България настоява за незабавно и обективно разследване на случая с малайзийския самолет

България настоява за незабавно и обективно разследване на случая с малайзийския самолет

© Maxim Zmeyev, ReutersМинистерството на външните работи на Република България настоява за провеждането на незабавно, обективно и независимо международно разследване на причините за катастрофата със самолета на Малайзийските авиолинии МН17 на 17 юли 2014 г., при която загинаха стотици невинни хора.


Призоваваме за осигуряване на безпрепятствен и сигурен достъп на международните екипи, включително и на наблюдателите от Специалната наблюдателна мисия на ОССЕ, до зоната на инцидента.


Това обяви говорителят на външното министерство.
В изявлението му се казва още, че разследването трябва да установи причините и отговорността за трагедията и да осигури незабавното изправяне пред съда на виновните за нея. "Изразяваме нашите очаквания, че нелеката задача по изясняването на обстоятелствата  около инцидента ще срещне подкрепата на всички страни.  Приветстваме предприетите бързи мерки от украинските власти за разследване на инцидента, в това число откриване на гореща линия, бързо издаване на визи за близките на загиналите и др., като подкрепяме усилията на международната общност за справяне с последствията от катастрофата. Очакваме, по време на обсъждането на въпроса утре в Брюксел, Съветът "Външни работи" да излезе с ясна обща позиция и предложения по него", се казва още в изявлението.


Фактът, че трагедията се случи в небето над регион, в който се водят военни действия, още веднъж поставя необходимостта от възможно най-бързо постигане на споразумение за прекратяване на огъня и предотвратяване на по-нататъшната ескалация на конфликта в Източна Украйна, посочва говорителят.


Българската страна призовава всички участници в него незабавно да пристъпят към диалог и търсене на мирно решение на кризата и изразява подкрепа за усилията на Контактната група за създаване на условия за прекратяване на кръвопролитията в Източна Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK