Плевнелиев: Брюксел е предупредил БНБ, че случаят КТБ може да стане европейски проблем (допълнена)

Консултации при президента Росен Плевнелиев

© Георги Кожухаров

Консултации при президента Росен ПлевнелиевЕврокомисията вече е информирала БНБ, че следи много внимателно ситуацията с КТБ и дали българските власти действат така, че да бъдат изплатени на гражданите дължимите им по закон суми. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев по време на консултациите с политическите сили, представени в Народното събрание и Европейския парламент по повод актуализацията на бюджета за 2014 г.


Брюксел е предупредил, че ако България не вземе мерки, това означава проблем не само за тази банка, но и европейски проблем, съобщи държавният глава.


"Очакваме към 15 октомври БНБ да каже ясно по кой вариант тръгваме. Вариант 1 - ликвидация, вариант 2 - оздравяване. Законът е ясен. Нов закон няма да има и аз мисля, че това беше едно правилно решение, което вие взехте. Но какво правим тогава, когато на 15 октомври е възможно да стане ясно, че няма възможност да се оздрави. Ние си пожелаваме оздравяване на тази банка, искаме. Но, ако дупката е прекалено голяма, което е възможен сценарий, трябва да има вариант ликвидация. Двадесет дни по-късно ние трябва да започнем да покриваме на българските граждани до 100 хил. евро - обещаните и гарантирани влогове. Категорично искам да заявя, че много от вас, както и синдикалните и работодателски организации, категорично се противопоставиха за изплащане на сумите над 100 хил. евро и това няма как да се случи", каза Плевнелиев.
"Затова вярвам, че предвиждането на мерки и съответно ресурс, за да можем всички да поемем възможни рискове, да спим спокойно, да спазим европейските директиви и правила, е важно, за да може България да покаже, че е един отговорен и достоен член на Европейския съюз и най-вече към българските данъкоплатци, които трябва да бъдат спокойни. Знаете, че стотици хиляди обикновени, честни данъкоплатци, имат сметки в тази банка, както и много предприятия и фирми", каза Плевнелиев и призова  партиите да подкрепят актуализация на бюджета и да дадат възможност служебното правителство да може да тегли заем. 


Той посочи, че е необходимо да бъдат гарантирани задълженията към общините - около 305 млн. лв., към строителните компании по европроекти - около 1 млрд. лв.  


"Не се радвам, че трябва да назнача второ правителство, но моля ви, помогнете, не връзвайте ръцете на служебното правителство. Моля, подкрепете този подход, иначе служебното правителство няма да помага, а ще спира, няма да плаща, а ще реже", каза Плевнелиев.  


Той оспори твърденията на левицата, че корекция в бюджета е "празен чек" за служебното правителство. "Да се даде възможност за заем го виждам като всичко друго, но не като празен чек - при необходимост и с последваща ратификация - празен чек ли е подпис на договор с ЕК, ЕЦБ, МВФ или ЕБВР? Това не е празен чек, гарантирам ви пълна прозрачност", каза президентът.  


Държавният глава изрази надежда, че предизборната кампания ще е позитивна и ще даде решения на наболелите проблеми, някои от които обаче не чакат. 


Плевнелиев апелира към представителите на политическите сили да оставят партийните опорни точки и да се обърнат към истината за бюджета и икономиката и да се обърнат към опорните точки на народа. 


"Искам предварително да заявя, че вярвам, че е важно народът да чуе и разбере какви са аргументите на всеки от вас, за да може след това съзнателно взетото решение да се знае и кой носи отговорността", каза президентът и призова за съгласие. 


Той призова участниците в консултациите с писма от Камарата на строителите, БЛС, Националната пациентска организация, 37 самоорганизирали се общини, които призовават към консенсус. По-рано днес работодателските и синдикалните организации също призоваха за подкрепа на общините и актуализация на бюджета на НЗОК.


Апелирам на днешните дебати да използваме последната възможност, за да вземем отговорно решение не в интерес на една или друга партия и краткосрочното отиграване на предизборни ситуации. Българските пациенти, българските общини, българските достойни строители не бива да бъдат обект на партийно боричкане. Убеден съм, че един коректен прочит на цифрите и фактите в държавата към момента ще помогне да вземем най-доброто решение, каза Плевнелиев.


Той се аргументира с официалните данни за дефицита, който към 3, юли е 1.3 млрд. лв. при 1.4 млрд. лв., планирани за цялата година. На общините не са платени 305 млн. лв., на строителите - 1 млрд. лв., В същото време  имаме драстично неизпълнение на приходите - с 240 млн. лв. повече, отколкото преди година при планирани 2 млрд. лв. Националната здравноосигурителна каса очаква над 300 млн. лв. Освен това България може да загуби и част от еврофондовете, ако не изплати всичко от планираното до края на 2014 г., предупреди президентът. "Но защо да губим милиард? Нима това не е най-евтиният ресурс, при който Брюксел от 5 лв. ни подарява 4. Моля за отговорно отношение", призова Плевнелиев. .


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 497 Весело

  Нали имахме невероятен закон за банките? Перфектен, съобразен, хармонизиран и т.н. с европейското законодателство?
  Плевнелиев, с какво те държат и теб човече?

 2. 2 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Държавният глава изрази надежда, че предизборната кампания ще е позитивна "

  То такава никога не е имало.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2723 Весело

  "Затова трябва да се предвиди ресурс, така че да поемем определени рискове, да спим спокойно, че спазваме правилата на ЕС и да са спокойни данъкоплатците"

  Само не разбрах какво търси спокойствието на данъкоплатците в тизи мисловен конструкт!

  А данъкоплатците все по-неспокойни стават ...

 4. 4 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Моля, подкрепете този подход, иначе служебното правителство няма да помага, а ще спира, няма да плаща, а ще реже" - АМИ ДА РЕЖЕ ЩОМ ТРЯБВА ТОГАВА!!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Всъщност, законът не повелява ли да се изплатят само суми до 100хил. евро и то на тези без специални лихви?

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 6. 6 Профил на Svilen Mollov
  Svilen Mollov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  blank check едва ли се превежда като празен чек

 7. 7 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Служебното правителство да подготви провеждането на изборите и да не пипа абсолютно нищо. А Плевнелиев да не забравя че има само представителни функции. Ако иска власт - да си подаде оставката като президент, да си създаде партия и да участва на избори, да ги спечели и тогава да се разпорежда.

 8. 8 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  За неизпълнение на приходите в бюджета, трябва да се носи наказателна отговорност!

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2723 Любопитно

  [quote#4:"NicK"]АМИ ДА РЕЖЕ ЩОМ ТРЯБВА ТОГАВА!!!! [/quote]
  Какво да реже?
  От цитираните от самият президент суми - за общини и неразплатено по европроекти е 1.3 милиарда.
  А плачка за 3.4 милиарда.

  Къде се губят над 2 милиарда?

 10. 10 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 748 Разстроено

  Когато държавата не си плащаше парите на фирмите и фискалният резерв бе под 4 млрд, всичко бе наред. Когато държавните институции, барабар с президента и шефа на БНБ, организирано играха срещу КТБ, също нямаше проблем,а сега се появи проблем? Какъв е проблема? Няма за крадене? Малък ли е резервът? Или няма такива като Дянков да го крадат безскрупулно?
  Нали получихте индулгенция от САЩ,като обещахте да им платите над 5 милиарда евро за бмбата на Уестингхаус? Сега"национално съгласие" за кражбите на няколко милиарда от българския данъкоплатец ли искате?

 11. 11 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#5:"Николай Колев"]Всъщност, законът не повелява ли да се изплатят само суми до 100хил. евро и то на тези без специални лихви? [/quote]
  А нещо различно ли прочете в статията?

 12. 12 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Махайте УС на БНБ.
  Докато не са скапали всички банки.

 13. 13 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 497 Весело

  Борисов току що каза:
  ”Неудобно ми е, но ДПС защитава в най-голяма степен националния интерес!”
  Няма такъв цирк!

 14. 14 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Държавният глава възглави движението на грабежа. Включи и най-тежкия аргумент всред територията. От СССР ...упссс: "Еврокомисията вече е информирала БНБ, че следи много внимателно ситуацията с КТБ и дали българските власти действат така, че да бъдат изплатени на гражданите дължимите им по закон суми."
  А кой е казал и къде е казал, че дължимите по закон суми няма да се платят?
  Въобще, плашенето с Европата и воплите за нужните милиарди за период от два месеца вече стават и противни.

  Ecrasez l’infâme
 15. 15 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Разстроено

  Плевнелиев, и ти ли?
  След като Боко се скъса да прави метани на ДПС и ги изкара най - отговорната партия, имах някаква надеждица за Президента....имах.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 16. 16 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 697 Весело

  До коментар [#9] от "xm...":

  [quote#9:"xm..."]Къде се губят над 2 милиарда? [/quote]

  Ииии! Пак не разбра!
  За спокойствие бре, за спокойствие!

  pastor
 17. 17 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Още не съм видял убедителни причини за допълнително задлъжняване на държавата. Само авторитетът на Плевнелиев ми е недостатъчен. И моля ви, доводи не от Чобанов или Орешарски, а от независими (или зависещи от противоположни сили) експерти.

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  Цялата сага около КТБ е заради БНБ и в частност - управление "Банков Надзор" на БНБ. Пресата тръбеше поне от месеци (дори повече от година), че има проблем с КТБ: огромна част от депозитите на държавни дружества, огромни кредити към фактически свързани лица, непазарни лихви по депозитите и т. н. Само БНБ не виждаше проблема (а също и правителствата на Тройната Ламя, на ГЕРБ и на Олигархски). Сега пак данъкоплатците ще пийнат една студена вода. Ако се изплатят депозитите над 100 хил. евро (надявам се да не стане), данъкоплатците ще плащат! Ако се изплатят депоситите до 100 хил. евро, то ще се загубят парите на държавните дружества и пак данъкоплатците ще бъдат набутани! Единствената възможност е да се задейства прокуратурата и да внесе подплатени с доказателства обвинения към Цв. Василев, управлението на БНБ (включително Искров) и към ръководителите на държавните фирми, които не са спазили изискването за не повече от 25% в една банка. Не ми се вярва, обаче прокуратурата да направи това!

 19. 19 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "mollovi":

  Точно така се превежда.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 20. 20 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  И ти ли Брут... Плевнелиеве?

  "Да, България"
 21. 21 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#14:"Graf"]А кой е казал и къде е казал, че дължимите по закон суми няма да се платят? [/quote]

  Още ли има неразбрали, че бавенето е свързано с натиска за промяна на закона?

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 22. 22 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#6] от "mollovi":

  Така се превежда

 23. 23 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#18:"vassilun"]Цялата сага около КТБ е заради БНБ и в частност - управление "Банков Надзор" на БНБ. Пресата тръбеше поне от месеци (дори повече от година), че има проблем с КТБ: огромна част от депозитите на държавни дружества, огромни кредити към фактически свързани лица, непазарни лихви по депозитите и т. н. Само БНБ не виждаше проблема (а също и правителствата на Тройната Ламя, на ГЕРБ и на Олигархски).[/quote]
  +++

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 24. 24 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  Колкото и неприятен да ми е президента и кликата от която произлиза трябва да си призная, че е прав. Ако наистина се стигне до възстановяване на гарантираните влогове в КТБ ще трябват 3,6 милиарда, фонда за гарантиране на влогове няма толкова. Може би половината трябва да излязат от държавния бюджет. Вярно, че фонда ще върне парите на държавата, но това ще стане след година- две.

  ПП: дали обаче не може да се бутне фискалния резерв не съм запознат http://www.minfin.bg/bg/pubs/1/8541

 25. 25 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ще изразя едно съмнение: Политическият кючек на генерал бащицата този път може би се прави за заблуждаване на "врага", а не е само традиционно извъртане от негова страна. БСП щяха да прибягват до един процедурен трик с оставката на Миков, за да спрат актуализацията. Сега, с пируета на бащицата, те май се отказаха от този трик и май в понеделник ще е твърде късно за него, ако бащицата се върне в парламента и гласува с ДПС. Да видим.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нещо не виждам новината, дето вчера Винету каза, че Аржентина е натовска държава.
  Пропуснал ли съм я, или "Дневник" не смята, че това е новина.

 27. 27 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1746 Гневно

  Служебното правителство да подготвя изборите и инщо друго да не пипа!
  Аман от тези президенти, Гоце и Плевнелиев, дето не си гледат представителните функции, ами все се бутат да правят нещо и все в ущърб на народа?!
  И като гледам какво ще е служебното правителство - най-добре абсолютно нищо да не пипа!
  Европа, та Европа. Тук всички институции на държавата се оляха като за световно, тоя и той дудне: Европа!
  И накрая: Ама дайте да вземаме заеми! Че са ни малко тези 12-15млрд. дето ни заглобиха в последната година, че и днес даже със Козлодуй минават 20млрд!
  Крадци и мошеници!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 28. 28 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да, Пленлевиев нещо се объркал - не според мен нещата се движат от свързаните с него строителни компании - изглежда в КТБ имат блокирани пари и страдат. Хората които стоят зад атаката срещу КТБ зависят изцяло от тези милиарда и половина лева. Края на ноември трябвало да се връща сума - но тогава има парламент. Аман от продажници. Бруте, Пленвелиев - купиха те. Не е за пръв път - Костинбродската пиеса започна с негово "да"

 29. 29 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Плевнелиев говори все по-объркано. Може би най-после е разбрал, че абсолютно навсякъде в ЕС по време на кризи спасяват всички депозити, вкл. надхвърлящите 100 хиляди евро (само в Кипър имаше едно изключение).

  А и това какво е - "Той посочи, че е необходимо да бъдат гарантирани задълженията към общините - около 305 млн. лв." ?? Нали уж нямаше проблем с парите на общините в КТБ, преди време пишеше в "Капитал"?

 30. 30 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Той оспори твърденията на левицата, че корекция в бюджета е "празен чек" за служебното правителство. "[/quote]

  Празен чек е не за служебното, а за герберо-турското правителство на Борисов, което се задава от октомври.

  След чумата на коалицията БСП-ДПС, ще дойде холерата на коалицията ГЕРБ-ДПС. Ако има останали живи българи в страната след нея, може и да настъпи толкова дълго очакваното осъзнаване на тукашния матр'иал, който да изрита престъпната шайка БСП-ДПС-ГЕРБ и да ги прати не само в бунището на историята, но и главните бандити от тях в по затворите с доживотни присъди.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Не виждам в думите на президента нишо лошо.
  Освен дължимите по закон средства, става дума за 305млн за общините и фирмите - 1млрд лв.
  Смята ли някой, че дори при фалит на банката, няма да се генерира финансов ресурс в тези размери.
  Аз мисля, че при всяко положение тези пари и парите до 100000евро ще са налице, вероятно и повече.
  Това с нищо и по никакъв начин не отменя разследването на виновните или "опростяване" на кредитите на длъжниците.
  Иначе ще стане както обикновено - последствията ще са за невинните, а виновните, без значение дали първите са възмездени или не, ще бъдат оставени в "здравите' ръце на родното правосъдие.
  Още веднъж казвам, аз не виждам в тези думи нищо лошо, да не говорим че благодарение на разтакаването, ако до вчера си говорехме, че може да има шанс за оживяване под някаква форма на банката, то с нейното блокиране за неопределено време, нещата само ще се влошават.

 32. 32 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#27:"skara"]Европа, та Европа. [/quote]

  Едно време лозунгът беше "да работим по димитровски", днес е "да работим по европейски". Едни и същи п.длоги ни яздят от 70 години, само сменят господарите си.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 33. 33 Профил на q1w2e3
  q1w2e3
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jeremy Irons":
  [quote#1:"Jeremy Irons"]Нали имахме невероятен закон за банките? Перфектен, съобразен, хармонизиран и т.н. с европейското законодателство? [/quote]

  и все още го имаме - проблемът е, че не се прилага.

 34. 34 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  [quote#4:"NicK"]АМИ ДА РЕЖЕ ЩОМ ТРЯБВА ТОГАВА!!!![/quote]
  Червени зелки?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 35. 35 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#17:"bawarec"]Още не съм видял убедителни причини за допълнително задлъжняване на държавата. [/quote]

  Има нещо такова. Сега седя и чета сега ЗАКОНА ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ В БАНКИТЕ http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134402048 и си мисля, че досега не съм срещнала нещо сериозно относно този Фонд и разполагаемостта на средствата в него по казуса КТБ. Може и да съм пропуснала такава информация. Поправете ме, ако е така.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 36. 36 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  До коментар [#14] от "Graf": Това е един от редките случаи когато мога да се съглася изцяло.

  Плевнелиев трябва да спре с това подмолно раздуване на дефицита. И да не излиза с плоски, обиждащи интелекта доводи, като "от ЕС така казаха". Нека покаже корепонденцията от ЕС, а не да си служи с недомлъвки.

  Ако парите в бюджета не достигат значи следва да се реже. А за КТБ и сега си има действащ закон.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 37. 37 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#27] от "skara":
  ++++
  За целия ти пост.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 38. 38 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#24] от "zlobar":
  [quote#24:"zlobar"]Ако наистина се стигне до възстановяване на гарантираните влогове в КТБ ще трябват 3,6 милиарда, фонда за гарантиране на влогове няма толкова.[/quote]

  На фона на това, че БНБ обяви че ще удължи срока, в който КТБ ще бъде под надзор, то служебното правителство е лишено от ангажимента да мисли за ресурсите, нужни да се удовлетворят претенциите на вложителите на суми до 196 000 лева.
  Консултациите свикани от Плевнелиев по заръка на Местан са знак за други мотиви и необявени цели.
  Новоизбраното НС до края на ноември може да приеме всякакви мерки за нов дълг, за ревизия на бюджет, за ниво на фискален резерв, защото наличните към момента резерви са достатъчни за плащанията през следващите два месеца и половина.

  Ecrasez l’infâme
 39. 39 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 706 Неутрално

  НЕ! Няма да платим милионите от джоба ни. Точка

  Евроатлантида
 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#24] от "zlobar":
  Доказали са, че могат да си правят врътки с резерва, та натам не бих гледал с упование и много-много вяра.
  Интересни ще са данните на БНБ за юли.
  Според Плевнелиев, (цитирам), ще трябва тепърва една друга банка да връща. Ясно, че е ПИБ. Тя, за да отрази атаката, беше привлякла, поне в началото каквото се чу, от порядъка на 1 милиард. Предполагам, че може и да е повече, но няма никакви данни.
  Та излиза въпроса - къде са парите.
  Защото по принцип би трябвало да е "от единия джоб-в другия" в рамките на държавата. Но Плевнелиев се опасява ...
  Ако са изтекли навън - те ви и дупката. Но това ще се види от баланса на борда в БНБ.

 41. 41 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  До коментар [#40] от "xm...": Хм. Ако цялата дандания е заради ПИБ това би обяснило нещата.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 42. 42 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Додоха трудните времена.
  Следващото правителство ще покаже от какво дърво е издялкано.

 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2723 Весело

  [quote#36:"Николай Николов"] да не излиза с плоски, обиждащи интелекта доводи, като "от ЕС така казаха"[/quote]
  Не е "ЕС", а "Брюксел".

  Същият "Брюксел", който е "в оставка".
  И който е в оставка пораждайки най-голямата антибрюкселска вълна срещу Брюксел откак е създаден.

 44. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#41] от "Николай Николов":
  До коментар [#40] от "xm...":

  Внимавайте какво пишете, защото нали знаете за новия закон за говорене за банки....

 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#41] от "Николай Николов":
  Цитирах буквално Плевнелиев от обобщението му.
  Няма друга.

 46. 46 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кой депутати бяха в това НС, кои бяха министрите, които не можеха да оправят се оправят с парите?

 47. 47 Профил на pavaroti
  pavaroti
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Много ясно, че ще има проблем, след като банката има международни плащания.

 48. 48 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 706 Неутрално

  [quote#1:"Jeremy Irons"]Плевнелиев, с какво те държат и теб човече?[/quote]

  Много от БГ бизнесмените не са изкарали милионите си по най-хуманните начини, а също така освен лакоми и алчни, понякога са злобни и отмъстителни типове.

  Евроатлантида
 49. 49 Профил на todorina333
  todorina333
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ето борбите за власт до къде водят...

 50. 50 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Се се чудя, а дали казусът КТБ не се разглежда от Европата като грабеж.

  nikoia
 51. 51 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Циркът от парламента се премести при президента...!Много жалко!

 52. 52 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#38:"Graf"] БНБ обяви че ще удължи срока[/quote]
  да, пропуснал съм тази новина
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223784
  което тотално обезмисля мой коментар 24.

 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Колев":

  Повелява ама не назава какво се прави като във фонда за гарантиране на влоговете не достигат към 1.5 милиарда лева. А всички собственици на депозити над 100 хиляди са отдавна пили по една студена вода, това беше ясно още в момента на затваряне на банката. И то не защото политиците ще приемат или няма да приемат специален закон а просто защото в тази държава няма толкова пари. И дори на заем не можем да вземем.

 54. 54 Профил на ncuxonam
  ncuxonam
  Рейтинг: 663 Весело

  До коментар [#3] от "xm...":

  [quote#3:"xm..."]Само не разбрах какво търси спокойствието на данъкоплатците в тизи мисловен конструкт! [/quote]

  Данъкоплатците да са спокойни че ще има дъъълго да данъкоплащат за банкови обезщетения

  Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2080 Разстроено

  До коментар [#40] от "xm...":

  Айде грозни инсинуации, не се наложи никакви пари да се депозират в никоя друга банка и това си личи от отчета на БНБ и МФ.

 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2723 Весело

  До коментар [#55] от "m17":
  Кой отчет на БНБ?
  Този, който тепърва ще излиза ли?

  А възраженията за инсинуациите си ги отправяйте към Плевнелиев. Цитирал съм го буквално, защото с такива неща заигравка не бива.
  Плевнелиев каза: ... още една банка, която есента ще трябва да връща ... Край на цитата!

 57. 57 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Данъкоплатците няма как да спят спокойно пред перспективата от нов заем. Имаше идея за независими/външен одит на КТБ. Но времето се точи и такъв няма.
  И сега, заемът ще спасява НЗОК, здравната каса или всъщност КТБ?!

 58. 58 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Дори към настоящия момент, има достатъчно пари да се покрият 100% от гарантираните депозити. Още днес! Само кеша на КТБ а 700 млн., капитала е половин милиард...
  Които има базови познания по счетоводство, знае че съм прав.

  Така че разните там псевдоданъкоплатци, престанете да хленчите, никой няма да ви търси пари за КТБ.

  Въпроса е точно обратния, защо вложителите са държани заложници на мафиотски корпоративно-политически интереси.

  Или си мислите, че е случайно, че Брюксле се разпищя на следващия ден след излизането на отчета?

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 59. 59 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 635 Неутрално

  отново натиск от страна на президента, този път с аргументи "Брюксел"
  сега разбирате ли защо е рева за актуализация?
  Всичките му действия бият в една точка - КТБ.

 60. 60 Профил на radovar
  radovar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "zlobar":

  Никакви пари от бюджета няма да се харчат!!!
  Спри да лъжеш или се ограмоти ако си вярваш на приказките.
  Съгласно Закона за гарантиране на влоговете, Фонда изплаща парите на вложителите (чрез избрана от него търговска банка) в размер до 196 000 лева, от своите собствени пари, които се генерират единствено от вноските на търговските банки, т.е. това не са държавни, бюджетни или народни пари, а пари от частни лица, каквито са банките.
  В момента във Фонда има 2,3 - 2,5 млрд. лева.
  "Защитените" влогове са за 3,4 - 3-6 млрд лева.
  Съгласно закона, недостигът от около 1 млрд лева (не 3-6 млр. лева) може да се набави само по един от следните начини:
  1. Фондът има право едностранно да задължи банките да преведат авансово вноските си към фонда за 2015г., което веднага ще донесе поне половината пари;
  2. Фондът има право, отново без да пита някой, да повиши размера на годишната вноска на банките, и ето ви ги останалите пари;
  3. Не на последно място Фондът има право сам да вземе заем от търговските банки или от БНБ или от ЕБ и т.н. за сумата, която не достига и която пак повтарям в никакъв случай няма да е повече от няколко стотин милиона, но не и исканите от новата коалиция (Плевнелиев, Борисов, Местан, Кънев) 3-6 млрд. лева.
  Взетият от търговските банки заем, Фондът ще си приспада от вноските за период от десетина години и никой гражданин няма да бъде ощетен да плаща за "защитените" влогове. НИКОЙ!!!
  Имайте в предвид и че след като Фондът преведе парите за "защитените" влогове (да кажем в Булбанк), доста вложители просто няма да хукнат и да ги теглят веднага, защото ще са спокойни, че парите им са излезли от "лошата" банка и се намират в нормална банка.
  Та след като Фондът преведе въпросните 3 млрд. лева в банката платец, той влиза като взискател към КТБ на мястото на вложителите с изплатени влогове и ще си търси парите в производството по ликвидация или несъстоятелност и има голям шанс да ги възстанови, тъй като и на четвърто място в реда на кредиторите и то след ипотекарни кредитори (до размера на обезпечението), заложни кредитори (отново до размера на особения залог и след разходите по несъстоятелността, които разходи няма да са повече от няколко стотин милиона, докато при несъстоятелността, масата ще бъде не по - малко от 3 млрд. лева, тъй като банката е с много активи и т.н.
  Имайки предвид горното спри да заблуждаваш (ти и другите като теб) хората.

 61. 61 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#60] от "radovar":

  +++

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 62. 62 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Празен чек за това корумпе Порожанов. НЕ!

 63. 63 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Ами дясната агитка да продължава да подкрепя десния си президент и десния си вожд антикомунист.

  А иначе не е зле ЕК да се намеси и да обясни на президента, че не европейските норми предвиждат задължение на държавата за гарантиране на влоговете до 100 000 евро, незвисимо дали са граждани или фирми по европроекти.
  Впрочем, според Плевнелиев фирмите, които не са на държавната или европейската хранилка, по-малко ценни ли са за България?

  Никога повече мутри начело на България.
 64. 64 Профил на radovar
  radovar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  към коментара ми № 60:
  От казаното по - горе става ясно, че няма пречка защитените влогове да бъдат изплатени в рамките на месец и няма нужда от никави държавни заеми за тази цел. НИКАКВИ!!!
  Условието е само БНБ да отнеме лиценза на КТБ!!!
  Това е условието за да стартира процедурата, описана по - горе.
  Иска ми се да вярвам, че лицензът не се отнема, за да се направи опит за оздравяването на банката, но уви.
  По - вероятните хипотези са:
  1. Лиценза не се отнема и защитените влогове не се изплащат, защото от БНБ са поели ангажименти към едрите вложители, да им платят и тяхните пари, чрез пари от бюджета;
  2. Просто чакат ново правителство и не искат да поемат рискове;
  3. Искат някакъв специален закон чрез който да разпродадат имуществото на банката на прасчо и мама праска

 65. 65 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#64:"radovar"]По - вероятните хипотези са:
  1. Лиценза не се отнема и защитените влогове не се изплащат, защото от БНБ са поели ангажименти към едрите вложители, да им платят и тяхните пари, чрез пари от бюджета; [/quote]

  Най-вероятно.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 66. 66 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#60] от "radovar":

  Не знам защо така с рогата на пред скочихте, но по закон "(4) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г.) При недостиг на средства фондът може да ползва заеми:
  1. от български и чуждестранни банки, както и от други лица;
  2. от държавния бюджет след съответно решение на Народното събрание."
  Също от полза ще е чл. 23.
  Нататък: в коментар 24 не съм твърдял нещо подобно
  [quote#60:"radovar"](не 3-6 млр. лева)[/quote], всъщност може би и пропускате мой коментар 52.
  В контекста на тази новина http://www.capital.bg/biznes/finansi/2014/07/31/2354115_juni_2014_tegleniia_ot_mestnite_i_vlojeniia_v_chujdite/ наистина ли вярвате, че по Ваши точка 1 и 2 за набиране на средства от фонда е удачно да се направи точно това?
  [quote#60:"radovar"]повече от няколко стотин милиона[/quote]
  защо мислите така?

 67. 67 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ф.Нинов":
  "Внимавайте какво пишете, защото нали знаете за новия закон за говорене за банки...."
  ---
  Този закон не бе приет, така че пишете и си говорете спокойно.


 68. 68 Профил на radovar
  radovar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И накрая искам да споделя едно притеснение, което се надявам да е плод на разклатеното ми въображение и което ако се сбъде ще окаже пагубно въздействиие върху цялата система:
  Съгласно закона, специалния надзор не може да бъде по дълъг от 6 месеца.
  Т.е. на 22.12.14г. най - късно БНБ трябва или да отвори банката или да отнеме лиценза й. Няма друг начин!!!
  И двата варианта са добри за вложителите със защитени влогово, тъй като макар и късно ще получат парите си.
  НО!!! Ето и притеснението:
  На 22.12.14г. БНБ излиза с полу - решение (подкрепено междувременно от съответна артилерииска обработка и нормативни промени), че няма да отнема лиценза и ще отвори банката, но ще разреши теглене само на определени суми на ден, седмица или месец!!!
  Тогава вложителите отново ще останат излъгани за дъъъъълго време!
  Надявам се обаче това да не стане.

 69. 69 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Според мен Брюксел е напомнил на България- че всяка намеса на държавата по казуса КТБ ще представлява държавна помощ, а в съответствие с европейското законодателство в областта на конкуренцията всяка държавна помощ за финансовия сектор трябва да се отпуска в съответствие с европейските правила за държавните помощи. Единствено Комисията има правомощието да вземе крайното решение дали и доколко мерките, които ще предприеме България за разрешаване на проблема с КТБ, са в съответствие с правилата за държавни помощи - чл. 107 от ДФЕС.
  Комисията вече има много богата практика по прилагане на правилата за държавните помощи във финансовия сектор за периода от 2008 и до момента.
  http://velimar.blogspot.com/2014/07/blog-post_9125.html


  VelMar
 70. 70 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  че следи много внимателно ситуацията с КТБ и дали българските власти действат така, че да бъдат изплатени на гражданите дължимите им по закон суми.
  е това е драги президенте . ек има предвид този закон , не вашия с кредитите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 71. 71 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#66] от "zlobar":

  Каква е логиката да се ползват заеми и/или да ес ползват бюджетни средства, при положение че законът позволява Фондът за гаранитране на влоговете да набави разликата от търговските банки? Още едно предимство е дисциплиниращият ефект.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 72. 72 Профил на radovar
  radovar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#66] от "zlobar":

  Не се засягай!
  Исках само да покажа, че при изплащане на гарантираните депозити държавни пари няма да са необходими или ако все пак са необходими ще са няколко стотин милиона, но НЕ и исканите от новата коалиция 3,5 млрд лева.
  Не ги искат заради горките вложители от КТБ, не се лъжи. За други работи им трябват тия парички

 73. 73 Профил на radovar
  radovar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#70] от "deribeev":

  А той милия почти през плач каза, че ЕК чака да изтеглим едни 3,6 млрд (за сега) лева

 74. 74 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 551 Весело

  Оказа се, че в коментарите тук прочетох доста полезна информация. Благодаря.
  Като гледам, нищо не оправдава заем теглен от служебното правителство. Което си беше и моето мнение.

 75. 75 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 839 Неутрално

  [quote#60:"radovar"]"Защитените" влогове са за 3,4 - 3-6 млрд лева.[/quote]

  Кой го каза това? И защо точно това да е вярно, след като същия изрече доста други лъжи.

  Колко точно са "защитените влогове" може да го каже синдикът на банката в приетия от съда доклад пред кредиторите за приетите вземания и задължения.

  Никога повече мутри начело на България.
 76. 76 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#72:"radovar"]Не се засягай! [/quote]
  Е как да не се засягам, ти прочете ли си пак коментара, насочен към мен.
  [quote#72:"radovar"]Не ги искат заради горките вложители от КТБ[/quote]
  това вече го разбрах от коментар 38 и 40.

  По неофициална информация гарантираните влогове в КТБ са около 3.5 милиарда лева - фонда има 2,1 милиарда лева = 1,4 милиарда. За какви милиони говорите не знам.

 77. 77 Профил на q1w2e3
  q1w2e3
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#69:"Величка Маринова"]

  Според мен Брюксел е напомнил на България- че всяка намеса на държавата по казуса КТБ ще представлява държавна помощ, а в съответствие с европейското законодателство в областта на конкуренцията всяка държавна помощ за финансовия сектор трябва да се отпуска в съответствие с европейските правила за държавните помощи. [/quote]

  стига глупости - ЕК одобри вече 3.5 милиарда лева държавна помощ за банките в бантустана.

 78. 78 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#71:"doneva_a"]Фондът за гаранитране на влоговете да набави разликата от търговските банки?[/quote]
  ликвидност

 79. 79 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Държавният глава изрази надежда, че предизборната кампания ще е позитивна " Да, гербаджиите пак ще купуват цигански гласове

 80. 80 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Както и позитивно няма да се повтори аферата Костинброд, с която го избраха Плевню за президент

 81. 81 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#78] от "zlobar":

  Айде иди пак прочети мнение № 60. Този път внимателно и докрая.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 82. 82 Профил на q1w2e3
  q1w2e3
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#79:"stronger"] " Да, гербаджиите пак ще купуват цигански гласове [/quote]

  ще ви крадат електората ли? тва комунистите - ноо сте ревниви

 83. 83 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#12] от "regular_observer":

  Още преди 10 години казвахме че Иван Искров е прекалено млад , на 37 години, да става шеф на такава институция, там трябва да има солиден човек, а не едно момченце, дето още не беше виждало 1 милион на куп.

 84. 84 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#81] от "doneva_a":

  1. Фондът има право едностранно да задължи банките да преведат авансово вноските си към фонда за 2015г., което веднага ще донесе поне половината пари;
  2. Фондът има право, отново без да пита някой, да повиши размера на годишната вноска на банките, и ето ви ги останалите пари;

  Ми да анализираме. Първо, така и не стана ясно каква е разликата за дофинансиране- според колегата Ви е милиони, според мен милиард, според Вас?

 85. 85 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#84] от "zlobar":

  Мисля, че предостатъчно интелигентни хора си отделиха от времето по въпроса, за да обяснят достатъчно ясно основните положения, така че дерзай с анализа и дочитането самостоятелно.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 86. 86 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#85] от "doneva_a":

  Благодаря за отделеното време и внимание!

 87. 87 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Плевнелиев не казва абсолютно нищо, освен че лобира за строителни компании, работещи по европроекти. Само не разбрах защо на другите компании следва да се изплаща съгласно закона, а за работещите по европроекти - всичко.

 88. 88 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  До коментар [#60] от "radovar":

  [quote#60:"radovar"] тъй като банката е с много активи и т.н. [/quote]
  Това твърдение засега не е подплатено с числа и доклад.
  От там нататък цялата схема на анализа ти се разпада.
  "Активи" няма как да бъдат заемите от по няколко милиона раздадени на портиери и чистачки.
  Колко са подобни засега никой не знае. За подобни неща на други места се влиза в затвора и то за дълго.

 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Как да вярваш,като не знаеш каква е истината.

 90. 90 Профил на springs
  springs
  Рейтинг: 285 Любопитно

  Поздравления за качествения дебат.

 91. 91 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#60] от "radovar":

  Всъщност Фонда може да увеличи вноската до 1,5 на сто и да поиска авансово плащане - така пак ще събере доста под 1 млрд. Заем от българските банки, дори и за няколкостотин млн. изключвам, тъй като те вече дадоха млрд и нещо за спасяването на една банка, като им изтеглят и още 600-700млн ликвидност по горната точка съвсем не мисля че ще се съгласят. Остана заем от бюджета - ама трябва решение на Парламента. Заем от чужди банки - не знам на какъв % биха го дали..., но това е единствения начин да се набави недостига 92. 92 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#85] от "doneva_a":

  Че съм патак, моля да бъда извинен, разбрах вече. Но това не е решение и отново заставам твърдо, че предложените от колегата Ви решения са неудачни именно заради ликвидността. Не смятам за уместно да бъдат привлечени още ликвидни средства от ТБ. Един СМС и цялата ни система ще е в колапс. Така че остава само държавния бюджет.

 93. 93 Профил на hhhuuunnn
  hhhuuunnn
  Рейтинг: 442 Неутрално

  да обобщим - РБ отново се включва в опит за дестабилизация, който плавно ще премине в опит за преврат, а после - в преврат срещу проевропейските сили в България, за да поднесе на тепсия територията на Задунайская губерния на вожда и учителя Путин

 94. 94 Профил на radovar
  radovar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#91] от "dan1":

  Исках само да ви обясня, че е лъжа, че 3,5 млрд ще се теглят за се изплащат гарантираните влогове.

  Отново ви казвам, че не е нужно държавата да тегли заем за това. Фондът като ЮЛ ако се наложи ще попълни липсата със заем не от бюджета (каквото и да значи това ), а със заем от ЕЦБ, ТБ, всякакви чужди банки и финансови институции, не и от бюджета.
  И разберете, че фонда не е на бюджетна издръжка и заема който вземе няма да се плаща от данъкоплатеца и със сигурност ще се погаси от вноските на банките през годините, тъй като тези вноски са сигурни - всяка година.

 95. 95 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#94] от "radovar":
  Не споря. Аз исках само да обясня, че няма много варианти пред фонда за набаване на недостига.

 96. 96 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#92:"zlobar"]Но това не е решение и отново заставам твърдо, че предложените от колегата Ви решения са неудачни именно заради ликвидността. [/quote]

  Ооооох. Един от проблемите на този казус е липсата на добри анализи от специалисти и задълбочени журналистически проучвания. Затова опираме до това всеки да си пише, както му падне, използвайки понятия като "ликвидност", "капиталова адекватност," банкови механизми и порцедури и пр. и пр., без дори да знае какво стои зад тях. Изпадаме в ситуации, в които хора като теб /с цялото ми уважение, но нямаш никакви познания по този тип финансови въпроси/ водят спорове с хора като мен /а аз имам съвсем минимални такива, нищо че и професионален опит имам/.

  Проблемът е липсата на качествена, систематизирана и обективна информация, поднесена така, че да се разбере от всеки.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 97. 97 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Поредния опит да се оправдае актуализацията. Доганчо си иска парите от КТБ. Алчните вложители ще си получат парите, ама никъде в закона не пише, че трябва да е веднага. Ще почакат година, две, пет и ще си ги получат. Какво е това бързане ? Искат да ни надянат примката преди да се усетим какво става.

  #НямаДаПлатим

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 98. 98 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 334 Неутрално

  плевнелиев да каже колко пари имаше мррб докато беше министър в тази банка...

 99. 99 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#24] от "zlobar":

  Никде не пише, че тези пари трябва да се върнат веднага на вложителите. Вложителите ще почакат - ако трябва година, две, пет и ще си получат парите. Според възможностите на държавата т.е. на всички нас. Какво е това бързане ? Бързат да ни одрусат.

  #НямаДаПлатим

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 100. 100 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  Божееее, в цялата държава не могат да се намерят хора, които да "спасят" банка, която до няколко месеца е била на десетки милиони печалба?
  И само защото някой е дръпнал 900млн, банката фалира. Егати беззъбата държава. Нито хванаха тези, дето искаха да фалират пиб, нито ще хванат тези, които искат да фалират КТБ.
  Когато народонаселението пасе вместо да следи какво правят политиците, които избира, рано или късно си плаща. Гледането на сериалчета, ракийката, чалгата и салатката се оказа, че излизат доста скъпо. Сега ще си платим.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK