Стойнев: В сряда трябва да има кандидат-еврокомисар, Кристалина Георгиева няма шанс (обновена)

Драгомир Стойнев

© Анелия Николова

Драгомир СтойневВицепремиерът и икономически министър Драгомир Стойнев заяви, че кандидатът на България за еврокомисар трябва да бъде посочен от все още действащото правителство на Пламен Орешарски. 


В сряда трябва да имаме посочен еврокомисар, каза Стойнев в интервю за Дарик радио. Това е денят, когато се очаква парламентът да гласува оставката на кабинета. Въпреки спекулациите в последните дни, че е възможно министър-председателят да забави оттеглянето си, вицепремиерът потвърди, че министрите ще бъдат освободени от длъжност в сряда.


Кабинетът "Орешарски" ще продължи да работи до назначаването на служебно правителство от президента Росен Плевнелиев и принципно въпросът кой да е българският кандидат за член на Еврокомисията може да се реши и от него. Срокът, за който европейските лидери неформално се договориха да определят номинациите си за Комисията, е 30 юли. 
Според Драгомир Стойнев обаче решението трябва да се вземе сега. "Нещо повече, опасявам се с оглед на ширещия се у нас политически примитивизъм, да не би служебното правителство да изтгегли определения вече кандидат и да изпрати друг, което ще бъде огромна грешка", предупреди той. 


В отговор на въпрос Стойнев изрази убеденост, че настоящият български комисар Кристалина Георгиева няма шансове да бъде предложена за поста Върховен комисар по външната политика, въпреки изразената тази седмица подкрепа от премиера Орешарски. Почти съм убеден, че няма да успее нейната кандидатура, коментира Драгомир Стойнев. Той не обясни причините за мнението си, но се съгласи с позицията на водещия, че причината по-скоро би била, че след лидерския пост на Сергей Станишев начело на Партията на европейските социалисти, надали втори български представител може да получи толкова висока позиция в Евросъюза.


По-рано тази седмица тезата, че Кристалина Георгиева няма шансове за поста външен министър на ЕС развиха и други ключове политици от социалистическата партия - лидерът Станишев, външният министър Кристиан Вигенин (чието име се обсъжда в левицата за член на Комисията) и депутатът Татяна Буруджиева. 


Стойнев отрече самият лидер на БСП да бъде предложен за комисар и лаконично допълни, че в България има достатъчно подходящи личности и посочването на достоен кандидат не може да предизвика затруднения.


Колкото по-бързо има предсрочни избори, толкова по-добре, защото политическата криза може да се отрази на икономиката, декларира Драгомир Стойнев. 


Икономиката: напред и нагоре 

В пространното интервю вицепремиерът отчете като успешна работата на правителството в областта на икономиката в изминалата година. 


Имаме икономически растеж над 1% - нещо, което не се е случвало след 2009г, отчете той. Допълни, че кабинетът е създал 40 хил. работни места, което е невиждано в последните пет години. "Няма работодателска организация, която да не признае, че икономиката се отпели от дъното и тръгна нагоре", каза министърът.  Той подчерта сред успехите на кабинета работата по намаляване на лицензионните режими за бизнеса и концепцията за икономизиране на външната политика и обръщането към изгубените в последните 20 г. пазари в Северна Африка и бъвшите съветски републики. 


Актуализацията на бюджета: ненужна


Актуализация на бюджета не трябва да има, нищо не го налага, смята икономическият министър, макар да напомни, че решението за това е на парламента. През седмицата кабинетът одобри промени в закона за бюджета, но партиите в Народното събрание не успяха да постигнат съгласие и вече е почти сигурно, че текстовете няма да получат одобрение до началото на август, когато се очаква президентът да разпусне официално депутатите и да насрочи извънредните общи избори. 


Стойнев се обяви срещу актуализиране на бюджета на Националната здравноосигурителна каса с аргумента, че наливането на пари в нереформирана система с лош мениджмънт няма да реши проблема. По думите му трябва да се търтят вътрешни резерви чрез преструктуриране на бюджета на здравеопазването. 


За ситуацията с банките: объркан съм


Не зная защо се стигна до тази ситуация в сферата на банките, объркан съм, каза Драгомир Стойнев. Той препрати въпросите за случилото се с КТБ към централната банка, като подчерта, че тя е независим орган, който контролира целия сектор. 


"Хората обаче трябва да са спокойни, кризата от 1996-97г. няма да се повтори", увери икономическият вицепремиер и обясни, че парите не изчезват, а остават в банковата система. Стойнев подкрепи финансовия министър Петър Чобанов в решението да даде възможност на акционерите да спасят КТБ, преди да се премине към други действия. 


За "Южен поток": още утре 87 фирми могат да заработят


"Усещам, че проектът "Южен поток" става жертва на конфликта между Русия и Украйна", коментира вицепремиерът, в чийто ресор е и енергетиката. Той допълни, че макар Брюксел да спря проекта, очевидно засега не смята да премине към съдебна процедура и вероятно ще остави решението на следващата Еврокомисия. 


Според Стойнев София има готовност да продължи работа по проекта. "Ако Европейската комисия даде зелена светлина, от утре 87 фирми могат да започнат да работят", декларира той. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK