Подготовката за строителството на "Южен поток" у нас продължава с обходни маневри

Подготовката за строителството на "Южен поток" у нас продължава с обходни маневри

© Надежда Чипева, КапиталВ съобщение до медиите вчера Министерството на земеделието и храните хвърли повече светлина върху сделката, при която на 21 юли – дни преди оставката на кабинета "Орешарски" дружеството "Южен поток България" придоби близо 359 дка горски терени край Варна.


От съобщението на земеделското министерство става ясно, че продажбата е извършена след решение на комисия в Изпълнителна агенция по горите, за която не бе дадена никаква предварителна информация. С това решение от държавния горски фонд са били изключени общо 17 имота на територията на община Варна. Общата им площ е 358.551 дка. Пак на базата на това решение е бил сключен и договорът за продажба на въпросните горски масиви на "Южен поток България".


Решението за изключване на имотите от държавния горски фонд е взето по искане на купувача и по данни на Министерството на земеделието и храните, за промяната на предназначението и придобиването на имотите, заявителят е платил общо почти 21 млн. лв.
"Обект с национално значение"


При преотреждането и продажбата на въпросните терени е взето предвид и решение на Министерския съвет от 2 декември 2011г., с което тогавашното правителство на ГЕРБ, оглавявано от Бойко Борисов, е определило българския участък от газопроводът "Южен поток" за "обект с национално значение".


"Като такъв, обектът е изключен от наложения с Решение на Народното събрание от 11 юли м.г. мораториум по отношение на имотите, попадащи в границите на устройствени зони "А" и "Б" по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие", пише още в съобщението на министерството на земеделието и горите, разпространено вчера.


"Подробният устройствен план на обект "Преносен газопровод "Южен поток" на територията на България" е одобрен със заповед от 24 март т.г. на министъра на регионалното развитие", уточняват от ведомството.


Дружеството "Южен поток България" има 50% руско участие (на "Газпром"), а преди няколко месеца парламентът популистки забрани притежаването на земя от чужденци и търговски дружества, в които съдружници са чужденци. Изключенията касаеха ратифицирани договори, но споразумението за газопровода е било гласувано от парламента с по-малко от нужните гласове. При това положение юристи твърдят, че "Южен поток България" купува и притежава земята незаконно, макар, че управляващите упорито отричат съществуването на какъвто и да е проблем.


За да няма път назад


Както новината за продадените терени на "Южен поток България" , така и подробностите около търга за избор на строител за газопровода у нас говорят, че заповедта на премиера Пламен Орешарски от 8 юни за прекратяване на дейностите по изграждането на газопровода е останала без последици.


Във вероятно последното си интервю като като министър на икономиката Драгомир стойнев заяви следното: "България извършва подготвителни действия по изграждането на "Южен поток", за да е готова да започне строежа, когато Европейската комисия даде зелена светлина на проекта". Според него през тази година не са били сключвани никакви договори, касаещи проекта "Южен поток" в България.


Казаното от Стойнев не е трудно да бъде оспорено тъй като през само за последните десет дни са взети няколко решения с ключово значение. След тях газопроводът е вече само на "няколко подписа разстояние" от момента, в който реализацията му ще бъде необратима.


Доказателство за това е фактът, че продажбата на терените край Варна, за които стана известно едва преди три дни е извършена от Министерството на земеделието и храните, в деня, в който компанията "Южен поток България" е подала в Министерството на регионалното развитие и заявление за одобрение на инвестиционен проект и издаване на разрешение за строеж. Те се отнасят за приемния терминал край плажа "Паша дере", компресорната станция и обслужващата ги инфраструктура.


По информация на "Капитал" преписката вече е получила входящ номер от кабинета на министъра на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева, но поне до четвъртък не е била подписана.


При положение, че вече е собственик на земята ако "Южен поток България" получи строителните разрешения, държавата ще загуби всички правни основания за спирането на проекта.


Само още няколко подписа


Пак по информация на "Капитал" след като "Южен поток България" получи разрешение да строи, "Стройтрансгаз" ДЗЗД, избрано в края на април за строител на газопровода, може за почне работа и да получи аванса си от 190 млн. евро (5% от стойността на строителните работи). Проектната компания обаче до момента разполага само с половината от тази сума, тъй като Българският енергиен холдинг, който притежава 50% от "Южен поток България (другият участник в дружеството е "Газпром") не е превел своят дял от средствата за увеличение на капитала на компанията. За тази цел "Газпром" трябва да отпусне заем от 620 млн. евро. Неговото получаване вече е бил одобрено от борда на директорите на БЕХ.


За да се случи това имаше две условия - да бъде открита специална сметка и особен залог върху бъдещите приходи, които БЕХ ще получава от експлоатацията на "Южен поток". С тях ще бъде гарантирано изплаща заема към "Газпром". Документите най-вероятно са били подписани след края на работния ден в петък , а залогът чака регистрацията в Агенцията по вписванията. След като това се случи, с подписите на тримата членове на борда на БЕХ (Жаклен Коен, Георги Христозов и Илко Желязков) и министъра в оставка Десислава Терзиева строителството на "Южен поток" ще може да започне.

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на q1w2e3
  q1w2e3
  Рейтинг: 402 Неутрално

  матрьошките спирачки нямат!

 2. 2 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "..Според него (Драгомир Стойнев) през тази година не са били сключвани никакви договори, касаещи проекта "Южен поток" в България..."
  Тоя се очертава като изключително дебелоок лъжец..

 3. 3 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  България има нужда от по-евтин газ, а ЮП ще го осигури, другото са подробности!

 4. 4 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Я пак? "Газпром" дава на заем едни пари на БЕХ, дето ще си ги получи обратно с лихва и/или срещу първи по ред залог на бъдещите приходи от тръбата? Това ако не е незаконно (май не е), във всеки случай е безкрайно цинично и явен белег за слугинаж...

 5. 5
  vigilo_confido
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  С едно решение на парламента, всичко свършено по газопровода, "обходните мерки", проектната компания и т.н. могат да бъдат национализириани, а България да въведе нови правила. В крайна сметка, по нашата част от газопровода, ние сме тези дето определят правилата! Рано или късно, доста рубладжии ще свършат в затвора!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  "При преотреждането и продажбата на въпросните терени е взето предвид и решение на Министерския съвет от 2 декември 2011г., с което тогавашното правителство на ГЕРБ, оглавявано от Бойко Борисов, е определило българския участък от газопроводът "Южен поток" за "обект с национално значение"."

  Защото ЮП наистина е с национално значение!

 8. 8 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  "Изключенията касаеха ратифицирани договори, но споразумението за газопровода е било гласувано от парламента с по-малко от нужните гласове."

  Или просто на автора на статията му се иска да е така!

 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#3] от "stallker":

  България има нужда от по-евтин газ, а ЮП ще го осигури, другото са подробности!
  --------------------------------------
  Едно питанье ме мъчи, може ли такава откровена глупост да бъде написана от човек със що годе нормални когнитивни функции?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  "Казаното от Стойнев не е трудно да бъде оспорено тъй като през само за последните десет дни са взети няколко решения с ключово значение. След тях газопроводът е вече само на "няколко подписа разстояние" от момента, в който реализацията му ще бъде необратима."

  Фалш и лицемерие, договор все още няма, когато има, той ще е след съгласуването с ЕК!

 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#7] от "stallker":

  Защото ЮП наистина е с национално значение!
  -------------------------------
  ДА, така е.
  Защото цялата нация ще го плаща. И то 3 пъти:
  1 път реалната му стойност.
  2 път рушветите на цялата рубладжийска паплач по веригата
  3 път санкциите, които ЕС ще ни прасне заради това, че сме допуснали рубладжийската паплач да се нагуши с тия рушвети.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Важно е да се спре финансирането. Другото само ще си спре.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 13. 13 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Червените тролчета почнаха, а? Я едно бързо въпросче, тъй като България купува един от най-скъпия газ в ЕС, как ще ни бъде даден по евтин от същия продавач при наличието на никаква конкуренция и защо? Пояснете моля.

 14. 14 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#9] от "qwertqwert":

  Щеше да осъзнаеш, че съм прав, ако оставиш емоцията да отпусне малко омразата ти и да позволиш на сетива си да осъзнаят какво е добро за България!

 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Та кога другаря Стойнев не е лъгал?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#3] от "stallker":
  Много интересно кога се появи и под кои теми се пръкна.... И с каква позиция.... Досега не бях 100% сигурен че има платени руски глашатаи но ти ме обори. Това повече (не знам възможно ли е въобще) дискредитира тях,ти си това което е рейтинга ти тук..

 17. 17 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#13] от "vigilo_confido":

  В цената на газа от ЮП няма да се калкулират сегашните транзитни такси, които се пращат на Украйна и Румъния! Ще получаваме газ директно от източника!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#11] от "qwertqwert":

  АЗ съм за ЮП, но след одобрението на ЕС! Важното е обаче ЕК да вземе прагматично решение, а не да слуша Вашингтон какво да прави! Иначе наистина ще има санкции....

 20. 20 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#17] от "stallker":
  В цената на газа от ЮП няма да се калкулират сегашните транзитни такси, които се пращат на Украйна и Румъния! Ще получаваме газ директно от източника!
  ----------------------------------------------------------
  Мъдро
  тва 15/15 сте направо жив срам за еволюцията.
  ***** такъв, транзитните такси са има-няма 10 % от стойността на на транспортирания газ.
  Да ти обяснявам ли какво точно означава това?
  Що ли питам де.......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8285 Неутрално

  Следващото правителство,освен че трябва да развали сделката,трябва да потърси и съдебна отговорност от продажниците.Прави са германските служби,че целта на Русия е да дискредитира и фалира България.Мисля,че всички,за които руските интереси стоят над българските,могат да напуснат страната,в посока изток.Няма да го спираме.

 22. 22 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#17] от "stallker":

  I'll bite. Това от къде го знаете като договора за ЮП не е дори публичен? Нали има облачно затъмнение около всички факти за този проект?

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8285 Неутрално

  До коментар [#17] от "stallker":
  И ние получаваме транзитни такси 50 млн. от сегашния газопровод.

 24. 24 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#18] от "stallker":
  Кога се появи кога даде тон за песен.... Коментарите ти тук изчистиха съмненията които имах имах за същесвуването на професията -професионален про-руски трол.

 25. 25 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#21] от "rosiraycheva50._":
  трябва да потърси и съдебна отговорност от продажниците.
  --------------------------------
  Де да можеше да стане....
  Точно виждам как Малкорибкоратурата веднагически се самосезира и до 1 година вкарва делото в съда, а след още 3 месеца Стойневчето е с раирана пижама...
  Еееех, мечти....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 26. 26 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#20] от "qwertqwert":

  Цифрите никой не ги знае, но газа ще е по-евтин, това е важното и отделно Украйна отпада от уравнението, което е много важно, все пак е в гражданска война и може да очакваме всичко! Спокойствие и сигурност, най-важното за инвеститорите отвън, това и ще получим с ЮП!

 27. 27 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#22] от "vigilo_confido":

  Кое да знам? Поясни!

 28. 28 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#24] от "magelan":

  Ами всъщност изобщо не си прав, защитавам само българските интереси и справедливостта, т.е. ако е добре за България не ме интересува от къде идва, Изток или Запад няма значение!

 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1471 Любопитно

  [quote#17:"stallker"]В цената на газа от ЮП няма да се калкулират сегашните транзитни такси, които се пращат на Украйна и Румъния! Ще получаваме газ директно от източника! [/quote]

  А отгде ше се избиват 12 милярда евро на съвецка територия + 10 милярда подводни = 22 милярда + лихви?

 30. 30 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#27] от "stallker":

  Информацията около транзитните такси.

 31. 31 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#30] от "vigilo_confido":

  При всички случай Русия плаща транзитни такси на Украйна и Румъния,! Така че няма как това да не се калкулира в цената.

 32. 32 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#31] от "stallker":

  Има ли го написано и ратифицирано някъде? Докато не видим условията на договора черно на бяло и това какво е заложено в него, това което говорите е нищо повече от куха риторика която е без никаква стойност или тежест.

 33. 33 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Любопитно

  До коментар [#29] от "dosetliv":

  Това са капиталови инвестиции на "Газпром" и се правят, за да започне отнякъде газопровода! Всеки прави инвестиции, а след време те се изплащат! За тях газа е даром от земята, те си знаят колко ще им е рентабилно! Но при всички положения ще получаваме по-евтин газ!

 34. 34 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#26] от "stallker":
  Мента, като никой не знае цената, как ще бъде по-евтин газът, а?Какви са тези рекламки за будали?Е адски сте нахални, комунета ниедни! Цената порастна три пъти, преди да е почнал строежът!
  Не ви щем подаръците, данайци ниедни!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 35. 35 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  продължава с обходни маневри"

  -Успехът на всяка кампания зависи доколко успешен е маньовъра.

 36. 36 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#32] от "vigilo_confido":

  Приеми че сега плащаме много, а после може би ще стигнем ниво от около 350-380 долара! Аз също искам да видя договорите, но при всички положения газа, който идва от Украйна е по-скъп, много по-скъп!

 37. 37 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#3] от "stallker":


  [quote#3:"stallker"]България има нужда от по-евтин газ, а ЮП ще го осигури, другото са подробности! [/quote]Викаш Русия по тръбата от Румъния ще дава по една цена,а по Южен Поток по-евтин,така ли?!

 38. 38 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#36] от "stallker":

  Виждате ли? Това е проблема. 'Може би'. Може би утре ще осъществим първия контакт с друга цивилизация, може би не. Затова се говори със факти, колкото и да ни се иска това 'може би' да е истината.

  Но докато не се види всичко, не можем да говорим за конкретика. Може само да се спекулира.

 39. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1629 Весело

  До коментар [#21] от "rosiraycheva50._":


  [quote#21:"rosiraycheva50._"]Мисля,че всички,за които руските интереси стоят над българските,могат да напуснат страната,в посока изток.Няма да го спираме. [/quote]Ние няма да ги спираме,ама те няма да искат и с бой да отидат там.Може да са крадци и измамници ама не са глупаци...

 40. 40 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1096 Гневно

  От южен поток, в този му вид, България САМО ГУБИ!

  1. ГУБИ транзитни такси за необозримо бъдеще (десетки години), защото те ще отиват за изплащане на заеми с ДВА ПЪТИ по-голяма лихва от взетия преди месеци.

  2. Проектният капацитет на газопровода от 63 млрд. куб. м. газ годишно е ТРИ ПЪТИ по-голям от ЦЯЛОТО потребление на ВСИЧКИ страни през които минава и за това е в ПЪТИ по-скъп.

  3. България НЯМА да може да изнася СОБСТВЕН природен газ, когато такъв бъде открит в Черно море!

  4. България НЯМА да може да внася по него природен газ от други страни, които могат да го транзитират през Русия, чийто добиви и залежи НАМАЛЯВАТ!

  5.България пак ще е ЗАВИСИМА САМО от Русия!

 41. 41 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1136 Гневно

  Рубладжиите ще закопаят България!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 42. 42 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  ей няма отърване от тези рубладжий и прокуратурата нищо не прави?

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 43. 43 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 929 Неутрално

  [quote#13:"vigilo_confido"]България купува един от най-скъпия газ в ЕС[/quote]


  Цената на газта е директно свързана с нивото на диферсификация на източниците в дадена държава. Монополна позиция на Газпром води до висока цена.

  ""Gazprom prices according to what the alternatives in those countries are," says James Henderson, a Russian oil and gas industry expert at the Oxford Institute for Energy Studies. "It essentially acts as a discriminating monopolist. If it has a significant market share in a country, or if it can see that a country has limited alternatives, then it prices accordingly.""

  Източник: http://www.rferl.org/content/russian-gas-how-much-gazprom/25442003.html

 44. 44 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#43] от "smotlixx":

  Разбира се, и как ще падне цената като дизерсификацията идва от същия доставчик, по негова тръба? Още повече като отказват да се приведе към законите на ЕС и да се даде достъп на други доставчици и цената да бъде по конкурентна?

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#37] от "yanne":

  Естествено!

 47. 47 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Спете спокойно Южния Паток няма да гнезди у нас,ако се наложи Маккейн ,ще направи нова визитация и бързо ще прогони грабливата Южна Птичка.Жалко е че се налагат чести контролни прегледи на хронично болните от Източна треска енергийни експерти,но са необходими за предотвратяване на епидемията и защита на населението от опасната Южна Птица носител на заразата.Явно капацитета на нашата енергийна здравна система не може да се справи с проблема и се налага помощ от приятел.

 48. 48 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#17:"stallker"]Украйна и Румъния! Ще получаваме газ директно от източника! [/quote]

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#47] от "adam1966":


  [quote#47:"adam1966"]Спете спокойно Южния Паток няма да гнезди у нас[/quote]Знам,но не им пречи да окрадат няколко стотин милиона.така и не разбрах къде потънаха онези 200 милиона,които Стойнев преведе на Патока в края на миналата година.

 51. 51 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#42:"ck2013"]ей няма отърване от тези рубладжий и прокуратурата нищо не прави? [/quote]

  Помогни си сам, за да ти помогне и Бог! (така е казано)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 52. 52 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#50] от "yanne":

  Не се безпокой на сигурно място са при другите 1млрд.за Голямия Беленски Гьол.Ние само трябва да ги връщаме , а други се грижат за харченето.Едно не може да се отрече на източните енергетици у нас , работят неуморно и с голям замах.

 53. 53 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 967 Неутрално

  "Петата колона" на Русия не спи! Заробването на България продължава с пълна пара! Даже и без руската партия Атака!

 54. 54 Профил на СашоK
  СашоK
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#36] от "stallker":

  Виж, има две нещица дето много старателно ги избягвате:
  - ЮП няма да има изводи в България, т.е. е изцяло транзитен
  - сервитутът става собственост на Газпром - с думи прости - земята под и до тръбата е руска и винаги можем да посрещнем "вежливи зелени човечета", ако не слушкаме. Братушките ли чакате?

 55. 55 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  До коментар [#7] от "stallker":

  ,,Защото ЮП наистина е с национално значение!,,
  Да от национално значение би бил ако го строеше друго правителство. Докато при комунистите всичко с национално значение, разбирай с партийно значение, за пълнене на джобовете на партийните бонзи

 56. 56 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  До коментар [#49] от "o_sando":

  Ти не виждаш ли, че е току що излюпено тролче, требе да си заработи надника.

 57. 57 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3966 Весело

  До коментар [#33] от "stallker":

  ,,Но при всички положения ще получаваме по-евтин газ! ,,

  Щом го казваш ти начи верно е, зачувам, че тия от газпром млогу са уплашени. Викат има там у България един сталкер който вика, че газът требело да бъди поевтин. Матреби да го слушами оти той бил на др. Путин п....та хи хи хи

 58. 58 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#56:"сидер"]Ти не виждаш ли, че е току що излюпено тролче, требе да си заработи надника. [/quote]

  ... еми да заработва!... ама защо тук? и нивото им е прекалено ниско... ПРЕКАЛЕНО!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 59. 59 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 907 Весело

  Естествено ще продълава, проектът Юен поток е от голяма полза за България, затова и ще продълава, ако и да не бендисва на пендустанците и хунтата в Украйна....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 60 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Най-големият геополитически и стратегически проект за България, несравним с нищо друго досега.

  I'm addicted to the truth.
 61. 61 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6939 Неутрално

  От нагли та още по нагли комунисти , КОЙ ще плаща после за наглостта им , КОЙ - освен ние данъкоплатците.

 62. 62 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#9] от "qwertqwert":

  Може, може. За пари и други неща може....

 63. 63 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Странно колко хорица се опитват да водят разговор и да дават доводи на малкото новопръкнало се тролче (stallker). Него го интересува да му платят, а вие го занимавате...само го напрягате да скролва с мишката за да напише поредната опорна точка.

 64. 64 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#23] от "rosiraycheva50._":

  Точно поради тази причина , четах на скоро че Турция иска да увеличи капацитета на Синия Поток свързваща е директно с източника !!

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#21] от "rosiraycheva50._":Права си, но продажниците нямат никакво намерение да ходят на изток, защото знаят какво е там. Те искат да продават народа си за няколко сребърника и вместо ритници от миризливия руски ботуш да имат правото да го ближат.
  Вече съм сигурен че човешката история не познава по долни същества от нашите русофили- соц/ком.
  Май само съдебна отговорност за тях няма да е достатъчна необходими са стамболови мерки.
  Допълнение към (#23) таксите са повече от 100млн.  До коментар [#28] от "stallker":

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#43] от "smotlixx":

  само ако има енергиен съюз в рамките на ЕС ( за което в момента Германия е против така както за взаимно евро облигаците ) може да се смъкне единичната цена на газта когато се договаря с Газпром като един обект, иначе в Газпром няма комунизм и самата се подчинява на пазарните правила като например продава на страни като Турция,Германия на по ниска единична цена поради големите количествени поръчки

 71. 71 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#36] от "stallker": Откъде занаеш след като не сме видяли още цената на газа от патока.
 72. 72 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#45] от "blue79": Боже , кажи че не си българин, защото ако си българин сигурно дедите ти се въртят като пумпали в гробовете си.

 73. 73 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#71] от "pomnesht":

  Защото знам, така е, приемате го и това е, както и че Земята се върти! В крайна сметка ЮП ще го има! Иначе ще плащаме много неустойки! А за рушветите, който може, защо не!! Пък вие може и да си виете тук!

 74. 74 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#45] от "blue79":

  Абсолютно вярно!

 75. 75 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1096 Весело

  [quote#70:"venc100"]Газпром няма комунизм и самата се подчинява на пазарните правила [/quote]Това е вицът на седмицата!

  Опитайте да обясните "пазарното" увеличаване цената на руския газ за Украйна с 80%.

  Russia raises gas prices for Ukraine by 80 percent.
  http://uk.reuters.com/article/2014/04/04/uk-ukraine-crisis-gas-idUKBREA330C520140404

 76. 76 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#3] от "stallker":

  Явно за тебе икономическото заробване на България и на народа ни е подробност. Кражбите, извършени от комунистическите матрьошки (бесепари, депесари, гербери, атакисти и т.н.) - също.
  Нещастно селско мислене, което не стига до по-далеч от сития търбух днес!

 77. 77 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Украйна е купуваше на преференциални цени с една дума под пазарни равна на единичната цена на Германия ( поради емоцинални но ирационални причини ,с една дума Русия субсидирваше Украйна) тоест преди(под пазарно ниската) и сега ( с увеличението) Украйна винаги е купавала и купува газта на политеческа цена ! Ако иска по евтина да по чука на вратата на Арабите или Азерите пък те нали са комунисти ще им продадат на под пазарни цени (да субсидират) лол

 78. 78 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#75] от "BlueWater":

  Украйна е купуваше на преференциални цени с една дума под пазарни равна на единичната цена на Германия ( поради емоцинални но ирационални причини ,с една дума Русия субсидирваше Украйна) тоест преди(под пазарно ниската) и сега ( с увеличението) Украйна винаги е купавала и купува газта на политеческа цена ! Ако иска по евтина да по чука на вратата на Арабите или Азерите пък те нали са комунисти ще им продадат на под пазарни цени (да субсидират) лол

 79. 79 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#76] от "Gaijin":

  Не бе, не ми дреме за което и да е икономически заробване, ЮП ще го има, не разбрахте ли, а България в близкото бъдеще ще е част от ЕЗС! Който не му харесва, бегом марш!

 80. 80 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1096 Весело

  [quote#77:"venc100"]Украйна е купуваше на преференциални цени с една дума под пазарни[/quote]
  [quote#70:"venc100"]Газпром няма комунизм и самата се подчинява на пазарните правила[/quote]Уточнете кога излъгахте.

  Риторичен въпрос.

 81. 81 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#45] от "blue79":

  Пак са пуснали пациентите от Карлуково!
  Нещастник!

 82. 82 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#75] от "BlueWater":

  ти май си срещу образуването на Енергиен Съюз в рамките на ЕС за да може да се постигне максимално най ниската единична цена при договорянето с Газпром

 83. 83 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 590 Неутрално


  Към новодошлият защитник на руските интереси, което не е случайно и предвид изказаните му съждения - от мен 'Ignore''.
  Как неусетно изманипулира почти всички, за да се влезе в дебат с неговите опорни точки.
  'Убий глупака с мълчание', макар и господинът да не е такъв.
  Трябва да му се признае добрата школовка.
  Оставете го да си пише сам на себе си.

 84. 84 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#79] от "stallker":

  Ами бягай тогава!
  В Сибир, в Северна Корея, в Узбекистан! Там може и диплома за начално образование да ти дадат. Само примитивен човек може да се пъчи с килограми телеса и биячески подвизи!
  А ЮП (или каквото е там) може и да го има, ама не както си го представяш и не по руска заповед.
  Време е да се събудите и да разберете, че слънцето не изгрява в Москва.

 85. 85 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#80] от "BlueWater":

  никога не съм утричал че Украйна е била субсидирвана за това се нарича субсидирване под пазарни цени иначе по мисли малко, например когато един клиент като Германия с толкова големи потребности и клиент като България с толкова малки потребности седнат пред Газпром кой какво може да се договори кой има по голяма тежест пред продаваца ,затова викам Енергиен Сиюз договарено като един обект срещу продавача иначе разделей и владей, но явно в мислитите цари комунизм и тея неща не ги разбираш !

 86. 86 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Трябва да има и Южен поток.

 87. 87 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#35] от "dedo pepo":Успехът на всяка кампания зависи доколко успешен е маньовъра- Така е, но в слчая проблема е, че маньовъра е да се заблуди бг народ и европа, че след заповедта на премиера дейностите по юп са спрени! Но, както казват у нас на лъжата краката са къси и идва ВИДОВДЕН!

 88. 88 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Пак конспирации ги гонят някои. Навремето са разправяли колко страшни са западняците. Сега ни разправят колко страшни са руснаците....
  Нашият интерес е да го има и Южен поток.

 89. 89 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#73] от "stallker":Нищо не приемам просто така.
  Преди години твоите роднини и партийни другари ме караха да приема ей така че комунизЪма ще дойде през 1980г. а то какво стана. Така че на хора като от твоето котило и обкръжение НИЩО НЕ ВЯРВАМ! Килифарските цигани са света вода ненапита в сръвнение с вас, само руските ви господари ви превъзхождат.
  Готови сме да платим и неустойки само вие да изчезнете и да не мърсите свщенната българска земя.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#91] от "stallker":

  засрами се и млъкни... прочети какво казва един НОРМАЛЕН ЧОВЕК!....

  Порошенко заметил, что вопрос Крыма для него состоит из двух частей: “Первое, друзья, Крым не продается. И ответственность за Крым нельзя измерить деньгами. Не может быть так, чтобы Украина получила какие-то деньги и отказалась от Крыма. Не дождетесь. Украинская земля, Украина и украинская территория не продаются. Точка”.
  Подробности читайте на УНИАН: http://www.unian.net/politics/946639-poroshenko-ukraina-ne-otkajetsya-ot-kryima-za-lyubyie-dengi.html

  ... аре, къш... продажен боклук!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#83] от "desen":
  Абсолüтно съгласен!! Направих грешка 2 пъти. Няма повече,обещавам

 95. 95 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 929 Неутрално

  [quote#85:"venc100"]субсидирване [/quote]

  Следващия.

 96. 96 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  5 милиарда на тези, 5 милиарда на онези, а нас никой не ни пита искаме ли, имаме ли пари, трябват ли ни тези проекти и техните продукти и услуги! Нали сме живи, длъжни сме да плащаме. За всеки харч, над 100 милиона задължително референдум. Това трябва да се впише в конституцията, за да не може току така шепа национални предатели да ни продават с един подпис и да си живуркат сладко с комисионните, а ние и нашите деца да плащаме доживот. Проекти от такъв калибър трябва да минават задължително на референсдум!

 97. 97 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#24] от "magelan":
  казват им мурзилки

  Birds of a feather flock together.
 98. 98 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3478 Весело

  Олигарски се оказа двоен играч.

  За по-сигурно:

  Вземете им савецките пашпорти и чемоданите!

  "За да няма път назад

  Както новината за продадените терени на "Южен поток България" , така и подробностите около търга за избор на строител за газопровода у нас говорят, че заповедта на премиера Пламен Орешарски от 8 юни за прекратяване на дейностите по изграждането на газопровода е останала без последици..."

 99. 99 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 466 Гневно

  Всички от правителството в оставка и свързаните с него шефове на фирми подписвали каквито и да било споразумения свързани с ЮП след подаването на оставката от Орешарски трябва да бъдат публично съдени и линчувани като национални предатели за измяна на Родината!
  За тях само - затрупване с ГРАМАДА от камъни подобно на тази описана от поета.
  И клетва - ПРОКЛЕТИ да са!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 100. 100 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 571 Неутрално

  От статията оставам с впечатление, че строителството на Южен поток вече става необратимо... Не мога да разбера как продължават да се продават терени, да се вземат заеми от правителство, което уж само е наредило спирането на всякаква дейности по проекта???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK