Местан: Явно е настъпило време разделно (видео)

Местан: Явно е настъпило време разделно (видео)

© Анелия НиколоваПонеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да бъде и отговорността пред лекарите за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и пред цялото българското общество - за държавния бюджет. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан по повод решението на ГЕРБ да не влиза повече в пленарната зала и да проваля заседанията до края на мандата, заради което няма как да бъде приета окончателно и актуализацията на бюджета.


На 4 август, понеделник, от 14.00 часа (за тогава е гласувано извънредно заседание на Народното събрание) цялата парламентарна група на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува "за" актуализацията на бюджета на НЗОК и респективно "за" актуализацията на бюджета на държавата, защото така разбираме своята политическа последователност и отговорност, заяви той. 


"Тази отговорност, така както я разбира ДПС, си я носим с готовност да подкрепим двата акта. Оттам нататък тези, които било по съображения от съдържателен характер, било заради съображения от тактически характер няма да участват в гласуването или няма да осигурят кворума на Народното събрание, да носят своята отговорност пред лекарите и цялото българско общество", каза още той.

За отношенията с ГЕРБ лидерът на ДПС коментира, че нито едно сътрудничество не е самоцел. Всичко трябва да се прави в името на най-добрия публичен интерес. Абсолютно контрапродуктивно е днес да говорим за каквото и да е сътрудничество. Избирам да говорим за политики, за национални приоритети, добави той. И отбеляза, че тяхното реализиране е твърде тежка задача, непосилна за която и да е – дори и най-силната политическа сила.


Затова е добре и заради конюнктурата на деня, и заради емоциите на деня да не разрушаваме окончателно мостовете помежду си, отправи той препоръка, включително и към БСП. Призивът ми е към всички, но понеже конфронтационният език напоследък, включително и под формата на несръчни възгласи като "Горчиво" се чуват отляво, затова реших да поставя нарочен акцент върху левицата, поясни Местан.


Помолен да коментира, че и ГЕРБ, и БСП се дистанцират от обвързване с ДПС, Лютви Местан заяви: "Питайте ги тях, мисля, че поведението на ДПС е достатъчно ясно, предвидимо, особено от евровота насам." Всички наши действия се разполагат именно в онова, което уж консенсусно определихме като плавен преход към политическа стабилност. Дадохме своя принос и смятам, че сме единствената партия, която остана последователна и вярна на постигнатото съгласие при държавния глава. Оттук нататък поведението на другите партии е въпрос на тяхна отговорност и тяхно решение, обобщи той.


По думите му е жалко, че 42-то Народно събрание завършва със самостоятелни играчи – всеки сам за себе си.


Затова е добре по-трудно да постигаме съгласие, по-трудно да се ангажираме с думи, но когато сме сторили това, да извървим пътя докрай. Инак наистина все повече ще се сещаме за библейското "Вкупом съгрешихме – вкупом непотребни станахме". Нямаме право да съучастваме в процеса на тоталното девалвиране или изхабяване на доверието в политическата система. Това е наша обща отговорност", подчерта Лютви Местан.


Той потвърди, че днес ДПС ще върне веднага неизпълнен мандата за съставяне на правителство. Той определи като странен въпроса дали ще върне на президента Росен Плевнелиев, който вероятно е породен от продуцирани съмнения. А кой и защо ги продуцира е въпрос, на който аз не съм в състояние да отговоря, защото не искам да се занимавам с психоанализи, добави той. Уточни, че е помолил мандатът за съставяне на правителство да не му бъде връчен в понеделник, защото това е денят на религиозния празник Рамазан Байрам и е съвършено естествено да бъда при 84-годишната ми майка.


"Оказа се обаче, че има определени конституционни изисквания, които предполагат този мандат да бъде върнат не по-рано от 7 дни преди двумесечния срок, в който трябва да се разполага указът на президента спрямо датата на провеждане на предсрочни парламентарни избори. Не смятам, че има основание от това чисто формално до степен на непреодолимост основание да се извличат каквито и да са други политически изводи или да се правят политически внушения", посочи Местан.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK