ДПС и ГЕРБ оформиха ново мнозинство, да си съставят и правителство, обявиха от БСП

Атанас Мерджанов

© Анелия Николова

Атанас МерджановИзбори 2022

Решението на ГЕРБ и ДПС за извънредно заседание на парламента, на което да бъде гласувана актуализация на бюджета, показва, че в това Народно събрание се е формирало ново мнозинство, обяви пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов. "То, както може да гласува основната политика на държавата – републиканския бюджет, е в състояние да състави и ново правителство", каза той.


По-рано днес президентът Росен Плевнелиев настоя депутатите да приемат актуализацията на държавния бюджет, предложена от правителството в средата на юли. От ГЕРБ и ДПС изявиха готовност да я подкрепят и гласуваха извънредно заседание на парламента във вторник, а от БСП се обявиха твърдо "против", защото обновление на бюджета не било необходимо.


Ако Плевнелиев иска да бабува на ново правителство - да си поеме отговорността
Нарушено е споразумението при държавния глава Росен Плевнелиев и идеологът на нарушаването беше самият той, тъй като на разговорите вчера беше решено, че в рамките на това Народно събрание ново правителство няма как да бъде съставено, каза още Мерджанов след заседание на парламентарната група на левицата.


Той добави, че актуализация на бюджета и промени в Управителния съвет на БНБ, за които настоя Плевнелиев, ще бъдат ново нарушение на договорката между партиите, че изходът от кризата са само изборите на 5 октомври. "Ако президентът иска да бабува за съставянето на ново правителство в рамките на това Народно събрание, той поема категоричната и изключителна отговорност", подчерта шефът на групата на БСП.


Кабинетът да оттегли предложението за актуализация


Днес представители на партията ще се срещнат с премиера в оставка Пламен Орешарски, за да настояват той да оттегли предложението си за актуализация на бюджета. Пред журналисти зам.-председателят на икономическата комисия Румен Гечев (БСП) обяви, че актуализацията не е съгласувана с левицата, но очевидно е договорена с председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС), ГЕРБ и президента, което показвало, че е сформиран "нов екип".


"Не искаме да осигуряваме комфорт преди изборите, така че евентуално нови задължения на държавата да бъдат използвани в предизборната програма, като бъдат пренасочени към райони, управлявани от ГЕРБ", каза той.


ДПС, ГЕРБ и БНБ опитали държавен преврат, левицата ги спряла


По думите на Гечев предложението на ГЕРБ сегашният подуправител на БНБ Калин Христов да оглави централната банка е неприемливо. "Като свидетел на разговорите при президента, на 21 юни в БНБ, на 22 юни пред повече от 20 свидетели, потвърждавам, че Калин Христов представи тезата на БНБ за затваряне на банките, което щеше да предизвика изключителни трудности в работата на икономиката и икономически хаос", каза той по повод разговорите между основните политически сили, централната банка и правителството в края на юни след атаката срещу Първа инвестиционна банка.


"Според нас това се правеше с решение, то беше декларирано на тези обсъждания – от ДПС, ГЕРБ и БНБ, което по същество беше опит за политически преврат с икономически средства. От БСП не допуснахме тази банкова ваканция", подчерта Гечев. По-рано днес обаче Борисов заяви, че експерти на ГЕРБ не са подкрепяли затварянето на банките.


Служебното правителство не трябва да тегли заеми, а да организира избори


От левицата щели да настояват за оставка на целия Управителен съвет на БНБ след избирането на нов парламент. "Откъде накъде ще се прави разлика между членове, избрани от парламента, и такива, избрани от президента", попита Гечев. И поиска да бъдат публикувани протоколите от заседанията на ръководството на централната банка, за да се види как членовете са гласували по проблемите на Корпоративна търговска банка (КТБ), която в момента е под специален надзор, и по въпроса за банковата ваканция.


Левицата не одобрява и друга идея на Плевнелиев – парламентът да даде право на служебното правителство да сключва споразумения за заеми. Ролята на служебния кабинет е да организира изборите, посочи Гечев.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK