Как са избирани досега управителите на БНБ

Управителят на БНБ Иван Искров. Днес президентът Росен Плевнелиев поиска парламентът да реши "кадровия проблем" в централната банка в малкото оставащи дни преди разпускането си.

© Анелия Николова

Управителят на БНБ Иван Искров. Днес президентът Росен Плевнелиев поиска парламентът да реши "кадровия проблем" в централната банка в малкото оставащи дни преди разпускането си.Ако се стигне до нов избор на управител на Българската народна банка (БНБ), както поиска днес президентът Росен Плевнелиев, и той получи подкрепата само на ГЕРБ и ДПС, новият гуверньор ще бъде първият от 1996 г. насам, избран от парламента с по-малко от 140 гласа. Поне толкова депутати са подкрепяли управителите на централната банка от въвеждането на валутния борд през 1997 г. насам – Светослав Гаврийски и сегашният Иван Искров, въпреки че законът изисква обикновено мнозинство от повече от половината присъстващи в пленарната зала. В гласуванията през годините ДПС неизменно подкрепя победителя. Сега обаче партиите на Лютви Местан и Бойко Борисов имат общо едва 130 депутати.


Изборът на Гаврийски – с нов закон и дни преди въвеждането на валутния борд


Съгласието за избора на издигнатия от ОДС през 1997 г. Гаврийски със 186 гласа е постигнато след преговори с всички парламентарни групи. Той сменя на поста Любомир Филипов дни след въвеждането на валутния борд и приемането на новия Закон за БНБ, който действа и до днес.
"Тогава се разбрахме другите парламентарни групи да издигнат подуправители, за да има контрол", спомня си тогавашният депутат от синьото мнозинство Екатерина Михайлова, внесла кандидатурата на Гаврийски. И добавя, че тогава е имало съгласие и по много други въпроси – въвеждането на валутния борд от 1 юли 1997 г., бърза актуализация на бюджета, както и широка подкрепа за управителя на централната банка, за да се повиши доверието в нея след банковата криза. Срещу кандидатурата на Гаврийски гласуват едва 6 души, а 22 се въздържат.


2003 г. - ДПС подкрепя Искров след тежки преговори


През пролетта имаше слухове, че Калин Христов ще стане депутат на ГЕРБ и че е помагал за изготвянето на икономическата им програма. Христов обаче отрече и двете. След като ГЕРБ спечели изборите, той беше първият, когото партията посочи като евентуален заместник-министър на финансите, отговарящ за макроикономическите въпроси и отношенията с международните финансови институции - МВФ, Световната банка и др.


Далеч по-трудно е разбирателството за избора на Искров през 2003 г. Тогава той е подкрепен от 124 депутати от управляващите НДСВ и ДПС и 16 от "Коалиция за България" след 4-месечни преговори, които изкуствено удължават мандата на Гаврийски. От ОДС остро възразяват с аргумента, че кандидатурата на Искров е чисто партийна (тогава той е депутат от НДСВ и председател на бюджетната комисия в парламента), и издигат отново Гаврийски.


Тогава в дебатите депутатът от ОДС Муравей Радев твърди, че гласовете на ДПС са резултат от пазарлък, в който партията на Ахмед Доган получава зам.-председателско място в Комисията по финансов надзор. По време на дългите преговори преди това хипотезите за цената на подкрепата на ДПС се движат от уговорка за подуправителското място в банката, през гаранция за използване на част от фискалния резерв за инфраструктура, за което Доган настоява, до защита на интереси на ДПС при планираната приватизация на "Булгартабак". В разговорите се включва и БСП, която неуспешно се опитва да спазари подкрепата си за Искров срещу място в Конституционния съд.


Втори мандат, преди да е изтекъл първият


В края на май 2009 г. тройната коалиция бърза да гласува втори 6-годишен мандат на Искров, преди да е изтекъл първият, заради опасността да загуби наближаващите избори. Искров е подкрепен от 165 депутати от трите управляващи партии НДСВ, БСП и ДПС, както и от парламентарната група на движение "Напред" и независимите Стефан Софиянски и Петър Берон. От "Синята коалиция" определят избора като незаконен.


Решението управителят на БНБ да повтори мандата си става след размяна на постове между БСП и ДПС малко преди края на мандата, в която НДСВ прави редица отстъпки, за да запази позицията начело на централната банка.


Подкрепа за Искров и от ГЕРБ


Въпреки че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тогава се заканва да смени Искров, ако спечели изборите, през август той е преизбран от новото мнозинство начело с ГЕРБ с още по-голяма подкрепа – 195 гласа "за". Против гласува само един, а "въздържал се" - 14, повечето отново от "Синята коалиция". За да изчисти съмненията около избора си месеци по-рано, Искров подава оставка, а парламентът, вместо да я гласува, отменя решението за избирането му. Анулира и избора на проф. Николай Неновски, който трябва да наследи от 28 октомври ръководителя на управление "Емисионно" в банката.


Сега Борисов уверява, че е запазил управителя на поста след разговори с тогавашния управител на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който го убеждавал да не прави резки движения в банковия сектор. Сменен е обаче бъдещият подуправител – на поста вместо Неновски, когото лидерът на БСП Сергей Станишев защитава, застава тогавашният съветник на Искров и сегашен кандидат на ГЕРБ за гуверньор Калин Христов. През пролетта на 2009 г. Христов отрича слуховете, че ще стане депутат от ГЕРБ и че е помагал за изготвянето на икономическата програма на партията. След като Борисов спечели изборите обаче, той беше първият, посочен от ГЕРБ като евентуален заместник-министър на финансите, отговарящ за макроикономическите въпроси и отношенията с международните финансови институции.


Днес лидерът на ГЕРБ обяви, че кандидатурата на Христов за управител на БНБ е била предложена от президента Росен Плевнелиев, който я обявил пред основните политически сили на разговорите в президентството в четвъртък.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Една от малкото институции,които имаха доверието на хората......
  Мислете като посочвате.

 2. 2 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Калин Христов е добра кандидатура, макар че подкрепата на драгалевския комунист леко го компрометира.

 3. 3 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Добре е да се напомнят някои сделки през годините.
  Интересно е какво получи ДПС от ГЕРБ за да подкрепи Кристалина Георгиева за еврокомисар?
  И защо въобще се влиза в подобни договорки?
  Никой вече не пита за Бисеров например.

 4. 4 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#2] от "npiatanasov":
  ... има доза истина...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Митът за здравата банкова система се разби в откъртващата се скала и падна в придошлата река...какво ли още ни чака ???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jeremy Irons":

  ... то едно и две ли са, подарАчетата... ама след Румито Желева, Кристалина бе класа...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 7. 7 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "Γαλλα":

  ... откровената намеса на политици у банковите дела води до там... Кат' гледам, сите са маскари.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 8. 8 Профил на right_wing_hawk
  right_wing_hawk
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Поствам на доктора (Т.Филипов) от Offnews напомнянето като кой беше Искров и кой го избираше. Че е достатъчно колоритно и вярно.

  „Та за оставката на Искров ставаше дума. Тъмна фигура е той. Още през 2003 г., когато каза в НС, че му писвало да се къпе всеки ден, го заподозрях, че не му е чист косъмът. В тази личност (думата „личност” е употребена в най-широкия й смисъл) през годините е събран невиждан „рецидивиращ” политически консенсус. Обаче сега никой не ще да си признае. „Мерджанов и Цачева влязоха в спор заради Искров”, пише „Труд”. Карат се чий е. Не се карайте, бе! Сега ще ви разкажа как беше.
  Искров стана шеф на БНБ през 2003 г., по времето на царя. Олигарсите тогава си купиха квоти за участие във властта. Та Искров беше от квотата на Кюлев. През 1999 г. Костов го изгони от ДСК заради отпуснат заем на „Росексим” на Кюлев. Че правилно е изгонен, личи от факта, че веднага е назначен за шеф на същата банка. На 27 май 2009 г. тройната коалиция преизбра Искров за втори мандат. Кандидатурата му беше издигната от КБ, ДПС и НДСВ. Изборът стана 3м. преди законния срок. Налагаше се, защото на 5 юли 2009 г. предстояха избори с предизвестен победител - ГЕРБ. Борисов оспори назначението, явно искаше Искров на него да е задължен, и той подаде оставка. За да бъде избран отново по предложение на мнозинството от ГЕРБ със 195 гласа. В мотивите на ГЕРБ се посочваха професионализмът и компетентността на Искров, неговият "висок морал, чувство за отговорност и зачитане на върховенството на закона…”
  В книгата си „В сянката на Борисов” колегата Бакалов повдигна малко завесата като каква е била цената на този избор. През 2011 г. Цветелина купува 49.99% от БАКБ от Allied Irish Bank. Малко след това увеличава капитала и става собственик на 56.3% от банката. Според Бакалов тя взела банката за 100 хил. евро, а получила активи за 376 млн. евро. Никито Василев предлагал за БАКБ 7 млн. евро. Обаче Искров привикал ирландците и ги посъветвал да се откажат от тия 7 млн. и да я продадат на ЦКБ (ТИМ) за… 1 лев. После ЦКБ се отказва и голямата награда отива при Цветелина на цената на двустаен апартамент в широкия център.
  „Капитал: Защо избраха вас пред другите оферти?
  Цветелина: Предполагам, защото сме дали най-добрата оферта.
  Какви са параметрите на сделката?
  Цветелина: Параметрите са достатъчно изгодни за всички страни, но имам ангажимент към продавача да не ги съобщавам...”
  Други въпроси?”

  Government always finds a need for whatever money it gets. Ronald Reagan
 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  [quote#5:"Γαλλα"] падна в придошлата река...какво ли още ни чака[/quote]
  Задръстване.
  Последствията ги гледахме при пороите.

 10. 10 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#9:"xmm"]Задръстване. [/quote]

  Следователно...в държава, като България е най-здравословно да живееш на ръба на заема, вместо да трупаш пачки...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 11. 11 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  какво излъчва Искров за мен - недоверие, неискреност, малокултура, необразованост и БЕЗОТГОВОРНОСТ !!!! как можем да търпим толкова "скъпи" клиенти....

 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  [quote#10:"Γαλλα"] да живееш на ръба на заема, вместо да трупаш пачки..[/quote]
  Ама ако трупаш пачките на ръба на бездната.....заслужава ли си да живееш за "мига"?

 13. 13 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#12] от "xmm":

  Само изведох заключение, не, че трупачите на пачки, го правят в "наще" банки...

  Тия не живеят за Единият миг, а за Седемнайсетте...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  [quote#13:"Γαλλα"]Тия не живеят за Единият миг, а за Седемнайсетте... [/quote]


  /не се сетих за 17 те /

 16. 16 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Управителят на БНБ трябва да е с безспорен професионален авторитет в средите на финансистите, независим и с чепат характер за да не позволява да го манипулират. Ама как да се намери такъв след като политици го избират?

 17. 17 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Искам и аз да контролирам милиарди,и 2-3 като изчезнат да се оттегля,на остров може би а не в затвора.А ципурата къде е?

 18. 18 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#6] от "dzwer":

  Нямам мнение за Кристалина Георгиева по простата причина, че тя е един чиновник. Не знам да е взимала някакви управленски решения или пък в България да е оставила диря. Но щом от Брюксел се чуват хубави отзиви, значи е оправна.
  Идеята ми беше, че става дума за тъмни договорки в случая от типа - ти на мене, аз на тебе.
  А и ако имаме само един читав човек за еврокомисар в нейно лице, то определено сме много зле.

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  ГЕРБ трявбва да предложат някой,който се ползва с доверието на банкерите.Стига калинки!

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#18] от "Jeremy Irons":

  Има много по-достойни ,но е въпрос на политическа конюнктура.Търсят се удобни хора.

 21. 21 Профил на viasat
  viasat
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Калин Христов трябва да е министър на финансите и като такъв да не се сменя поне 10г. Стига не виждате ли ,че дори и заклет професионалист да е /не използвам експерт умишлено малко стана нарицателно през отминалото правителство/и като му лепнат етикет от коя политическа партия го препоръчват ,край с него белязан е вече!Пристрастни ли сме пак замислете се?! !

 22. 22 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#20] от "Един телефонист в окопа":

  Сигурен съм, че е така. Удобните хора катерят партийните стълби, а достойните пък не са удобни.

 23. 23 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#2:"npiatanasov"]Калин Христов е добра кандидатура, макар че подкрепата на драгалевския комунист леко го компрометира.[/quote]

  И аз мислех това доскоро. Но мащаба на провала на БНБ е прекалено голям, за да може подуправител да не изглежда замесен или невеж.

  Днешните разкрития че е предлагал да се затворят всички банки в България и да се осигури щит от 5 милиарда държавни пари за депозитите в КТБ само допълнително го компрометират.

 24. 24 Профил на ofamanaman
  ofamanaman
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#2:"npiatanasov"]Калин Христов е добра кандидатура, макар че подкрепата на драгалевския комунист леко го компрометира. [/quote]
  Обаче БСП е против, което го прави подходящ за поста! Дано да има топките да облекчи положението с казуса КТБ, що се отнася до гарантираните депозити. Да им позволи по някакъв начин лимитирани тегления, както го направиха в Кипър по време на тяхната банкова криза.

  F***Y**!!!
 25. 25 Профил на ofamanaman
  ofamanaman
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#3:"Jeremy Irons"]Никой вече не пита за Бисеров например. [/quote]
  Пита се, но никой не отговаря!

  F***Y**!!!
 26. 26 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Както се избира митничар - директно от целокупния народ

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4119 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":
  ++++++++++++++++++
  И аз си мислех доскоро ,че все пак БНБ е едно от малките места на които може да се има доверие ,но след последните събития вече не вярвам,че Централната Банка може да бъде реално независима от политиците у нас и това е силно притеснително!

 28. 28 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Защо се бърза толкова ? А ако се окаже че в следващият парламент ДПС нямат тази тежест като в сегашният?

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  "както и от парламентарната група на движение "Напред" и независимите Стефан Софиянски и Петър Берон. От "Синята коалиция" определят избора като незаконен..."

  Това ме подсеща уви, че тематични мнозинства винаги е имало в най-новата ни история. Сега някой да потърси за коментар Усмихнатия градоначалник или агент Бончо, който ако не греша за последно се вихри в политиката като дИпутатин от Атака, защо са гласували така?!

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Избирани са ето така : роднина, милиционер...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 31. 31 Профил на Харалан Добрев
  Харалан Добрев
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#18] от "Jeremy Irons":

  Кристалина Георгиева беше вицепрезидент на Световната Банка. Преди това е била директор (пак там) и на други ръководни длъжности. Има опит с околната среда, защото е била environmental economist.

  Симеон Дянков й беше заместник преди да стане министър.

  Конспирацията за намесата на МВФ и СБ в правителството на ГЕРБ е голяма, но не може да се твърди, че КГ е просто чиновник.

 32. 32 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#30] от "townboy":

  Съвсем точно и правилно .В България никой не може да заеме решаващ пост ако не е наследник или свързан семейно ,духовно с комунягите и ДС.Всичките ни правителства до момента са съставяни по този принцип.А шараните си мислят,че изборите решават нещо.Цялата ни действителност е комунистическа и е пълно с комунисти от президента до последния гавазин на улицата.Докато не се прочисти обществото от тази сган и не се Лустрират повече от 550 хил.червени и агентурни престъпника /Евростат/за срок от мин.35 год.България е обречена във вечно замръзване.Нашият т.н.Президент за тори път изпуска шанса си да преобрази България по Германски модел по божията воля за служебно правителство и да измет веднаж завинаги комунистическата и агентурна чума.Още повече ,че е главнокомандуващ.Някои казват ,че президента нямал власт.Има огромна власт ,но няма политическа воля и кураж.,смелост и решителност.Страхлив като всеки български комунист.

 33. 33 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#31] от "Харалан Добрев":

  Каквато и кариера да има, надявам се публично да каже, че не се нуждае от подкрепата на ДПС. Ще го направи ли?

 34. 34 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#18:"Jeremy Irons"]Нямам мнение за Кристалина Георгиева по простата причина, че тя е един чиновник. Не знам да е взимала някакви управленски решения или пък в България да е оставила диря. Но щом от Брюксел се чуват хубави отзиви, значи е оправна.
  Идеята ми беше, че става дума за тъмни договорки в случая от типа - ти на мене, аз на тебе. [/quote]
  ... съжаля'ам за късниА отговор... и съм сАгласен с теб. А чиновника си е чиновник... и началник да стане, мирогледа му е на чиновник...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 35. 35 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#8] от "right_wing_hawk":

  Не че нещо, ама на този индивид безумиците не мога за чиста монета да приемам, несериозно е. Сатирата си е сатира, не може да се взема за сериозен анализ, просто опит да се търси внимание. Струва ми се, че Искров е поредната изкупителна овца, а медиите най-обичат подобни.

 36. 36 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Без Искров,но не и с Калин.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK