БСП предлага гарантираните влогове да се изплащат преди края на банковия надзор

Янаки Стоилов

© Георги Кожухаров

Янаки СтоиловБСП предлага задължение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да започне изплащането на депозитите до 100 000 евро, без да се изчака краят на срока, в който банката е поставена под специален надзор с решение на БНБ. Измененията в закона за гарантиране на влоговете в банките бяха внесени днес, след като стана ясно, че повече заседания на Народното събрания няма да има заради решението на ГЕРБ повече да не влиза в пленарната зала.


Предложението, след като определена банкова институция е била поставена за повече от два месеца под особен надзор и когато нейната дейност е преустановена, фондът да бъде задължен да започне веднага изплащането на гарантираните влогове, обясни Янаки Стоилов (БСП). По думите му точно такъв е случаят с Корпоративна търговска банка (КТБ) и няма нужда да се чака преминаване към несъстоятелност и още на 21 септември  гражданите биха имали възможност да изискват своите средства.


Настоявахме, ако се върви към промени в закона за бюджета, да бъде представено на народните представители на последното заседание на Народното събрание, каза Стоилов. "На 29 юли 2014 г. Народното събрание прие по принцип промени в Закона за държавния бюджет за тази година. В мотивите на този законопроект е посочено, че част от средствата са предвидени за увеличаване на фонда за гарантиране на влоговете в банките. Следователно налице е възможност да се решат възникнали вече проблеми", посочват в мотивите си вносителите от БСП.


Предлаганата промяна не засяга решаването на въпроса дали банката ще бъде стабилизирана и оздравена, или ще се премине към процедура за обявяването й в несъстоятелност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нанко Русев
  Нанко Русев
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Има си закон - надзор до 6 месеца.

  Ако се окаже че няма фалит, няма нужда да се изплаща нищо от фонда за гарантиране предварително!

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Опит за евтин пиар преди избори за да не се каже откровенно купуване на гласове!

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Това го предлагат от вчера. Да си съберат парламента и да го гласуват. Градусът в сватбарските настроения рязко спадна. Трябват нови точки.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 571 Весело

  Комунягите винаги с чужда пита помен правят.

 5. 5 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Абе а стига все нови и нови малоумия, има закои, просто трябва да се спазват

 6. 6 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Сетил се Янаки.

  Пак се питам - защо след като в цяла Европа изплащаха всички депозити (дори над 100 хиляди евро - с едно единствено изключение Кипър), защо в България да е различно? Навсякъде в другите страни са сметнали, че това е най-оправдано и изгодно, независимо дали банка фалира заради грабеж, лош късмет или друго.

 7. 7 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Това са популистки глупости, има ЕС директива, която трябва да възприемем, която покрива ЕС банковият надзор (който ние искаме) и задължава изплащането да става до 24 часа (за лични) и до 3 дни за фирмени влогове

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Айде стига повече малоумни предложения. Помислете, пък после предлагайте!

 9. 9 Профил на nec4e
  nec4e
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И кой ще го гласува това нещо? те кворум не могат да съберат ама иначе предлагат.... идиотщини разни, има си закон да се спазва !

 10. 10 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  върти го, сучи го, на докато тези господа помежду си се наричат "другари" официално, аз не искам техен съвет, мнение, законопроект, състав на правителство, предложение за депутат,...

 11. 11 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#6] от "12345":

  Защото в Европа, ако не го направят ще ги линчуват до 24 часа, а тук матряла изпада в екстаз, при подобни слабоумия, та ги ползват предизборно!

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  И това като с пенсиите, те добричките но друг да плаща. Кажи му комунист и няма нужда да го заплюваш.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#0:"статията"]след като определена банкова институция е била поставена за повече от два месеца под особен надзор и когато нейната дейност е преустановена, фондът да бъде задължен да започне веднага изплащането на гарантираните влогове, обясни Янаки Стоилов[/quote]
  Янаки, Янаки, това и на "комерсиален кекс-с-две-с работник" няма да му хрумне... На кои ли червенотиквениковчета толкова спешно им трябват пари?

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  [quote#9:"nec4e"]И кой ще го гласува това нещо? [/quote]
  Целта е да се прави пропаганда. После ще го размахват "Ето ние се грижим за вас но лошите от ГЕРБ не искат да го приемат закона и затова сте без пари". Достатъчно малоумници има в тази държава да се хванат на това, факта че минаха вече 24 години а тази партия която ни докара 3 пъти до национална катастрофа все още е жива го доказва.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#6] от "12345":

  Съвсем накратно ще ви обясня защо - защото няма пари. Не че полотиците не искат, напротив с голямо желание ще се направят на спасители. Но просто няма достатъчно пари в тази държава. И дори няма шанс да вземем на заем толкова много.

 16. 16 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 460 Любопитно

  Ако тази банка все пак започне работа, това предварително рязане на пари от нея ще обезсмисли по-нататъшните опити тя да бъде спасена. Друг е въпросът, кое е вярно от всичко казано по темата. Но чисто логически е така.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 17. 17 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 907 Любопитно

  До коментар [#6] от "12345":
  [quote#6:"12345"]Пак се питам - защо след като в цяла Европа изплащаха всички депозити (дори над 100 хиляди евро - с едно единствено изключение Кипър), защо в България да е различно? [/quote]

  Аз питам къде живееш та знаеш?
  И кога почнаха да ги плащат ?Преди да се знае какво е състоянието на банките ли?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 18. 18 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Разумно е и се чудя защо не го направиха веднага

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 19. 19 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  БСП да престане да се прави на загрижена за хората. Ако толкова я е грижа за добруването на народа, най-доброто което може да направи е да се саморазпусне и да изчезне безкрайно

  Няма шики-мики.
 20. 20 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Малоумни, комуноидни кьорфишеци.

 21. 21 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Я си представете, че към момента КТБ не е в такова лошо състояние, в което им се иска на крадците? Ако се приеме такова предложение вече крахът е гарантиран и червените крадци - сити!

 22. 22 Профил на ke4o
  ke4o
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#21] от "Коки":

  опитвам се да си го представя, но нямам толкова силно въображение

 23. 23 Профил на dmkc
  dmkc
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не искам да уча никой какво да мисли ,защото всеки е прав за себе си . Но аз имам пари в тази банка ,които са около 20 000 лв.
  Работя ,но не получавам редовно заплата и погасявам сметки с тези пари . В момента някой предлага да реши проблемът ми.
  Трябва ли аз да скачам и да хуля някой че бил " червен боклук"
  за това . Вероятно вие не сте потърпевши и на чужд гръб е много лесно. Никога не съм членувала в партия и не ме интересуват тези партии защото всички са еднакви и са едно цяло . За мен обществото е разделено на две - роби и робовладелци .И ако някои робовладелец /разбирай политик/предложи нещо в полза на обикновения човек е по -добре да го приемеш . Какво значение има от коя партия е.
  Промяната на статуквото е отделна тема . Нищо няма да се промени ако обикновения човек не разбере ,че срещу него стои ламята Спаска със седемте си глави.

 24. 24 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Гневно

  [quote#23:"dmkc"]И ако някои робовладелец /разбирай политик/предложи нещо в полза на обикновения човек е по -добре да го приемеш . [/quote]
  Дали?! Дали има случай, в който робовладелец предлага нещо, в полза на роб, пък и на всичко отгоре от робът да зависи, дали щял да го приеме.... Не е ли твърде наивно??? Кое ще спре комунягите утре да поставят следващата банка под "особен надзор", след няколко дни да се изплатят гарантираните(ОТ ВСИЧКИ НАС!!!) депозити, а останалите 60-80% от активите да се откраднат? После...следващата... НИМА НЕ СА ГО ПРАВИЛИ ВЕЧЕ????!

 25. 25 Профил на burov
  burov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тук е пълно с Герберски тролове, не че червените са различни. Става въпрос за изплащане на гарантираните депозити от фонда за гарантиране, който няма нищо общо с банката под надзор. Дали банката ще оцелее или фалира е съвсем друга боза и няма отношение към този фонд.

 26. 26 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#25:"burov"]Дали банката ще оцелее или фалира е съвсем друга боза[/quote]
  Мислите ли, г-н "банкер", че при зануляване на активите от депозити някоя банка ще оцелее???

 27. 27 Профил на burov
  burov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До #26 - Коки, ти се опитваш отново да манипулираш форума. Тези средства няма да засегнат активите на банката под надзор, а ще се изплащат от т.н. ФГВБ - фонд за гарантиране вложителите в България (юридическо лице), който ще определи друга обслужваща банка и ще осигури ликвидност. Освен това като гледам как са се оплели в лъжи около банката, няма никаква вероятност нещо да се случи след 3 или 6 месеца, т.е. вложителите ще останат с блокирани средства. Друг е въпроса дали Янаки използва това предложение за предизборни цели - най-вероятно да, но за обикновеният човек е нещо по-добро.

 28. 28 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Правителството подаде оставка, от днес може да се каже, че и парламентът вече не работи. За какви изменения в законите може да става въпрос при неработещ парламент и правителство в оставка. А стига вече простотии.

 29. 29 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 515 Весело

  Браво, сетиха се! Аз това го говоря от месец и половина...

 30. 30 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Да се изплащат преди да бъдат направени.

 31. 31 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Това е нервна тема и журналистите трябва да се изразяват ясно.
  Надявам се, че второто изречение в статията просто не е вярно - "Измененията в закона за гарантиране на влоговете в банките бяха внесени днес, ..."
  Надявам се, че никакви изменения в закона не са внесени...

 32. 32 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Естествено, че позицията на Стоилов и БСП е крайно популистка и с предизборна цел, тъй като е депозирана СЛЕД поредното салто на ГЕРБ, от което стана ясно, че този парламент повече няма да работи, но това не отменя фактът, че идеята за промяна в Закона за гарантиране на влоговете е добра! Съвсем друг въпрос е ЗАЩО това не бе направено досега, тъй като другият вариант е ясен - размотаване на дребните вложители в необозримото бъдеще, а това в крайна сметка не би могло да работи в полза на цялата ни банкова система!

 33. 33 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#31] от "take_it_easy":

  "Надявам се, че никакви изменения в закона не са внесени..."

  Внесени са, но няма да има кой да ги гласува........

 34. 34 Профил на petrova835
  petrova835
  Рейтинг: 402 Неутрално

  БСП крещи:
  1. Решили сме да фалираме КТБ и състоянието на банката няма значение
  2. Минаваме метър и забравяме за олигофренията си по време на предизвиканата банкова криза
  3. Понеже сме смотаняци това ни освобождава от отговорността да излезем с градивно предложение за оздравяване на банката - ще протакаме докато времето я довърши
  4. Отчаяни сме и искаме на всяка цена да си купим гласове с популизъм

 35. 35 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#33] от "ultra_61":

  Значи не са внесени изменения, а предложения за изменения, което е доста различно.

 36. 36 Профил на reniab
  reniab
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#7] от "Делян (delian) Делчев":

  За коя Директива става дума?
  Т. е изплащане става само при наличие на банков надзор, който нямаме?
  Намерих Директива 2009/14/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 11 март 2009 година за изменение на Директива 94/19/ЕО относно схемите за гарантиране на депозити по отношение на гарантирания размер и срока за изплащане (1)
  Обаче не ми е ясно, дали това се отнася за банки във всички европейски държави или за тези, които имат банков надзор?
  Аз разбирам, че това се отнася не само за банки в ликвидация, но и за тези, се намиращи в ликвидна криза
  Article 1
  Amendments to Directive 94/19/EC
  Directive 94/19/EC is hereby amended as follows:
  1. in Article 1(3)(i), the second paragraph shall be replaced by
  the following:
  ‘The competent authorities shall make that determination as
  soon as possible and in any event no later than five working
  days after first becoming satisfied that a credit institution has
  failed to repay deposits which are due and payable; or’;


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK