Съдът остави в ареста половината от обвиняемите за източването от КТБ

Съдът остави в ареста половината от обвиняемите за източването от КТБ

© Георги КожухаровСлед близо деветчасово заседание, съдия Пенка Велинова от Софийски градски съд наложи постоянно задържане на двама от четиримата задържани по обвинението в длъжностно присвояване от Корпоративна търговска банка (КТБ). Това са главният касиер Маргарита Петрова (посочена като извършител) и заместника на главния счетоводител - Борислава Тренева-Кючукова, която е помагач.


Изпълнителният директор на банката Орлин Русев беше освободен под гаранция от 10 хил. лв., а главният счетоводител на банката Мария Димова беше задържана под домашен арест.


Тезата на прокуратурата е, че четиримата са участвали в присвояването на 206 млн. лв. от КТБ. Първоначалното лансираната от самото държавно обвинение версия за изнасяне на сумата в чували е изоставена и прокурорите защитиха тезата, че действията на обвиняемите са запонали от края на 2011 г. и са приключили на 19 юни тази година - ден преди в банката да влязат квестори.
По делото няма данни дали подобна сума липсва от банката, но е установено, че на 19 юни от фирмата мажоритарен акционер в банката - Бромак ЕООД (собственост на Цветан Василев) е изтеглила на каса сумата от 206 млн. лв. Според държавното обвинение подобна транзакция не е осъществена, а е била симулирана, за да се прикрият липси в трезора на банката. Обвиняемите са извършили дейстивия, с които са симулирали тази транзакция, която била оформена като заем от КТБ до Бромак, като впоследствие в него встъпили и други дружества, сред които и БТК.


Според съдия Пенка Велинова е налице обосновано преположение за един извършител и двама помагачи (Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Кючукова), но не и за Орлин Русев. Според съда за него има данни, че е извършил документно престъплнение, но е и данни че е участвал в длъжностното присвояване.


Съдът е приел свидетелските показания на двама свидетели - Бисер Лазов (един от приближените до Цветан Василев) и Теодора Тренева (изпълнителен директор на дружеството на Василев ТЦ-Име), но разкритикува прокуратурата, че не е приложена счетоводна експертиза. Според определението на съда, щом има данни, че от банката са били присвоявани средства, то би трябвало да има данни и, че и Цветан Василев е извършил престъпление. Той обаче не е обвинявам по настоящето производство.


От пледоарията на прокуратурата, а и от мотивите на съда, въобще не стана ясно нито дали от касата на КТБ липсват пари, нито в чия полза е извършено присвояването, нито кога е станало самото присвояване.


Без отговор остана и въпросът какво налага арестът на бившите служителки на банката при положение, че те са освободени от работа, а контролът над банката е поверен на държавата.


Именно в тази посока бяха и критиките на защитата на обвиняемите, които пледираха пред съда, че въобще няма данни за присвояване на средства.


Чак след заседанието, провокиран от журналистически въпроси, прокурор Иван Гешев заяви, че държавното обвинение по-скоро вярва, че присвояването е било в полза на други лица. Попитан възможно ли е Цветан Василев да стане обвиняем, той отговори: "Всичко е възможно на този свят".


По време на пледоарията си прокурор Гешев заяви, че държавното обвинените тепърва ще изяснява защо докладите на KPMG и БНБ не са засекли започналото през 2011 г. длъжностно присвояване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK