Каква я свърши кабинетът "Орешарски" в икономиката

Министрите Драгомир Стойнев и Петър Чобанов зад премиера Пламен Орешарски в парламента при гласуването на един петте вота на недоверие

© Анелия Николова

Министрите Драгомир Стойнев и Петър Чобанов зад премиера Пламен Орешарски в парламента при гласуването на един петте вота на недовериеГодина и два месеца управлява кабинетът "Орешарски", обявен от подкрепящите го БСП и ДПС за програмен и експертен. Според отчета на правителството за първата му година, публикуван през юни, то е постигнало финансова и икономическа стабилност, увеличаване на доходите и намаляване на безработицата. Направени били и първите стъпки в дълго отлагани реформи. Според мнозина наблюдатели обаче това е пропуснато време. "Дневник" направи кратък преглед на основното свършено в различни области.


Идеята за реиндустриализация


на българската икономика и несъстоялото се възраждане на врачанския торов завод "Химко" е знаковото начинание на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Покрай това предприятие се зародиха и други странни идеи като възстановяване на производството в "Кремиковци" и "Нова Плама" и така наречената ренационализация на "Ремотекс". След остри реакции и коментари на икономисти този план не влезе в действие и вместо това Стойнев, подкрепян от вицепремиера Даниела Бобева, вкара в действие нови опорни точки, които доближиха идеите за реиндустриализация до актуалните в Европа – повишаване дела на сектора в БВП чрез иновативни производства, а не възраждане на отпаднали от пазара вече мръсни производства.

Наложената с услужливостта на "Атака" такса за ВЕИ производителите и вдигането на цената на въглищата също беляза политиките на правителството в енергетиката.
Кулминацията им обаче са опитите


на всяка цена и в непрозрачност да се сключат договори и да се работи по двата големи енергийни проекта


- сагата с "Южен поток", спрян след наказателна процедура от Брюксел, и нов блок на АЕЦ Козлодуй, по който на последното си редовно заседание и по-точно в т.нар. оперативно след него кабинетът "Орешарски" все пак не посмя да подпише споразумението с "Уестингхаус" и го остави за следващото правителство. Усилията на заинтересованите кръгове (отново около Делян Пеевски) се опитват да прокарат решения в последния момент и по строежа на "Южен поток" (ден преди оставката на правителството БЕХ беше на крачка да подпише за заем от "Газпром"). А министър Стойнев често беше адвокат на руски и корпоративни интереси по тези теми.


"Но с определени точки от Доклада на ЕК не се съгласих. Основно, защото смятам, че енергетиката трябва да остане държавна. Тя е част от националната сигурност. Не пожелах да се създаде Назависим енергиен борд, в който щяха да бъдат настанени представители на ВЕИ-та и ЕРП-та, за да обясняват как трябва да се приватизира енергетиката. На това казах "не", обобщава позицията си за този сектор Стойнев в интервю пред "Дарик".

Каква я свърши кабинетът "Орешарски" в икономиката

© Анелия Николова


Самият Стойнев изтъква като аргумент за успеха на политиките си разкритите 40 хил. работни места през първото тримесечие. Справка в данните на Националния статистически институт обаче сочи, че към края на декември работещите са 2.207 млн., а три месеца по-късно – само с 8 хил. повече.


"От Дянков ме отличава грижата за хората"  - така описа себе си в интервю за Би Ти Ви финансовият министър Петър Чобанов в началото на тази година. Действително той запази непроменени данъците, както беше записано и в програмата на правителството и успя да вземе заем на международните пазари
при добри условия. Иновация на това управление се оказа


държавната инвестиционна програма за 500 млн. лв.


като министерството за 10 дни успя да разгледа и одобри над 1000 проекта. Сметната палата се зае да провери дали парите са разпределени по партиен признак между общините, но резултатът още не е готов.

Проблемна се оказа и работата на Агенция "Митници", където се завъртяха няколко смени на шефове и заместници, а като краен резултат несъбраните приходи достигнаха 500 млн. лв.

Освен екзотичната идея държавата да създаде дружество за износ на зеленчуци, политиката в аграрния сектор беше белязана най-вече със


скандалите във фонд "Земеделие"


засилени в края на управлението. Стигна се до абсурдната ситуация аграрният министър Димитър Греков и вече бившият изпълнителен директор на разплащателната агенция да подадат сигнали един срещу друг в прокуратурата. Играта толкова загрубя, че изпращаните от министерството съобщения да медиите съдържаха откровени неистини. В крайна сметка партньорът в това управление – ДПС успя да превземе властта във фонда. С такъв резултат се увенчаха и протестите на тютюнопроизводителите, заради които започна подготовката на промени в законодателството, с които да се гарантира по всякакъв начин изкупуването на реколтата им.

Каква я свърши кабинетът "Орешарски" в икономиката

© Велко Ангелов


Нерегламентираният внос на зеленчуци в България получи отпор със силен медиен ефект за кратко след като мобилни групи проверяващи бяха пратени да вършат работата на граничния контрол, който би трябвало да се изправи срещу нелегалния внос. На прага между отиващото си и служебното правителство останаха ред въпроси без отговори за земеделските субсидии след 2015 г.

Неподновената спогодба с Турция за автомобилните превози завещава на следващите управляващи транспортният министър. Но изпълни обещанието си, дадено още в първия ден от мандата -


да спре приватизацията на "БДЖ Товарни превози"


с което шансовете за разрешаване на финансовия пъзел в компанията изчезнаха. Запомнящо се остана и непремереното изказване на министъра, че предлагания от него за заместник-министър на транспорта Петър Киров има препоръки за квалификацията си лично от еврокомисаря по регионално развитие Йоханес Хаан, което беше писмено опровергано от последния.

Поливане с менче вода при откриване на нови или ремонтирани пътни отсечки стана визитната картичка на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, която замени тържественото рязане на ленти при управлението на ГЕРБ.


Министерството на околната среда и водите не изпълни една от най-запомнящите се заявки


на левицата от преди повече от година за създаване на Национален парк Българско Черноморие. В разгара на скандала "Дюнигейт" БСП застана зад идеята да създаде национален парк, който да предпази от застрояване защитените и ценни места по крайбрежието. Като идея това е много голяма стъпка напред към опазването на Черноморието. Година по-късно обаче проектопредложението за този парк излезе със съществени грешки в документацията и така стана лесно атакуем от различни страни. Обществените обсъждания по него бяха умишлено провалени и до корекция или гласуване не се стигна. Според еколозите проектът беше предварително и умишлено обречен. 

Каква я свърши кабинетът "Орешарски" в икономиката

© Велко Ангелов

 
И този екип на министерството не издаде нито една заповед за обявяване на 20-те защитени зони по местообитанията от европейската екологична мрежа "Натура 2000" в района на Черно море и не завърши издаването на заповедите за защитени зони по директивата за птиците. В режимите на новите защитени зони по Черноморското крайбрежие трябваше да има изрична забрана на строителство в двукилометровата плажна ивица.


Не се довърши и развитието на мрежата "Натура 2000"


с изпълнение на препоръките от биогеографските семинари на Европейската комисия за Черноморския биогеографски район и Алпийския биогеографски район.


Все още няма приети планове за управление на защитени територии, зони и планове за действие за видове. Не се прие и методиката за оценка на кумулативното въздействие върху защитените зони.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  свърши я като кучето на нивата...

  zenrus.ru
 2. 2 Профил на q1w2e3
  q1w2e3
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Каква я свърши кабинетът "Орешарски" в икономиката

  никаква

 3. 3 Профил на q1w2e3
  q1w2e3
  Рейтинг: 409 Неутрално

  всъщност поредното правителство на депесебесепе ще се запомни основно със заробващите договори по големи инфраструктурни проекти и поредната банкова криза - традиция през тяхното управление.

 4. 4 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Всеки работник при мисълта,че утре може да бъде изгонен няма да дава от себе си 100%........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 5. 5 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 524 Любопитно

  вЪв коЯ "икономика" ?
  БълГарската ли ?

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 6. 6 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 452 Неутрално

  ...за всички плачещи за времето отпреди 25 години е съвета ми - да продължат да плачат, няма да се върне, тъй като децата на любимите им комунисти, днес първи капиталисти, нямат и грам идея да връщат комунизЪма... нито ДС - владееща медии, банки, както и всички насоки на провалящата се икономика... амо то от комунисти и ДС-ари какво да очакват ...това е ефекта на 50 години комунизъм...

 7. 7 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Свърши ... маса поразии ... с нагло дебелоочие

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 8. 8 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Вай, вай...

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 9. 9 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 993 Неутрално

  много зле, добре че свърши, че нещата вървяха към катастрофа. особено в здравеопазване, финанси, енергетиката.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 10. 10 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  "Кулминацията им обаче са опитите на всяка цена и в непрозрачност да се сключат договори и да се работи по двата големи енергийни проекта..."
  -----------
  Искрено се надявам тези опити да бъдат разследвани при следващото управление!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 11. 11 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 466 Неутрално
 12. 12 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#1] от "S.P.Q.R.":

  Изпреварил си ме, тъкмо това ми хрумна след като прочетох заглавието.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 13. 13 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Украинския съсел да обясни каква я свърши крадливата тройна коалиция само че се крие и днес даже не беше в парламента да защити своето уродливо отроче. В Съсела няма нищо мъжко. Той е предател. Това ,което се случи през тази година на управление на Доган и Съсела (щото Орешарски си беше марионетка) , се случи и през управлението на предишната тройна коалиция - Доган, Съсела и Царя. Пълен погром ,без никакви отговорности, политически и наказателни за тия мошеници. Тепърва ще се разбира какви са пораженията.

 14. 14 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  За една година преизпълни плана за правенене на дългове за 3 петилетки.

 15. 15 Профил на Not Fun
  Not Fun
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Единственото хубаво нещо, което свърши е, че си подаде оставката.

 16. 16 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 409 Неутрално

  свърши я такава:
  бла-бла, Южен Поток, бла-бла, заем, бла-бла, пари за "спешни нужди" (тук продължението е оставено на въображението).

  След това продължава пак от началото.

 17. 17 Профил на id5
  id5
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Има още много за изреждане - спада на чуждестранните инвестиции, малоумните разпоредби за уседналост при придобиване на земя, ватиска върху уошите ЕРПта...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#15] от "nnf":

  така е, но и това не направи както трябва - навреме.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Знаем каква я свършиха и въпроса е да си понесат и последствията, а не една голя оствака.
  Между другото, някак са пропуснати, големия успех в правосъдието (Зинаида се спотайва), големия успех в здравеопазването ( и акушерката на Моника се спотайва) и много други различни по калибър успехи.
  Срама си нямат, типично по комунистически те гледат в очите и си говорят каквото са решили без връзка с действителността. ученици на Путин и той се изправя пред света и се опитва съвсем по Гьобелски, да ни прави на маймуни.
  Но краят на нашите дойде и неговия няма да закъснее, да не говорим за срама дето ще бере, ако погнат и децата му, дето не отиват да се радват на Крим или урал, а си живеят в най-хубавите и свободни страни в света.

 20. 20 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Не само не я свърши, ами включи задна и даде газ.

 21. 21 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Честито. Сега след като Орешарски си подаде оставката, защо аджеба ще съществува вестник дневник????

 22. 22 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#21] от "izbiram":

  За да дразни следващите орешарци и орешарки.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  "Наложената с услужливостта на "Атака" такса за ВЕИ производителите "

  >>> Извинете, но тази такса беше НАМАЛЕНА от 39% такса достъп, заварени от ГЕРБ, на 20% данък ВЕИ. Почти 2 пъти намаление спрямо старото положение. Ако ще разкарваме мафията от министерства, парламент, прокуратура, агенции, държавни фирми, а ВЕИ-мафията ще я оставим да мине метър, значи имунната система на обществото остава ненадеждна и ще има още много, много епидемии да ни тресат.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 24. 24 Профил на mdaaaa
  mdaaaa
  Рейтинг: 466 Весело

  статията е ненужно раздута. отговорът е кратък: НИКАКВА

 25. 25 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1194 Весело

  До коментар [#1] от "S.P.Q.R.":

  Дори кучето я върши по-умело от тях

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 26. 26 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Каква я свърши кабинетът "Орешарски" в икономиката?

  Отговор: Сра маца в каца!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 27. 27 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Каква може да я свърши комунист освен като кучето на нивата.

 28. 28 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#1] от "S.P.Q.R.":
  Опа (българското извинявай), ще плащам авторски права.

 29. 29 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#25:"Александър Йорданов"]Дори кучето я върши по-умело от тях[/quote]
  познавам много кучета, за които съм сигурен, че са по-умни от цялото правителство накуп

  zenrus.ru
 30. 30 Профил на q1w2e3
  q1w2e3
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#29:"S.P.Q.R."]познавам много кучета, за които съм сигурен, че са по-умни от цялото правителство накуп [/quote]

 31. 31 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#22] от "mlu666":

  Смее ли? бойковци,радановци..кво мислиш? ще дръзне ли?
  Ако да, тогава евала!

 32. 32 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 466 Неутрално
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  [quote#20:"442"]Не само не я свърши, ами включи задна и даде газ.[/quote]
  Което не им пречи сега да се бият у гърдите сякаш са се счупили от полезна за обществото работа!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  В областта на икономиката Орешарски вървеше смело в стъпките на Борисов-нулев икономически растеж ! Заветната цел на БГ политиците!ж

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 35. 35 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Коалицията вземаше заеми за да създава работни места.
  Да сметнем колко струва едноп новосъздадено работно място> 3% дефицит означават грубо 2 млрд лева. 40000 работни места създадени>Това означава 50000 лева за едно работно място. Заплата 12000 лева годишно. Къде са другите 38000 лева за работно място или защо са създадени само 40000 работни места?

 36. 36 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Не си спомням да сме имали по-откровено престъпно, безхаберно и разсипническо правителство. Единственото, с което се справи, е да прикрива грабежите и замита далаверите на шайката бандити, които му дърпаха конците. Отвратително!!!

  Иначе повишиха пенсиите с по пет лева... Е-й, пенсионерите, да почерпите, ей!!!!

 37. 37 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ... т.е. правителството нищо не успя да свърши, но даде на техни фирми и ощини не малко пари...

 38. 38 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Аз бих казал че бяха на път да я съсипят. Ама мисля че по точно би било ако кажа че я изнасилиха. Много скоро ще видим какво е наистина положението там.

 39. 39 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Така съзидателят Боко ще има възможност за мащабна изява.

 40. 40 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ето каква: фалирали енергетика, здравеопазване, голяма банка. Спрени евросредства. Безработица. Колосална камара от нови дългове, като парите от тях изчезнаха без никой да разбере как и къде. Понижен кредитен рейтинг. Огромен дефицит. Наказателни процедури от ЕС заради действията в интерес на КГБ-мафията в СССР. Отново хиляди умни, млади и образовани българи започнаха да бягат в чужбина. Вместо тях прииждат африканци. Грабеж, невиждан в 13-вековната ни история - пълния му размер тепърва ще се изяснява, но са откраднати над 10 милиарда по консервативни оценки......КОШМАР!!!!!!!!!!

 41. 41 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Орехарски е жалък клоун. Опита се да разсмее публиката с твърдението, че нищоненаправилото му правителство било тласнало икономиката, като олимпийско гюле. За индикатор на ''растежа'' посочи СОФИКС, който бил пораснал с 40%. Нещо нечувано в Европа и света. Пропусна милия, да посочи какви са стойностите на водещите индекси от 2013г. до днес. Ми, що? Щото ще му лъсне спестяващото истината , кафяво д..е. За една година нашият СОФИКС /при най-висок ръст от 2007г. - 2000/ порасна от 450 до 530. Това означава тотална икономическа стегнация, защото индекса практически едва се отлепя от дъното. Докато европеските индекси днес са на небивали висоти. За тях дъното от 2011г. е отдавна забравено. Ще дам пример с немския ГЕРМАН 30/ другите са сходни/. От стойности около 7000 - 7100 през 2007г. до най - ниско 4600 през 2011г.. След това започва непрекъснат разстеж за да достигне небивалите 10 000 преди няколко дни. Което означава, че ако Орехарски казва истината днес СОФИКС трябва да е минимум със стойност от 2500, а не сегашните ЖАЛКИ 530.

 42. 42 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Кабинетът Орешарски е период в който:

  България започва да изостава икономически от другите нови страни в ЕС, включително от Румъния;
  България не е показана ДОРИ ЕДИН ПЪТ като позитивен пример за нещо;
  период на изолация в Европа.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 43. 43 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Я, комунетата били способни на еволюция:

  "След остри реакции и коментари на икономисти този план не влезе в действие и вместо това Стойнев, подкрепян от вицепремиера Даниела Бобева, вкара в действие нови опорни точки, които доближиха идеите за реиндустриализация до актуалните в Европа – повишаване дела на сектора в БВП чрез иновативни производства, а не възраждане на отпаднали от пазара вече мръсни производства"

  Е това е, 45+25 години да си на грешен път, но да си успял да научиш нещо за света преди да подадеш оставка.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 44. 44 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Свършеното може спокойно да се нарече "нищо и половина".Добре, че Греков уволни "семейството" в ДФ "Земеделие".

 45. 45 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#21:"izbiram"]Честито. Сега след като Орешарски си подаде оставката, защо аджеба ще съществува вестник дневник????[/quote]

  За да ти скача по нервите

  BohrMottelson
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK