Лекарският съюз призова болниците незабавно да съдят касата и медиците да протестират

Миналата седмица лекарите излязоха на предупредителен протест срещу назрялата криза в здравеопазването

© Анелия Николова

Миналата седмица лекарите излязоха на предупредителен протест срещу назрялата криза в здравеопазванетоБългарският лекарски съюз призовава всички болници и останалите медицински изпълнители веднага да заведат съдебни искове срещу Националната здравноосигурителна каса за дължимите им забавени суми, а към всички лекари в страната - да упражнят правото си на гражданско неподчинение и да започне организация за ефективни протестни действия.


Това пише в декларация на Българския лекарски съюз, разпратена до медиите час след като в парламента беше разгледана отново актуализацията на държавния бюджет и този на здравната каса, но по настояване на депутатите от БСП двата текста бяха разделени.


Лекарският съюз нарича тези маневри "политически фарс" и свидетелство за "изключителната неподготвеност на депутатите и непознаването на законовите рамки". "С процедурни трикове и прехвърляне на "топката" народните избранници оставиха системата без сигурност, а съсловието - в позиция на невъзможност да лекува хората.", пише в декларацията.   


Предстои ръководството на БЛС да обсъди начините, по които медиците ще реагират, ако депутатите не успеят да гласуват ревизията на бюджета до края на тази седмица. Организацията продължава да настоява за актуализация с пълната сума, искана от НЗОК от 328 млн. лв, а не с разписаните от Министерския съвет 225 млн.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK