Протестна мрежа: Да изтръгнем държавата от модела КОЙ

Протестна мрежа: Да изтръгнем държавата от модела КОЙ

© Юлия ЛазароваПо повод приетата днес от Народното събрание оставка на кабинета "Орешарски" организацията "Протестна мрежа" се обърна с обръщение към свободните граждани на България. Текстът е публикуван в сайта на антиправителствената информационна служба Noрешарски!


Цяла година викаме на площада "КОЙ?"


Управниците не посмяха да отговорят. Бягаха през задните входове. Отчитаха се на господарите си, но не се изправиха лице в лице с протестиращите. Барикадираха се в парламента и днес ходят с въоръжена охрана.
Ние знаем КОЙ причини това.


Страната се управлява с тефтерчета и заповеди, медии-бухалки мачкат всяко гражданско усилие за промяна, мафията си е стиснала ръцете с политиците.


Пред очите ни се срива пирамидата – банка-медии-политическо влияние. Но решения няма. Защото тези, които са част от проблема, не могат да бъдат част от решението.


Моделът КОЙ не е разграден – той действа и се готви да функционира и след изборите.


Така повече не може! Казаха го студентите, преподавателите, казаха го всички свободни граждани, които протестираха. Наше гражданско право и дълг е да се защитим от произвола.


НИЕ можем да разградим модела.


НИЕ срещу КОЙ. Гражданите срещу мафията.


Протестна мрежа призовава всички български граждани да подкрепят усилията за превръщане на България в нормална държава, която да служи на своите граждани, а не на мафията.


Протестна мрежа ще обедини усилия с всички отделни граждани, неправителствени организации или политически партии, които застават на страната на хората и срещу КОЙ.


Време е да покажем, че сме много и това да върне енергията и вярата на българите.


НИЕ ще отстраним КОЙ.


НИЕ сме и протестиращите по площадите, и недоволните пред телевизора, и усърдно работещите, и честните хора от институциите, принудени да търпят мафиотизацията.


Има прокурори, полицаи, данъчни инспектори, хора, защитаващи националната сигурност, които знаят мръсните тайни – могат да действат и трябва да го направят, за да се освободи страната от тежкия захват на самозабравилата се върхушка.


Има много достойни съдии и членове на регулаторни органи, журналисти, учители, лекари, предприемачи, професионалисти – хора, които работейки, всеки ден се сблъскват с несправедливостта и произвола.


Обръщаме се към всички вас: Действайте! Без страх и съображения. За да можем да гледаме децата си в очите.


Протестът демаскира модела КОЙ . Сега трябва да изтръгнем държавата от него. Продължителни и настойчиви усилия са нужни от хората в институциите, от гражданите, които изгониха тази власт, от всеки, който иска бъдеще тук.


Ще направим всичко по силите си, за да се свържем с всеки, които иска да противостои на модела "КОЙ?" и да присъединим усилията му към мрежата на непримиримите. Тези, които отстояват България като неразделна част демократична и свободна


Европа и в която има:


 • върховенство на закона, разделение на властите, силни институции;
 • независимо и отчетно правосъдие, освободено от диктата на партийни квоти и прозрачно за гражданите;
 • политическо представителство на интересите на гражданите, не на обръчите от фирми и олигархията– пречупване на корпоративната стратегия на партийните върхушки;
 • справедливи правила за излъчване на почтени магистрати и членове на регулаторни органи, с гръбнак да излязат фронтално срещу мафията и монополите;
 • прозрачност в собствеността на медиите и премахване на концентрацията в сектора;
 • управление на светло – всеки договор за публични средства трябва да е достъпен в интернет и да подлежи на обществен контрол;
 • условия за инициативните и предприемчивите – да бъдат свободни да създават, без бюрокрацията и монополите да ги задушават.

Днес призоваваме всеки, който може да допринесе това да се случи – изправи се там където си и го отстоявай!


Партии, групи за натиск, неправителствени организации и отделни граждани да изградим национална мрежа на гражданите срещу мафията за демонтиране на модела КОЙ и да преосновем България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Това дога кога ще важи?

 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Каквото и да си говориме, правителството си подаде оставката не защото имаше протести, а защото ДПС и БСП така решиха. Най-вече от ДПС наклониха везните.

  А протестите на моменти будеха жал със със безсилие и безидейност.

  Един от незададените въпроси - КОЙ финансира Протестна мрежа? КОЙ?

 3. 3 Профил на Ivaylo Stoimenov
  Ivaylo Stoimenov
  Рейтинг: 8 Весело

  12345, троловете вече с номера ли сте? И като няма правителство, вече на доброволни начала ли ръсите пропагандна зараза, или правите добро впечатление, за да ви включат в хонорарните листове за изборната кампания?

 4. 4 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Любопитно

  "..или политически партии, които застават на страната на хората и срещу КОЙ"

  Ей тука спрях да чета! С политически партии няма да стане. Децентрализация на властта - всичко останало е празно говорене!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Това звучи като манифест. И нищо повече. За да се случи нещо, трябва да се помага на хората реално. Например - като те принуждават да работиш на договор, в който не фигурира цялата ти заплата. И ти не правиш нищо, поради страх от безработица. И не си пряко виновен, защото образованието и опитът ти стигат до там. Този текст ще достигне до част от обществото. И тази част ще го приеме. Но точно тази част вече е непримирима и задава въпроси и няма нужда от такива писма. На останалите трябва да им се помогне. Измислете как да достигнете до всеки, на неговото ниво, на неговия език.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 6. 6 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Пред очите ни се срива пирамидата – банка-медии-политическо влияние. Но решения няма.
  ---
  А вие какво предложихте?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 7. 7 Профил на Momchil Naydenov
  Momchil Naydenov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До "12345": Мен ме интересува кой те финансира теб за да пишеш подобни глупости. Това може да го напише само човек, който се е интересувал от политика последния 1 месец. Я разгледай как се провеждаха протестите миналото лято, колко разнообразни бяха и тогава си помисли пак дали са били безидейни. Исканията на протестиращите през цялото време бяха ясни (нищо, че Пеевски, Орешарски и т.н., милите, все още не нили разбрали в какво са обвинени). А освен това гилдията на Орешарски, Станишев, Местан и т.н. си заминава, тъй като омразата у хората е вече прекалено голяма и на практика колкото повече седят, толкова повече затъват в срамното и безславно политическо минало, а с тях и прости и необразовани хора като теб.

 8. 8 Профил на Not Fun
  Not Fun
  Рейтинг: 221 Неутрално

  На въпроса Кой? трябва да получим отговор.
  Кой? означава точно кой. Той носи лична отговорност.
  Не одобрявам размиването, както на въпроса, така и на отговора.

 9. 9 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Айде без Майдани, ако може. Подадаха оставка и тези вместо да се зарадват, освирепяха и се радикализираха. Защо така? Избори идат и народа ще си каже думата.

 10. 10 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Да да я изтръгнем, но как? Като гласуваме отново и отново за тези, който ни набутаха в блатото изграждайки модела ''КОЙ''. Или да чакаме пак някое ''височество'' или бодигарда му да ни оправи. Щото малко но оправяха? Само от 2001г. до днес! Моделът се разгражда с реформи и строго спазване на законите, а гербавите не правят нито едното, нито другото. Само РБ има потенциал, ама няма избиратели. Така ще е, пак същото.

 11. 11 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Да, и аз отдавна се питам по отношение на Протестна мрежа... Но честитката си е честитка. Много време чакахме да се дадат

 12. 12 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#4:"forum_terrorist"]С политически партии няма да стане. Децентрализация на властта - всичко останало е празно говорене! [/quote]
  Това е най-голмата глупост написана до сега. Ако не стане с партии с какво ще стане, със цоросоиди ли?

 13. 13 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 425 Неутрално

  А аз се чудех под кой мост се криеха червените тролчета тези дни, я виж колко бързо полазиха!

  Към статията: Всички тези неща изредени там изглеждат и звучат много добре, само че на практика може да се окаже много трудно ако не и невъзможно да се приложат в този момент.

  Да почнем от там където ни спряха последния път, референдума за гласуването.

 14. 14 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Вече повече от 7 години сме пълноправен член на ЕС, заедно с въпросната "мафия", значи тя няма никакъв проблем да вирее в "демократична и свободна Европа" . Даже напротив, мафията намери допълнително финансиране във вид на еврофондове. И например преасфалтира здрави улици, разбива здрави площади, и украсява с бетон автентични археологически обекти, благодарение на демократичното и свободно евро. Трябва ни силна и независима България, а не слаба държава, подражаваща сляпо на държави, нямащи и половината от нашата история, и с изкуствено надута икономика, базирана на трилиони външен дълг!

 15. 15 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#1:"dedo pepo"]Това дога кога ще важи?

  Докато от Протестна мрежа си сложат техния КОЙ...

 16. 16 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 545 Неутрално

  "Моделът КОЙ не е разграден – той действа и се готви да функционира и след изборите."

  Това е тревожното ...
  Нашето Общество отдавна се нуждае от Модел,
  който да съдържа отговор на въпроса за всяко случващо се -
  КОЙ Е ОТГОВОРЕН ...
  Още няма ясни индикации,
  че претендентите за Власт обмислят Решение
  на този изключителен Проблем в общия ни живот...
  Може би, само очакват резултатите на предстоящия вот ???...
  Това е още по-тревожното... 17. 17 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Сега е времето да се мисли - говорете с близките си и ги убедете да гласуват! И не се сърдете на Протестна мрежа, а подкрепяйте всеки глас за надежда, защото ако те спрат да се обаждат, ние просто ще мълчим. Без хейтене, а с подкрепа и заедно!

 18. 18 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Да!Искаме точно това - ясно управление и правила,важащи за всички и във всички сфери.

 19. 19 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 852 Неутрално

  наздраве другари нормални хора.Дано никога повече не ни управляват комунисти-имам 3 внучета при мене-всеки ден им повтарям,че комунизмът е като рак-трябва да се реже и да се чисти.Иначе убива гостоприемника си-сиреч целия народ.Дано да го запомнят-след някоя година ще гласувят,а комунистите мрат по много в жегите.Партията им се стопява като сняг на ярко слънце и южен вятър.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  В тази държава,докато хората започнат да ИСКАТ да мислят,вместо само да ИСКАТ ДА КОНСУМИРАТ,нищо добро няма да се случи.И докато всеки се спасява сам,вместо да се спасим всички,помагайки си един на друг.

 21. 21 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 434 Неутрално

  КОЙ финансира Протестна мрежа? КОЙ? КОЙ?КОЙ?
  .
  Някои активистчета там в последно време доста се освиниха на външен вид. Сигурно е на нервна почва.
  .
  Да обиколят България (или поне София), да създадат структури, да участват в избори, да влязат в парламента и тогава да питат и да очакват отговор.

 22. 22 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  "Протестна мрежа: Да изтръгнем държавата от модела КОЙ"

  Кой е КОЙ ?!

  Това са всички тия политически партии, които позволиха да се създаде и отгледа Олигархичния модел през последните десетина години, когато бяха в управлението на тази държава.

  Това са БСП, ДПС, Атака, НДСВ, ГЕРБ. Това са политическите субекти, които носят пряката политическа отговорност за налагането на олигархичния модел.

 23. 23 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  Има само едно единствено зло ,което закопа държавата ни и това е открития комунизъм и комунистите -полухора ,които върлуват в България повече от 70 г.Лечението и премахването на тази чума има само един изход и това е Германският модел на декомунизация на обществото и управлението,Лустрация на 550 хил.комунистически и агентурни ДС престъпници за период от мин.35 год.-Евростат,Национализация на всичко заграбено от тях/8% елит-менте/ и Народен съд над тях по Германски модел.Това е единственият цивилизован път да се справиме с комунистическата болест.Всичко друго е АЛА-БАЛА по комунистически.

 24. 24 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  А, помощниците на Пеевски пак се появиха, да видим сега какво е решил да отстреля след КТБ.

 25. 25 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#19] от "dolna4erti4ka":

  A рaзказваш ли им спомени от деветосептемврийските манифестации на твоите внучета ? Щото имам наблюдения как точно тия, които бяха най-големите натегачи по време на комунизма и най-много припкаха на манифестациите, сега най-силно кряскат, че са най-големите антикомунисти. Ако четеш писанията на форума в "Дневник", то излиза, че до 1989 всички са били върли антикомунисти, всички деца са предпочитали в детските игри да играят ролята на Велински, а не на Сергей, и пр. и пр. И всички са водили активна борба против тоталитарната власт. Мисля си, че ако наистина толкова е бъкало от антикомунисти в България, нямаше през последните 10-тина години да ни управляват все бивши комунисти - бивши партийни членове или бивши партийни секретари, независимо формално къде се подвизават - в БСП, Атака, ДПС или ГЕРБ.......

 26. 26 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Решението за България е само едно. Велико Народно Събрание, което да избере Нова Конституция. В която изрично да се забрани на хора, членували някога в БКП поради каквато и да е причина, да заемат всякакви ръководни длъжности - от премиер до кмет на малко населено място.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До 17 и 19:
  Нищо няма да се промени. Сега даже ще стане много зле ако Бокито и Доганя вземат заедно властта, тогава ще видите какво е мизерия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Пеевски е предложен от ДПС, а ДПС-то се командва от Ахмед Доган. Така че въпросът КОЙ вече има и отговор - Доган.

 30. 30 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#21:"fockwest"]Да обиколят България (или поне София), да създадат структури, да участват в избори, да влязат в парламента и тогава да питат и да очакват отговор.[/quote]
  Те са си самодостатъчни...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 31. 31 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Моделът КОЙ се основава на електорат, който гласува етнически или който е купуван от олигарсите свързани с Русия. Тъй като този електорт не е голям, начинът е да се прекрати съществуването на малките партии. Единият начин това да се случи е да се измени конституцията и Президентът да има власт да разпуска парламента и да възлага съставянето на правителството по негово осмотрение. Другият начин е партията, която е спечелила най-много гласове да получава бонус от достатъчно депутатски места, че да управляма сама.

 32. 32 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#29:"ck"]Пеевски е предложен от ДПС, а ДПС-то се командва от Ахмед Доган. Така че въпросът КОЙ вече има и отговор - Доган.[/quote]
  Този отговор се знаеше от от юли миналата година...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 33. 33 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ПМ откакто "скъсаха" с десните от протеста доста промениха дори и стила си на говорене - от стегнато и логично в емоционално и разточително. Какви са тия пресконференции, пожелания... Имате ли нещо конкретно за казване, някакви идеи? Ако не, само си изхабявате авторитета и изглежда сякаш търсите внимание към личностите си. Обобщенията ще ги направят журналистите, пресконференциите ще ги направят политиците вие си празнувайте с хората на площада в този ден. И "изтръгнахме държавата от мафията" е израз на Иван Костов, можеше нещо по-свежо...

 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  До коментар [#32] от "geo_19 (с нови сили)":

  В момента, в който неговите фигуранти спрат да си вдигат телефоните, Доган става една нула. В най-добрия случай ще умре като един и безобиден дядка, който ще слиза всяка сутрин да си купува вестник от спирката. Или ще се премести със сухите си авоари в някой турски курорт, където да си кара яхтата и да диша отрицателни йони. Разбира се, ако прояви същия нюх в подреждане на схемите, така че да не се наложи мравките да се разтоварят от господаря си по схемата "инцидент в следствения арест" или нещо от този сорт.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 35. 35 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#33:"galjab"]Имате ли нещо конкретно за казване, някакви идеи? [/quote]
  Питай как мислят да спасяват КТБ? Нали са акционери там... После Радан Кънев виновен щото влагал пари в КТБ. Ми нали акционери са проверени хора...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Вече няма правителсво и протестна мрежа може да протестира единствено срещу собственото си умопомрачение.

 37. 37 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 967 Неутрално

  В колко още БЪЛГАРСКИ банки има раздадени кредити на свързани лица?
  7 години без Емилия Миланова като Главен Банков Надзорник-7 години без банков надзор!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  Е.. ся. От 7 милиона български граждани,
  само неколцина са лоши олигарси.

  До коментар [#21] от "fockwest":

  КОЙ финансира Протестна мрежа? КОЙ? КОЙ?КОЙ?

 39. 39 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 437 Неутрално

  "Моделът КОЙ не е разграден – той действа и се готви да функционира и след изборите.

  Така повече не може! Казаха го студентите, преподавателите, казаха го всички свободни граждани, които протестираха. Наше гражданско право и дълг е да се защитим от произвола."
  ========================================== Моделът КОЙ ще смени маската си след изборите защото е помислено много отдавна затова,а българският народ е "мъдър: и ще подкрепи всяко популистко обещание до следващият път

 40. 40 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Прокопиев диверсифицира политическите проекти, които подкрепя?

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на petko.goranov
  petko.goranov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  България има нужда от явлението Протестна мрежа именно като свободно гражданско явление, не като институционализирано представителство. Приказките за задгранично финансиране и дали го има НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ, имат значение идеите и възможността, която създават за промяна. Хейтъри винаги ще има.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK