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 492 Неутрално

  В страни където гьонсуратщината не е част от длъжностната характеристика на съдебния състав, на профила дори му казват Job Description.

  Но както и да го нарекат, колкото и да насилват Google "професионализма" им няма да мръдне на йота. Дребни създания за съжаление с потенциал за големи вреди.

  Иначе Дневник са достигнали нов връх с "Бюлетината ги страхува". Добре че Вазов не чете, щеше да се обърне в гроба.

  Разбира се очаквам модераторите да скочат веднага, какво друго.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 44. 44 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Прозрачност и законност там?!Невъзможно!
  Те са закона.Бронирани,непробиваеми.

 45. 45 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 910 Разстроено

  Само една дума ми идва на ум - МАФИЯ, дори и в кътните зъби на озъбената ни държавица....

 46. 46 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#38] от "tur671":

  Да спасяваше само тях! Не, че е малко, ама...

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK