Най-голямата магистратска организация напуска Гражданския съвет към ВСС

Според организацията всъщност гражданския съвет се използва за "легитимиране" на действия на ВСС, които определено не срещат одобрението на гражданското общество

© Надежда Чипева, Капитал

Според организацията всъщност гражданския съвет се използва за "легитимиране" на действия на ВСС, които определено не срещат одобрението на гражданското обществоВисшият съдебен съвет (ВСС) за пореден път се изяви като бранител на статуквото и демонстрира отсъствието на каквато и да било воля за провеждане на съдебна реформа. Изборът на кандидатите за председатели на върховните съдилища е от особено съществено значение, тъй като върховните инстанции в съдебната власт са не само олицетворение на нейния облик, но и решаващ фактор за качеството на правораздаването. 


Така най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите, мотивира напускането си от  Гражданския съвет на Висшия съдебен съвет. Причината е отказа на мнозинството от кадровия орган на Темида да промени спорните правила за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), председател на Върховния административен съд и главен прокурор. 


В писмото си от организацията напомнят, че единствено провеждането на прозрачна и честна процедура може да гарантира доверие в качеството на избора. На заседание преди две седмици с нелеп дебат и загърбвайки препоръките на Европейската комисия (ЕК) членовете на съвета не промениха нищо от правилата, с които беше избран главният прокурор преди близо две години. А вчера ВСС определи само две седмици за номинации на кандидати за председател на ВКС и насрочи избора за 25-ти септември.
"ВСС отказа да приеме предложените мерки за обезпечаване на легитимността на процедурата за избор на трите най-висши длъжности. Така пренебрегна както силно негативните настроения на недоверие сред съдиите, формирани от проведените досега неубедителни избори, така и множеството тревожни констатации и препоръки в доклада на Европейската комисия до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от 22.01.2014 г. и техническия доклад към него", пишат от ССБ. 


От организацията призоваха за промяна на правилата още през пролетта, а малко след това двама от членовете на ВСС - Калин Калпакчиев и Камен Иванов внесоха предложения за промени, сред които бяха - изготвяне на профил на длъжността, допускане на наблюдатели в работата на комисиите на съвета, които подготвят избора, възможност номинации да правят и съдиите от върховните съдилища.


Всичко това не беше възприето от мнозинството в съвета, като кадровиците на Темида останаха твърдо и на позицията да се гласува по електронен път, а не с бюлетина.


"С факта на отхвърлянето им ВСС дава крайно негативен и обезкуражителен знак на обществото и на магистратската общност, защото афишира намерението си да провежда изборите по познатия ни, напълно неприемлив начин – въз основа на неразбираеми подбуди, по неясни критерии, с незащитими мотиви и почти без изключение – с предизвестен резултат", пишат от организацията.


Предложението от Иванов и Калпакчиев промени са били приети от Гражданския съвет към ВСС.


"За пореден път обаче ВСС дори не обсъди предложените на вниманието му становища. Прегледът на събитията от момента на създаването на Гражданския съвет досега показва, че в действителност няма никакво взаимодействие между този орган и ВСС. Показателно е, че едва наскоро и след многократни напомняния Съветът предприе действия чрез две от своите комисии за изготвяне на отговор по няколко от актовете на Гражданския съвет, един от които с давност от месец януари на 2014 г. В нито един случай обаче ВСС не е изразил отношение към позициите на Гражданския съвет, от което да е видно поне минимално усилие за постигане на съзидателно сътрудничество със същия орган, създаден, за да бъде действен коректив от полза при реализиране на стратегическите политики в областта на съдебната реформа", отбелязват от организацията.


ССБ отбелязва, че няма нито взаимодействие, нито сътрудничество между Гражданския съвет и ВСС. "Както в последния случай, така и в поредица други, участието на гражданските и професионалните организации при формулиране на въпроси от значение за реформирането на съдебната власт е сведено до груба формалност. А резултатите от осъществявания от същите организации мониторинг и препоръките им по конкретни дейности на ВСС са игнорирани изцяло".


Според организацията всъщност гражданския съвет се използва за "легитимиране" на действия на ВСС, които определено не срещат одобрението на гражданското общество, нито са резултат от съдържателна консултация с неговите представители. 


"ССБ отказва категорично да има неволен принос в този порочен процес. Вече имахме повод да заявим, че няма да изпращаме представители на заседанията на Гражданския съвет, докато не се подложи на дискусия въпросът за разделянето на ВСС на две колегии (прокурорска и съдийска). Досега не ни е известно нашето становище да е било обсъдено. Очевидно ВСС не намира за необходимо да обърне внимание на позицията на най-голямата съдийска организация в страната от съществено значение за независимостта на съда", пишат от организацията. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  ВСС - основен бранител на корумпираните мафитизирани съдебни "търговци". Не го забравяйте и отделяйте от заграбеното и за тях. Те ви пазят, те ви обичат, те са...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  БСП/ДПС са се хванали със зъби и нокти за властовите позиции и стискат като питбул.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 497 Неутрално
 4. 4 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Весело

  Много мирише там, затова напускат

 5. 5 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Весело

  Разпад.

  Потопът няма да е случаен, а?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 6. 6 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 388 Неутрално

  там е заровено кучето.

 7. 7 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 497 Любопитно

  ДНЕВНИК, бихте ли потърсили за коментар Соня Найденова, която представлява ВСС в изпълнителния борд на Европейската мрежа на съдебните съвети?

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 8. 8 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Цацаров, получих ти поредното писъмце какво на кого си препратил Внимавай в картинката. Ще се наложи за доста повече неща да ме уведомиш. Обещавам ти

 9. 9 Профил на srebroliubec
  srebroliubec
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тичаме в грешната посока. От ЕК ни отправят критики а ние си продължаваме по старо му!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK