Наводненията в Мизия взеха две жертви, има хора в неизвестност (на живо, обновена в 18:16)

Мизия се намира на най-ниската точка в област Враца.

© БТА

Мизия се намира на най-ниската точка в област Враца.Наводненията в гр. Мизия взеха две жертви. Възрастен мъж е открит мъртъв в къщата си от неговия син, съобщи пред bTV гл. комисар Николай Николов, който е директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".


Синът на мъжа е служител на МВР, който е бил изпратен в града да търси пострадали, допълни Николов. Продължава претърсването на всички къщи в града в търсене на други жертви или пострадали, каза още Николов.


Пред bTV вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че по-рано мъжът е отказал да бъде евакуиран. Той посочва, че евакуациите продължават и в момента, но има хора, които отказват да напуснат домовете си.
Пред агенция Фокус гл. комисар. Николай Николов потвърди, че е открит и втори загинал. Продължава търсенето. Чака се водата да се отдръпне и тогава ще се разбере дали има още жертви, допълни Йовчев.


Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че се правят списъци, за да се провери дали липсват хора. Дарик съобщи, че се издирват 10 души, които не са сред евакуираните. Ситуацията продължава да бъде тежка. По-късно Николов уточни, че десетина души, за които се знае, че са бедствали, вече са евакуирани, като продължават и евакуациите на още хора по подадени сигнали.По повод информациите, че има преливащи язовири или скъсани стени, министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов и министърът на земеделието Димитър Греков обявиха, че всички съоръжения са в изправност и няма опасност за тях. Двамата поясняват, че използването на преливниците е рутинно и не може да създаде никакви рискове за населението. Според Анастасов причината за наводнението е повишаването на нивото на реките Огоста и Скът.


Пред "Нова телевизия" министърът на отбраната Ангел Найденов обяви, че е изпратена специализирана техника, която да окаже помощ на пострадалите. Пренасочен е спасителен модул с 40 души и лодки от Белене, изпратен е и модул от Плевен с отводнителни помпи и техника за изтегляне на закъсали автомобили. Има и допълнителни хеликоптери, които са в готовност да се включат при необходимост.


През нощта нивото на водата е достигнало между три и пет метра. В момента то е между един и три метра, като по думи на пожарникари е започнало да спада по-бързо, съобщава bTV.


Вече са евакуирани над 600 души, съобщи БНТ. По-голямата част от хората са при близки и роднини, за останалите са осигурени места в детска градина и училище. Пред Нова телевизия обаче местни казват, че са настанени в автобус. В момента продължават проверките на всички залети къщи в търсене на бедстващи хора, действа се и по сигнали.


Пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че валежът е бил около 95 литра на квадратен метър. По негови данни има над 20 съборени къщи.Междувременно БНТ посочи, че не се е задействала системата за ранно предупреждение, към която е интегрирана и националната телевизия. Когато има предупреждение, то трябва да изпрати кодове към телевизията, които съдържат указания, които трябва да се разпространят сред медиите. Това не се е случило и медиите са използвали само официалните съобщения на властите, за да предупреждават хората, посочват от БНТ.


Пред БНР председателят на Народното събрание Михаил Миков предложи да се помисли за законодателни промени, които да насърчат хората да застраховат имуществото си срещу бедствия. В гр. Мизия масово пострадалите казват, че нямат застраховки на домовете си.


Същевременно във "Фейсбук" председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че Тотю Младенов и други депутати на партията, както и нейни представители от местните структури са в града, за да помогнат. "Осигурихме един ТИР питейна минерална вода, а след като Тотю Младенов направи оценка на ситуацията, ще помогнем с каквото можем на пострадалите семейства", пише още Борисов. Според него медиите вчера са отразили прекалено подробно събора на БСП на Бузлуджа и не са информирали за случващото се в Мизия.


Междувременно продължава и тежкото положение в пловдивското село Дедово. Вчера то беше откъснато от света, след като единственият път към него се срути на места. В момента текат ремонтни работи, но достъп до селото все още няма.


Пред Нова телевизия главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че мерки се взимат от петък, кметът е издал заповед, но хората не са я спазвали и се заключвали в домовете си. "Това си ни е манталитет на българския народ, не упреквам", заяви Лазаров. "Не се сещам за нормативен акт или по кой текст от закона можем да изведем някого на сила от дома му", допълни той.


Лазаров призова в момента да не се търсят виновни, а приоритет да бъде помагането на хората. Според него трябва да се направят експертизи и да се проверят всички факти, преди да се хвърлят обвинения.


ген. Златко Златев, командир на авиобаза Крумово заяви, че от 5:41 часа сутринта два хеликоптера са във въздуха. Те са спасили 14 души, още 11 са изведени чрез надуваеми лодки, които са спускани от хеликоптерите. След презареждане с гориво, хеликоптерите са върнати над града. Има и още екипажи в готовност.


По необясними причини много хора отказали да се евакуират.

© БТА

По необясними причини много хора отказали да се евакуират.


"Направихме всичко необходимо за предупреждението на населението", казва пред агенция Фокус, кметът на гр. Мизия Виолин Крушовенски. "Мизия я сполетя трагедия – в резултат на проливни дъждове и приливна вълна. От преливането на многото язовири, които са разположени във Врачанска област поехме тази ударна вълна. Мизия се намира на най-ниската точка на област Враца и оттук р. Скът се влива в р. Дунав. Получи се, така че Мизия пое огромната приливна вълна и в резултат, на което бяха залени много къщи. Няколко квартала са с воден стълб над 2 метра, рухнаха много сгради, много селскостопански постройки, вероятно има и доста пострадали", казва Крушовенски.


Той допълва, че и в момента има много хора, които по необясними причини отказват да се евакуират. Вчера е бил и празникът на града и е имало много гости, като празненствата продължили въпреки предупрежденията. Евакуациите продължават, като са почти насилствени, виждайки заплахата за живота на хората, казва Крушовенски.


Пред БНТ вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че има стотици заляти къщи и десетки срутени. Ще бъде извършена повторна проверка на всички къщи, за да се уверят, че няма повече пострадали. Той допълни, че през последния час има още седем души, които са били спасени, въпреки това все още има хора, които стоят в домовете си и отказват да ги напуснат.


Областният управител на Враца Венцислав Василев обяви, че екипи на електроразпределителното дружество започват обход на трафопостовете и където може, електрозахранването ще бъде възстановено. Осигурени са агрегати за спасителните екипи. Василев отново отрече, че има проблеми с язовирите в района.


bTV съобщи, че вече евакуираните са около 800 души. Те са настанени в детската градина и жилища, пригодени за временно настаняване. Пострадалите ще получат еднократна помощ от социалното министерство, като ще има възможност да кандидатстват и за допълнителни помощи.


Към 18 ч, ситуацията в Мизия остава тежка, съобщи БНТ. Нивото на водата остава непроменено. Властите ще кандидатстват за допълнителни средства от фонд "Солидарност" на Европейската комисия, тъй като в националния резерв за бедствия има останали 5 млн. лева, които ще се използват за наводненията във Варна. Утре започва проверка на всички язовири в района, за да се проверят твърдения, че вода от тях е била изпускана неконтролирано.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK