Новият посланик на Германия в София идва от Прага

Детлеф Лингеман от 2011 г. е посланик на Германия в Чехия

© www.prag.diplo.de

Детлеф Лингеман от 2011 г. е посланик на Германия в ЧехияНовият германски посланик в България ще бъде Детлеф Лингеман, който в момента оглавява дипломатическата мисия на федералната република в Прага, научи "Дневник". Назначението му e потвърдено от министерството на външните работи в Берлин. Лингеман ще наследи Матиас Хьопфнер в София, който приключва мандата си това лято. Той беше посланик на Германия в София от 2009 г.


Детлеф Лингеман е роден на 10 ноември 1954 г. в Дюселдорф, столицата на най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия. Според биографията му на сайта на германското посолство в Чехия той е учил правни науки в Бон, в London School of Economics и в Страсбург.


Дипломатическата кариера на Лингеман започва през 1981 г. в министерството на външните работи. От 1983 до 1986 г. работи в икономическия отдел на посолството в Москва, след това, до 1989 г. е заместник-посланик в Мали. Завръща се във външното министерство в Берлин за шест години, след което от 1995 до 2000 г. оглавява отдела за връзки с медиите в посолството във Вашингтон.
От 2000 до 2004 г. се занимава с икономически въпроси в министерството на външните работи в Берлин, а през 2004 г. става посланик на Германия в Баку, Азербайджан. Две години по-късно става заместник-посланик в Москва.


През 2008 г. отново се връща в Берлин, където отговаря за икономика и контрол на износа, а от 7 септември 2011 г. е посланик на Германия в Чехия.


Точната дата на пристигането на Детлеф Лингеман все още не е ясна, но вероятно това ще стане през август. Предшественикът му Матиас Хьопфнер по всяка вероятност ще продължи дипломатическата кариера в друга държава от Европейския съюз, казва самият той в интервю за "Дойче веле".


Матиас Хьопфнер беше посланик на Германия в България от 2009 до 2014 г.

© Юлия Лазарова

Матиас Хьопфнер беше посланик на Германия в България от 2009 до 2014 г.


Името на Матиас Хьопфнер попадна в по-широката общественополитическа дискусия в България в края на 2012 г., когато той официално разкритикува вестник "Монитор" заради цензурирано интервю с него. Хьопфнер твърди, че е премахната част от изказването му, в която той "еднозначно критикува проблематичните структури в българския медиен пейзаж". Оттогава Хьопфнер стана и един от посланиците, остро критикуващи влошаването на медийната ситуация в България.


След началото на протестите, започнали след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г., Хьопфнер и посланикът на Франция в София Филип Отие излязоха с обща позиция, в която призоваха България да се откаже от олигархичния модел на управление, и това беше разчетено като подкрепа за протестите #ДАНСwithME. Примерът на Хьопфнер и Отие беше последван и от посланиците на Белгия и Холандия, които от своя страна заявиха, че протестите са за идеали и принципи. Матиас Хьопфнер беше и сред посланиците, подкрепили "София прайд 2014".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK