Нямало напрежение сред децата в международния лагер "Мистрал" в Свети Влас

Нямало напрежение сред децата в международния лагер "Мистрал" в Свети Влас

© Мария Съботинова, Строителство ГрадътНяма напрежение сред децата в Международния детски лагер в Свети Влас "Мистрал", каза представителят на детската фондация "Украйна" в Москва Игор Абессинов, цитиран от БНР. Това са потвърдили и ръководителите на българската група в лагера.


Вчера от министерството на външните работи на Украйна беше изпратена протестна нота до българското дипломатическо ведомство, че в лагера има дискриминацията на украински деца


Абессинов уточни, че на 24 юли преди провеждането на традиционната вечер "Арена дружба" в лагера е помолил украинските деца да не носят украински носии преди тържеството, а да бъдат с тях само на сцената. Срещу молбата му обаче остро е възразил ръководителят на украинската група, който впоследствие изпратил сигнал до украинското консулство във Варна.
На следващия ден в лагера са пристигнал и украински журналист, за да направи репортаж, и представител на украинското консулство Ирина Дмитренко. Всички останали - ръководители на детски групи и туроператори определят случая като провокация и твърдят, че реакцията на украинския ръководител е силно преувеличена. 


Според "Нова телевизия" обаче децата били предупредени, че ако пак облекат носиите си, ще бъдат глобени със 125 евро. Те се оплакали на родителите си, които веднага сигнализирали медиите и у нас, и в Украйна. В момента в лагера има 70 деца от Украйна, 300 от Русия и 30 деца от България.


Живеещи в Бургас украински граждани дойдоха тази сутрин в Свети Влас, за да се запознаят на място със ситуацията. Според тях станалото е недопустимо и е дискриминация спрямо децата им. Стигнало се и до скандал с ръководители на деца от Русия, които твърдят, че подобно нещо не се е случило.


"Няма война. За мен не е важно откъде са тези деца - дали от Украйна, или Русия. За децата е важно, докато са тук да забравят думата война, политика. Да забравят за Путин и Порошенко. На тях им беше казано, че са в България и тук е важен българският флаг", коментира Игор Абессинов и пред "Нова".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK