Висшият съдебен съвет обърна гръб на Европейската комисия и прозрачността (допълнена)

Залата, в която ВСС заседава

© Надежда Чипева, Капитал

Залата, в която ВСС заседаваНовият председател на Върховния касационен съд (ВКС) ще бъде избран по старите правила, приети преди близо две години за избора на главен прокурор.


Членовете на Висшия съдебен съвет не промениха нищо от спорните разпоредби и не възприеха предложенията на своите колеги Калин Калпакчиев и Камен Иванов, като игнорираха призивите на Европейската комисия, дипломатическата общност, неправителствения сектор и
най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите за промяна. 


Членовете на съвета пренебрегнаха и констатациите на Европейската комисия, че този избор ще бъде показателен за наличие на воля за съдебна реформа в България.
След близо двучасов дебат, в който мотивираните аргументи, бяха заменени с изпразнени от мисъл коментари, допитване до Google, подвиквания и ровене в тълковния речник, членовете на съвета приеха единствено, че е възможно (но не и задължително) допуснатите до избора кандидати да бъдат изслушани от съдиите във Върховния административен или Върховния касационен съд, както и, че всички номинации ще бъдат подложени на гласуване дори и първият да е събрал необходимите гласове. Последното не се случи при избора на Цацаров, заради което съдебният съвет още търпи критики, включително и от Европейската комисия.


Така кадровиците на Темида отказаха да направят изборът за този ключов пост в съдебната система прозрачен, да въведат гаранции, че няма да има манипулации при гласуването, както и да дадат възможност на редовите съдии да участват в процедурата, като по този начин и дадат легитимност.


Правила, чиято промяна се иска, бяха приети в навечерието на избора на новия главен прокурор и още тогава предизвикаха критики, че се променят, за да се гарантира, че постът ще бъде зает от Сотир Цацаров (гласуването с бюлетини беше сменено с електронно, а за кандидатите се гласуваше по реда на постъпването на номинациите им, а не по азбучен ред, както е изслушването им).


Мандатът на Лазар Груев - настоящият предеседател на Върховния касационен съд изтича през ноември.

© Надежда Чипева, Капитал

Мандатът на Лазар Груев - настоящият предеседател на Върховния касационен съд изтича през ноември.


Обсъждането на идеите на Калин Калпакчиев и Калин Иванов се прави почти в последния възможен момент. Предложенията на магистратските организации са отпреди няколко месеца, а съветът  все още не е открил процедура за избор, въпреки че можеше да направи това още през май. Най-вероятно конкурсът ще започне непосредствено преди началото на почивката на членовете на съвета - в края на юли.


От заседанието отсъстваха министърът на правосъдието Зинаида Златанова (която рядко изпълнява конституционното си задължение да председателства съвета) и главният прокурор Сотир Цацаров, който е в отпуск.


В залата не присъстваше и един от вносителите на предложенията за промените - Камен Иванов. Сред най- съществените идеи бяха кандидати за председател на Върховния касационен (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) да могат да се предлагат и от съдиите в двете върховни съдилища, а в работата на комисиите на Висшия съдебен съвет (ВСС), ангажирани с избора,  да участват и представители на съсловните организации на магистратите.

Ключовото предложение съдебният съвет да приеме и изготви профил на длъжността с описание на качествата, които кандидатът трябва да притежава, за да я заеме, предизвика най-дълги разговори сред и предизвика недоумение сред някои от членовете на съвета, какво точно означава профил. Председателстващия Соня Найденова обяви, че проверява думата в тълковен речник, а Михаил Кожарев (председател на бюджетната комисия) потърси в Google какво означава "профил на длъжността".


Ясен Тодоров попита на няколко пъти какво ще пише в този профил, като според него изискванията за длъжността са записани в закона. "Прилича ми на обществена поръчка, при която ние създаваме параметри, за да нагласим определен кандидат", заяви още Тодоров, който оглавява етичната комисия в съвета. Той прие аргумента на Калин Калпакчиев, че се очаква дейността на съвета да бъде по-предвидима, но по думите му гаранция за това е че този, който ще бъде номиниран, ще отговаря на вижданията на поне пет от членовете на кадровия орган на Темида (толкова души могат да издигнат номинация).


Незабравка Стоева припомни на колегите си, че Европейската комисия е препоръчала съдебният съвет да изготви критерии за длъжността (бележката на комисията беше по повод изборът на главен прокурор).


"Имаме изрична забележка, че нямаме изначален профил и че такъв трябва да бъде направен. Изискването за високи професионални и нравствени качества, посочено в закона е много общо. 
Наистина е трудна задача да се направи такъв профил и е част от предизвикателството за още по-усъвършенствана процедура за избор на ВКС.  Ако трябва да мине през всички комисии. Добре е да направил опит наистина да прецизираме какво точно ще съдържа", смята още Стоева.


По думите й подобен профил ще покаже какви поведения са приемливи и с какво трябва да се отличава успешното от посредственто представяне на кандидатите. 
Милка Итова, която е председател на комисията по предложението и атестирането се стресна, че може би нейната комисия ще трябва да изготви подобен профил и предложи вносителите на идеята да направят това и тогава готовата характеристика да бъде обсъдена на съвета. 


Реакциите на членове на съвета, че не разбират защо и какъв трябва да е този профил изглеждаха нелепи. Галина Карагьозова също цитира тълковния речник, за да покаже каква е идеята:  "разрез, образец, модел, съдържанието е - задаване на принципната рамка".


Според нея подобен профил ще задължи  ВСС да изготви предварителна оценка за състоянието и нуждите на органите на съдебната власт. "Този профил ни трябва, за да ни казва, кое е полезно за органа и към какво би следвало да се стремим, за да проведем законосъобразен избор", заяви още Карагьозова.


Калин Калпакчиев уточни, че предложенията за промени на правилата, са придружени от мотиви, в които той се е позовал на решение на Консултативния съвет на евроепейските съдии. В него е посочено, че за високите съдебни длъжности е необходимо съставянето на такива профили. "Този въпрос отдавна е поставен, Дали ще го наречем профил или описание, всички знаем за какво става дума", заяви още Калпакчиев и допълни, че на сайта на ВКС има качени доклади за дейността на институцията, които са добре синтезирани и могат да са полезни за изготвянето на такъв профил.


Членовете на съвета не възприеха и идеята съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и от Върховния административен съд (ВАС) да номинират кандидати. Подобен призив отправиха през април девет неправителствени организации, по подобен начин бяха излъчени и двете кандидатури за главен съдебен инспектор.


Според Милка Итова това може да се случи и сега, защото не е изрично забранено в правилата и не разбира защо трябва да се включва.


"Значи ние даваме знак, че ги агитираме да правят това нещо. Много от съдиите не желаят да се събират на Общо събрание, нито да издигат кандидади и да подкрепят, нито да им се влиза в кабинетите и да им се дават подписки да подпишат. Колеги са ми казвали: "Защо нас ще ни събират на общи събрания и ще искате да избираме? Ваше е правомощието да избирате", разказа Итова.


Колежката й Магдалена Лазарова пък се притесни как съветът ще реагира към магистратите, които съветът реши да не издигне. "Какво ще правим с тези предложения, как ще се отсяват, какво ще е уважението към колегите или ще сме пощенска кутия тук", попита Лазарова


"Ще направим това, което винаги правим, когато в комисиите постъпят предложения. Чудя се как до момента е работил съвета", отговори й Юлиана Колева.


Бюлетината ги страхува
Членовете на съвета не отстъпиха от позицията да отричат гласуването с бюлетини. Преди избора на главен прокурор през декември 2012 година тенденцията беше при повече от един кандидат винаги да се гласува с бюлетини. При обсъждането на промяната преди две години бяха изказани най-различни аргументи - от това, че системата трябва да се модернизира до че чрез електронно гласуване се запазва тайната на вота. На заседанието в четвъртък повторно този дебат не се повтори, а директно предложението беше отхвърлено.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK