Какви я свършиха за една година във вътрешните и външните работи

Цветлин Йовчев и Пламен Орешарски в пленарна зала по време на вот на недоверие

© Анелия Николова

Цветлин Йовчев и Пламен Орешарски в пленарна зала по време на вот на недовериеГодина и два месеца управлява кабинетът "Орешарски", обявен от подкрепящите го БСП и ДПС за програмен и експертен. Според отчета на правителството за първата му година, публикуван през юни, то е постигнало финансова и икономическа стабилност, увеличаване на доходите и намаляване на безработицата. Направени били и първите стъпки в дълго отлагани реформи. Според мнозина наблюдатели обаче това е пропуснато време. "Дневник" направи кратък преглед на основното свършено в различни области. За икономиката може да прочетете - тук, а за здравеопазване, социална сфера и образование - тук.


Вътрешният министър Цветлин Йовчев трябваше да се справя със засиления бежански поток, с продължилите с месеци протести и с увеличената битова престъпност. Ако питате него или някой от екипа му - министерството се е справило отлично с тези предизвикателства и се е явило гарант за стабилността в държавата.


Погледнато отстрани нещата изглеждат така:
- кризата с бежанците не беше овладяна. През последните месеци има засилен поток към България, като хората търсещи закрила не достигат до помощ, заради построената и завършена преди дни ограда. Вместо нея през студентите месеци от цялата страна бяха командировани над 1000 полицаи. България беше разкритикувана за тази мярка от няколко международни организации, а ефектът й е съмнителен. В различни доклади беше посочвано, че български полицаи отблъскват със сила бежанците.


- засилената охрана на правителството по време на протестите пък отвори огромна дупка в бюджета на МВР, заради дължимите средства за извънреден труд.


- Допълнителни разходи роди и идеята за справяне с битовата престъпност да бъдат командировани полицаи из страната. Ефектът и от това беше съмнителен, въпреки че от МВР отчетоха бърз спад на престъпността.


В крайна сметка с неясни мотиви парламентът прие нов закон за МВР, който отне правомощието на президента да назначава главният секретар и бетонира Светлозар Лазаров за следващите пет години. Приемането на новия закон за МВР не беше добре мотивирано и обяснено и беше изцяло съобразено с исканията на синдикатите. По предварителни сметки допълнителното заплащане на полицаите ще излезе поне 100 млн. лв., които служебният министър ще трябва да намери. От началото на годината правителството е одобрило допълнителни средства за ДАНС и МВР на обща стойност над 154  млн. лв. 


Главен секретар завинаги


Цветлин Йовчев стоеше плътно и зад главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, дори и при драматичния провал на акцията в Лясковец. Тогава загина един командос, а трима бяха ранени. Операцията беше под прякото ръководство на Лазаров, но той отказа да поеме отговорност. Впоследствие Йовчев обяви, че Лазаров е подал оставка, но той не я е приел. "Аз съм гърбът на главния секретар и това ще е така, докато той си изпълнява съвестно задълженията и си и спазва конституцията и закона. Пазя и ще браня всеки, който си изпълнява задълженията в МВР. Нагледахме се на случаи, в които някой си измива ръцете с някой", обясни тогава Цветлин Йовчев

Зинаида Златанова

© Надежда Чипева, Капитал

Зинаида Златанова


В правосъдието изтеклата година ще се запомни


с натрапчивото отсъствие на министър Зинаида Златанова

от заседанията на Висшия съдебен съвет, които по закон се председателстват от нея без право на глас. Така и най-спорни кадрови и дисциплинарни решения на административния орган на съдебната власт отминаваха без никакъв публичен коментар от министъра.


В началото на годината министър Златанова увери, че ще внесе проектопромени в Закона за съдебната власт, с които евентуално да бъде разделен Висшия съдебен съвет на две колегии - прокурорска и съдийска, но по-късно изостави идеята си.


Пак в началото на 2014 Министерството на правосъдието съсредоточи общественото внимание върху себе си, като отупа от прахта изготвения по-рано проект за нов Наказателен кодекс и след лека козметика го представи с намерение до края на годината да бъде приет. Идеята се провали най-вече заради това, че проектът беше внесен внезапно и без обсъждане със съсловните организации на магистратите. Последваха възраженията на експертите, включително и отрицателно становище на Наказателната колегия на ВКС, и новият НК отново потъна в архив.


Министърът на въшните работи Кристиан Вигенин

© Надежда Чипева, Капитал

Министърът на въшните работи Кристиан Вигенин


Едно от нещата, които свърши Министерството на външните работи, бяха измененията в Закона за дипломатическата служба. Основна част от тях са свързани със създаването на гаранции за устойчиво кариерно развитие на служителите в дипломатическата служба, подобряване на прозрачността при взимането на кадрови решения и усъвършенстване на правната уредба по отношение на управлението на човешките ресурси. Измененията минаха през Министерски съвет през юни, но заради оставката на правителството трябва отново да бъдат внесени в парламента.


Външното министерство започна активна работа по предстоящото в края на 2018 г. българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Бяха направени и промени в консулските представителства, така че да могат чужди туристи да получават по-лесно визи.


Една от позициите на министъра – Кристиан Вигенин, която направи впечатление, беше позицията на България за Украйна. Той критикува далеч по-остро Русия за анексирането на Крим и украинската криза, отколкото очакваха от БСП. Това по думите на негови съпартийци го направи един от
виновните за провала на изборите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  След Вас, потоп...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Върнаха ни в първи клас....

 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Да сравняваме-при тези -НУЛЕВ икономически растеж за 1 година! При боко-нулев икономически растеж 4 поредни години!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на q1w2e3
  q1w2e3
  Рейтинг: 395 Неутрално

  йовчев утепа сур билюк милиционери в лясковец - дет се вика се е полза.

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6960 Неутрално

  Докладите от Брюксел са като лице за свършеното във вътрешното министерство.

 6. 6 Профил на guinness1
  guinness1
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Два пъти си подадоха д-то на американците.Първото...разбирам,корумпирани поръчки по "Южен поток".Втория...не разбрах как едно отиване на икономическия министър за 10 дни,се върна с договор за АЕЦ,4 пъти по скъп от нормалното,без конкурс и с 12 000 хил. забележки от същия този модел в Китай.

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  [quote#3:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]Да сравняваме-при тези -НУЛЕВ икономически растеж за 1 година! При боко-нулев икономически растеж 4 поредни години![/quote]
  По-правилно е да сравняваме поставяйки световните условия на първо място. Докато правителството на ГЕРБ работеше в условия на най-голяма и непоносима криза, загубеняците от БСП/ДПС работеха в условия на развитие на ЕС и света. Това обаче не попречи на "експертите" да продължат да забиват на долу икономиката на страната....
  Защото са социалисти!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Весело

  """ Вместо нея през студентите месеци от цялата страна бяха командировани """
  =============

  """. . . студентите месеци . . ."""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 9. 9 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  какво да коментираме.. уморени сме, изнервени сме.. писна ни от идиоти, които правят простотии.... и

 10. 10 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 501 Неутрално

  А бе осъзнайте, че за 400 дни тая шайка малоумници не свърши АБСОЛЮТНО НИЩО и стига с тия обзори, като че ли е управлявало нормално правителство.

 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Никакви не ги свършиха...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ??? Какво очаквате да са свършили? Ако бяха свършили нещо, каквото и да е, нямаше да бъдат изритани в клоаката на историята. Защо изобщо пишете тези ненужни статии?! В нито една област няма никакъв напредък. О, забравих! Зинаида спретна конкурс за лого на Еврофондовете в България, победиха 3 проекта, на които имаше петолъчки (на единия проект българското знаме беше обърнато) и така... Успех невиждан май.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 13. 13 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Нелепо е да се правят анализи на трите министерства, които отчитат успехи в справянето с предизвикани от тях кризи.

 14. 14 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Цецо Пищова и г-жа Вужанин. ето това са прякорите, които трябва да останат след една година вътрешни работи и една година външни работи...

  РЕФОРМИ !
 15. 15 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  [quote#11:"Barcelina #БанкWithMe"]Никакви не ги свършиха... [/quote]
  От независимата си позиция на крепящ мнозинството вече втори парламент, Волен проектира собствената си оценка и пристрастия върху ситуацията в държавата и отчете нулеви резултати в борбата с колониалната зависимост.

 16. 16 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Каквито и да са ги свършили, правителството не се занимаваше да плюе като селянин по политичèските противници, и да не казва или прави нищо конструктивно, като при ГЕРБ, на които и докато бяха на власт все някой им беше виновен.
  И да не са направили нищо, поне са културни хора които имат някакви познания от професията си, за разлика от герберските калинки, които се готвят отново да оцвъкат пейзажа с меко казано некомпетентността, арогантността и простотията си.

 17. 17 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#16] от "paladinfe":

  Натиснете настроение "гневно", че така тирадата ви е леко емоционално неангажирана. Трябва да покажете ясно, че сте на ръба на апоплектичен удар, че справедлив гняв бушува в гръдта ви, че усещането за всемирната неправда ви кара да риете с копита... И повтаряйте по-честичко "ГЕРБ са виновни за...", че иначе няма да ви платят от "Позитано" 20. Защото сте един честен, образован и експертен анализатор на случващото се, а не просто "будьоновка" със сводка.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 18. 18 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#17] от "moriarti":

  Всички правителства досега, докато разсипваха България поне показваха някаква личностна култура. при ГЕРБ е наобратно там има култ към личността, а култура йок.

 19. 19 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#18] от "paladinfe":


  [quote#18:"paladinfe"]Всички правителства досега, докато разсипваха България поне показваха някаква личностна култура.[/quote]

  Моля ви, подарете ми тази си фраза. Обещавам да си я татуирам на... някъде и да я цитирам на деца, внуци, правнуци... докато стана на прах и изчезна в небитието. То бива, бива ЕнтеУект, ама чак пък толкоз. "Личностна култура", а не "стадно образование" или "колективна глупост". Дали пък да не пробваме с "дебилна съпричастност"?!

  И пак забравяте - настроението. Важно е. Апропо, опитайте в настроение "весело" да ни разкажете какви висини на интелекта и експертността са достигнали комуноидите от правителството Орешарски. Имате талант, признавам ви го.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 20. 20 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Абсолютно некадърни екземпляри, вредни и продажни, дестабилизирали държавата под вещото ръководство на Орехов - марионетката на истинският национален предател на България Гей Дмитриевич.

 21. 21 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 369 Неутрално

  [quote#20:"xefgo"]Гей Дмитриевич[/quote]
  Дмитриевич Съселов ни изигра всички Лъга, плюва, продава българските интереси, и ето го изправен пред безоблачна четиригодишна кариера в Брюксел.

 22. 22 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 885 Гневно

  До коментар [#21] от "smotlixx":


  [quote#21:"smotlixx"]четиригодишна [/quote]

  За съжаление, петгодишно хрантутене на безсрамника!

  Да разлая троловете!!
 23. 23 Профил на id5
  id5
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Оф, забравяте, че заздравихме връзките със Северна Корея ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на berillo
  berillo
  Рейтинг: 395 Разстроено

  За проблемите във Вътрешно бе известно отдавна. беда е, че само посветени читатели се досещаха какво се случва. Но грамадната щета е във Външно, а , вероятно трудно поправима , за години напред, е и в Правосъдието.
  Чух, че Дмитриевич тази вечер бил "бил" в София. Къде е този клоун, да го видим ние, неговите полу- сънародници, соотечественики, да го поздравим....
  Ох.

  Be3Al2(Si6O18)
 25. 25 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1628 Весело

  Само да утоЧня не Samo според бкп I дпс правителството е "експертно". Лаборанта нали I той така мисли?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 26. 26 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#24] от "berillo":

  Не знам, ама да хвърлят най-сетне малко ресурси в контраразузнаването, да изринат малко руска агентура. Няма да е много трудно.

  За любознателните, Велислава Дърева прави дистанционно фелацио на Вова Путин в Дума: http://duma.bg/node/82110

 27. 27 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  Дневник, правите преглед на свършеното от министерствата едно по едно, а можехте накратко да напишете - изхарчиха много пари, взети назаем, срещу това нищо качествено насреща!
  Заемите - ние, народът ще връщаме.

  Настроение - отвратено!

 28. 28 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 462 Гневно

  Свършиха я като кучето на нивата !!!! Направиха от полицаите милиционери, които да вардят пак мижавите ни политици да не ги споходи народната любов !!! Изобщо всичко пипано от тези "експерти" трябва основно да се преработи !!!! Всичките им калинки да си търсят работа !!! Това правителство като цяло може да послужи за пример как не трабва да се работи !!! Ефектът от неговата дейност ще тежи и на внуците ни и затова тези трябва да отговарят за действията си !!!!!!!!!!!!!

 29. 29 Профил на Георги Чернев
  Георги Чернев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Една година безтегловност със СтаниШеф и Орешарски. Сега какво следва? Една година безтегловност. Какво следва? http://www.scci.bg/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=8725&mode=thread&order=0&thold=0

  Георги Чернев
 30. 30 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Не сте прави. Толкова много направиха за мафията и себе си, че години наред народа ще изплаща мародерствата им! А братството с рашките бизнесмени ни превърна в роби завинаги!

  Та трябва да дойде голям юнак, който да се опълчи на змея! Да поведе нормалните българи и заедно да изчистим България!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 31. 31 Профил на koko4ko
  koko4ko
  Рейтинг: 395 Неутрално

  То юнака го има и желанието го има, ама предния път тройната коалиция си била приела закон според който не можело да бъдат съдени за действията си по време на управлението.
  Сега да видим този закон ще продължи ли да действа или ще бъде отменен.
  По това ще съдим дали новата власт наистина има желание да накаже "експертите" от червеното управление.
  Народе гледай и мисли. Мисли и гласувай.

 32. 32 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 404 Весело

  А сириеца нещо не го споменават?

  Абе тия от дневник, тия памфлети като отчети или като некролози ги пишат? Не мога да разбера, защо трябва да се отчита едно правителство което е свъшило ... НИЩО!

  А нещо за инвестиционното планиране?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK