Според премиера актуализацията на бюджета е ненужна, но дава сигурност

Пламен Орешарски

© Анелия Николова

Пламен ОрешарскиАктуализация на бюджета не е необходима, дори може да се окаже, че в края на годината изпълнението му ще е по-добро от планираното, има и достатъчно буфери. От друга страна актуализацията дава по-голяма сигурност за функционирането на публичния сектор.


Това е мнението по спорната тема, по която политиците не успяват да постигнат съгласие, е на премиера в оставка Пламен Орешарски.


В профила си във "Фейсбук" той с няколко изречения дава аргументи и в двете посоки  - както за липсата на необходимост да се правят промени в бюджета сега, така и в подкрепа на внесените от самия него предложения за корекции.
Ето какво пише министър-председателят, който идния вторник предстои да напусне Министерския съвет:


"Актуализация на бюджета не е необходима и сега твърдя това, както и преди време. Приходите към полугодието са приблизително 46% от планираните.Толкова са били и в последните пет години. Съществува риск да не се изпълнят на 100%, но такава бе картината от 2009 г. насам. Нито една от тези години приходите не се изпълниха съгласно плана. А част от ефектите от мерките за подобряване на събираемостта на приходите се очакват втората половина на годината - мобилният фискален контрол, обратното начисляване на ДДС. Ще се възстановят и средствата, авансирани по европрограми. Има и достатъчно буфери в разходната част. Крайният резултат може да се окаже дори по-добър от заложения в бюджета.


От друга страна, от два месеца политическата нестабилност е факт. До края на годината ще работят още две правителства. И на двете един-два месеца няма да бъдат достатъчни да се ориентират в ситуацията и да вземат оптималните решения. В този смисъл предложената от нас актуализация дава по-голяма сигурност за функционирането на публичния сектор".


Не само вносителят на актуализацията, но и политическите сили не са единодушни по темата. ДПС твърдо подкрепя промените, БСП е твърдо против, ГЕРБ е склонна да ги подкрепи "заради болните хора", "Атака" бойкотира дебатите, "България без цензура" е съгласна ДПС и ГЕРБ да гласуват "за", а Реформаторският блок е "за" при условие за реформи. В понеделник е последната възможност депутатите да направят промени в бюджета, както настоява държавният глава. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK