Нов институт за дясна политика ще сближава програмите на ГЕРБ и Реформаторския блок

Целта ни е да подменим разговорите за личности с разговори за управленски решения, казва един от основателите - Петър Николов от Реформаторския блок.

© Юлия Лазарова

Целта ни е да подменим разговорите за личности с разговори за управленски решения, казва един от основателите - Петър Николов от Реформаторския блок.Нова неправителствена организация – Институт за дясна политика, си поставя за цел да потърси съгласие между ГЕРБ и Реформаторския блок за необходимите реформи на бъдещо дясно управление. Организацията обединява хора с академична насоченост, които симпатизират или са ангажирани в основните политически сили, свързани с десницата в България - Реформаторския блок и ГЕРБ, съобщи пред БНР един от основателите – политологът Петър Николов от "Движение България на гражданите" (ДБГ).


Освен Николов в екипа на института, който трябва да бъде регистриран до края на седмицата, засега влизат Тома Биков (ДБГ), Веселин Пенев от партията на Корман Исмаилов "Свобода и достойнство", социологът и член на ЦИК от квотата на ГЕРБ Цветозар Томов, Георги Харизанов, Джими Найденов, Ирена Тодорова, Александър Владимиров. Финансирането ще е на проектен принцип, а потенциалните донори на новата организация засега са немски християндемократически и американски републикански фондации.


Целта ни е да стиковаме програмите на формациите от политическото семейство на Европейската народна партия (ЕНП) чрез серия от кръгли маси по основните секторни политики и така да подменим разговора за личности в ГЕРБ и Реформаторския блок с реален разговор за управленски решения, обясни Петър Николов пред "Дневник". А на въпрос възможен ли е разговор с ГЕРБ за друго освен за личности, отговори, че Реформаторският блок се оказва не много по-различен в това отношение и това трябва да се промени.
Според него така може най-сетне да започне и "тежкият дебат за българската десница". Първото събитие ще бъде в понеделник в София – кръгла маса на тема "Десницата пред избор". Поканени са представители на основните десни партии.


Щом ГЕРБ е най-голямата призната на запад дясна българска партия, не можем да се правим, че не я виждаме, отбеляза Николов.


По думите му институтът няма да се превърне в политическа партия, защото замисълът му е за нещо много по-голямо. Нямало да осигурява и кадри за бъдещото управление, защото вярва, че страната трябва да се управлява чрез ясните механизми на парламентарната демокрация.


Междувременно в телевизионно интервю днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се закани, че ако няма пълно мнозинство в следващия парламент, ще остави партията си в опозиция, за да не му "извиват ръцете". По думите му Реформаторският блок вече започнал да му поставя условия - да не бъде той премиер и в управлението да не участва заместникът му в партията Цветан Цветанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK