ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Законът от двете страни на бариерата в старозагорския кв. "Лозенец"

 

© Георги Кожухаров

 Галин, Николай и Тодор изникват на улицата неочаквано. Махат с ръка и с усмивка се затичват към колата ни. Тодор държи пръчка и пита дали може да я вкара в автомобила. Часът е около 5.30 ч., луната, тънък сърп, още стои в единия ъгъл на небето, вече избледняла. На пръв поглед будни няма, но Галин, Николай и Тодор ще ни отведат там, където никой не спи. Всъщност те, както и почти всички жители на квартал "Лозенец" в Стара Загора, са в очакване на багерите и полицията, които ще се появят рано сутринта, за да съборят незаконно построените 55 къщи.


Галин, Николай и Тодор обаче са "законни". Това е първото нещо, което момчетата (най-големият е на 15) казват за себе си.- т.е. живеят в къщи, в частта на квартала, която не е застрашена. Независимо от това те са изпратени на пост, имат поставени задачи и казват, че няма да допуснат никой на срути къщите на приятелите им.Какво ще се случи след акцията


Идеята на кмета Живко Тодоров е мястото да бъде залесено и да се превърне в буферна зона. По думите му дерето под улица "Витоша" трябва да бъде почистено, защото създава проблем при дъждове. Той заявява, че има проект за канализация и водопровод. Хората, които има адресна регистрация, ще могат да подадат заявление за общинско жилище (общо в Стара Загора тези жилища са над 700, част от тях са заети. Хората, които ще останат без дом при това положение са над 380). Децата, които са част от семейства без регистрация, ще бъдат поети от Агенцията за закрила на детето.Още в неделя вечерта е създадена организация за барикадиране на всички подстъпи към квартал "Лозенец", и по-конкретно ул. "Витоша". На нея са съсредоточени всички постройки (както ги нарича общината), които трябва да бъдат премахнати. Сложени са дървени прегради, натрошени са стъкла, натрупани са клони. Това е


границата, която трябва да предпази хората от багера и полицията


Границата. Това е законът за кмета Живко Тодоров, който казва, че законът трябва да се спазва "независимо от всичко".  Хората зад бариерата обаче питат сега ли се е появил този закон и е станал толкова важен. Бариера, която очертава разликата между дом и постройки, между обещания и политика, между Страсбург и Страмбург, както може да се чуе тук.


 

© Георги Кожухаров


Малко преди 7.30 ч. хората, които досега са говорили на висок глас, уверявали са как няма да допуснат да съборят къщите им, започват да се свиват и снишават тон. Колкото повече слънцето се издига зад боровата гора и осветява квартала, толкова повече започва да се усеща страха им.


На място пристигат общински съветници и четирима полицаи, които се съвещават. Единият уверява колегите си, че стъклата не са страшни, "ще ги счупите", после дава нареждания кой да държи пожарогасителите (за акцията в Стара Загора са командировани жандармеристи от Бургас и полицаи от специализираните полицейски сили от Пловдив). Общината е отделила с червено-бели ленти "зона за медии". Акцията е насрочена така, че да влезе в сутрешните блокове. Журналистите са тук за да отразят зрелищата.


Малко след това тихо се появяват и полицаите - в пълно бойно снаражение. С щитове, каски, наколенки, сълзотворен газ, палки те не спират, ритат два пъти бариерата и влизат в квартала. През онази символична граница, която отделяше досегашния живот на хората от улица "Витоша" от неизвестното, което предстои.


 

© Георги Кожу


И изведнъж става много шумно


За кратко хората на барикадата викат "мафия", но нищо. Жените започват да крещят и да кълнат. Други плачат и държат децата си, мъже говорят по телефона: "Голямо вълнение, тука бе, голямо." Жена припада пред кордона, други твърдят, че са били ритани изпод щитовете. В суматохата полицията се придвижва до другата бариера и прави жива верига пред първите къщи, които ще бъдат разрушени.


След малко се появява и багерът. Руши с лекота, като че постройката е от картон. Стени падат, като кибритени кутийки, духнати от вятъра.  Когато прахта се разпръсква на мястото на къщите вече има  купчини от дървета, тухли и багаж. 


Хората гледат и плачат, вдигат ръце към небето, после питат, все едно кого, все едно и също: "Защо сега." Търсят съчувствие от полицаите, от журналисти. В единия край на улица "Витоша" около 50 души се качват на покрива на една солидна розова къща. Не мърдат там поне два часа. В началото мятат камъни и бутилки. С това агресията свършва. Оттам могат да проследят и пътя на багера от другата страна. От време на време се чуват възклицанията им. Някои от хората почват да "разглабят" сами къщите си, за да запазят материалите. Други се затварят в домовете си. Млад мъж е изкаран насила и по заръка на полицията. Окован с белезници е отведен "за профилактика".


Два часа след началото на акцията къщите започват да изчезват една по една на фона на законната част на квартала. Ситуацията изглежда по-спокойна, но много по-тъжна. От своеобразната бариера е останала само линия от счупени дървени греди. но все едно е пропаст между властите и хората, която не знаят къде ще осъмнат. 


За жителите на разрушените къщи е непонятно как може да са били незаконни, след като са живели в тях, плащали са ток и вода, как може да не им се дава шанс. 


Хората от улица "Витоша" не разбират закона, който Живко Тодоров иска да приложи


За кмета Живко Тодоров няма значение, че България със сигурност ще бъде осъдена в Страсбург за действията му. Защото съдът вече има практика (при български казус). По делото "Йорданова и други срещу България" съдът приема, че нездействието десетилетия наред на властите в София относно настанилите се роми в "Баталова воденица", е превърнало незаконно завладените имоти в техен дом, по смисъла на Европейската конвенция.


"Съдът приема, че жилищата на жалбоподателите са техни домове по смисъла на Конвенцията и няма значение, че са незаконно построени на несобствена земя. Приема също така, че отнемането на тези домове засяга личния и семейния живот на хората, защото дълготрайното им пребиваване там ги е свързало в общност. Фактът, че живеенето на тази човешка общност на това място е било толерирано от властите десетилетия наред, е много важен и е трябвало да бъде взет предвид", пише адвокат Маргарита Илиева, ръководител на правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК). Тя беше адвокат по делото "Йорданова срещу България", по което страната беше осъдена за нарушение на Конвенцията на основните права и свободи. Повод за делото беше събарянето на ромски махали в кв. "Баталова воденица".


Тук в Стара Загора произведените от държавата бездомници не знаят, че България е била осъждана от Европейския съд по правата на човека в Страсбург за това, което им се случва в момента. За тях Страсбург е Страмбург и трудно могат да си намерят адекватна правна защита.


Иначе кметът Живо Тодоров присъства в началото на акцията. Около него постоянно са общински съветници (един от тях - Мануил Манев - ГЕРБ снима с телфона си как багерът събаря постройките) и плътен кордон от полицаи. Когато чуе въпрос от някоя от жените, дясната му ръка започва да потропва върху десния крак. Никога не отговаря бързо, а чака. 


Галин, Николай и Тодор вече не се движат заедно. Нямат и пръчка. Гледат и не искат и дума да кажат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK