Парламентаризъм зад ограждения

Парламентът остана зад металните заграждения в продължение на 417 дни.

© Юлия Лазарова

Парламентът остана зад металните заграждения в продължение на 417 дни.Отиващото си 42-ро Народно събрание е с най-краткия живот след демократичните промени - 442 дни (до 5 август, когато ще бъде разпуснато с указ на президента), от които 417 оцеля зад метални заграждения, бронирани коли на жандармерията и живи полицейски вериги. Този парламент наруши традициите с отказа на опозицията да участва в ръководството му (само БСП и ДПС излъчиха зам.-председатели на Народното събрание), а в края на управлението мандатоносителят - социалистите, се превърна в опозиция на собствения си кабинет. Своеобразен прецедент стана изненадващото решение на зам.-председателя на Народното събрание Христо Бисеров (ДПС) тихомълком да обяви, че напуска парламента и политиката, а три дни по-късно да бъде обвинен за пране на пари, след което темата се потули.


Кворумът и "златният пръст" на Волен Сидеров


Трудната работа на Народното събрание беше предначертана от конфигурацията на силите след предсрочните избори през май 2013 г. - изравнени 120 депутати за БСП и ДПС и за ГЕРБ и "Атака". Затова и кворумът се оказа най-тежкото изпитание за решилите да управляват без математическо мнозинство БСП и ДПС.
След като лидерът на "Атака" Волен Сидеров осигури кворум на парламентарното заседание за избора на кабинета "Орешарски", ГЕРБ заговори за новата тройна коалиция. Опитите да се избяга от това клеймо останаха без успех.


Изборът на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и последвалите многолюдни граждански протести разклатиха и бездруго крехкото мнозинство в парламента. След отмяната на избора му Пеевски не дойде нито веднъж на работа и така БСП и ДПС можеха да разчитат на максимум 119 депутати.


В последните седмици на парламента празната зала беше обичайна гледка

© Анелия Николова

В последните седмици на парламента празната зала беше обичайна гледка


ГЕРБ обяви, че напуска парламента, а Сидеров декларира, че няма да дойде, докато вътрешният министър Цветлин Йовчев не осигури "нормални условия" за работа на народните избраници. Така се стигна до техниката "контрапротест", който осигуряваше коридор за депутатските автомобили. А Сидеров си намери оправдание да ходи в парламента ту с гумена полицейска палка, ту с огнестрелно оръжие.


В последния месец от мандата хората на Сидеров напуснаха парламента, като част от депутатите му дойдоха само за гласуването на оставката на кабинета "Орешарски" на 24 юли. Това пък развърза ръцете на ГЕРБ за пазарлъци и саботиране на работата на парламента. Финалните гласувания в Народното събрание минаваха по-често с гласовете на ГЕРБ и ДПС, а на Борисов му се налагаше да се изяснява и пред журналисти в кулоарите на парламента, и в социалните мрежи, че "няма и няма и да има коалиция с ДПС".


Пропукване в ГЕРБ, монолитна "Атака" почти до финала


За разлика от предишните две събрания, в които парламентарната група на "Атака" беше разтурена или сведена до санитарния минимум от 10 депутати, в този мандат групата на Сидеров останата монолитна почти до финала. Само преди седмица Димитър Аврамов обяви, че напуска групата на Сидеров и се присъединява към "България без цензура" на Николай Бареков.


Волен Сидеров в типичния си агресивен стил

© Дневник

Волен Сидеров в типичния си агресивен стил


В опозиция ГЕРБ обаче се пропука - дали заради отпадането от власт или под външен натиск и изкушение. Първият напуснал беше Георги Марков от Свищов (Великотърновски избирателен район) - в началото на декември 2013 г. Той обясни решението си с недоволство от действията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и от вземането на решенията в партията "от министрите, които не знаят как се прави предизборна кампания".


Седмица по-късно го последва Светлин Танчев, за да завие към Николай Бареков и "България без цензура" след това. В "групата" на депутатите на Бареков се причислиха синът на ботевградския кмет и втори мандат депутат от ГЕРБ Даниел Георгиев, както и земеделецът Румен Йончев, който стана народен представител от т.нар. гражданска квота в листите на БСП.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който макар и не за първи път избран за депутат, прие да е народен представител. Той идваше в парламента всяка сутрин - често преди 8 ч., а минути след 9 ч. напускаше пленарната зала, отговаряше на репортерски въпроси пред стаята си и още преди 10 ч. си тръгваше.

© Георги Кожухаров

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който макар и не за първи път избран за депутат, прие да е народен представител. Той идваше в парламента всяка сутрин - често преди 8 ч., а минути след 9 ч. напускаше пленарната зала, отговаряше на репортерски въпроси пред стаята си и още преди 10 ч. си тръгваше.


Сред отцепилите се от ГЕРБ беше и шефът на Националната агенция за приходите по времето на кабинета "Борисов" - Красимир Стефанов. Той остана за половин година "независим" депутат, без да дойде нито веднъж в парламента, а след това напусна и Народното събрание. Изненадващо решение да излезе от Народното събрание направи и бившият зам.-министър на финансите в кабинета "Борисов" - Владислав Горанов. Той остана икономически експерт на партията, участва в разговорите за решаване на ситуацията в банковия сектор.


Резилът


Ако има нещо по-скандално от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което все пак е решение на управляващите, то това е т. нар. мораториум върху продажбата на земеделска земя да чужденци до 2020 г. Подведени по всеобщата лудост и популизъм (по Бойко Борисов), ГЕРБ, "Атака" и БСП приеха едно на практика неработещо решение с нищожна правна стойност, противоречащо на Конституцията и на Договора за присъединяване на България към ЕС.


Тогава най-европейски постъпи ДПС, която гласува "против". Заедно с депутати от левицата сезираха Конституционния съд и той отмени мораториума. "Това е юридически абсолютно несъстоятелно решение, но политически е доста показателно и симптоматично за реалната същност на политическите сили, които днес участват в управлението на държавата под една или друга форма. Този казус показа, че единствената евроатлантически ориентирана партия е останала ДПС", коментира тогава Четин Казак, който по-късно оглави правната комисия.


Изборният кодекс - прах в очите


В разгара на протестите, за да оправдаят оставането си на власт, управляващите хвърлиха прах в очите на гражданите с обещания за нов Изборен кодекс. Оратор по темата и автор на кодекса беше зам.-председателят на парламента Мая Манолова (БСП), по чиято идея в този парламент беше създадена и комисия за взаимодействие с гражданите. В тази комисия обаче участваха протестиращите през февруари 2013 г. преди оставката на кабинета "Борисов", техни бяха и исканията за повече мажоритарност в изборните правила.


Същите "граждани" се включиха и в многобройните, но безплодни дискусии по новия Изборен кодекс. Подготовката му отне половин година, споровете между партиите се проточиха още близо три месеца и крайна сметка правилата бяха приети в края на февруари тази година, не се отличаваха особено от кодекса "Фидосова". Основната разлика е, че се въведе гласуване с преференция за местните и парламентарните избори, а тази за евровота сработи, както се видя на 25 май с казуса 15/15.


Нов закон за наши хора


И този парламент на изневери на традицията да променя или приема изцяло нови закони само за да смени състава на един или друг регулатор. Така стана с новия закон за Сметната палата, с който членовете бяха разпределени по формулата 4:4:2 за БСП, ДПС и "Атака" и беше сменен дългогодишният председател на одитната институция Валери Димитров с Лидия Руменова. С промяна на философията и структурата на палатата беше подменен и целият й състав.


С нов закон за МВР пък правителството бетонира за пет години напред главния секретар на министерството Светослав Лазаров. И даде основание на министъра за назначения в последния момент без провеждане на конкурси.


Творчеството на Пеевски


Единствената законодателна инициатива на постоянно отсъстващия депутат от ДПС Делян Пеевски - т.нар. закон, ограничаващ офшорките, успя да просъществува едва половин година, след която другият му съавтор - Йордан Цонев, поиска да го смекчи. 


Депутатът от ДПС Делян Пеевски беше редовен в първите три седмици на парламента, но след злополучния му избор за шеф на ДАНС спря да идва на работа в Народното събрание. Колегата му Йордан Цонев го оправда, че работата на народния представител не е само в централната сграда на парламента, а в избирателния район и в бившия Партиен дом.

© Юлия Лазарова

Депутатът от ДПС Делян Пеевски беше редовен в първите три седмици на парламента, но след злополучния му избор за шеф на ДАНС спря да идва на работа в Народното събрание. Колегата му Йордан Цонев го оправда, че работата на народния представител не е само в централната сграда на парламента, а в избирателния район и в бившия Партиен дом.


Законът за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици, въведе забрана за участие в 28 дейности за компании, регистрирани в офшорни зони. Между тях са забрана за получаване на концесия, участие в приватизация, собственост в  професионалните спортни клубове, в мобилните оператори, в енергийните и водните компании, медии, социологическите агенции, банки и пенсионно-осигурителни дружества. Законът беше мотивиран с нуждата да се изясни кои са действителните собственици на офшорните компании, участващи в най-привлекателните сфери от икономиката на страната, но се оказа, че допуска сделката за продажбата на "Булгартабак" на неназовано физическо лице, както и обявяването за инвеститор клас А на компанията, която иска да строи ваканционно селище в местността Карадере.


Този парламент приключва мандата си и с рекордно нисък рейтинг. Според данните на "Алфа Рисърч" от април доверието в Народното събрание е с критично ниво от 8% срещу 63% недоверие. Отношението към работата на председателя на парламента Михаил Миков е 17%, но негативните оценки продължават да доминират (53%). По данните на "Галъп" доверието в парламента през юли спада до нива, сравними с тези от втората половина на управлението на тройната коалиция. Доверие в Народното събрание имат само 12% от анкетираните, а недоверие изразяват 78%.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Да опазиш народните избраници от избирателите им си е сериозно постижение, как не се сети Йофчеф да си го отбележи !!! На следващите обаче ще им е нужно нещо по-сериозно, щото, както се канят да ударят тока, тези решетки нЕма да са им достатъчни да ги опазят от любовта на матряла.

 2. 2 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Оградата покрай НС е доказателство, че има нещо нелигитимно в тази институция, има страх от суверена, гласоподавателя. Уж институцията е избрана от народа, а пълни гащи от близостта с него. Просто не се сещам за европейска държава, в която парламентът да е охраняван по този начин, с подобни железарии.
  Проблемът е в Конституцията, която позволява "нелегитимен избор"

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Главен виновник за провалената година и за трудните дебати в 42-то НС имаха БСП и по-точно авангардната група начело с Мая.Манолова не можа да намери диалог с Борисов, а на инат не се работи.
  Пеевски си беше отделен случай и тепърва ще се развиват нещата около него.
  Жалко Мая,БСП бяха ти дали всичко,не оправда доверието.

 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  На белият автобус му е сменено стъклото, почистен е и чака.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2867 Весело

  Както и да го гледаме - това Н С стартира незабравима "реформа" - през цялото време работиха зад металните огради!
  Незабравимо!

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  [quote#0:"статията"]...мораториум върху продажбата на земеделска земя да чужденци до 2020 г.[/quote]

  А как тогава министерството на земеделието успяло да продаде евтино земя за Южен поток?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#6:"Храбър"]А как тогава министерството на земеделието успяло да продаде евтино земя за Южен поток?[/quote]

  С неземна наглост!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 8. 8 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Сега е време за въпроса "защо" - защо все пак управлява това правителство и парламент при негативите за бъдещето на трите партии, до които то ще доведе? За повечето от нас е ясно - за да служи на Москва /южен поток/, да се откраднат 3-4 млрд., да се вкарат в държавния апарат верни другари и петоколонници. Но мисля, че има и за нас голяма полза - да разберем. че има смисъл и трябва да гласуваме и че само с нашите гласове може да има парламент и правителство, които постепенно да демонтират мафиотската държава на прехода.

 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  За това Народно събрание има само едно определение - превратаджийско. То имаше нулева легитимност и затова му трябваха огражденията и пазвантите.

 10. 10 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Прилича на кочина, свинарник или кошара с тея огради

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 11. 11 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 393 Неутрално

  "След отмяната на избора му Пеевски не дойде нито веднъж на работа" - култово. Къде другаде може да се случи това, освен в БГ парламента?!

  За оградите нямам думи. Станах за смях пред неколцина мои гости от чужбина, когато ги разхождам напред назад.

  Бойко е зависим
 12. 12 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Така се пазят хората с мръсни съвести. Почтенният човек няма нужда от огради и пазванти.

 13. 13 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Една от най срамните страници в политическата история на България. Тия са сравними само с ония, пожелали България да стане част от СССР. А, те били същите!!!

  chavo64
 14. 14 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Най-лошото е, че не бе свалено пряко от опозиция, а от вътрешни уговорки на Четворната коалиция. И още по-лошо - не беше свалено от гражданите.
  Ако сега ГЕРБ се изгаврят и направят коалиция с ДПС, мисля, че това вече ще доведе до някакво по-силно гражданско общество...

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 15. 15 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 564 Разстроено

  "Делян Пеевски беше редовен в първите три седмици на парламента, но след злополучния му избор за шеф на ДАНС спря да идва на работа в Народното събрание."

  Че защо да ходи на работа ? Каква работа?

 16. 16 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Весело

  Друго ако не, със сигурност не ни е скучно с нашите политикани.
  Я си представете изведнъж всичко да тръгне както трябва, и да речем нравите да са като във шведският парламент.
  Скукааааа, скукаааааа.
  А сега всеки ден нови "върхове и достижения", които ни поднасят родните политикани. Е, солено ни излиза тази "веселба", ще кажете, но кеф цена няма нали ?!?!

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Най - гьонсуратското и нагло правителство след това на Жан Виденов а той поне си беше партиец а тези не знаят какво приказват един път били експертно друг път били програмно но със сигурност са най - ограбното правителство.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Най-лошото е,че тези депутати /всичките/ са с много нисък интелектуален капацитет в сравнение със средния българин.Кой ще ги уважава и ще им има доверие,освен група маргинали?

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  До коментар [#2] от "historama":

  Не в самата институция, а в тези избраници, които трябваше да я представляват и дотам се престараха в представянето и, че поне в очите на управляващите и най-експертното правителство, единствения вариант да влизат и излизат от НС, беше като оградят половината от два площада - едно достойно за "експерта" Йовчев решение.
  Виждате, че пъдарското е живо в него, той тръгна да огражда и България, използвайки ситуацията да реализира и някоя и друга партийна далаверка - бизнеса също иска подкрепа.

 20. 20 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Аз лично винаги ще помня годината на 42-рото НС с огромния срам, който ме обзе, че съм се родил и живея в България.

 21. 21 Профил на BG от Тук!!
  BG от Тук!!
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ОГРАЖДЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Ами така става когато всичко се прави на принципа-Я не сакам на мене да ми е добре,сакам на Вуте да му е зле.Така става когато се забравя,че депутатите трябва да работят за подобряване и за жизнения стандарт на народа си,а не само на своя.Така става когато задкулисието заедно с безпринципността,лъжата,егото,алчността вземат връх над политиката за проспиритет на България и по добър живот на хората.Надявам се,че повече няма като коне с капаци да търпим политиците независимо за кого сме гласували и ще им казваме от какво сме недоволни чрез гражданските движения и дано този път,следващите управляващи разберат,че единствено важно за тях е повишаване благосъстоянието на народа.Личните им разпри не интересуват хората.

 23. 23 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  И аз ви питам, господа избиратели, в коя страна комунистите не са диваци и варвари?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#23] от "Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!":

  А най-големи в ГЕРБ.

 25. 25 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 484 Неутрално

  А онова нещо станишев, искало да става премиер и да довършва мандата...направо не е за вярване...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 26. 26 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  Като гледам снимката.....един "дувар" и няколко зли кучета много ще тичат на сградата...

 27. 27 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1457 Гневно

  При това Народно събрание парламентаризмът стигна дъното.
  Срам.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 28. 28 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ясен, точен и конкретен анализ. Добре написано.
  Не знаех, че шестима от ГЕРБ са ги напуснали. Това са 6% и 70 хиляди гласове.

 29. 29 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Всяка една партия е виновна.
  Парламент идва от parle - говоря. ГЕРБ дори не искаха да влизат, камо ли да говорят.
  А оградата, е обида за народа.

 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6676 Неутрално

  Това говори колко драго ни е да ги гледаме и депутати и правителство . Да се измитат по скоро ,че са срам за България.

 31. 31 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Това се случи след костинбродския държавен преврат !
  А неговата /една от/ изпълнителка стана зам-председател на /все пак/ парламента ... това е една от най-големите ОБИДИ към българина !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 32. 32 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Демокрация по комунистически - това предлагам за заглавие на статията...

 33. 33 Профил на today
  today
  Рейтинг: 745 Неутрално

  А кога ще се спазва правилото ако служителя не се яви на работа 3 дни без уважителна причина, да бъде уволняван дисциплинарно? Какви са тия депутати, ходят когато си искат на работа?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 34. 34 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Ами заграден ще е тав.Шишрски, как няма да е заграден - Русия далеко, Бог високо, няма кой да помага, освен нашенските задунайци. Товаришч шишарски беше пътник още от самото начало на пуча. Беше заложил на куцо куче в гонката и не си беше сверил часовника "Пальот" с европейско време.
  Българо-съветската дружба, с лек натиск от страна на съветското пасольство в София, му коства поста и будушчето.

 35. 35 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Надявам се ,че едно от първите неща, които ще направи служебното правителство е да премахне тези огради около парламента.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK