Борисов и днес е на позицията, че ГЕРБ няма да влезе за актуализацията на бюджета

Борисов и днес е на позицията, че ГЕРБ няма да влезе за актуализацията на бюджета

© Анелия НиколоваЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и днес остава на позицията, че неговата партия няма да влезе в парламента, за да гласува актуализацията на бюджета. Вчера Борисов обяви, че партията му няма да участва в работата на парламента в оставащите дни.


Вчера пленарното заседание беше провалено заради отсъствието на депутатите от ГЕРБ. В кулоарите Борисов обяви, че няма да позволи в последните три дни управляващите да се възползват от "опорните си точки" и да обявяват "коалиция КТБ – ГЕРБ и ДПС".


Лидерът на ГЕРБ присъстваше на кръгла маса "Управленската програма на ПП ГЕРБ в областта на вътрешната сигурност за периода 2014-2018 г. В залата са представители на комисията по досиетата, депутати и дипломати.
Пред тях Борисов заяви, че актуализацията на бюджета може да бъде гласувана с кворума, с който е гласуван законът за МВР и законът за Сметната палата. По думите му "само трябва да си викнат "Атака" и ще могат да гласуват промяната". Борисов каза още, че няма да позволи БСП да му вика "горчиво" в парламента.


"Новите опорни точки са, че ГЕРБ не иска да отиде в залата да гласува актуализацията, но кворумът те си го имат и когато гфласуваха закона за МВР, такава опорна точка нямаше", заяви Борисов.


"Само че те решиха да ни викат "Горчиво" в парламента, след като се целуваха с ДПС цяла година. В края на краищата проявих максимално държавническо търпение, за да убедим, че роднините на Илияна Йотова предлагат актуализация – поне нея да гласуват. Те решиха да си играят игрички – нека да си ги играят, те си имат кворум – кворумът, който беше за Закона за МВР, Закона за Сметната палата, имат си го – между БСП, ДПС и "Атака". В понеделник да се съберат и да си актуализират бюджета", заяви Борисов.


А къде беше Местан?


По повод изказването на лидера на ДПС Лютви Местан, че темата за актуализацията на бюджета трябва да се разглежда презинтересите на лекарите и пациентите, Борисов попита: "С цялото ми уважение към господин Местан, къде беше той, когато гласуваха закона за МВР и за Сметната палата".


"Той трябваще да го призове това още в понеделник. Или да направи това, когато гласуваха закона за МВР. Тогава казах, че ще съжаляват за този закон. Как тогава се събраха  и станаха на крака и ръкопляскаха", заяви Борисов.


Лидерът на ГЕРБ на няколко пъти повтори, че ДПС се държи най-отговорно и уточни, че го казва със съжаление. След изказването му Борисов излезе, но се ядоса бързо на журналистическите въпроси и по-специално на питането дали личната му обида е по-важна от държавните дела.


"Защо вие не отидохте сега при Станишев и Миков и не кажете, негодници такива, поставихте държавата, и пациентите, и хората да мрат септември. Защо не отидохте при тях, а сте дошли при мен? Защото когато им казах: Вие тази тройна коалиция, която си гласувате, без да сте спечелили изборите, ще си понесете всичките пасиви. Как гласуваха закона за МВР? Да си викнат "Атака" и да си гласуват", заяви Борисов и си тръгна.  


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK