Депутатите ще опитат отново да въведат ограничения за търговските вериги

Депутатите ще опитат отново да въведат ограничения за търговските вериги

© Анелия НиколоваПарламентът ще обсъжда днес промените в Закона за защита на конкуренцията, засягащи големите търговски вериги. Законопроектът вече беше приет веднъж, но президентът Росен Плевнелиев му наложи вето, което депутатите не успяха да преодолеят с гласовете на БСП и ДПС. Така той беше върнат за ново обсъждане в парламентарната комисия по икономическа политика.


При повторното разглеждане някои от спорните текстове в закона отпаднаха, а по предложение на ГЕРБ беше изготвено по-прецизно определение на термина "по-силна позиция при договаряне". От БСП в последните седмици на няколко пъти определиха закона като "консенсусен" и настояха да влезе в дневния ред, но ГЕРБ проваляше заседанията на парламента.


Целта на измененията е да променят отношенията между големите търговски вериги и техните доставчици, така че да станат равноправни, а нелоялните практики на веригите да бъдат прекратени. Въвежда се понятието "по-силна позиция при договаряне". Злоупотребите с нея ще се наказват с глоба до 10% от оборота от стоката или услугата, предмет на нарушението. Търговците се задължават да предоставят в Комисията за защита на конкуренцията типови договори за техните доставчици, а регулаторът ще има право да образува производство, ако условията не отговарят на изискванията. Според търговци промените ще доведат единствено до повишаване на цените.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK