Понижават се нивата на реките в по-голямата част от страната

БТА

БТАНивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната ще се понижават или ще останат без промени. Съществено остава покачването на река Осъм при село Изгрев  - с 64 сантиметра, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.


В резултат на валежите се очаква известно повишение на водните нива в басейните на реките Войнишка, Видбол, Арчар, Лом в горното течение (и съответстващите притоци Стакевска, Чупренска и всички останали), Огоста, горните течения на реките Вит и Осъм, Нишава, средното и долното течение на реките Искър, Искрецка, горните течения на Марица, Въча, Арда, Места и Струма, Джерман и Рилска. 


Вчера човек загина, а друг се издирва в гр. Мизия, след като река Скът излезе от коритото си и заля ниските части на града. Над 800 души бяха евакуирани. Днес ситуацията в града се нормализира. През последната нощ водата в Мизия е спаднала с около половин метър.
През цялата нощ са продължили спасителните дейности. Екипите са се отзовавали на всякакви сигнали за бедстващи хора. Спасителите са прибирали от домовете им и хора, които досeга са отказвали да напуснат къщите си, предаде БНТ. 


Все още е затворен пътят между Гложене и Мизия. Очаква се, когато водата се оттегли, да се осигури достъпът до Мизия през западния вход на града. 


Кметът на града Венелин Крушовенски обяви, че са се срутили много къщи и селскостопански постройки. От вечерта е осигурен ток в два базови лагера. Част от хората са при близки и роднини, други навреме са напуснали града. В детската градина има настанени хора. 


Българският червен кръст (БЧК) активира своята кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията в страната. Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни  оператори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK