България е засилила отношенията си с ЕС и света за последната година, отчете Вигенин

Кристиан Вигенин

© © European Parliament - Audiovisual Unit]

Кристиан ВигенинПрез изминалата година успяхме да поддържаме важен стратегически баланс в отношенията на България с външния свят, заяви министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин на пресконференция, на която отчете дейността на Министерството на външните работи в рамките на мандата му.


По думите на Вигенин през изминалата година външната политика на България е била стабилна и предсказуема въпреки сложната вътрешнополитическа среда. Това до голяма степен се е дължало на максималната приемственост в министерството, както и на определените още в началото на мандата приоритети и движението по тях, "без да има хаотичност в действията".


Кристиан Вигенин заяви, че е положил сериозни усилия да преодолее един от дефицитите в българската външна политика, които е заварил - нуждата от засилване на отношенията със страните от ЕС и останалия свят. Той обясни, че за кратко време са били реализирани много посещения в държавите членки. "Отношенията със САЩ също се развиваха възходящо", отбеляза той и допълни, че активният контакт по темата с визовия режим трябва да продължи.
"Независимо от сложната международна среда успяхме да запазим каналите за комуникация с Руската федерация", заяви външният министър, като обясни, че посещението на руския му колега Сергей Лавров в София в началото на месеца е било важна част от диалога между ЕС и Русия, а не само от отношенията между Русия и България.


Той оцени положително засилената динамиката в отношенията с Китай и Виетнам. "Това бе част от усилията на правителството за разширяване на контактите със страните с висок икономически растеж", коментира Кристиан Вигенин. Като цяло той отчете като успех разширяването на ангажиментите на дипломатическите представителства в сферата на икономиката.


По темата за "Южен поток" той припомни, че е посетил всички страни по трасето на газопровода, като подчерта, че всички участнички в проекта държат на него, защото той е важен за енергийната сигурност. Вигенин все пак отбеляза, че държавите членки трябва да го реализират, само ако той е в съответствие с правилата на ЕС. По думите му за решаването на проблема е нужда добра воля от Европейската комисия и Русия и газопроводът не трябва да е жертва на кризата в Украйна.


Външният министър подчерта, че именно кризата в Украйна е било едно от поредица от събития, които не са били предвидени, но са доминирали в голяма степен работата на Министерството на външните работи. Според него в рамките на тази криза е била важна ролята на НАТО и България е преоткрила значението на своето членство в алианса.


По думите му за пръв път по време на неговия мандат се е засилил професионализмът и прозрачността при взимането на решения в министерството и се е провела открита и ясна атестация за повишаване в ранг на служителите. По същия начин се е случила и ротация, "а извършването на обратна ротация реши проблема със служителите, които, връщайки се от задграничен мандат, е трябвало да чакат с месеци, за да бъдат назначени в централното управление", коментира той.


Като успех на българската дипломация министър Вигенин посочи преизбирането на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО. Той подчерта, че това е резултат от усилията на три последователни правителства. "Важно е този стил на работа да бъде запазен", посочи външният министър, изразявайки своята увереност в сериозните шансове за избирането на Бокова за генерален секретар на ООН, ако продължи тази последователност.


"Запазих добрия диалог и сътрудничество с президента Росен Плевнелиев", отбеляза външният министър в оставка и допълни, че разбирателството между институциите дава възможност на България да говори с един глас.


Той потвърди, че премиерът Пламен Орешарски все още не е подписал заповедта за назначаването на началника на кабинета му Росен Руфев за генерален консул в Милано, като обясни, че това назначение не е било спешно и вярва, че то ще се случи до средата на август. Вигенин обясни, че Италия е важен партньор на България, в момента страната е и председател на Съвета на ЕС, а и освен това в Милано ще се проведе Експо 2015, което налага дипломатическо присъствие от България там. Той заяви, че през целия период е работил добре с премиера Орешарски и не е имал с него никакви противоречия.


"Нямаме основание да считаме, че сме направили съществени пропуски. Излизам от министерството с чувството за изпълнен дълг към държавата", заяви още Кристиан Вигенин.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  ..."Независимо от сложната международно среда успяхме да запазим каналите за комуникация с Руската федерация"…

  Знаем. Гълъби, телеграф, късовълнови предаватели, чемодани… Апропо, днес Вигенин е на "всеки километър". Това е поредната "новина" с негово участие.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на 2last
  2last
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Товачка полудя, премиерът на Италия си отмени срещата от засилените връзки! Като видя, че Орешарски се къса да ходи във Виетнам, Китай и т.н. го хвана страх да не го обиди!

  Сега разбирате, че не може един крадлив цига*ин да се представя за честен и голям политик, като Стамболов." - Никола Филчев
 5. 5 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Така сме ги засилили, че никой не искаше да се среща с представители на този кабинет. Не знам да е имало по-изолирано правителство до момента.

 6. 6 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  В интерес на истината, чест прави на Вигенин, че отиде в Киев по време на революцията. За член на БСП това е равносилно на яденето на свинско за някой мюсюлманин...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 7. 7 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 494 Весело

  Определено не живее в нашето време и на нашето място!

 8. 8 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  нуждата от засилване на отношенията със страните от ЕС и останалия свят. Той обясни, че за кратко време са били реализирани много посещения в държавите членки.

  Я па тоя. Отново паралелна реалност.

 9. 9 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Любопитно

  "Кристиан Вигенин заяви, че е положил сериозни усилия да преодолее един от дефицитите в българската външна политика, които е заварил - нуждата от засилване на отношенията със страните от ЕС и останалия свят."

  Защо това ми звучи като да не е вярно? /Имам предвид втората половина на изречението - "нуждата от ..."/.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 10. 10 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Мястото на България винаги е било към Европа а не към тъмна Азия, и не го забравяйте г-н бивш министър! Ето, така коментара ми сигурно е по приветлив за модератора.

 11. 11 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Душичка. Винаги като го мерна ме полазва грозната картинка на вкопчените в любовна хватка Серж (по чорапи) и Вигенин..... Бър-р-ррррр....

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Вай, завалията, както би казал доскорошният коалиционен партньор. Връщаме се към глуповатия виц "Той ходи с нея, ама тя не знае".

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 447 Неутрално

  [quote#6:"nv"]

  В интерес на истината, чест прави на Вигенин, че отиде в Киев по време на революцията. За член на БСП това е равносилно на яденето на свинско за някой мюсюлманин..[/quote]

  Хард кор електоратът им го изтълкува точно така, всъщност.

 14. 14 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Г-жа Колева, моля, четете си текстовете, преди да ги публикувате. Наличието на повече от 1 грешка, било то и техническа, говори за немърливост.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Виетнам е много важен,там беше Мишо Миков...

 17. 17 Профил на Адриана Димова
  Адриана Димова
  Рейтинг: 754 Гневно

  "България е засилила отношенията си с ЕС и света за последната година, отчете Вигенин"

  Що за заглавие, Боже мой!??
  Къде ги е "засилила"? По наклонената плоскост ли?
  За грешките в текста... ще пропусна, за да не се ядосам!

  Не причинявай другиму това, което не искаш да се случи с теб!
 18. 18 Профил на today
  today
  Рейтинг: 991 Неутрално

  България пак изпадна в международна изолация, а тоя разправя, че били засилили отношенията.
  Пацо го канеха по международни срещи от кумова срама, изключвам дето го викаха в Москва да му дават нареждания.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  Подобни изказвания съм склонен да коментирам само в немодериран форум.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 488 Весело

  Значи,мног ще внимавам сега какво ще напиша,за да не ме накажат пак,хахахах! :
  Всичките все отлични оценки си пишете,а ние,хората-май от калта не можем да се измъкнем?! Защо не мога да си обясня как все така се получава с БСП???

  Дневник-токсичният сайт
 21. 21 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Фоставка, комсомолец

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 22. 22 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Това сарказъм ли е от страна на бившето МВнР? Ако унизителното посещение на американските сенатори, вследствие на унизителното кланяне пред Златната орда, е засилване на отношенията със света?! Какво ли щяха да казват, ако за тази 1 година бяха докарали сносни инвестиции или някоя наистина изгодна сделка. Визите ги зарежете докато е бедна България няма да отпаднат..Само за Нова Зеландия са отпаднали, но ни е много далече затова май..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 23. 23 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 488 Неутрално
  [quote#14:"Mark Twain"]1416:0531 юли, 2014
  Отговор
  Г-жа Колева, моля, четете си текстовете, преди да ги публикувате. Наличието на повече от 1 грешка, било то и техническа, говори за н[/quote]
  Пише се немАрливост,извинете! Правим грешки понякога.

  Дневник-токсичният сайт
 24. 24 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Китай + Виетнам + Руската федерация = света.

  Добре е с географията експертният външен министър.

  А иначе, явно смята, че още има шансове за еврокомисар, щом непрестанно се подвизава из медиите.

 25. 25 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#23] от "kashpirovska":

  Всъщност има и нетехническа грешка в текста, поне аз една хванах. Журналистите /особено в издания с претенции за сериозност и такива с доста високо ниво на съответния форум/ са задължени да пишат грамотно, с минимално грешки, за разлика от нас, списващи по форумите. А практиката да не се четат текстове за проверка, както и да не се използва коректор на правописа, в Дневник е обичайна.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 26. 26 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#25] от "doneva_a":Напълно съм съгласна! И обърканият словоред ме дразни;и заглавията с въпросителни накрая;и двусмислените изрази,да не говорим за батака с пълния член!
  И трябва да има опция във форума за редактиране на коментари,предлагам и да се въведат настроения като саркастично,отчаяно,ехидно....,така мисля.

  Дневник-токсичният сайт
 27. 27 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1203 Весело

  31 юли не е 1-ви април.И календара объркахте експерти с експерти.

 28. 28 Профил на loreth
  loreth
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Засилила ги е... по нанадолнището...

 29. 29 Профил на violetyr
  violetyr
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До 14-Mark Twain:
  "Наличието на повече от 1 грешка, било то и техническа, говори за немърливост."

  Само да ви кажа, че "немърливост" не се пише с Ъ, а с А - немАрливост".
  Поздрави!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на wulkan
  wulkan
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Изглежда действително слабо се познава работата и практиките на правителствата предшестващи всяко следващо. Поради тази работа се получава интересен парадокс: като направи две - три неща и всеки министър си мисли, че засилил работата в някакво направление. Че чак се изпотил. Уж засилили, а нещата не вървят. Всеки като засилваше по малко за 25 години досега трябваше скорост да сме набрали. Обаче не. Имам чувството, че изкопават докладите на прежде управляващите и само сменят датите и някоя по-значима фраза към днешна дата. Като комсомолски отчет. От година на година все едно и също. Само номерата на историческите пленуми и конгреси на БКП се сменяха. Голяма резултатност, а страната на никъде.

 32. 32 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Как бе пед.ал?
  Като затворихте посолства вдьржави от ЕС?
  Пример - прибалтийскте дьржави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK