Вложителите на КТБ могат да съдят държавата и БНБ

Вложителите на КТБ могат да съдят държавата и БНБ

© Анелия Николова"Дневник" публикува текста на "Правен свят", който се опитва да даде отговор на въпроса дали вложителите на Корпоративна търговска банка (КТБ) могат да съдят Българска народна банка и държавата заради създалата се ситуация. 


Допреди няколко дни най-високопоставени представители на държавната власт уверяваха гражданите, че всички вложители, несвързани със собствениците на КТБ, ще си получат пълния размер на депозитите. Оказа се обаче, че властите са лъгали вложителите, без да им мигне окото. Въпросът може ли да се вярва на държава, която процедира по този начин със своите граждани, е чисто риторичен. Със сигурност обаче държавата и БНБ са изцяло виновни, задето:

 • лъжеха, че КТБ е в перфектно състояние
 • със забавяне допуснаха и с действия създадоха паника сред вложителите, които изтеглиха към 1 млрд. евро. Почти никоя банка в България не може да преживее такъв удар
 • помпаха изкуствено и специално КТБ, като допреди година и малко държавните фирми държаха там над 50% от парите си, а до затварянето на банката – 25%
 • оказа се, че "Банков надзор" не е осъществил контрол върху дейността на КТБ и е допуснал раздаването на кредити на подставени лица и офшорки, свързани със собствениците.
Според юристи, с които "Правен свят" се консултира, това са умишлени действия, които предполагат възможност за завеждане на дела срещу БНБ и държавата от вложителите на КТБ. Те изхождат от предпоставката, че надзорната дейност на БНБ и нейните длъжностни лица върху банковия сектор представлява административна дейност. 


Държавата носи отговорност за вредите, причинени на гражданите и юридически лица от тази дейност, включително отговаря и за бездействията на нейните административни органи и техните служители. 
Съгласно специалния Закон за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) исковете за вреди, причинени от бездействия на администрацията, се гледат по реда на Административнопроцесулния кодекс (АПК). Кодексът поставя като предварителна абсолютна процесуална предпоставка за завеждане на делото изискването първо административен съд да е отменил незаконосъобразния административен акт на съответния орган. В случая обаче става въпрос за бездействие на администрацията, спрямо което не може да се приложи изискването за предварителното му обявяване за незаконосъобразно.


Тогава би следвало инцидентно да се установи незаконосъобразността на бездействието в обезщетителното производство.Дали в случая ще се тръгне по реда на ЗОДОВ като lex specialis или по общия ред на ЗЗД, е дискусионен процесуален въпрос, който изисква задълбочен анализ и си заслужава да бъде обсъден. Съгласно чл. 49 ЗЗД, този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа. Държавата съответно ще отговаря за бездействията на нейната администрация и длъжностни лица. Като според специалисти следва ясно да се дефинира неправомерното действие на конкретно длъжностно лице (деликт), за което държавата би следвало да носи отговорност по силата на чл. 49 ЗЗД.


При всяко положение обаче при подобен род дела съдилищата следва да се въздържат от евентуалната процесуалната въртележка, в която да си препращат делата и да отказват да ги разгледат поради наличие на друг съдопроизводствен ред, коментират юристи, сблъсквали се неведнъж с порочната практика на българските съдии в това отношение. Споровете за подсъдност само биха демонстрирали, че съдът се страхува да се произнесе и да реши наболял въпрос с важно обществено значение. А това би било отказ от правосъдие.


В допълнение следва да се добави и още един нов иск за българската правна система, за който "Правен свят" вече писа, а именно - иск за реализиране на извъндоговорна отговорност на държавата за вреди, причинени от нарушение на правото на ЕС. Ако се установи, че със свои действия или бездействия БНБ пряко е нарушила европейското законодателство, това ще е още един метод за защита на българските граждани и юридически лица, директно произтичащ от чл. 4, § 3 от ДФЕС и от решенията по делата Francovich и Köbler.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 460 Любопитно

  Става все по-интересно...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Имах подозрение, че може Василев да ги съди, че са му съсипали бизнеса и са му нанесли щети и е пропуснал ползи, за вложителите не се бях сетил.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Съд ли? "Я подай ми мале тенката пушка!"

 4. 4 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  оказа се, че "Банков надзор" не е осъществил контрол върху дейността на КТБ и е допуснал раздаването на кредити на подставени лица и офшорки, свързани със собствениците.

  това може да е в следствие на 2 причини
  -некомпетентност и безстопанственост
  -тежка корупция

  и за двете има затвор

  Евроатлантида
 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Става все по-интересно
  Ако се изплатят от държавата депозитите над 200 хиляди - нечестно за данъкоплатците. Ако обаче не се изплатят - нечестно за съвестните вложителите в КТБ, примера на които може да паникьоса вложители в други банки и хаос. Ако КТБ не отвори на 21 юли - лошо. Единственият начин да отвори обаче е ако държавата тия дни налее пари - пак лошо.

 6. 6 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Че какво като е препечатано от "Правен свят"? И там има посочен за автор "Според юристи". Бас ловя, че тези юристи са Георги Марков

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 7. 7 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Методиката за правна защита на вложителите е изградена,
  всичко останало - според действащият Закон...

 8. 8 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  [quote#5:"12345"]
  Става все по-интересно
  Ако се изплатят от държавата депозитите над 200 хиляди - нечестно за данъкоплатците. Ако обаче не се изплатят - нечестно за съвестните вложителите в КТБ[/quote]

  Всеки знае че няма 100% сигурна банка, т.е. всеки си е поел риска. Другото е че веки знаеше що за банка е КТБ и всичко е от едната лакомия. Защо не отварят - ами идват избори, предизборни кампании, кебапчета. А както знаем партиите обичат хората с милионите.

  Евроатлантида
 9. 9 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1197 Любопитно

  Да не стане така, че една банка да фалира държавата?

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 10. 10 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Предлагам исковете да не са към институциите, а към съответните длъжностни лица в тях.

 11. 11 Профил на own
  own
  Рейтинг: 458 Гневно

  Виц с три думи: Спестявания в България?!

  С "независим" български съд, неадекватна прокуратура, лъжливи управляващи и задкулисие навсякъде... трябва съвсем да не умееш да се учиш от грешките си

 12. 12 Профил на Гочоолу - премиер без порфтейл!
  Гочоолу - премиер без порфтейл!
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А ако почнат и акционерите да съдят, ще трябва не само МВФ да идва ами и Световната банка.

 13. 13 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Щом започнаха и заплахите, летният театър обещава да бъде напрегнат и драматичен...докато народните ни избанници отдъхват на море...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 14. 14 Профил на own
  own
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#9] от "калибър":

  В случая с КТБ е проблемът е че една много голяма част от парите в Българската икономика са били в тази банка. Интересно какво ще се случи със заплатите в съответните фирми които са имали пари там.

  А мен от няколко седмици ме гложди въпросът кой може да има най-голяма полза от падането на валутния борд и дестабилизиране на икономиката и все за Москва се сещам тъй като проблемите започнаха веднага след "отказа" за Южен поток.

  Въпросът е кой в България дейсва от тяхно име... не че нещо но избори се задават

 15. 15 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван Искров е топ меринджей":

  По скоро сините каски с тези драми между акционерите.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3260 Весело

  [quote#9:"калибър"]Да не стане така, че една банка да фалира държавата? [/quote]
  Ако стане - то се пита в задачката фалираното дали може да бъде наречено "държава".

 17. 17 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Това да "се осъди държавата по ЗЗД", и то на деликтно основание, ми се струва смехотворно, наистина. Като удавник за сламка.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 18. 18 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 732 Неутрално

  [quote#12:"Иван Искров е топ меринджей"]А ако почнат и акционерите да съдят, ще трябва не само МВФ да идва ами и Световната банка.
  [/quote]

  И снайперисти ще се наложи да идват, и снайперисти

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  И кой съд ще гледа това дело? Съдът на Пеевски?

  klimentm
 20. 20 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всички говорят, че КТБ е раздавала кредити на свързани лица. Вероятно е така, на Прасчо със сигурност, но някъде да се е правило разследване, да сме видяли документи, нещо по-надеждно от слухове. Защото може да се окаже, че случая не е точно такъв и всичко се прави за да се покрият огромните кредити на Прасчо и Доган, които в случая не са свързани лица!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 21. 21 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 858 Неутрално

  нека ми се обади тоя който успее като вложител да осъди за КТБ държавата ....

 22. 22 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Гневно

  уфф, никой никого не трябва да съди. вчера го казах - след като от тия уроди никой не носи отговорност, то съвсем логично е да се съберем достатъчно народ, че полицията да не може да ни спре, и просто да ги избесим по лампите. аре стига сме се гъзили на мафията/политиците, а?!?

 23. 23 Профил на minush
  minush
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#9] от "калибър":

  Че тя тази държава е фалирала отдавна

 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Ще го сторят със сигурност.
  И ще спечелят!

 25. 25 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Доста съмнителна теза. Най-меко казано. Явно в правен свят правото не е много на мода.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 26. 26 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 402 Весело
 27. 27 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  [quote#12:"Иван Искров е топ меринджей"]А ако почнат и акционерите да съдят, ще трябва не само МВФ да идва ами и Световната банка.[/quote]

  Акционерите ще почнат. И точно поради това няма да има нужда нито от МВФ, нито от СБ. Просто свинефермата ще си плаща борчовете.

 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ... и да напълнят джобовете на адвокатите.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 29. 29 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Що усещам, че от 97-ма досега не сме поумнели и грам.

 30. 30 Профил на own
  own
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#22] от "kki":

  Ех, представяш ли си? - Цариградско шосе от Орлов Мост до магистралата за Пловдив и на всеки уличен стълб виси обесен политик, магистрат или "виден" народен бизнесмен... На другия ден има парламентарни избори, а вятъра поклаща безжизнените тела...

  Хм, замислих се... май няма да стигнат стълбовете и ще трябва да са по няколко на стълб

 31. 31 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 458 Любопитно

  По мое скромно мнение, режисьорите на сценария КТБ разчитаха , че набързо ще фалират банката и до 21 юли всичко ще приключи! Но не стана така и сега някой ще плати цената! Абсолютно съм убеден, че адвокатите на Василев ще са по-добри от тези на БНБ в бъдещето дело!

 32. 32 Профил на fawni42
  fawni42
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ами да го направят. То и ние се съдим цял живот и не можем да се осъдим.

 33. 33 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 571 Гневно

  Като фанеме тоягите ще видите съд на държавата/данъкоплатците/...

 34. 34 Профил на som45
  som45
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само армията може да спаси положението. Росен да вика танковете на жълтите павета и да мете наред до Невски.

 35. 35 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#20] от "gotze":

  не ,бе ,нали казаха ,че прасчо нямал кредити ,бил купил всичко с едни откраднати 10000 долара от баща си навремето бе ,просто ги е разпечатвал в по големи количества

 36. 36 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Вложителите на КТБ могат да съдят държавата и БНБ
  ......................................

  При определено развитие на нещата около КТБ, подобно действие ще е неминуемо от страна на сериозни вложители!

 37. 37 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Нещо форматиране..., булети..., Дневник, или т'ва са несъществени подробности? Следващия път може да махнете и главните букви и пунктуацията като цяло...

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  То вече май въпросът е,кой няма да ги съди.

 39. 39 Профил на tosko
  tosko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не само вложителите, а и акционерите ще съдят. Даже те са по-потърпевши. На вложителите пак са им гарантирани някъкви пари, а може да ги компенсират още със събирането на кредитите, а кой ще компенсира акционерите че им взеха правата без да се знае реалното състояние на банката

 40. 40 Профил на xxxxx1
  xxxxx1
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това вече си е чиста подигравка с вложителите. Не стига, че ограбиха хората, ами сега издевателстват над тях. Номерата им край нямат.

 41. 41 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Хе-хе! Някои люде се самозабравиха. Ще съдят държавата? Ще съдите дядовия! Еба ти народът - хем алчен, хем смотан, хем нагъл!

 42. 42 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Много хора са за съд, но няма надеждна информация какво точно е станало, колко пари са откраднати, колко са раздадени на свързани лица, колко са обслужвани, колко необслужвани, какви обезпечения има...

  БНБ си трае, слуховете се множат и работните групи заседават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK