Нина Гергова и приятели пред Орешарски: Искаме да сме съветът на старейшините за всяко правителство

Нина Гергова на последната си официална среща с Пламен Орешарски като премиер

© Велко Ангелов, Капитал

Нина Гергова на последната си официална среща с Пламен Орешарски като премиер



Искам да благодаря на единствения премиер, първият в историята на България, който прие гражданските съвети. Искам това да остане в историята и за в бъдеще да ни дадете възможност да бъдем съветът на старейшините към всяко едно правителство." Това беше последното обръщение към премиера в оставка Пламен Орешарски от гражданските организации на редовната им и последна за правителството петъчна среща.


След това изказване в кратка реч Орешарски обобщи успехите на правителството и завърши с думите: "Искам да пожелая на всички вас да бъдете обществено активни. Мисля че всички ние - кабинетът, вие, управляващите две партии и опозицията - в края на краищата имаме една обща цел: да направим малко по-добър нашия живот. Благодаря." Беше изпратен (също и посрещнат) с аплодисменти, но не преди да позира за обща снимка със "съвета на старейшините". 


Редовните срещи с граждански организации започнаха скоро след началото на масовите протести срещу правителството миналата година, като част от опитите му да докаже загрижеността си за общественото мнение. В последствие обаче в групата на тези граждани се оказаха Нина Гергова, Бисер Миланов (известен като Петното) и други лидери на организации, които едновременно оглавяваха и контрапротестите в подкрепа на кабинета.




Днес гражданските представители хвалиха и критикуваха работата на Пламен Орешарски. Похвалиха го за това, че не се е подвел да се нагърби с "губещите проекти за 7-ми реактор на "Козлодуй" или Южен поток"; за експертността му като икономист; за това че е допуснал гражданите до управлението.


Критикуваха го, че напуска и така избира "най-лесното", вместо експертно да ремонтира пробойните в държавата; че позволява на лидера на опозицията или на президента да критикуват управлението му и да го притискат за оставката ("България не е на три магистрали"); също и че стратегически не е избрал правилната дата за нея - трябвало "да изчака да мине конгреса на партията, която стои зад неговото назначаване".


По-"неудобни въпроси" зададе Нина Гергова, която първа взе думата на срещата с думите: "Гордея се, че за тази една година успяхме да свършим малко работа за България, колкото и малко да беше. Аз се гордея за това, че се познавам с вас. Историята тепърва ще оцени какво направихте вие за България и мисля, че някой ще рони крокодилски сълзи за това, че си отивате". Като уточни, че няма да спести "неудобните въпроси" и на последната среща, тя попита премиера защо е отхвърлил идеята й държавата да се управлява без парламент, както и вярно ли е, че в българските казарми е пълно с американски войници. 


В отговор премиерът обясни как работи парламентарната република и отрече да има американски войници, като нарече твърдението дезинформация и провокация. 


По традиция срещата беше в Гранитната зала на Министерски съвет

© Велко Ангелов, Капитал

По традиция срещата беше в Гранитната зала на Министерски съвет


Имаше и реални критики - най-вече за проблемите на здравеопазването, за високите цени на лекарствата, за изтичащите в чужбина лекари, за неуредиците и дефицита в здравната каса. Здравните теми дори предизвикаха спор между гражданите, които се надвикваха и прекъсваха с изрази като "Къщата ни гори, вие лекарствата спасявате".


След като тонът се смекчи и дойде редът на премиера да отговори на въпросите, той заяви, че вече е отчел в последните си публични изявления, че в здравеопазването "не сме се справили добре по много причини". Сред тях са това, че през последната една година са "съсредоточени повече усилия в стабилизирането на здравната система, отколкото в реформирането й", както и "липсата на политическо съгласие за реформата" (напомняйки за отхвърления законопроект за промени в закона за здравето).


Има и много противоречия в сектора, продължи той - например, че "парите на касата са напълно самостоятелни и това е част от проблема". От думите му се разбра, че е добре парите да се разходват от представители на различни сегменти от здравеопазването (Надзорния съвет), но те не се справят добре със задачата си, което се вижда от дефицита.


Спорът между гражданите, вече с участието и на Орешарски се разпали отново, когато се заговори на какво се дължи дефицитът и защо хората масово не си плащат здравните осигуровки. "Вижте, има слабости във всичките звена на здравната система", нададе глас премиерът в оставка и изброи че става въпрос както за лоша събираемост, така и за слаб контрол в самата каса. Мерки срещу това били предвидени в подготвения закон, но едва ли ще бъде приет до края на тази година, заяви минорно той и продължи нататък. По-късно се върна отново към здравната тема с коментар с "лека ирония", че лекарствата у нас са скъпи, защото сме богата държава, докато в Германия са евтини, защото е по-бедна. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK