Каква я свършиха в здравеопазването, социалната сфера и образованието

Таня Андреева на официалната церемония по встъпване в длъжност на 29 май 2013 г.

© Анелия Николова

Таня Андреева на официалната церемония по встъпване в длъжност на 29 май 2013 г.Година и два месеца управлява кабинетът "Орешарски", обявен от подкрепящите го БСП и ДПС за програмен и експертен. Според отчета на правителството за първата му година, публикуван през юни, то е постигнало финансова и икономическа стабилност, увеличаване на доходите и намаляване на безработицата. Направени били и първите стъпки в дълго отлагани реформи. Според мнозина наблюдатели обаче това е пропуснато време. "Дневник" направи кратък преглед на свършеното в различни области. За икономиката - четете тук.


Хроничните проблеми на здравеопазването се обостриха


Здравният министър Таня Андреева беше първото обявено и потвърдено име в състава на кабинета "Орешарски". Тя се яви на изборите като част от гражданската квота на БСП и след като беше избрана освободи поста на изпълнителен директор на болница "Шейново", който заемаше временно. 
Приоритетите, които си постави Андреева като министър, бяха да се сложи ред в спешната помощ, да се премахнат лимитите за медицински дейности и да се намалят цените на лекарствата. Заяви и, че ще търси максимално бързи решения на належащите проблеми в здравеопазването. Но встъпването й на постта ще остане запомнено с изказването, че ще работи за либерализиране на закона, забраняващ пушенето на закрито. Въпреки многократните опити на депутати от БСП и ДПС това не се осъществи, а самата Андреева бързо смени позицията си и застана в защита на пълната забрана. 


Един от най-наболелите проблеми – Спешната помощ – беше повод и за едни от най-големите недоволства и скандали около здравното ведомство. Хаосът в Бърза помощ взе връх през пролетта, когато след няколко смъртни случая и фатално забавяне на спешните екипи, министерството уволни ръководството на Спешния център в София, а служителите му дружно подадоха предизвестия за оставки и започнаха протести с искане за по-високи заплати. Беше назначен временният директор Александър Златанов, който не увеличи заплатите, но пък намали месечните бонуси на служителите в центъра. Промените там продължават. Уволнения имаше и в редица държавни болници и здравни служби, включително във Фонда за лечение на деца, където имаше скандали заради отстраняването на уважавания предишен директор Павел Александров и неуспешното назначение на д-р Ива Станкова


Лимитите на медицинските дейности бяха премахнати, но за кратко, докато Министерският съвет не прие наредба, с която поставя таван на допустимите средства на месец за болнично лечение, а всичко над него подлежи на проверки и може да не бъде изплатено. Лимитът се въведе след като се видя, че дефицитът в здравната каса до края на годината ще надхвърли 490 млн. лв. Впрочем решение на този проблем все още няма, след като гледането на актуализацията на бюджета в Народното събрание се забави. 


Още промени, които направи здравното министерство под ръководството на Таня Андреева (и с които по думите й се гордее) бяха това, че таксата за посещение при личния лекар за пенсионерите беше намалена на 1 лв., ръководството и устройството на здравната каса бяха сменени. Роди се и идеята за специализирани напълно оборудвани спешни центрове – т.нар. "пироговчета", но не се осъществи до край.


Според Таня Андреева истинската здравна реформа, от която се нуждае системата щеше да започне с промените в Закона за здравето, които министерството подготвя месеци наред, но проектът беше отхвърлен от парламентарната комисия и така и не стигна до пленарна зала. 


Хасан Адемов

© Надежда Чипева

Хасан Адемов


В социалната сфера - нищо ново


Министър Хасан Адемов е дългогодишен и уважаван експерт в социалната политика и беше приветстван на позицията от гражданските организации в сферата. Той застъпи със заявката, че раздаването на еднократни помощи, макар и да е в услуга на правителството, не е най-ефективното решение на проблемите с бедността и високата безработица на българите. Идеите му бяха свързани с преминаване към ваучерна система на социални услуги, която да замени сегашното финансово подпомагане с така или иначе недостатъчни средства. Изграждането на ваучерната система обаче се предвиждаше да отнеме дълго планиране и пресмятане, което нямаше как да стане за една година. 


За една година се обсъдиха много варианти за това как да продължи пенсионната реформа, като заявката на правителството беше да забави хода на покачването на възрастта за пенсиониране, както и да възстанови възможността за ранно пенсиониране на военните кадри. И двете неща станаха факт, макар и след дълги спорове с опозицията от ГЕРБ, която зададе предишните параметри. Вместо да отмени или промени които и да е от тях обаче, министерството на Адемов само замрази условията за една година.  


Междувременно също по план, заложен от преди, минималната заплата се вдигна от 310 лв. на 340 лв., както и обезщетенията за втората година от майчинството. Максималният осигурителен праг се вдигна от 2200 лв. на 2400 лв. Много обсъждана тема беше и това дали да се запази таванът на пенсиите и социалните неравенства, които биха произлезли от премахването му. В крайна сметка правилото да има максимум остана, но той се увеличи от 770 на 840 лв. 


Най-емблематичното, или поне най-шумно рекламираното постижение за това социално министерство е възстановяването на швейцарското правило за изчисляване на размера на пенсиите, което беше отменено по времето на ГЕРБ и влезе в сила отново от 1 юли. То взима сбора от нарастването на осигурителния доход и индекса на потребителските цени през предходната календарна година. За тази година по формулата се получи процент от 2.7%, с който да се актуализират всички пенсии за трудов стаж. Така минималната пенсия се вдигна от 150 на 154.50 лв., а пенсията за старост по закон беше увеличена с 3 лева до 113 лв.


Безработицата остана на същите нива, на които Адемов я завари през юни 2013 г. – около 10.7%, според данните от бюрата по труда. Агенцията по заетостта, която е част от социалното министерство, се похвали преди седмица, че от началото на годината броят на регистрираните в бюрата по труда е с 50 хиляди по-малко, отколкото в края на 2013 г., като част от тях са намерили работа, но друга част са изпаднали от търсенето. Още в първите си дни като министър Адемов предупреди, че на пазара на труда е подготвена "бомба със закъснител" от предишното правителство, тъй като едновременно през есента приключваха почти всички програми за субсидирина заетост, по които тогава работеха над 40 хиляди души. Въпреки този поток към бюрата по труда и въпреки че в субсидираната заетост за 2014 г. имаше хиляди места по-малко, министерството остана спокойно и не беше атакувано.


Анелия Клисарова

© Юлия Лазарова

Анелия Клисарова

Нулева година за образованието


Много спорни идеи и никакви съществени промени. Почти. Просветният министър Анелия Клисарова, успя да прокара в последния момент предложение за един учебник по предмет от първи до осми клас чрез промяна в наредба, за която все още не се знае дали ще влезе в сила.


В края на мандата си Народното събрание прие поправки в Закона за професионалното образование, с които се даде възможност учениците в 11-и и 12-и клас от професионалните училища да могат да работят. Това е т.нар. дуален метод на обучение, който се прилага най-вече в Германия.


С малко бяха увеличени парите за образование в държавния бюджет, които бяха инвестирани отново за професионалните гимназии. Беше приета стратегия за развитие на висшето образование, с която да се спре финансирането на университетите според броя на студентите.


Като цяло обаче образованието отбелязва нулева година. Резултатите от международното проучване PISA потвърдиха, че функционалната грамотност на 15-годишните е на много ниско ниво. И още по-лошо - изследването постави българските ученици в дъното на класация по справянето с ежедневни проблеми, например купуването на билет за метро онлайн.


Затвърждава се тенденцията само началното образование да запазва високо ниво, а от пети клас резултатите средно рязко да се сриват.


Решението на проблема се крие в осъвременяването на учебните планове, което и Клисарова не направи. Парламентът отхвърли подготвения от ГЕРБ нов Закон за средното образование, в който се въвеждат и нови учебни планове. Но и сегашните управляващи не успяха да прокарат свои правила.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 488 Весело

  00
  две Нули пиш, пиш !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Почти нищо на квадрат .

 3. 3 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 434 Весело

  И още по-лошо - изследването постави българските ученици в дъното на класация по справянето с ежедневни проблеми, например купуването на билет за метро онлайн.
  ко-не!!!
  Абе дневник и вие имате еждневни проблеми, ама ние ви четем какво да правим!

 4. 4 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Така е, защото в България все още се намират хора, които не разбраха, че единствената област, в която таваришите са експерти е схемаджийството в импотентни мегапроекти на енергийната мафия от Масква, на която единствено се кланят.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 5. 5 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "peni_nikol.53.":

  Пени, успокой се, сега ще дойде Бойко, и ще оправи всичко, ако си на 53, ще се пенсиониращ след 20 години, ще трябва да плащаш повече и за здраве, и разбира се ако имаш внук мисли и за неговото образование!

 6. 6 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Не само че не направиха нищо. Нито реформи нито подобрение, ама и изостриха старите проблеми. Е тва да е да си министър в България.

 7. 7 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Цял многотомник може да се издаде с несвършените, разрушените предишни полезни практики и едната гора неуместни назначения на "експертити"...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 8. 8 Профил на boikoz
  boikoz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Свършиха я като кучето на нивата

 9. 9 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1050 Разстроено

  Изключвам Адемов и като прибавя всички дами от правителството на Охрешарски, мога да кратичко да кажа

  - теа другарки я свършиха като кучето на нивата!

 10. 10 Профил на today
  today
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Раздадоха едни пари на когото трябва, вкараха секторите във финансов колапс, какво друго да свършат?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 11. 11 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 488 Гневно

  Изродите торпилираха държавата.

  "В света съществува закон на периодичността, според който това, което човек прави по отношение на другите, след известен период от време ще се върне към него." /П.Дънов/

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 12. 12 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Като отбелязвате нулевата дейност на "експертното " правителство, очаквахте ли нещо повече?

 13. 13 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 691 Неутрално

  В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ХАОС
  В ОБРАЗОВАНИЕТО - УЖАС

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 14. 14 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Абсолютната нула бе премината от горепосочените министерства.

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#5] от "capricorn2014":

  да ,ама милиционерите и комунистите ще се пенсионират сега и 20 години ще вземат пенсия по голяма от заплатата на лекар в болница ,щото са много заслужили

 16. 16 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Адемов е адски грамотен човек и много добър специалист , може би единственият истински експерт. Имаше много добри идеи , които за съжаление не бяха чути и се действаше през главата му.

  А па за другите калинки , дето дори и дипломи нямаха да не говорим - абсолютно нищо , ама за сметка на това на квадрат

  15.02.1989 - 07.02.2018
 17. 17 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 443 Неутрално
 18. 18 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  И не забравяйте деца - и за Борисов , и за БКП КОСТОВ Е ВИНОВЕН. ПОнеже реформата му не била достатъчно добра.

  А от 4 кабинета след Костов нито един не направи не по-добра , а каквато и да е реформа. Надявам се сега реформаторите да дойдат на власт и след 14 години да има друг , който да направи реформите за декада-две напред

  15.02.1989 - 07.02.2018
 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  До коментар [#5] от "capricorn2014":

  Набор 53 жени вече се пенсионира , много ми е мъчно че нямам внуци ....НО времето на тато колкото и да бленувате по него - няма да се върне. Трябва да вървим напред , бъдещето ни е с Европа.

 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Съвсем увеличиха батака

 21. 21 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#19] от "peni_nikol.53.":
  не се притеснявай, той Бойко може и пенсиите да отмени!

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Весело

  До коментар [#21] от "ban":

  Не се притеснявам от нищо , какво за всички , така и за гол Асан.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK