ГЕРБ внесе предложение служебният кабинет да може да тегли заеми (допълнена)

Менда Стоянова, Цецка Цачева и Бойко Борисов внесоха предложението

© Анелия Николова

Менда Стоянова, Цецка Цачева и Бойко Борисов внесоха предложениетоДепутатите от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента предложение служебното правителство да може да сключва договори за външни заеми, които впоследствие да се ратифицират от парламента.


Това беше едно от исканията на президента Росен Плевнелиев, изложени пред парламента в петък. Тогава държавният глава настоя преди разпускането си народните представители да подкрепят актуализацията на бюджета, предложена от Министерския съвет, да решат "кадровия проблем" в Българската народна банка (БНБ), за да повишат доверието в нея, и да разрешат на служебния кабинет да тегли международни заеми, тъй като до октомври няма да има действащ парламент.


Искането на ГЕРБ е парламентът да приеме проект на решение "за даване на съгласие служебното правителство да води преговори и да сключва договори за външни заеми с други държави, ЕС и неговите институции, както и други международни организации и финансови институции, при условия на последваща ратификация от Народното събрание".
Предложението на ГЕРБ предизвика остра реакция от страна на БСП. От парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на левицата Атанас Мерджанов обвини вносителите Бойко Борисов, Менда Стоянова и Цецка Цачева, че предлагат правомощията на служебното правителство да бъдат разширени отвъд допустимото според Конституцията. Зам.-председателят на икономическата комисия Румен Гечев (БСП) определи искането като "предложение за подписването на празен чек" и допусна, че предстои теглене на безконтролни заеми, без да се казва и една дума за какво ще отидат тези пари.


В профила си в социалната мрежа "Фейсбук" депутатът от левицата Явор Куюмджиев написа: "Току-що Бойко Борисов, Менда Стоянова и Цецка Цачева, внесоха в Народното събрание проект за решение за извънредни пълномощия на служебното правителство - да преговаря с чужди държави и институции и да взима нови заеми. Това е уникален опит за погазване на Конституцията. Сега вече никой не трябва да се съмнява КОЙ иска да открадне нашите пари и тези на децата ни!"


По-рано днес лидерът на партията Бойко Борисов не даде ясен отговор подкрепя ли предложението на президента. Пред журналисти в парламента той първо посочи, че трябва да се разреши временният кабинет "да може да подписва договори с институции, в смисъл Европейската комисия, Европейската централна банка, Международния валутен фонд - не да взима пари, а да докарат експерти да оздравят БНБ".


След това обаче заяви, че е редно да може при нужда да бъде повишен таванът на държавния дълг в отсъствието на парламент, а накрая заяви, че е редно служебният кабинет да може "да взима пари" в случай, че ситуацията в държавата се вложи през септември.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK