Във Врачанско е открит мъртъв млад мъж, обявен за издирване след пороя, дъждовете продължават

Снимката е архивна

© Спас Спасов

Снимката е архивнаИзчезналият 25-годишен мъж, който беше обявен за издирване след снощния порой, е намерен мъртъв. Това каза кметът на Враца инж. Николай Иванов пред Би Ти Ви. Тази сутрин от община Враца съобщиха, че в село Тишевица се издирва 25-годишен мъж след поройните дъждове. По думите на кмета обаче по първоначална информация, има следи от насилие по тялото на мъжа и възможно причина за смъртта му да не са последиците от пороя.


"Няма нужда от обявяване на бедствено положение. Всичко, което се прави е да се осигури здравето и живота на хора, които евентуално могат да бъдат защитени. Следят се нивата на язовирите и реките", допълни още кметът на Враца.


Той обясни, че градът е в ситуация на продължаващ силен валеж. В момента преценката е, че няма нужда от обявяване на бедствено положение, следят се нивата на водоемите и екипите. Всички аварийни групи са по местата си, допълни Иванов.
"Всички екипи на "Пожарна безопасност", "Гражданска защита" и общината работят по отводняване, осигуряване на достъп до залети къщи и дворове, за да сме сигурни, че няма пострадали. При първоначалният силен дъжд всички улици бяха наводнени, подлезите също, но бяха отводнени в последствие", каза още той.


Главен инспектор Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център в дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщи, че най-тежка след поройните дъждове е ситуацията в София област, Враца, Монтана, Видин и област Пловдив, предаде "Фокус". Продължава работата по спасяване оказване на помощ на населението във връзка с падналите дъждове и повишеното ниво на реките, обясни той.


Само за последното денонощие екипи на пожарната са отреагирали на над 190 сигнала, от които 53 са пожарите, а 123 са аварийно-спасителните дейности, допълни Бързилов. Той уточни, че в София са били отработени около 50 сигнала за отводнявания.


В София-област най-тежка е обстановката в село Батулия, където е откъснат мостът и така населеното място и село Ябланица са откъснати и няма възможност да се стигне до тях, каза още главният инспектор. Той допълни, че по-тежка е обстановката в момента и в Етрополе, а в Рибарица има доста нанесени поражение от дъждовете.


Бързилов каза още, че частично е затрупан главния път София-Своге, на места има паднала скална маса, затруднено е движението през цялото Искърско дефиле. Той допълни, че се следат нивата на реките Арчар, Осъм и Огоста, въведени за плановете за извънредни ситуации.


Да не се предприемат пътувания през Искърското дефиле, защото всеки един момент може да се свлече земна маса. Снощи след поредния пороен дъжд са се свлекли скалите, каза пред БНР кметът на община Своге Георги Петков.


"Тази сутрин сме обявили бедстващо положение в 12 от селата на община Своге. Положението е тежко, има отнесени водопроводи, пътища, мостове. Щабът по бедствия се събира в 8:00 часа, поддържаме връзка с кметовете непрекъснато", каза още той.


Сложна е обстановката в област Видин вследствие на валежите, но не е критична, каза Стилян Пешев, началник сектор "Планиране, превантивна дейност и котнрол" в РДПБЗН-Видин. Порез нощта чрез телефон 112 са постъпили около 60 сигнала за отводняване на частни дворове и приземни етажи на къщи. Екипите на РДПБЗН-Видин са се отзовали и на повиквания за хора, които са се намирали в помещения в частни домове, които е имало опасност да бъдат залети от внезапно придошли води.


Четирима души са евакуирани в град Димово. Самото отводняване ще се извърши след спиране на дъждовете. Създава се организация максимален брой екипи да бъдат изпратени на място, за да може бързо да бъдат отводнени всички помещения. Към момента това е невъзможно, защото дъждът продължава да вали и нашите действия биха били безрезултатни, каза Стилян Пешев.


Най-засегнати от валежите са Софийска област и Врачански регион, съобщиха от пресцентъра на МВР. През нощта е имало няколко сигнала за наводнени къщи в село Нивянин и Хайредин, Врачанско. Обстановката се нормализира.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK