Вицепрезидентът: Президентът не си е превишил правомощията, има право да се притеснява

Маргарита Попова

© Анелия Николова

Маргарита ПоповаПрезидентът Росен Плевнелиев не си е превишил правомощията с изказването си в Народното събрание вчера. Държавният глава има право да се притеснява за бюджета, заяви в предаването "Тази събота" на БиТиВи вицепрезидентът Маргарита Попова.


"Въпросът за бюджета се третира и коментира от министър-председателя в парламента, с всички парламентарно представени сили и не е президентът този, който ще нарушава някакви правомощия, които няма. Президентът има право да се притеснява за бюджета, защото в момента сме в ситуация, когато се избира служебно правителство. Но ние не сме изпълнителна власт", подчерта Попова.


"Въпросът за бюджета, за Закона за бюджета, въпросът за това кога се налага вето на Закона за бюджета, трябва ли и кога може да бъде избран подходящия момент, е въпрос на философия на едно управление - това е работа на изпълнителната власт", посочи тя.
Но допълни, че президентът има право да се притеснява за бюджета, "защото в момента сме в ситуация, когато се избира служебно правителство". "Президентската институция по принцип е ключът за разбирането на властите така, както са структурирани в една държава. Тя не бива да персонифицира, да бъде импулсивна и емоционална в реакциите си и да забравя, че е олицетворение на държавничеството", посочи вицепрезидентът.


"Всеки акт на държавен глава трябва да излъчва вещина, задълбоченост и класа. Не само актовете на държавния глава и поведението му, а и всяка думичка от подбраната лексика, която той използва, трябва да бъде много предпазлива, внимателна, в съответствие с коловоза, който ни е отредила Българската конституция – на парламентарна република, за да няма недоразумения", каза още тя.


На въпрос за критичното ѝ поведение към президента преди време, Попова каза, че нямат никакви разногласия. "Ние сме по-различни президент и вицепрезидент. Тази работна атмосфера той има привилегията да я налага в институцията, в която работим, и аз съм се съгласила с нея. Всеки казва мнението си", обясни тя.


"Когато аз съзра опасност, че това мнение не се разбира достатъчно и когато си мисля, и когато съм убедена, когато вярвам в каузата, че трябва да направиш забележка, да сигнализираш по-отчетливо, за да предпазиш институцията, дори да предпазиш и президента, поемаш мъничко риск и казваш какво те тревожи", коментира Попова.


"Нито веднъж, когато съм направила ярко, запомнящо се и принципно изказване, Росен Плевнелиев не е излязъл, за да го опровергае. Аз не съм критикувала ветата, а изказах становище, което с него предварително сме обсъждали", продължи вицепрезидентът.


Маргарита Попова заяви, че не участва в разговорите на президента за формирането на служебния кабинет, тъй като това е единствено в неговите правомощия. "Абсолютно съзнателно и умишлено не участвам в такива договорки", каза тя.


По думите ѝ една от целите на българските политици и институции трябва да бъде борбата "с развалата в нравите", но по думите ѝ тази борба ще продължи дълго. Попова все пак изрази оптимизъм за бъдещето на страната. "България винаги е оцелявала и ще продължи да оцелява", отбеляза вицепрезидентът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK