Тристранката предлага три варианта за определяна на такса смет, общините не ги приемат

Тристранката предлага три варианта за определяна на такса смет, общините не ги приемат

© Анелия НиколоваТакса смет е възможно да поскъпне сериозно, заради нова методология за изчисляването й. Промяната беше приета единодушно от съвета за тристранно сътрудничество към Министерския съвет, съобщи Би Ти Ви.


Идеята е всеки да плаща толкова, колкото замърсява. Бизнесът, синдикатите и правителството днес се разбраха да дадат 3 варианта на общините да избират.


Първият предвижда такса смет да се определя в зависимост от това колко вода или ток използвате. Вторият предлага гражданите и фирмите да си купуват торби за смет с определена вместимост. Третият вариант е смесен и обвързва таксата с броя на хората в едно домакинство.
"Най-после се реши една несправедливост - методът за определяне почти нямаше връзка с количеството на генерираните отпадъци. Бизнесът се оплакваше, че е обвързан с дълготрайните материални активи, населението се оплакваше, че зависи от имотната оценка, която нищо общо няма с отпадъка", коментира Николай Ненков от КНСБ.


"На практика, зад красивите думи на представителите на правителството се крие трикратно или четирикратно увеличение на такса смет за гражданите. Нека всеки запомни кой каква позиция е заел по този въпрос, ако, надявам се, тази реформа никога да не се случи, но ако се случи всеки да знае кой каква отговорност носи", каза зам.-кмета по финансите на София Дончо Барбалов. Той не вижда връзка между водата или тока с генерираното количество смет.


Има вариант тези промени да бъдат отложени за 2016 г. по настояване на общините. Всичко сега е в ръцете на Народното събрание, което може да ги приеме още в този си състав.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Първо трябва да дадат отчет как се харчат парите за смет.Имам сериозни съмнения.Взимат ни едни пари,а София е затънала в боклуци.Няма ли да правим поредната копка на завода?

 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  погнусено
  как ни в клин ни в ръкав се сещат за най-разнообразни екзотики с цел да изтръскат чувала до последно

 3. 3 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 314 Неутрално

  такса , мед в бездънната каца

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2573 Любопитно

  "обвързва таксата с броя на хората в едно домакинство" - май е най-реално отчитането, а не според квадратурата на кръга!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един телефонист в окопа":

  Питайте общината, друга тема е дали ще ви отговорят, но предложението за промяна е нещо в правилната посока.

  До коментар [#2] от "ju.li":

  От много време се обсъжда този въпрос, това, че вие не сте му обръщали внимание, не означава, че не съществува.

  Крайно време е да има промяна и единствената наистина справедлива са торбите, но за това трябва и хора, които са готови да покажат съседа, който не го прави, а в България ако е държавно/общинско, то тогава не ни интересува кой го краде. Тук само бъркането в джоба ни кара да се променяме!

 6. 6 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Риба се лови в мътни води...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 7. 7 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 434 Любопитно

  [quote#4:"а ГЖ в"]"обвързва таксата с броя на хората в едно домакинство"[/quote]

  Покажете ми как това ще се осъществи в България.

 8. 8 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#5] от "ivanko77":

  ама те си говорят каквото им дойде на ума в момента и под влияние на сънищата си. Някой да е виждал някакви разчети? Някой да е обяснил как ще съберат таксата от 100те живущи на един адрес?

 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  ще се съглася да плащам каквато и да е увеличена такса смет едва след като ми покажат разбито до стотинки стойността на една 35 литрова кисия боклук от моята кофа пред блока ми ,до депото ,останалото е порнографски филм , имам възможност във Варна да наблюдавам ,как цял квартал няма никакви пътища и кофи и съответно си изхвърля боклука на 1 километър по протежение на една улица с 6 варела , тези варели поемат боклука на поне 1000 семейства ,та се пита в задачата колко струва да се прибират 6 варела почти ежедневно ,след като тези семейства плащаме по 80 лв средно такса смет,тоест на нас годишно ни събират близо 80000 лв ,тоест на ден са близо 300 лв за 6 контейнера ,по 50 лв на контейнер транспорт и депо ,което е нереално скъпо а искат да стане 150 лв .

 10. 10 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#8] от "ju.li":

  Общините имат право на избор - за някои малки, може да е по-добре да е по брой на хората, за средните да са торбите, а за големите консумацията на вода и при всички положения ще са по-справедливи спрямо сегашния начин на база данъчна оценка. Не ви разбирам за кои разчети питате, но много по темата има публикувано и тук, може просто да си го потърсите.

 11. 11 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "а ГЖ в":

  На ромските семейства няма да им стигнат помощите само за такса смет!

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 12. 12 Профил на galleen
  galleen
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Реално най-справедливо е това с торбата, но си трябва доста организация и обучение на хората, докато се научат. Нещо което в България не съм виждал. Все пак не е невъзможно ако има желание.
  А другото е същата глупост, какво общо има колко вода използвам с това колко боклук правя? Аз например си изхвърлям разделно боклуците, но си използвам доволно количество вода. А някой мизерник, който се къпи веднъж в седмицата, може да яде само в пластмасови чинии които да изхвърля в общите контейнери и да генерира отделно сумати боклук. Не е справедливо.
  Разбирам че това с боклука е голям проблем в България, защото генерираме доста и дори и санкции имахме от ЕС, но си напънете малко мозъка и измислете нещо адекватно.

  El pueblo unido, jamás será vencido.
 13. 13 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Битовите отпадъци са продукт на човешката дейност - следователно таксата трябва да бъде на човек. Съвсем друг е въпросът с отпадъците от производство ( но това е друга тема ) !

 14. 14 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#11:"Другари, дамските въшки са срам за комсомолките "]На ромските семейства няма да им стигнат помощите само за такса смет![/quote]


  Глупости, те "берат" от кофите

 15. 15 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#7:"new_ghost"]Покажете ми как това ще се осъществи в България.[/quote]


  Със жестоки глоби!
  За братята индиънс с принудителен труд на кариерите.
  Даваш му кирка и трима с камшици и става.

 16. 16 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 745 Неутрално

  [quote#12:"galleen"] но си трябва доста организация и обучение на хората, докато се научат. [/quote]

  Всичко е възможно (дори и превъзпитанието на българина), ако е направено със здрав разум, а не далавераджийски!

  Този, който иска да направи нещо - търси начини!
  Този, който не иска да го направи - търси причини!

 17. 17 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#4] от "а ГЖ в":Ние сме двама души в тристаен апартамент. Децата се изнесоха. Плащам 200 лв такса смет. Сега намекват да се увеличи 3-4 пъти. Просто ще престана да плащам.
  Тристранката са са подбрани идиоти. Първият вариант - според водата или тока . Колко ще плащат циганите , дето не плащат нито вода нито ток ?
  Вторият - да се купуват черни торби . Ако видиш някой да купува , значи скоро е излязал от лудницата. Кофите ще бъдат пак пълни с всякаки торби , но не черни.

 18. 18 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Единственият справедлив начин е според адресната регистрация. Всеки да си плаща таксата като данък и на индивидуална сметка. Ако излизаш извън страната за повече от 180 дни уведомяваш, за да не плащаш две такси.

  В много страни тоя проблем е решен по този начин...нашите кретени защо се опитват да открият топлата вода? И това с размера на торбите е пълна глупост. Граждани и фирми с торби с определена вместимост? Не разбрах. Ще ме задължат да си купувам торби само по 20л и само от едно място, за да го контролират ли това?

 19. 19 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Даже адресната регистрация няма значение. Плащаш си данък.

  Извадка от сайта на община Бърно, Чехия:

  Такса смет се изчислява на база два компонента:

  1. Минимална част 250 крони (ок. 10 Евро)
  +
  2. Разхода на общината за смет за предходната година разделен на броя на платците (пълнолетни граждани и чужденци). При разход 179 524 827 крони за 2013 и брой платци 427 440 сумата за 2014 е 420 крони.

  Обща сума за 2014 - 670 крони (26.80 Евро).

 20. 20 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#17] от "ahasver":

  По чешката схема ще плащате стотина лева

 21. 21 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Най-справедливо е както е в Ирландия примерно. В рамките на седмицата примерно минават един ден за органични боклуци, а друг ден за неорганични. За всеки от двата вида боклуци се наимат малки контейнери, като този наем реално се явява такса смет. Всеки има право да наеме колкото си иска койтейнери от какъвто вид иска. Ако иска може и нищо да не наема. В съответния ден, когато минават, трябва да си изкарате контейнерите или за органични или за неорганични на улицата, в зависимост от това какво събират. Имат списък за всеки адрес какви контейнери са наети и дори и да изкарате 2 койтейнера на улицата, а сте платили за 1, то единия няма да ви го пипнат. Пълния контейнер си го правете у вас след това каквото искате.

 22. 22 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Любопитно

  От няколко дена се говори само за смет , скраб и боклуци!
  ЗАЩО ЛИ ?

 23. 23 Профил на sn0wflake
  sn0wflake
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Най-големият проблем според мен е, че не се хвърлят и събират отделно отпадъците.
  Там, където живеем, събират общ боклук един път в седмицата, а този за рециклиране - 2 пъти.Кофата ни е с вместимост 60 литра за общия боклук, а кофата за другите е доста голяма, но се ползва от всички домакинства в сградата - 12 на брой.Нямаме право да изхвърляме дрехи, боклуци от ремонти, метални боклуци и фасове и памперси
  Ако на кофата за общ боклук дори леко е надигнат капака - не я пипват
  Но в Бг явно не може да стане скоро, затова май най-добрият вариант е да се плаща на броя регистрирани на адреса.Да му мислят братята роми

 24. 24 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2573 Любопитно

  До коментар [#7] от "new_ghost"; ahasver и другиТЕ

  Все пак ЧОВЕКът прави боклук, а не сградата с нейната понякога и необитаема квадратура! Друг е въпросът как и колко се изхвърля от "произведените" отпадъци, но нали затова са МИСЛИТЕЛИТЕ, които получават пари. Колкото до брат`чедите, има значение и стандарта на живот, а едно постоянно оГРЪМотяване няма да им е излишно, та и боклуците може да са естетически хвърляни. Иначе колкото българи толкова мнения, дори и повече!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 25. 25 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#21] от "Никола Николов":Кольо , никога не давайте примери с другите страни. Всяка страна трябва да разработва проблемите си съобразно навиците на населението , уличната обстановка , възможностите за преработка и т.н. Ние не можем да се сравняваме със съседите си , камо ли с Ирландия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK