БСП на Бузлуджа: Сами срещу всички

БСП на Бузлуджа: Сами срещу всички

© Юлия ЛазароваС новия лидер Михаил Миков, застанал рамо до рамо с дългогодишния председател Сергей Станишев, със зов за подкрепа от левите избиратели и със срамежлива заявка за изборна победа напук на претенциите на десницата, БСП отбеляза 123-годишнината от създаването си на традиционния събор под връх Бузлуджа.


В дъжд и кал и под мотото "Силна БСП – единна левица" на историческата поляна се събраха социалисти от цялата страна. От пресцентъра на партията въпреки лошото време, което съкрати програмата, по традиция обявиха, че присъстват над 45 хиляди души. От сцена, заобиколена от видеостени, пред хилядите партийци Станишев предупреди за формирането на негласна коалиция между ГЕРБ, ДПС и президента Росен Плевнелиев; в едно изречение похвали правителството в оставка, сформирано с мандата на БСП, но нито веднъж не спомена премиера Пламен Орешарски; призова за подкрепа "в нужния момент, по нужния начин, а не на думи. И това се случва на избори".


До последния момент преди официалната част - около 11.00 ч., към поляната крачеха привърженици на левицата от всички възрасти.
БСП на Бузлуджа: Сами срещу всички

© Юлия Лазарова


Кой с дъждобран, кой с чадър, кой с найлоново пликче на главата


газят в калта по тесния път, заобиколени от сергии с кебапчета, захарен памук, локум, сувенири, детски играчки. Предприемчиви търговци ги привличат с "другарска скара" и греяна ракия, а от сцената на поляната вече ги посреща "Не, не ме докосвай, не, не ме целувай". По-енергичните от онези, дошли още от предишния ден, са опънали палатки и се готвят да останат за втора нощ.


Най-ентусиазираните са близо до сцената и скандират "БСП", докато от нея обявяват, че Атанас Семерджиев и Анжел Вагенщайн получават почетния знак "Ветеран на социалистическото движение". Следва стихотворение за Ботев, после – фолклорен аранжимент на стихове от Вапцаров; 12-годишно момиченце изпълнява "Една българска роза".


По-назад обстановката е по-спокойна. Насядали по поляната, социалистите похапват, а някои се оглеждат кога отново ще мине жената, която продава специалния брой на отдавна неиздавания вестник "Работническо дело".


Крайно време беше Станишев да се махне


казва мъж на средна възраст от Стара Загора. Не е оптимистичен обаче за идващата промяна с избора на новия председател – имало и по-подходящи кандидати. "Скептичен съм към близките около Станишев, а Миков си има определен път в кариерата", разказва той. И въпреки че не е убеден, че ГЕРБ ще спечели предстоящите избори с пълно мнозинство, предпочита БСП да остане в опозиция -"никога не съм харесвал близостта с ДПС, нито при тройната коалиция, нито сега. По-добре сами."


Друг, работил години наред в медодобивния комбинат в Пирдоп, има различен план. Станишев ("Окаляха го много, но наистина си му беше време да напусне") да остане извън страната като председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС), да се оттеглят и други от "по-старите", а ново ръководство с участието на Корнелия Нинова и досегашния зам.-председател Янаки Стоилов да се цели в коалиционно управление при ясни уговорки.


БСП на Бузлуджа: Сами срещу всички

© Юлия Лазарова


Но не с досегашните официални партньори от ДПС и неофициалните от "Атака", а с ГЕРБ


очистена от Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Цецка Цачева. Новите трябва да изместят старите, казва той и се впуска в похвали за добрата политика на ДПС за развитието на младите кадри.


Междувременно започва да говори Станишев, заобиколен от депутати и партийни ръководители. Дъждът спира. Докато аплодисментите в задната част на поляната са по-слаби и краткотрайни, току пред сцената в блъсканицата момиче крещи: "Върни се!".


БСП доказа, че умее да съзидава, да изгражда България, държавността, инфраструктурата, да създава работни места, говори от трибуната доскорошният лидер, облечен в светлосиня риза с тъмносини кръпки на лактите. А жена на средна възраст мърмори: "Дойдох да чуя Миков, пак слушам Станишев".


Не си тръгна - остана


казва тя. "Накъде вървим? Всичко е мъгла. Викаме "БСП", ама без мерак..." А подпийналият Димитър Христов от Казанлък я дочува и веднага се впуска в разговор за коалиционната политика – трябва с "Атака", трябва срещу ДПС.


Сергей Станишев

© Юлия Лазарова

Сергей Станишев


Станишев: Трябва подкрепа в нужния момент, по нужния начин. Не само на думи


"Идваме тук в моменти, когато сме силни и сме победители. Идваме тук в моменти на изпитание", казва в краткото си слово Станишев и припомня, че е бил на председателския пост вече 13 години. "Всяка една Бузлуджа е различна", добавя той. И се връща към 2005 г., когато след първия неуспешен опит за съставяне на правителство "имаше много горчивина и много мъка, но и голяма сила, която от Бузлуджа БСП излъчи към цяла България". Следва 2009 г., когато след тежкото поражение на изборите "дойдохме тук, за да кажем, че продължаваме пътя напред."


Според бившия председател Бузлуджа през 2014 г. е важна, "за да стане ясно на нашите опоненти, да стане ясно на хората, които губят надежда, че има кой да ги защити, че има кой да покаже различен път за България от този, който вещаят претендентите за власт от ГЕРБ."


За тези 13 години ние два пъти влизахме в управлението в името на нашата кауза и да свършим работа за хората, казва Станишев. "Само за последната година правителството, излъчено с мандат на БСП, направи за обикновените българи в пъти повече, отколкото за 4 години правителството на ГЕРБ, и ние се гордеем с това", уверен е той. "Преди една година от позиция на втора политическа сила, без парламентарно мнозинство поехме тежка отговорност. Искахме да променим България, да променим света", продължава дългогодишният партиен лидер, за да обобщи, че силите на БСП не стигнали, защото и през 2013 г., и през 2014 г. не получила достатъчно подкрепа от хората.


Фотогалерия: От Бузлуджа БСП видя коалиция президент - ГЕРБ - ДПС >


"След последните европейски избори много хора ми се обадиха и казаха "Дръжте се, ние сме с вас". "Дръжте се" става, когато имаш подкрепата в нужния момент, по нужния начин, а не на думи. И това се случва на избори", казва Станишев. И добавя, че няма как да се бориш с монополите, ако хората, които защитаваш, не отидат да гласуват, и няма как да ограничаваш произвола на банките, "ако потребителите смятат това за наша битка, но не за тяхна".


Сега сме свидетели на негласна коалиция между президента, ГЕРБ и ДПС


и много други сили се присламчват към тях, предупреждава бившият председател на социалистите. "Тази коалиция не е официална, тя е израз на задкулисието, тя е сделка, сделка за икономически и политически интереси на гърба на хората и за ваша сметка. Няма да допуснем те да ограбят България. Нали така", обръща се той към гостите на Бузлуджа. Една част отговарят единодушно "Да", след което встрани от сцената единичен глас се обажда: "Оставка!" - без да е ясно дали на Станишев, или на новата негласна коалиция.


Доскорошният председател целуна наследника си на поста Миков, избран преди седмица, и му пожела "да е жив и здрав и да постигне много повече за БСП, за България, отколкото успях аз."


След речите на Георги Анастасов, председател на коалиционния партньор на социалистите "Български социалдемократи", и на ръководителя на младежката организация Вероника Делибалтова, Михаил Миков връчва традиционната журналистическа награда "Георги Кирков" на журналиста от вестник "Дума" Александър Симов, облечен в червена тениска с лика на Че Гевара. Симов е посрещнат с бурни овации и обявява, че за него е гордост да бъде не просто ляв, а бесепар.


Председателят Михаил Миков връчва награда на журналиста Александър Симов

© Юлия Лазарова

Председателят Михаил Миков връчва награда на журналиста Александър Симов


Миков: България е разделена, БСП трябва да я обедини


Словото на Миков е по-кратко и от това на Станишев. Аплодисментите също не са повече. "Днес десницата, облякла друго облекло, се опитва да разруши парламентарната демокрация", предупреждава все още действащият председател на парламента, ден, след като е обвинил президента Росен Плевнелиев, че иззема функциите на Народното събрание.


България е разделена от прехода, в който капиталът трупаше, а трудът оцеляваше. България е разделена на поколения и БСП има един дълг, да обедини българските граждани под знамето на лявата идея, под знамето на интересите на българските граждани, казва Миков. И призовава ляво мислещите българи да спрат да вярват на "това, което се излива от злонамерените, от тези, които не искат обединяване". Много от тези, които уж разбират от БСП отвън, коментатори, анализатори и неправителствени организации, които всеки ден текат от телевизионните студиа, отричат правото на лява България да бъде силата на България, заявява председателят от сцената.


По думите му обединението ще се получи, когато всеки партиен член и ръководител си даде ясна сметка защо е в БСП - от партийния секретар на основната партийна организация до председателя на Националния съвет.


"Бузлуджа е знаме високо в планината, но Бузлуджа е и символ на това наше единение и сила да преодолеем трудностите", казва той и заключава:


Защото октомври не е бой последен. Октомври е битка по пътя


Битка за една по-добра България, за по-искрена България, за по-отговорно БСП. И съм убеден, че ще я спечелим заедно с вас, стотиците хиляди членове и симпатизанти в цялата страна - напук на десницата, напук на тези, които години наред се борят срещу лявата идея."


Краят на речта му е краят на официалната част и началото на "Моя страна, моя България" – минути след 12.00 ч. Докато някои се изтеглят към автобусите, други въодушевено припяват. А песента "Обещай ми любов, обещай ми тревога" се оказва по-привлекателна за танци от последвалото я хоро.


Мая Манолова

© Юлия Лазарова

Мая Манолова


Партийните ръководители, депутатите и малкото присъстващи министри – Анелия Клисарова, Кристиан Вигенин, неуспелият кандидат за председател Драгомир Стойнев и Ангел Найденов, се изтеглят сред хората. Станишев, който предизвиква най-голям интерес, се снима с млади социалистки, зам.-председателят на парламента и председател на общопартийната контролна комисия Мая Манолова – с група младежи и девойки с потници "БСП – Кюстендил". Обута е в бели кецове, украсени с червени сърчица.


В бял костюм по пътя крачи бизнесменът Николай Банев.


Някъде между сергиите за сладолед и кебапчета и химическите тоалетни няколко души от младежкото обединение на БСП се подготвят за дискусия за образователните политики и обсъждат предстоящия вечерен пейнтбол. "Ще се промени ли партията? Отговорът е кратък – не", казва единият с иронична усмивка. Дори не изглежда разочарован, само малко отегчен.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK