Работодателите обмислят блокаж на държавата заради закона за КТБ

Председателите на работодателстите организации и на синдикатите на среща с ГЕРБ в парламента в началото на юли

© Надежда Чипева, Капитал

Председателите на работодателстите организации и на синдикатите на среща с ГЕРБ в парламента в началото на юлиКонфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българска стопанска камара (БСК) обсъждат организиране за пръв път в историята на България на т.нар. национален локаут (спиране на работа и своеобразен блокаж на държавата) в рамките на час. Това научи "Дневник" от участник в консултациите, които текат в последните дни. До крайната форма на протест може да се стигне, ако парламентът приеме извънредно законодателство за казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), което предвижда данъкоплатците да поемат нови разходи за спасяване на всички депозити, а не само на законово гарантираните до 100 000 евро. 


Засега от двете организации отказват официален коментар. Очаква се във вторник или сряда КРИБ и БСК да обявят намеренията си.


В обсъжданията са разменени аргументи, че не само самият закон би бил проблем, а че "той ще илюстрира пълния разпад на институциите в България и корупционните зависимости на целия политически елит", каза източникът на "Дневник". Според бизнес лидерите, политическите партии трябвало да получат много ясен знак, че има нужда от промяна и че от тях се очаква да служат на обществото, а не на личните и корпоративни интереси на ръководствата си.   
"Трябва да намерим начин да ни чуят. Това не е тяхната държава, това е държавата на българските граждани. Бизнесът е този, който създава работни места и добавена стойност. Ситуацията в страната става изключително тежка. Засипани сме от обаждания на членове да направим нещо заедно, като работодатели. Целият политически елит е оплетен в зависимости и конфликти на интереси. Стигнали сме до там, пред очите на цялото общество да се извършват беззакония за милиарди", обясни още участникът в разговорите.


Един от най-радикалните варианти на локаут, който се обсъждал бил пълен блокаж на държавата в рамките на един час, с изключване или блокиране на всички електрически, комуникационни и транспортни връзки.


Локаутът, или недопускането на работниците и служителите до работните им места, обикновено се използва като инструмент на работодателя за уреждате на спорове със синдикатите. Националният локаут е крайна форма на протест, до който се прибягва в изключително редки ситуации.


Проектът за специален закон за КТБ беше лансиран от БНБ и вече има няколко варианта, но партиите все още не са се разбрали по темата, а идеята в различни варианти за гарантиране на всички депозити се подкрепя от ДПС и БСП. Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за първи път категорично заяви, че партията му няма да подкрепи такъв закон.


Българска стопанска камара и КРИБ са двете най-големи работодателски организации в България, а в компаниите, които представляват, работят над 1 млн. работници и служители и общо произвеждат над 2/3 от БВП на България.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK