Чии са кандидатите за председател на БСП

Чии са кандидатите за председател на БСП

© ДневникСлед близо 13 години начело на БСП председателят й Сергей Станишев реши да се оттегли от поста. Оставката му, макар и дълго чакана в и извън партията, обаче го завари сякаш неподготвен. Той така и не успя да отгледа свой наследник, а в последния момент лансира за поста бившия си съветник и сега министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Дни преди конгреса на 27 юли, на който трябва да бъде избран новият председател на БСП, кандидатите вече са осем - Георги Гергов, Георги Кадиев, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Мая Манолова, Михаил Миков и Янаки Стоилов. Част от тях са в графата "вечни" или за разсейване на гласове, трима са наистина с потенциал да оглавят левицата - Стойнев, Миков и Манолова.


Претендентите са в предизборна кампания. Макар засега да се води по правилата и без удари под кръста, борбата за поста става все по-сериозна. Причината е дебатът в самата БСП за морала и за корпоративните зависимости в партията. Залогът е голям - дали ще позволим на кръга около Делян Пеевски да овладее още по-дълбоко партията ни, или ще имаме сили да се противопоставим, коментираха депутати.


"Дневник" представя накратко претендентите за нов председател.
Похабеният фаворит


Решението на Станишев да се спре на 38-годишния Драгомир Стойнев изглеждаше като сделка с хората около Кирил Добрев, от която потърпевш е кръгът на Румен Овчаров. В миналия парламент Стойнев беше депутат от София-област, където влияние има Добрев, а и двамата пазят приятелски семейни отношения. На последния избор за председател на БСП, той беше резервният играч на Георги Първанов, към чийто кръг се причисляваше и синът на Николай Добрев.


В мандата си като министър с един от най-сериозните ресори - икономика и енергетика, Стойнев ще се запомни като яростен защитник на "Южен поток" и противопоставяне на българската срещу европейската позиция. 


Драгомир Стойнев

© Анелия Николова

Драгомир Стойнев


Политическата кариера на завършилия Сорбоната Стойнев започва като икономически съветник на премиера Станишев по време на тройната коалиция (2005-2009 г.) Работил е и в Дирекция "Стратегическо планиране и управление" на Министерски съвет и е съавтор на икономическите доклади за предишния президент Георги Първанов през 2006 и 2007 г.


За двете седмици след посочването на Стойнев за фаворит на Станишев най-силните медийни атаки срещу него са за връзки с депутата от ДПС Делян Пеевски, чиито интереси в енергетиката е обслужвал чрез различни схеми. Публикуваните през годините частични данни показват, че именно държавните енергийни фирми са били основен донор за Корпоративна търговска банка, собственост доскоро на Цветан Василев. Самият Стойнев избягва коментар за Пеевски и на първата си пресконференция като зам.-председател на БСП не отговори какво е отношението му нито към банкера Цветан Василев, нито  към депутата от ДПС. На въпрос на "Дневник" за връзки с Пеевски, Стойнев контрира с въпрос "Овчаров ли го каза" и избягва отговор.


А по темата с банката на властта, на 19 юли пред "Дарик радио" той казва само: "Разпределението на парите на държавните дружества в различни банки беше направено по план, така че да не се наруши стабилността на Корпоративна търговска банка. 75% от депозитите на държавните предприятия бяха извадени от КТБ и бяха разпределени в други 3 банки".


Твърденията за зависимости на Стойнев отслабиха кандидатурата му в самата партия и шансовете му не изглеждат вече толкова високи, колкото в началото на юли. Нищо чудно в последния момент Стойнев да се оттегли от лидерската битка, както го направи и през май 2012 г.


Кандидатът на апарата


Ако Станишев оцеляваше вече няколко пъти начело на БСП след изборния разгром през 2009 г., то беше не само заради разединената му опозиция, но и заради апарата на "Позитано" 20, който осигуряваше гърба му. Този път обаче зам.-председателят на БСП и дългогодишен организационен секретар Димитър Дъбов е срещу кандидата на Станишев и подкрепя председателя на парламента Михаил Миков.


Според слуховете в партийната централа целта е Миков и Стойнев да стигнат до балотаж и вече се работи в тази посока. Важно е кой брои, а не кой гласува, напомнят депутати за традициите в БСП. В същото време Станишев, осъзнал, че претендентът му няма големи шансове, се дистанцирал от Стойнев и започнал да залага на Миков. Още повече той си дава сметка, че без подкрепата на апарата, кандидатът му е обречен.


Михаил Миков

© Анелия Николова

Михаил Миков


Председателят на парламента беше един от най-близките до Станишев. В мандата на тройната коалиция Миков отговаряше за парламентарната група и осигуряваше партийната дисциплина в редиците й. В трудния за Станишев момент, когато трябваше да освободи Румен Петков като вътрешен министър заради скандала около нерегламентираните му контакти с т.нар. братя Галеви, Миков го извади от ситуацията и прие да поеме поста на Петков. За малко повече от година управление на МВР Миков ще се запомни с първите полицейски протести и скандала с договора със "Сименс" за изпълнител на обществената поръчка за българските документи за самоличност.


Като председател на парламента Миков осъществяваше връзката между БСП и ДПС в сегашното управление, участвал е в разпределянето на постовете между двете партии и в неговия кабинет се стиковаха много от позициите. Той е кандидатът, който най-лесно общува с ДПС и има много добри отношения с ръководството на движението.


Депутати напомниха, че Миков е в основата на кариерата на Георги Христозов, председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е на крачка от подкрепа за заем от "Газпром" за строежа на "Южен поток". Лансирал го е лично още по времето на тройната коалиция за изпълнителен директор на "Мини Марица Изток 2" ЕАД. Този пост Христозов заемаше допреди година, когато оглави борда на БЕХ. За Христозов, който контролира всички държавни дружества в енергетиката, в тези среди се знае, че има топла връзка със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, но е човек който маневрира сред различни интереси, а за него през годините са лобирали политици от НДСВ и БСП. Според политици от левицата в последно време той е бил изключително важна брънка в проектите на Василев и Делян Пеевски. 


Миков е автор и на поправките в закона за ДАНС, които всъщност направиха избора на Пеевски възможен.


По време на протестите около назначението на Делян Пеевски за дирекотор на ДАНС в специално обръщение към нацията Миков заяви, че без да се чуе гласът на народа "няма демократичен изход" от политическата криза. Тогава той обвини медиите, че допринасят за напрежението в страната с начина, по който отразяват протеста: "Съзнателно или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на случващото се около Народното събрание допринася за ескалиране на напрежението. Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист".


Парламентарното острие


Ако някой може да разбърка картите на "Позитано" 20 в избора за председателското място, потенциал за това има зам.-председателят на Народното събрание и шеф на т.нар. Другарски съд в БСП Мая Манолова. Вероятно и затова й е оказван натиск да се откаже от надпреварата.


"Мъжко момиче", "пич", "парламентарно острие" са част от определенията на нейни съпартийци. Юристката от Кюстендил започва политическата си кариера по времето на тройната коалиция, когато за първи път е избрана за депутат. В онези времена тя беше свързвана с дупнишките бизнесмени т.нар. братя Галеви (Пламен Галев и Ангел Христов). Манолова се превърна и в изборния експерт на левицата, след като през 2009 г. въведе 31 мажоритарни депутати, от което БСП само загуби, а в края на миналата година написа и нов Изборен кодекс. Манолова ще остане свързана и със скандала с бюлетините в Костинброд в деня за размисъл през 2013 г., когато тя подаде сигнал в прокуратурата, а медийното и партийно раздухване повлия на изборните резултати.


Мая Манолова

© Надежда Чипева, Капитал

Мая Манолова


Манолова също беше близка до Станишев, с чиято подкрепа през 2012 г. беше избрана за шеф на общопартийната контролна комисия на БСП, която следи за спазването на устава и дисциплината на социалистите. Тя ще се запомни с ярката си защита на решенията на левицата и управляващите, като дори стигна до емоционалното: "Аз предложих Пеевски". От фаворитите за поста обаче Манолова единствена пряко не се свързва с него, макар че спази партийната дисциплина и подкрепи кандидатурата му за шеф на ДАНС.


И преди, и сега Манолова и мъжът, с който живее - военният министър и говорител на БСП Ангел Найденов, поддържат добри отношения с предишния президент Георги Първанов. Двамата винаги са били умерени в изказванията си за АБВ преди Първанов да заяви свое участие на евроизборите.


Сега Манолова отрича да е кандидатът на Първанов. Харесвана е от членовете на БСП заради острия й и хаплив език към конкурентите на социалистите. В последните дни е получила и подкрепа от дългогодишния бивш лидер на столичните социалисти Румен Овчаров.


Автентичният ляв


В оспорваното състезание се включи очаквано и зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов - всеобщ любимец на партията и неопетненото лице на лявата идея. През 2006 г. Стоилов основа Лявото крило в БСП и винаги е избиран с най-много гласове за член на Националния съвет на партията.


През 1991 г. младият тогава юрист се дръпна настрани и не откликна на молбите на социалисти да стане техен лидер с аргумента, че е твърде млад, за да поема подобна отговорност. После нещата се обърнаха - той се почувства готов за лидер, но вече никой не искаше да гласува за него. През 2009 г. Стоилов се изправи срещу Станишев, но загуби. Две седмици по-късно последва шок за редовите социалисти - доскорошният опонент на Станишев прие поканата му да влезе в Изпълнителното бюро. Аргументира решението си с желание да контролира отблизо ръководството и да влияе върху поемането на ляв курс.


Янаки Стоилов

© Надежда Чипева, Капитал

Янаки Стоилов


Три години по-късно, след като подкрепи Станишев в битката му с Първанов, Янаки Стоилов стана и зам.-председател на партията. Докато беше в ръководството и за едногодишното управление на кабинета "Орешарски" той беше премерен в критиките си към Станишев. Не участва в гласуването на кандидатурата на Пеевски за шеф на ДАНС, но дълго след това запази мълчание. Едва, когато стана ясно, че правителството си отива и постът на Станишев се клати, Стоилов хвърли от парламентарната трибуна оставка като зам.-председател на групата на БСП и я мотивира с извиване на ръце от страна на ДПС.


С включването му в конгресната кампания Янаки Стоилов започна да говори открито за корпоративните зависимости на БСП и че партията е в плен на икономически интереси.


Втората дама


Председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова също има амбицията да поведе БСП. Тя се включи сравнително късно в кампанията, тъй като изчакваше да прецени силите си.


Възходящата кариера на Нинова започва в мандата на тройната коалиция, когато е зам.-министър на икономиката и енергетиката в оглавяването от Румен Овчаров ведомство. Тя е отстранена през 2007 г. покрай корупционния скандал около Румен Овчаров и Ангел Александров в държавния тогава холдинг "Булгартабак", който по това време е под неин надзор. Тогава директорът на "Булгартабак" Христо Лачев обвини директно зам.-министъра на бедствията и аварите Делян Пеевски, че го е рекетирал да сключва договори с близки до него фирми. Румен Овчаров излезе в отпуск и подаде оставка. Корнелия Нинова и Делян Пеевски бяха освободени от правителството, а Ангел Александров също напусна поста си след дълга отпуска.


Корнелия Нинова

© Юлия Лазарова

Корнелия Нинова


Една седмица след като Пеевски дава показания, близкият до него зам.-градски прокурор Роман Василев направи показна операция в "Булгартабак", която трябваше да разкрие злоупотребите на... Христо Лачев. Покрай неуредените в този скандал отношения се смята, че Нинова продължава да е зависима от Пеевски. Тя подкрепи и избора му за шеф на ДАНС, а с днешна дата да твърди, че това е една от грешките на управлението на БСП и ДПС.


Макар и смятана за човек на Овчаров, във времето Нинова е променяла позиции и е сближавала вижданията си със силните на деня. Беше в близкия на Сергей Станишев кръг и част от Изпълнителното му бюро от 2009 г. до 2012 г., след това пък гравитираше за кратко около Георги Първанов.


Автентичната опозиция


Бившият депутат от БСП Георги Кадиев, който напусна парламента в опит да даде пример за нуждата от промяна, за трети път се впуска в лидерската битка. Той беше единственият конкурент на Станишев през 2012 г., когато получи 23% от гласовете на 800-те делегати на конгреса.


Като представител на левицата е избиран два пъти за депутат, два пъти за общински съветник, има и два неуспешни опита като кандидат за кмет на София - през 2009 г. и през 2011 г., които загуби от Йорданка Фандъкова. Отличителната му черта е последователността и носенето на отговорност. Заради несъгласие с тогавашния финансов министър Пламен Орешарски, той напусна зам.-министерския пост през 2007 г. и до днес не пести критиките си към него.


Овчаров е човекът, който открива червеното юпи за БСП и политиката. През 2004-2005 г. Кадиев става мостът на "Позитано" 20 към големите финансови институции - организира всички срещи в банки, в МВФ.


Георги Кадиев докато беше депутат

© Юлия Лазарова

Георги Кадиев докато беше депутат


Постепенно Кадиев излезе от сянката на Овчаров и придоби популярност, нерядко заради острия тон към съпартийци и опоненти. Той неведнъж е критикувал политиката на лидера на БСП Сергей Станишев, дори и когато за кратко беше част от оперативното ръководство на партията.


Кадиев беше и един от най-острите критици на спуснатите еднолично от Станишев решения, особено при гласуването на Пеевски за шеф на ДАНС. Той тогава не участва в гласуването и беше най-краен в коментарите си, че това е политическо самоубийство за партията. Тогава се опита да събере "членовете на БСП и онези леви избиратели, които се чувстват смазани и предадени", за да покажат, че не са "червен боклук" и не са "мафията" и дори можеше да бъде видян на някои от първите протести срещу избора на Пеевски.


За разсейване на гласове


Изненадата сред претендентите определено е собственикът на Пловдивския международен панаир и председател на втората по големина структура на БСП Георги Гергов. Социалисти допуснаха, че целта му е да докаже своя кръг на влияние.


"Аз ще кажа, че аз го мога, мога да направя много неща и те си знаят", мотивира решението си той.


Според Гергов е нужна цялостна промяна в партията, която има нужда от три неща - кауза, лявото и морал. "Това може да се случи, ако сме единни, а ние няма да бъдем. Всеки дърпа чергата към себе си", каза още той. Като свое предимство отбеляза факта, че може да гледа хората в очите. "Мога да кажа какви кредити имам, как ги плащам, за моите 3000 работници, кога съм им платил, кога не и защо", допълни бизснесменът.


Георги Гергов

© Анелия Николова

Георги Гергов


В края на миналата година, заради финансови затруднения, Гергов закри "Нова българска телевизия" и съкрати над половината от служителите в Пловдивския панаир. Тогава се появиха информации, че върху него е оказван натиск от банкера Цветан Василев за дялове в панаира, а бизнесменът отрича да се е срещал с Василев с цел подобни договорки.


Георги Гергов е личен приятел с Георги Първанов, в ключови моменти е подкрепял Сергей Станишев. Той и фамилията му са най-щедрите дарители на БСП.


Започва бизнеса си след като напуска поста на изпълнителен директор в свинекомплекса в село Маноле. Коронната му сделка е за хотел "Ленинград" сега "Санкт Петербург" като го приватизира чрез РМД за 1.58 млн. долара. 


Подкрепа срещу пост


Не бива да се подценява кандидатурата и на Красимир Янков - бивш организационен секретар на партията, депутат и фактически лидер на БСП във Варненска област. Той последен обяви включването си и е решен да участва докрай. Другарите му прогнозират, че и неговата цел е да премери реално подкрепата за себе си, за да се докаже като фактор пред бъдещия председател. Търси начин да си осигури присъствие и в следващата Изпълнително бюро, коментираха депутати.


Политическата кариера на Янков в БСП започва през 2006 г., когато след бурно партийно израстване става председател на Българската социалистическа младеж във Варна. Преди това е бил търговски директор на държавното тогава летище в града. Публично срещу работата му там е заставал покойния вече собственик на хотели и оръжеен търговец Младен Мутафчийски, който го обвиняваше в злоупотреби с безмитните магазини, писа в. "Капитал".


Красимир Янков БСП

© Юлия Лазарова

Красимир Янков БСП


Като член на оперативното ръководство на БСП пък Красимир Янков предизвика няколко конфликти със структурите по места - през 2011 г. дори организацията в Стара Загора изпрати писмо в централата и поиска той да не отговаря за региона. Подобни недоволства имаше и в Бургас, и в Сливен.


Публична тайна в БСП е негативното отношение на Янков към Драгомир Стойнев, заради енергийни интереси. Депутатът оглави подкомисията за контрол на работата на ДКЕВР, въпреки че мястото било предназначено за бившия зам.-министър на енергетиката от тройната коалиция и сегашен "говорител" по темата на БСП Явор Куюмджиев. Янков има опит в енергийните дела, доколкото по времето на правителството на Сергей Станишев оглавяваше кабинета на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и беше в борда на АЕЦ "Козлодуй" от 2008 до 2009 г. Тогава изпълнителен директор на централата беше Иван Генов, който се върна на тази позиция и в сегашната управленска конфигурация. Петър Димитров сега пък е в управителния съвет на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", назначен от министъра на икономиката.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK