БХК: Властта в Стара Загора упражнява институционализирано расистко насилие

БХК: Властта в Стара Загора упражнява институционализирано расистко насилие

© Георги КожухаровБългарският хелзинкски комитет (БХК) остро осъжда безогледното разрушаване на домове в старозагорския квартал "Лозенец". Властта няма право да разрушава единствените домове на семейства, в които те живеят от много години, без да осигури алтернативен подслон за децата, възрастните, хората с увреждания, крайно бедните и другите уязвими, защото домовете, които властта сега разрушава, са съществували трайно с нейното мълчаливо съгласие. Това се казва в съобщение от БХК до медиите. 


Властта не само е бездействала да попречи на обитаването им, но и недвусмислено го е насърчила, като официално е утвърдила връзката на хората с мястото, издавайки им лични карти на адреса и събирайки битовите им сметки от там. Непоследователното, безцеремонно поведение на властите е груб произвол и тежко накърнява основни права на засегнатите – правото им на дом и правото им на зачитане на личния и семейния им живот, като ги превръща в бездомници, се казва още в позицията на БХК.


Достойната за презрение акция представлява нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, подчертават от БХК и напомнят, че през април 2012 г. Европейският съд по правата на човека е постановил осъдително решение по делото ("Йорданова и други срещу България") тъкмо за такова малтретиране на хора. Съдът осъди държавата (макар тя дори да не бе разрушила домовете на жалбоподателите, а само бе опитала да го направи) заради опитите на властта в София да премахне ромските домове в "Баталова воденица" през 2005 и 2008 г. Ето и останалата част от позицията на БХК:
Съдът установи нарушение на Член 8 от Конвенцията - правото на дом и на зачитане на личния и семейния живот. Съдът изрично се произнесе, че държавата е длъжна да се съобразява с последиците за засегнатите и най-вече – риска от бездомност. Тя е длъжна да поема отговорност за собствения си принос за възникване на такива жилища и да не предприема несъразмерни действия.


Съдът изрично указа на България да измени Закона за общинската собственост, който предвижда безогледни евикции. България не само не изпълни това свое международноправно задължение, но и грубо рецидивира в настоящия случай. Това антицивилизовано, преднамерено газещо поведение я дисквалифицира като държава, основана на върховенството на правото. Международното право стои над Закона за общинската собственост и така е по силата на българската Конституция. Публичното, показно разрушаване на човешки домове като медиатизирано зрелище с цел извличане на политически дивиденти от популярните антиромски чувства е форма на институционализирано расистко насилие. То съставлява унизително отнасяне по смисъла на Член 3 от Европейската конвенция за правата на човека.


Подобно официално малтретиране не би понесъл никой друг в България освен роми. Лицемерие би било да се твърди, че властите биха причинили такова демонстративно, брутално колективно смазване на домове и покъщнина на нероми, включително деца, без обезщетение и без алтернативен подслон – изхвърляне на улицата пред журналистическите камери за храна на консуматорите на телевизия. Създаването на бездомници не решава социални проблеми, а ги създава. Безотговорното поведение на държавата не само ще доведе до още осъдителни решения срещу България, но в дългосрочен план ще има тежки последици за обществото. Децата, станали жертва на институционалното насилие над домовете днес, вече имат травматична съдба, която ще ги отчужди от обществото.


Призоваваме община Стара Загора незабавно да преустанови разрушаването на семейни жилища и да предложи алтернативи за положението на хората.


БХК ще предостави правно представителство на засегнатите, които се обърнат към него с цел завеждане на дела срещу държавата. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (225)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  БХК направо проспаха вчерашният ден!
  Къде се загубихте?

 2. 2 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Дневник, изпуснали сте "А" в абревиатурата, пише се най-отпред.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 3. 3 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Най-накрая, ще язема да се самоопеделя като циганин на следващото преброяване и ще си постоя незаконна къща в Борисовата градина, зад националния!

 4. 4 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  Яяяя БКХ да извади поименен списък на ромите които участваха като доброволци в разчистването на Аспарухово.

  Няма?!?

  Защото нито един не хвана лопатата, за да изрине това което сам надроби.

  Жената е покана за щастие
 5. 5 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 890 Неутрално

  "Публичното, показно разрушаване на човешки домове като медиатизирано зрелище с цел извличане на политически дивиденти от популярните антиромски чувства е форма на институционализирано расистко насилие. "

  БХК не гледаха ли булдозерите във Марсилия? Или Франция е друга баница, малко по-голяма лъжица за техните двустандартни устички.

  Евроатлантида
 6. 6 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Весело

  Два дена ли го мислехте това "институционализирано расистко насилие"?

  Епа можеше и нещо по-засукано да е. Разочарован съм.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 7. 7 Профил на doristenedi
  doristenedi
  Рейтинг: 221 Весело

  Ако модитата ми разрешат мога да си кажа мнението за българския цигански комитет

  Ако все още не си проверил това, което твърдиш - е хайде де провери го!
 8. 8 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 438 Неутрално

  БХК ще предостави правно представителство на засегнатите, които се обърнат към него с цел завеждане на дела срещу държавата.

  хахаха ах ,колко са хитри само мамини сладки..

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 9. 9 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  И на бас мога да се хвана, че само ние расистите сме изпращали смс-и в подкрепа на наводнените райони.

  Жената е покана за щастие
 10. 10 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 710 Неутрално

  БХК подклажда етническо напрежение с подбуждане за неподчинение на законите на България.
  Законите или важат за всички или за никой. Данъци ще плащат или всички или никой, помощи ще вземат или всички нуждаещи се вкл и българи, турци ... или никой!
  За циганите само права и привилегии, а за българите, турците и останалите, само теглене на хомота с работа, данъци и такси до съдиране на последната ни кожа.
  Хай сиктир.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Когато БХК защити средностатистически българин, който не е ром, гей или престъпник ще ги призная за правозащитна организация.

 12. 12 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 930 Гневно

  БХК упражнява институционализирана етническа пристрастност! И да им имам и експертите, които не могат да направят разлика между раса и етнос (българският и ромският етнос са от индоевропейската раса)!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 13 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз не съм съгласен.Това ,че институциите са пипали с меки ръкавици .и проблемите не са решавани .не означава .че като се стегне ръката се отнемат права .просто се спазва закона и правилата.

 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Хафте комитето да си премести офисите в махалите и тогава да си отварят устата Паразите в лъскави офиси

 15. 15 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  До коментар [#8] от "diablo3":

  А аз къде мога да заведа дело срещу БХК за обида?

  Жената е покана за щастие
 16. 16 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Според конституцията на Република България всички хора са равни пред закона. Няма го понятието "уязвима група в риск", за която законите не важат.

  Евроатлантида
 17. 17 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 488 Гневно

  Такова "демонстративно, брутално колективно смазване" при "нероми" няма как да стане, защото "неромите" не хвърлят камъни по булдозерите и не падат пред камерите като футболист за дузпа като им бутат незаконна постройка.
  А иначе аз ако не си платя наема хазайката съвсем демонстративно ще си ме изхвърли, нищо че спадам към "неромите".

 18. 18 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Защо се обръщат към "властта"?

  Не властта, а частните ЕРП-та са събирали сметките за ток там. Не общината, а МВР е издавала личните карти на онези адреси.

  Плюс това е неясно - общината не е ли предупреждавала досега ромите да се преместят? Наистина ли вчера изненадващо е влязла с багерите и жандармерията?

 19. 19 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Алтернативни решения" означава да им бъдат дадени жилища от общински фонд, като обещетение за незаконни постройки.

  Това никъде го няма в света, който БХК дават за пример!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 20. 20 Профил на stnle
  stnle
  Рейтинг: 8 Неутрално

  това не са домове, а опасни и непрофесионални коптори, които приличат на къщи. Освен това са построени на територията на парк Аязмото, което ги прави напълно противозаконни. БХК може да се намеси ако има нарушени права, но в случая има престъпване на границите на допустимите права, в особено големи размери. Браво на кмета Живко Тодоров!!!

 21. 21 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Кмете, не ги слушай, всички българи са с тебе!

  'Let light surround you' Dream Theater
 22. 22 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#8] от "diablo3":


  [quote#8:"diablo3"]БХК ще предостави правно представителство на засегнатите, които се обърнат към него с цел завеждане на дела срещу държавата. [/quote]Че нали изначално това е целта-от какво да живеят адвокатите иначе..

 23. 23 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Хмм, чудно като "ромите" малтретираха стари хорав село Мечка, къде бяха "правозащитниците", къде бяха и като кланът им в Катуница тероризираше селото и се стигна до убийството на невинно българче...

  За второто си спомням, че пак защитаваха "ромите"...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 24. 24 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 747 Гневно

  А ние, W.A.S.P., се пъчим какви свръхчовеци сме.

  Срам ме е от тази държава и народа й.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 25. 25 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Весело

  Няма "роми" и "нероми".

  Има светъл ром, тъмен ром, отлежал ром, двойно-дестилиран ром.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#4] от "bgpainter":

  Там не е имало роми, имало е ромове. С чай.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 890 Неутрално

  БХК също така може да има предвид че в България разделянето на хората на етнически, религиозен и друг принцип е престъпление. Т.е. разграничавайки циганския от българския етнос на български граждани са организирана престъпна група пред закона.

  Евроатлантида
 30. 30 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Предлагам БХК да покажат истинско "Хелзинкско(френско) милосърдие", като приютят закононарушителите(на които "расистите" дават общински жилища) на своя територия(имот), вместо да им наложат, предвидените в закона санкции(заплащане на разходите по събарянето и т.н.). Мога само да ги помоля и да им заплатят глобите по закононарушенията, защото иначе ги плащат българските граждани, "расисти".

  И да не съм много брутален, един въпрос към ромската общност - приятно ли ви е да ви събарят и обират имотите(било то и незаконни)?. Въпреки че вашите никой не ги е обрал, беше ви предоставеня възможност да обжалвате, узаконявате и изнасяте?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 31. 31 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 488 Неутрално

  БХК кога ще заведе дела срещу срещу всички фирми, хора и организации, които повече от две десетилетия се облажват от това "ромско включване"?

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#16] от "sa6":


  [quote#16:"sa6"]Няма го понятието "уязвима група в риск", за която законите не важат. [/quote]Явно под това понятие от БХК разбират група,от чието нещастие БХК може да изкара някой лев.

 33. 33 Профил на pspa
  pspa
  Рейтинг: 311 Гневно

  БХК да си отиват в Хелзинки и да си вземат ромляните със себе си и да си ги гледат и да си им дават помощи и да си ги интегрират, щом като толкова много знаят.

 34. 34 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тази организация е напълно безполезна,освен да си проветряват устата друго не правят.

 35. 35 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Всяко изказване на БХК е расистко! Тези от БХК са боклуци.

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#18] от "12345":


  [quote#18:"12345"] общината не е ли предупреждавала досега ромите да се преместят?[/quote]От две години им се казва.

 37. 37 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#26] от "ariel28":

  Забелязваш ли приликата със "Сътворението" на Микеланджело?

  Чудя се как още никой не е направил колаж.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 38. 38 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  До коментар [#27] от "galio":

  С нежелание така го написах, за да не ми трият коментара заради расистки обиди. Тоя сега може и да го изтрият ако искат.

  И да, няма роми - има си цигани, цигания, циганизация, циганщина.

  Жената е покана за щастие
 39. 39 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Нарушаването на закона ли е един от приоритетите на БХК?
  Вместо да образоват циганите ,да ги научат че спазването на законите гарантира равенството и прогреса на тях и техните деца , БХК ни казва че всеки нарушаваш закона може да се чувства защитен от тях.
  Според мен не трябва да се спира само с разрушаването на незаконните сгради , а трябва да се търси и служебна и наказателна отговорност на всички кметове ,архитекти и полицейски шефове , които 25 години ни убеждаваха че закона може да не се спазва и те не могат да направят нищо за спазването му.

 40. 40 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Ако в тези гета с разрушените къщи, живее поне един "не ром" т.е. българин, то трябва на всички българи да бъде разрешено да строят на воля незаконно където си искат, за да бъдат спазени "човешките им права". Всяка медия може да намери един "не ром" с разрушена къща.

  Евроатлантида
 41. 41 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Гневно

  "извличане на политически дивиденти от популярните антиромски чувства"
  БХК, а защо антиромските чувства са толкова популярни в България, а ?

 42. 42 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Вече не ми пука. Каквото и да мисли съдът в "Стамбург".

  Доброто е заразно
 43. 43 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 438 Неутрално

  БХК защитава и ислямистите от Пазарджик ..Интересно ми е от , къде им идват парите ..

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 44. 44 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  ............ БХК и напомнят, че през април 2012 г. Европейският съд по правата на човека е постановил осъдително решение по делото (Йорданова и други срещу България) тъкмо за такова малтретиране на хора. Съдът осъди държавата (макар тя дори да не бе разрушила домовете на жалбоподателите, а само бе опитала да го направи) заради опитите на властта в София да премахне ромските домове в "Баталова воденица" през 2005 и 2008 г...............................


  Начи ХК /нарочно спестявам Б, за да не слагам АБ, което е точното име на плевелите в междуетническата нива/ ни сочи че България е осъдена но ето каква е присъдата:

  "В рамките на делото "Йорданова и други срещу България" съдът реши, че държавата няма право да изважда хората от "Баталова воденица”, понеже ще наруши правото им на дом и на личен и семеен живот, но НЕ им присъжда обезщетения."

  Цялата присъда е една декларация от типа : "А вие защо биете негрите ?" като в оня виц.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#24] от "Iron Maiden":


  [quote#24:"Iron Maiden"]А ние, W.A.S.P., се пъчим какви свръхчовеци сме. [/quote]Аз лично се пъча,че работя и изкарвам за прехрана на семейството си-плащам си сметките и данъците.Не съм отишъл в гола поляна да си правя колиба.Ти като си човеколюбец,си покани от тези хора да си направят барака в двора ти-после може и да те оберат за благодарност.

 46. 46 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Аз съм бил два пъти в Хелзинки, и там подобни индивиди не срещнах.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 47. 47 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  А, БРЕХ, що не ринахте в Аспарухово след циганията на ромляните ми сега ревете? И кога ще научим ромляните да си строят къщите където трябва? Иначе и аз отивам да строя в Борисовата градина и да сека дърва оттам.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 48. 48 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#37:"galio"]Забелязваш ли приликата със "Сътворението" на Микеланджело? [/quote]

  Така си е, нещо между умирающия лебед, "Сътворението", "Пиета" и разпятие (прости ме, Боже!). Лелята доста е тренирала как да го изиграе, те си го правят цял живот Ей, царица Костадинка одма припадна, кат завлякоха любимия й цар Кирчо лошите полицаи! Той пък незабавно получи аритмия и високо кръвно! Циганин да си на тоя свят

  Апропо, какво стана с ранените вчера от цигански камъни полицаи? "Дневник", да ни осведомите?

  'Let light surround you' Dream Theater
 49. 49 Профил на own
  own
  Рейтинг: 434 Гневно

  БХК винаги са "обективни", но този път явно са се объркали и вместо 'незаконните постройки' са използвали думата 'домове' в първото изречение на изявлението си...

  Така звучи по-правилно:
  Българският хелзинкски комитет (БХК) остро осъжда безогледното разрушаване на *НЕЗАКОННИТЕ ПОСТРОЙКИ* в старозагорския квартал "Лозенец".

  В цялата ситуация обаче най-виновен е оня, който е позволил да се нароят толкова незаконни постройки. Защото ако са събаряни своевременно една по една преди да е довърпена постройката нямаше да се случват тези драми сега.

  Същият проблем е и с незаконните постройки в дерето на Аспарухово... там стана и по-лошо пострадаха и законни постройки защото незаконните действаха като бент за водата

 50. 50 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#39] от "lout66":

  За да ги научат трябва да контактуват с циганите, а да не мислиш, че им се контактува с тях...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 51. 51 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 865 Неутрално

  всеобщото беззаконие което цари в цялата държава дава право на такива 'организации' да дават такива изявления,а като се погледне безпристрастно ако бяха почнали да рушат всичко незаконно нямаше да имат очи да дават изявления,а да не си кривим душите незаконното строителство у нас е голям проблем,и не е само на братята цигани те просто се възползват от мътната вода а кой я мъти знаем всички КОЙ

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#25] от "galio":


  [quote#25:"galio"]Няма "роми" и "нероми". [/quote]Всъщност най-големите "расисти" (да използвам терминологията на БХК) са самите роми.Само в техния език има дума за "нером" т.о.е включваща всички които не са роми "гаджо" .В никой друг език няма такава дума са "ненемец" или "нефранцузин" например.като "гаджо" при ромите са втора ръка хора и винаги могат да бъдат мамени и крадени.

 53. 53 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 434 Неутрално

  БХк показа за сетен път, че е една от онези изкуствено създадени малцинствени организаций в България, чиято цел е да подклаждат и толерират нарушения и престъпления сред малцинствата, обезпечавайки ги с безнаказаност и "правна помощ".

 54. 54 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#24] от "Iron Maiden":

  Държавата и народът и също ги е срам от теб.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 55. 55 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Някой може ли да каже простичко що е то БХК и какви права има? Надинституционални? Надсъдебни? Вселенски? Последна инстанция?

  'Let light surround you' Dream Theater
 56. 56 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#39:"lout66"]Вместо да образоват циганите ,да ги научат че спазването на законите гарантира равенството и прогреса на тях и техните деца[/quote]
  Това е прерогатив на държавата, в който тя се проваля, както и във всичко друго.
  България се е обвързала със задължителни хуманитарни норми, които трябва да се спазват.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 890 Неутрално

  [quote#32:"yanne"]Явно под това понятие от БХК разбират група,от чието нещастие БХК може да изкара някой лев.
  [/quote]

  Крайно време е държавата да наеме адвокати които да докажат че БХК са расистка, етническа организирана престъпна група, подобно на "черните пантери" в Съединените щати. Няма да е трудно, както писах, разделението на български граждани на етнически принцип е престъпление.

  Евроатлантида
 59. 59 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "bgpainter":

  А аз искам и поименен списък на ромите със съборените къщи, кой какви автомобили има на негово име и кой какви потребителски кредити за много, много над месечните си доходи редовно облужва.

 60. 60 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#47:"Нефертити"]А, БРЕХ, що не ринахте в Аспарухово след циганията на ромляните ми сега ревете? И кога ще научим ромляните да си строят къщите където трябва? Иначе и аз отивам да строя в Борисовата градина и да сека дърва оттам. [/quote]

  Не може, ще влезеш в конфликт на интереси с барби и Лупи.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 61. 61 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 446 Любопитно

  Когато не се спазва закона - защо не се спазва закона. Когато се спазва закона - защо се спазва закона „безогледно". Либерастка логика?!

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 62. 62 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#26] от "ariel28":

  Това е реакцията на баба, която е чула, че внучето й не ще да яде!
  Не знам защо толкова я обсъждаме тази тема: законите са за всички и това е.

 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  От зор БХК бърка в няколко от обвиненията си:
  "...брутално колективно смазване на домове и покъщнина на..."
  Властите съобщиха че покъщнината е изнесена.

  "...държавата е длъжна да се съобразява с последиците за засегнатите и най-вече – риска от бездомност.."
  Властите съобшиха, че на изселваните е предложено да подадат молба за общински жилища, но до настоящия момент ня нито една подадена молба.

  И накрая, жената показана на горната снимка би трябвало да бъде съдена за тетралните си припадъци. Аз лично видях по вчерашния репортаж как тя гонеше и риташе желаещите да я вдигнат на крака.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Весело

  “Властта не само е бездействала да попречи на обитаването им, но и недвусмислено го е насърчила, като официално е утвърдила връзката на хората с мястото, издавайки им лични карти на адреса и събирайки битовите им сметки от там. "

  Точно боклуците от БХК воглаве с фъфлещата ‘двукатка води дела осъждайки енергото в полза на циганите! В резултат българският данъкоплатец пое сметките на ромейската популация... За да се излезе от тази ситуация, започнаха да им издават лични карти, за да могат да си плащат поне тока и пак не го правят, за ВиК не е по-различно. За общински данъци и такси да не говорим... Но друго е да получаваш мангизи за да съдиш държавата си в полза на етнос, който буквално никъде не може да се интегрира, дори с бой!

  I Want To Believe
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#58:"sa6"]Крайно време е държавата да наеме адвокати които да докажат че БХК са расистка, етническа организирана престъпна група, подобно на "черните пантери" в Съединените щати. Няма да е трудно, както писах, разделението на български граждани на етнически принцип е престъпление. [/quote]

  Престъпление е, но престъпниците се лишават от граждански права, като свобода примерно, ако са обществено опасни. А краденето на кабели от електропроводната мрежа и релси от железопътната, си е чист тероризъм. "Дребните" престъпления над беззащитни пенсионери също, особено когато са хронични.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 67. 67 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  До коментар [#24] от "Iron Maiden":


  До коментар [#56] от "fatoumata":

  Два коментара в защита на онеправданите от 56 - няма и 5%
  През 2009 година, когато влязох във форума около 55% от читателите на статии, засягащи циганския проблем, бяха в защита на циганите /съдейки по съотношението междуплюсове и минуси/.
  Явно национализмът сред читателите на Дневник се засилва!

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#62:"arcanum"]Не знам защо толкова я обсъждаме тази тема: законите са за всички и това е.[/quote]

  Въпросът трябва да е към медиите Вместо да възпитават народонаселението в законност, като застанат зад кмета и доблестните служители на реда и ги дадат за пример, те защитават циганията във всички сфери на живота...

  'Let light surround you' Dream Theater
 70. 70 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1605 Весело

  Моля Хелзинският Комитет да види как се справя с циганите полицията в Хелзинки.

  http://yle.fi/uutiset/helsinki_police_empty_roma_camp/5414932
  http://www.hs.fi/english/article/Police+starting+to+serve+eviction+notices+to+Roma+camps+in+Helsinki/1135259230316

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 71. 71 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Виновно е гражданството защото не милее за горите и парковете.Мълчали са когато ромите са строили жилища,мълчали са на избори за техните гласове.А къде са били "Зелените" нали опазват в БГ природата.БХК да изземе функциите и на "Зелените".

 72. 72 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 434 Неутрално

  НЕЩАСТНИЦИ!!!! Да ходят да съдят французите дето им изриват колибите с багери.

 73. 73 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#56] от "fatoumata":
  Много си права от години говоря че държавата трябва да започне да си изпълнява задълженията , да влезе в гетата и да изведе от там всички деца защото там няма нормални условия за човешки живот .Да спре да раздава помощи и детски на калпак , а да започне да дава данъчни облекчения на родителите .Да търси наказателна отговорност от всички длъжностни лица които не си изпълняват задълженията и оставят нещастните деца да живеят в такива нечовешки условия ,да намери приемни родители на всички цигански деца , да ги даде за осиновяване у нас или в чужбина .Много италианци и гърци дават луди пари на мафията за да им осигури цигански деца от България .


 74. 74 Профил на Да, ама не
  Да, ама не
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Такива НПО-смешници като БХК са много интересни. Ако искате да помогнете на уязвимите групи- финансирайте, сложете пари на маса за образователни програми. Не съм чул БХК да скача срещу Цветелин Кънчев и шайката му тарикати, които разпределяха средства за интеграция по некоректен начин. Само с приказки не става, колеги от БХК. Нарушение тук, нарушение там, еми дайте едно решение на проблеми- образователни програми, преквалификация, ИТ култура. Да говори на празни обороти всеки може.

 75. 75 Профил на rogoshev
  rogoshev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Референдум за денонсиране на конвенцията.

 76. 76 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#67:"patsis"]Явно национализмът сред читателите на Дневник се засилва! [/quote]

  реализма, реализма.......

 77. 77 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Не вярвам общинската управа в Ст Загора да не е спазила всички законови изисквания , по скоро БХК реагира защото е правозащитна организация и дъра-бъра . Пазят си субсидиите и затова не веднъж са се изказвали в разрез с общественото мнение. От репортажите стана ясно, че има с какво да ги обезщетят, ама адвокатката не искаше да слуша за процедури, подаване на молби... искаше сега на момента на всеки ром да се връчи ключ от общинско жилище. Наглаааа.... Аз пък съм травмиран от непрекъснатото повтаряне , че имало деца 5-6 9 на брой и всички били болни. Тези деца са бъдещи клошари, скъпи ми БХК , крадци и нещастници които ще издържаме до края на живота ИМ с нашите данъци, здравни осигуровки и пенсионни вноски. Кога ще се загрижите за нашите права накърнявани ежедневно от необразовани и продаващи се за олио и 20 лв. малцинства? Къде е циганинът ел.техник, водопроводчик , заварчик или шлосер ? Държавата има вина, ама къде е желанието за промяна в тази общонст?

 78. 78 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  ".....защото домовете, които властта сега разрушава, са съществували трайно с нейното мълчаливо съгласие."
  ---
  По-голяма глупост и абсурд ми е наистина трудно да си представя. По тая логика всяко престъпление, което не е било наказано моментално, се е извършвало със съгласието на властта. Освен това излиза, че не всички престъпления трябва да се наказват, а само тези, с които властта изглежда несъгласна.
  Чудя се хората от т.нар. БХК не ги ли е срам да се ангажират с подобни безумства. И кой финансира и спуска 'каузите' на това подтикващо към явно беззаконие образувание.

 79. 79 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Айде, преведоха им парите...

 80. 80 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 636 Гневно

  ТИТАНИЧЕН ВРЪХ НА ЛИЦЕМЕРИЕТО И ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ

  Човек у нас много неща може да изтърпи, но този цитат от ОФИЦИАЛНАТА ПОЗИЦИЯ НА БХК минава всички граници:"Подобно официално малтретиране не би понесъл никой друг в България освен роми."
  С бомбастични, псевдо-интелектуални формулировки и крайно плоска демагогия "борците за права" обвиняват кмета, че "малтретира", българите - че са расисти, а системните нарушители на закона са канонизирани в невинни "жертви".
  За такъв обърнат прочит на реалността не могат да претендират дори идеолозите на гьобелсовата или сталинската пропаганда.

  Честно, винаги съм се чудил що за плазмодии могат да извършват толкова долна манипулативна задача и... ето, гледам най-отдолу стои горд подпис:

  адв. Маргарита Илиева,
  Директор „Правна програма“,
  Български хелзинкски комитет

  Браво, адвокат Илиева, сигурно като си вземете хонорара, заплатата или каквато е там формата ви на заплащане, спите дълбоко и спокойно и се гледате усмихнато в огледалото? Спомагайте циганизацията с всички сили - един ден, когато България вече я няма, историята може и да ви отбележи. Познайте с какъв знак.

 81. 81 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Следващата стъпка е да се направи пълен отчет на парите за "ромското включване", потънали в организацийки като БХК. Щото лесно е да усвояваш пари за 2 декларации годишно, написани в лъскавия и климатизиран офис в центъра на София, ама реално работа за 5 пари не е свършена. Къде беше БХК да отиде с юридическа помощ, да им разясни проблема, да помогнат в узаконяването на постройките - ако и където е възможно това.

  Иначе пасквилът в подробности не ми се коментира, само ще обърна внимание на основната им несъстоятелна теза. Това, че държавата бездействайки и издавайки им документи признавала и узаконявала незаконните им строежи. Такова тълкуване на законите е юридически нонсенс, защото общината и изпълнителната власт като цяло по Конституция няма правомощията да изменя или отменя действието на закони или подзаконови нормативни актове с "мълчаливо съгласие" без изричното им приемане или неприемане. Неприлагането на закона от местните власти по казсуса във времето не е узаконяване, а друго закононарушение, този път от тях самите. И може да се третира в зависимост от конкретиката по широк път текстове - от административно нарушение, до текстове от НПК за безстопанственост и т.н.. Но в никакъв случай това не може да се тълкува като зелена светлина от страна на общината, освен ако не е имало изричен техен акт за същото във връзка с общия градоустройствен план на Стара Загора. А такъв не е имало.

 82. 82 Профил на Пашкула
  Пашкула
  Рейтинг: 8 Любопитно

  " безцеремонно поведение на властите е груб произвол и тежко накърнява основни права на засегнатите – правото им на дом и правото им на зачитане на личния и семейния им живот, като ги превръща в бездомници, се казва още в позицията на БХК."
  Интересно правото на закупуване на жилище ,правото за живеене при плащане на наем и сродните им права превръщат ли нормалните граждани на Републиката (без оглед на етнос ) в глупаци ?И каква е позицията на БХК относно пенсионерите ,които плащат данъци за имотите си от и без това мизерните си пенсии ?Или някои граждани са по-равни от другите ...в противоречие на Българската конституция , предполагам и на европейското право ...

 83. 83 Профил на todortk
  todortk
  Рейтинг: 221 Неутрално

  БХК ще бъдат сред първите изправени до стената когато дойде революцията.

  Из учебник по история попаднал през гънка във времето от 2127г : "БХК бяха сред първите изправени до стената когато дойде революцията"

 84. 84 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 636 Гневно

  До коментар [#78] от "Ментор":

  Да, примерно ако някой е обирал банков клон многократно в течение на 10 години и най-накрая го хванат - той да се оправдае:"А защо не ме хванахте на първата година?" Дали е първата или десетата - това ОТМЕНЯ ЛИ ИЗВЪРШВАНЕТО НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО? В Щатите това ще е дори утежняващо вината обстоятелство. Хайде някой правен експерт да коментира...

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#75:"rogoshev"]Референдум за денонсиране на конвенцията.[/quote]

  Володя, ти ли си?
  Към хората, които са сложили плюсовете - полудяхте ли?

 87. 87 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Единствената вина на общинарите се състои във факта, че са допуснали подобно незаконно стройтелство. Но, по - добре късно от колкото никога. Тези ''собственици'' на на тухли, дъски и картони са били нееднократно предупреждавани да си ги приберат от територията на парка. Браво на кмета! Държавата има нужда от ЗАКОННОСТ!

 88. 88 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#80] от "milko_stoyanov":

  г-жа адвокатката сигурно никога не е чувала че Конституцията не допуска етническо разделяне а всички закони, местни или международни, които противоречат на Конституцията са незаконни. Българските граждани със съборени къщи са наказани не защото са роми, а защото нямат документ за собственост, в което няма никаква дискриминация. Но тя не е виновна, взела си е паричките, въпреки че волно или неволно твърди правни глупости.

  Евроатлантида
 89. 89 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 574 Неутрално

  "БХК и напомнят, че през април 2012 г. Европейският съд по правата на човека е постановил осъдително решение по делото ("Йорданова и други срещу България" тъкмо за такова малтретиране на хора. Съдът осъди държавата заради опитите на властта в София да премахне ромските домове в "Баталова воденица" през 2005 и 2008 г."


  Хайде някой от журналята да вземе да навлезе в тематиката.
  Ромите в "Баталова воденица" са се настанили през 20-те години на 20-ти век (след като са изселени от центъра на София). При поземлената реформа през 20-те и 30-те получават нотариални актове. Освен това родителите им имат адресни регистрации там, както и те са родени.

  В крайна сметка ЕСПЧ решава, че имотите са техни и не може да бъдат изселвани без да бъдат компенсирани подобаващо, а в случаите на единствено жилище, то трябва да им бъде осигурено заместващо.

  Кое от горното е изпълнено в случая с ПРИРОДЕН ПАРК „Аязмото”? Или да ходим да правим български квартал в горите около Лувара... истинският!

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 90. 90 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 436 Любопитно

  [quote#43:"diablo3"]БХК защитава и ислямистите от Пазарджик ..Интересно ми е от , къде им идват парите ..[/quote]

  Заповядай: http://www.bghelsinki.org/bg/za-nas/donori/

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 91. 91 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Антибългарския HELLски комитет да върви по дяволите, т.е. циганите!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 92. 92 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 488 Неутрално

  мали, какви лоши списвачи , какви жестоки коментари!
  има ли пример за нероми, които драстично да пренебрегват правилата, законите, обществените норми и да остават ненаказани или поне защитавани от некъв комитет?

  равенство пред закона?

  (всеки и най-лошия и пропаднал има право на защита, ама в случая защитаваните са равноправни, трудоспособни граждани и никой не им е пречил да си ситуират домове по изискванията и законите в държавата)

 93. 93 Профил на Nightingale
  Nightingale
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ми дай тогава и аз да си вдигна една барака в Борисовата градина като за целта отсека част от дърветата та после държавата да ми даде безплатно жилище - то колко лесно било а аз тук години плащам наеми и събирам за първа вноска от 20 годишен заем

 94. 94 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Наистина ставаме свидетели на нелицеприятни картини от Стара Загора. Основният проблем , че у нас неспазването на законите и правилата и неглижирането на нещата са национален спорт и затова се най- напред дават пример тези които, трябва да са за пример. Почти няма построен обект в който да няма нарушения на ЗУТ, които се подминават къде с покуп, къде от страх, къде от некадърност и мързел.
  Къде е била общинската власт когато се е появила първата къща. Ромските махали у нас се строят така още от времето на социализма и не само те.
  В села има узаконени по реа на закона къщи и то на българи. Всеки си прави каквото си иска и после когато нещата станат нетърпими стигаме до бой, сълзи и излагане пред цял свят..

 95. 95 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 436 Любопитно

  [quote#55:"ariel28"]Някой може ли да каже простичко що е то БХК и какви права има?[/quote]

  16 човека са, всичко на всичко, не знам за какви се имат: http://www.bghelsinki.org/bg/za-nas/upravlenie/

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 96. 96 Профил на Любомир Христов
  Любомир Христов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  На БХК във БХК-то с най-добри почитания...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 97. 97 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 488 Гневно

  ЗАКРИЙ АнтиБългарския Хелзинкски Комитет - най мракобесната, расистка, антибългарска, антидържавна и античовешка организация у нас!
  Красимир Кънев в затвора за антидържавна дейност, расизъм и дискриминация на българите!
  Какво стана с проверката на НАП, която не беше направена 20 години?

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 98. 98 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#92:"ana_ni"]мали, какви лоши списвачи , какви жестоки коментари!
  има ли пример за нероми, които драстично да пренебрегват правилата, законите, обществените норми и да остават ненаказани или поне защитавани от некъв комитет?

  равенство пред закона?

  (всеки и най-лошия и пропаднал има право на защита, ама в случая защитаваните са равноправни, трудоспособни граждани и никой не им е пречил да си ситуират домове по изискванията и законите в държавата) [/quote]

  Има, но тях ги боли главата от цигански набези! И ги издирва международното правосъдие - не ги защитават криминални организации(комитети).

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 99. 99 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 636 Разстроено

  До коментар [#81] от "dragond":

  Изключително точно като анализ, браво! Да, хората от БХК (които, впрочем са страшно много - вж. сайта и се замисли за финансирането...) не си дават труд да правят програми за информиране и ограмотяване на циганите по отношение на правната система в България, а само чакат удобен ПР случай да скочат и да писнат до небето. Безкрайно се лъжат обаче, ако си мислят, че с хиперболизирана реторика ала "груб произвол тежко накърнява права..." впечатляват някого.
  Ехоо... този жанр вече сме го минали - прочетете "Бай Ганьо журналист".

 100. 100 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#97:"Amenhotep"]ЗАКРИЙ АнтиБългарския Хелзинкски Комитет - най мракобесната, расистка, антибългарска, антидържавна и античовешка организация у нас!
  Красимир Кънев в затвора за антидържавна дейност, расизъм и дискриминация на българите!
  Какво стана с проверката на НАП, която не беше направена 20 години? [/quote]

  Защо, забавни са.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK